Beauty

Tasapaino on kauneutta

Beauty | 22.9.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Eco Beauty Wellness

Iho kertoo tarinaa siitä, millaista elämää olemme eläneet. Ilmaisemme ihon kautta tunteita. Tasapaino hohtaa silmistä kirkkautena ja ihosta kuulautena.

Kiinalainen lääketiede selittää hyvin kauniilla tavalla sen, miksi joistakin ihmisistä hehkuu selittämätön kauneus, jota on vaikea pukea sanoiksi. Kiinalaisessa lääketieteessä sana Shen kuvaa ihmisen sielua, joka hohtaa silmistä kirkkautena ja ihosta kuulautena. Vahva shenin loiste eli Shen ming, kertoo kehon, mielen ja sielun tasapainosta. Kun ihminen täyttää elämäntehtäväänsä, shen loistaa kirkkaana.

Opiskeltuani uusia holistisen ihonhoidon menetelmiä, olen saanut paljon lisää näkemystä ihon toimintaan ja ihon ikääntymiseen. Iho on aivan uskomaton elin ja vielä uskomattomampaa on se, mitä kaikkea sen alla tapahtuu ja miten sen toiminta vaikuttaa meidän ulkonäköön, terveyteen ja siihen, miten ilmaisemme itseämme. Iho on paitsi aivan mieletön tarinankertoja siitä, millaista elämää olemme eläneet ja elämme tällä hetkellä, se on myös jatkuvassa aineenvaihtosuhteessa kehoomme ja toimii viestinvälittäjänä meidän ja ulkomaailman välillä.

Iho nähdään yleensä erillisenä muusta kehosta. Jos sillä esiintyy jokin ongelma tai ei toivottuja merkkejä, keskitytään usein hoitamaan vain niitä. Iho-ongelmat ja ihon kunto ovat kuitenkin vain oireita ja seurausta siitä, mitä ihon alla tapahtuu. Miten veri ja nesteet virtaavat ihon alla, missä kunnossa sidekudos on, onko eri puolilla kehoa fyysisiä tai psyykkisiä tukoksia, miten energia virtaa, missä kunnossa ovat sisäelimet, entä suolisto? Millaiset tunnetilat hallitsevat meitä ja onko kehoomme varastoitunut ilmaisemattomia tunteita tai traumoja? Iho on kehon, mielen ja sielun peili heijastaen pinnalleen, mitä tässä kokonaisuudessa tapahtuu.

Ihonhoitotuotteilla on ehdottomasti paikkansa ja pelkkä kosketuskin vaikuttaa suuresti ihoon puhumattakaan aidosti tehokkaista ja laadukkaista tuotteista, mutta ne ovat vain kirsikka kakun päällä, yksi osa hoitoa. Todelliset tulokset syntyvät kokonaisuuden hoitamisesta ja se tapahtuu pintaa syvemmällä, eri tasoilla. Gua sha on esimerkiksi loistava lisä ihonhoitoon, sillä se vaikuttaa ihonhoitotuotteita syvemmälle; sidekudokseen. Gua sha parantaa tehokkaasti verenkiertoa, jonka ansiosta myös lymfakierto vilkastuu ja kuona-aineiden poistuminen kudoksista tehostuu. Solut ja kudokset saavat happea ja ravinteita sekä uudistuvat nopeammin. Fibroblasti-solujen toiminta paranee, mikä vilkastuttaa ihon omien kosteuttajien tuottajia sekä kollageenin ja elastiinin tuotantoa, jotka antavat iholle sen rakenteen, lujuuden ja joustavuuden. Gua shan yksi tärkeimpiä vaikutuksia on kuitenkin hermoston rentoutuminen, joka tapahtuu yksinkertaisesti iholla ja faskioissa olevien hermopäiden kautta, jotka ovat suorassa kommunikaatiossa keskushermostoomme.

Hermoston tasapainolla on suurin merkitys terveydelle, hyvinvoinnille ja kauneudelle. Kun sympaattinen hermosto on yliaktiivinen, hormonitoiminta häiriintyy, ruoansulatus hidastuu, immuniteetti laskee ja kehon kyky korjata itse itseään heikkenee. Stressi saa faskiat kiristymään ja kuivumaan rajoittaen paitsi kehon liikkuvuutta ja aiheuttaen kipuja tai jumituksia, se heikentää myös veren- ja lymfanesteiden virtausta. Fibroblastisolut eivät toimi ylivirittyneessä tilassa, joten ihokin veltostuu, sille muodostuu ryppyjä ja ihosta voi tulla ”tyhjän” näköinen, koska sen kosteuspitoisuus alenee.

Ajatuksemme vaikuttavat tunnetiloihimme ja tunnetilat ovat todellisia, fyysisiä tuntemuksia, jotka vaikuttavat moniin toimintoihin kehossamme. Tunnetilojen muutokset vaikuttavat myös shenin laatuun silmissä. Tästä syystä kaikista tärkein ”ihonhoito” on sisäistä, ennen kaikkea ajatusten, tunnemaailman ja hermoston kanssa työskentelyä. Mielenhallinta on tärkeää ja hyödyllistä, mutta mieli ei tavoita kehossa kaikista syvimmälle varastoituneita kokemuksia. Siksi kannattaa myös työskennellä kehon kautta ja tähän suosittelenkin aina yin-joogaa pitkästä joogataustastani johtuen, mutta toki se voi olla muunkinlaista kehotyöskentelyä.

Olen hylännyt termin anti-age käytön, koska se kuulostaa todella nukkavierulta ja olen alkanut käyttää termiä healthy aging. Ryppyjä tulee ja iho veltostuu ikääntymisen myötä, se on selvä asia. Kehon, mielen ja sielun tasapaino vaikuttaa kuitenkin suuresti niiden laatuun, siihen hehkuun ja kuulauteen, joka ei ole sidottu mihinkään ikään.

Olen itse nyt 36-vuotias ja rypyt, ihon rakenne sekä erilaiset ikääntymisen merkit kiinnostavat todella kovasti. Minua kiehtoo olla oman elämäni koekaniini ja tarkastella, miten erilaiset ikääntymisen merkit voimistuvat ja hälvenevät. Tai oikeastaan pitäisi puhua pikemminkin stressin merkeistä kuin ikääntymisen merkeistä, sillä stressitasot korreloivat suoraan ryppyjen, ihon kuulauden ja rakenteen kanssa. Kenties siis vaihdan tämänkin termin käytön!

Laadukkaita luonnonkosmetiikkatuotteita on nautinto käyttää ja ne tukevat kokonaisvaltaisesti ihon hyvinvointia. Ulkoista hoitoa tarvitaan, koska iho on myös ulkoisen rasituksen kohteena. Vaikka iho saa ravintoa myös sisältäpäin, ravintoaineissa voi silti olla puutteita ja niiden imeytymisessä häiriöitä. Ulkoapäin levitetyt tuotteet ovat täsmähoitoa iholle, koska vastaavaa määrää ravintoaineita ei saa sisäisiä reittejä pitkin mitenkään kulkeutumaan pintaan asti. Arjen ihonhoitorutiinit tarjoavat täydellisen tilaisuuden pysähtyä oman itsen äärelle, mutta toisen tekemissä hoidoissa vaikutukset moninkertaistuvat, siksi kannattaa käydä säännöllisesti myös kasvohoidossa.

Haluan nostaa tähän postaukseen kaksi ihonhoitosarjaa, joissa on taustalla todella kaunis kokonaisvaltaisen ihonhoidon filosofia. Tuotteet ovat jokaista pisaraa myöten laadukkaita ja ne eivät sisällä iholle tarpeettomia täyteaineita, vaan tarjoavat iholle aidosti hoitavia ravintoaineita. Valitsin sarjan panosta & pihistä periaatteella. Sarjat ovat ravintotiheistä tuotteistaan tunnettu Dr. Alkaitis, joka edustaa syvällistä näkemystä luonnonkosmetiikasta tehokkaimmillaan sekä edullisempi Herbfarmacy, joka perustuu perinteiseen yrttilääkintään.

Valitsin molemmilta sarjoilta ihania tärppituotteita, joilla saat taatusti aikaan tehokkaita ja näkyviä tuloksia.

Panosta: Dr. Alkaitis

Ylisanat meinaavat loppua, kun kyseessä on Dr. Alkaitis. Tuotteiden tehon aistii, tuntee ja näkee. Ne on pakattu täyteen niin täyteen ravintoaineita, että niiden levittäminen iholle on vähän kuin joisi vihersmoothieta. Alkaitiksen kohdalla tuotteiden määrässä vähemmän on enemmän, sillä pelkästään hoitoneste ja kasvoöljyt ovat jo niin hoitavia, että esimerkiksi seerumille ei ole tarvetta. Työni varjopuolia on, etten voi omistautua useinkaan kovin pitkäksi aikaa vain yhden sarjan käyttöön ja lempisarjoja on useita. Alkaitis kuuluu niihin, jonka äärellä huokailen lähes ääneen, että miten olen voinut unohtaa tämänkin sarjan. Suosittelen siis lämmöllä tutustumaan sarjaan! Lempituotteitani ovat:

Herbal Toner kasvovesi: tämä on paljon enemmän kuin kasvovesi. Se on kunnon hoitoneste, jonka koostumus on täyteläistä ja hieman geelimäistä. Itse en kaipaa lainkaan seerumia tätä käyttäessäni ja tuotetta kannattaa kerrostaa iholle 7 skin methodin mukaisesti, jotta se pääsee vaikuttamaan ihoon kunnolla. Aloe veran ja hamameliksen muodostama pohja sisältää mm. nokkosta, kamomillaa, rohtosalkoruusua, fenkolia, mustaseljankukkaa, laventelia, pomeranssia, rosmariinia, melissaa, rakkolevää, solmulevää, chlorellaa, punalevää, camu-camua, acerolaa ja matea. Hoitoneste tarjoaa siis iholle monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Organic Day Cream: crème de la crème, tämä voide on kosteusvoiteiden aatelistoa. Rakastan voiteita, joiden koostumuksissa ei ole kikkailtu teknisesti liikaa, koska tällöin aidosti hoitavien aineiden määrä kärsii. Tämä voide on taivaallisen ohutta ja se imeytyy täydellisesti. Tehoaineista löytyy mm. superkorjaavaa gotu kolaa, mäkikuismaa, peltokortea ja leskenlehteä. Uskallan suositella voidetta kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle.

Organic Nourishing Treatment Oil: nykyisin tästä superöljystä löytyy kaksi pakkauskokoa: 120 ml ja 60 ml. Jos olet kova gua shailemaan ja hoidat myös dekolteen ihoa, suosittelen ehdottomasti isompaa pulloa, joka tulee edullisemmaksi. Tämä öljy on superfoodia iholle. Jojobaöljyn ja ruusunmarjaöljyn muodostamaan pohjaan on sekoitettu mm. mäkikuismaa, intialaisia yrttejä manjishtaa ja sarsaparillaa, galangajuurta, lakritsinjuurta, kurkumaa ja malvankukkaa. Öljyllä on todella monipuolisia vaikutuksia ja se sopii erinomaisesti mm. couperosan, pigmenttiläiskien, aknearpien ja aknen hoitoon. Jos haluat panostaa kunnon luksusöljyyn, joka on jokaisen sentin arvoinen, suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös Organic Ageless Facial Elixiriä.

Organic Universal Mask: jos koko loppuelämäksi pitäisi valita vain yksi naamio, se voisi hyvinkin olla tämä. Olen kokeillut Alkaitiksen laajan naamiovalikoiman lähestulkoon kokonaan läpi, mutta tämä on mielestäni ylitse muiden. Sekoitan tämän aina sarjan kasvoveden sekä pienen vesimäärän kanssa. Huikea ravintopommi sisältää runsaasti mineraalirikkaita yrttejä. Samoin kuin keholle sisäisesti, myös ulkoisesti kivennäisaineet ovat vitamiineja tärkeämpiä ja perusedellytys solujen sekä kudosten rakenteelle ja toiminnalle, aineenvaihdunnalle sekä ihon kosteustasapainolle. Naamio sisältää mm. vehnänorasta, sinimailasta, chlorellaa, spirulinaa, punalevää, ruskolevää, keräkaalia, parsakaalia, bataattia, kurpitsaa – lähes koko kasvimaan antimet. Naamio kuivahtaa iholle suht nopeasti, mutta itse pidän sen kosteahkona taputtelemalla sitä vaikutusaikana kostein sormin. Tämän naamion kannattaa antaa vaikuttaa kunnolla, noin 20 minuuttia tai pidempään. Naamio sopii kaikille ihotyypeille ja helpottaa monia iho-ongelmia, kuten aknea sekä rosaceaa.

Pihistä: Herbfarmacy

Sympaattinen brittisarja Herbfarmacy on kotoisin Heredfordshirestä, missä sarjan käyttämät raaka-aineet suurelta osin viljellään. Herbfarmacy onkin minulle tätä nykyä lähikosmetiikkaa. Sarjan teho perustuu perinteiseen yrttilääkintään. Valikoimassa on kauneudenhoitotuotteiden lisäksi myös tuotteita itsehoitoon ja sisäiseen käyttöön. Muutama tuote on myös täysin. hajusteeton. Sarja on pikkuhiljaa uudistumassa vihreiden lasipullojen käytöstä entistä ekologisempiin metallipakkauksiin. Valikoimaan kuuluu lisäksi kestovanulaput. Tässä muutama tärppituote sarjalta:

Refining Cleanser: tämän hoitavammaksi puhdistusaineen on vaikea muuttua. Voidemainen puhdistusaine huuhtoutuu vedellä pois iholta ja sisältää ihoa hoitavaa aloe veraa, aprikoosinkiviöljyä, kehäkukkaa, kamomillaa ja rohtosalkoruusua. Puhdistusta tehostaakseen kannattaa käyttää tuotetta yhdessä sarjan huippulaadukkaan musliiniliinan kanssa. Tämä putsari sopii hyvin myös herkälle iholle.

Refining Eye Cream: hajusteeton silmänympärysvoide, joka sisältää ginseng-uutetta, vihreää teetä ja ukontulikukkaa, jotka vahvistavat, uudistavat ja virkistävät ihoa.

Nourishing Face Cream: hajusteeton kosteusvoide, jonka sisältämästä ginkgo bilobasta olen erityisen fiiliksissäni, sillä tätä kasvia ei näe kosmetiikassa kovin usein, vaikka se on yksi maailman vanhimpia lääkeyrttejä ja sisältää yli 40 antioksidanttina toimivaa ainesosaa. Lisäksi voiteessa on rauhoittavaa ja kosteuttavaa rohtosalkoruusua, kehäkukkaa ja ruusunmarjaöljyä. Se sopii hyvin herkälle ja punoittavalle iholle.

TLC Balm: ihoa hellivä kukkaisbalsami, jonka pelkkä tuoksu rauhoittaa. Balmi sisältää keto-orvokkia, pihatähtimöä, rohtosalkoruusua ja kamomillaa, jotka on sekoitettu ravitsevaan jojobaöljyn, sheavoin ja carnaubavahan muodostamaan pohjaan. Balmi on täydellinen herkän, punoittavan ja kutisevan ihon hoitoon.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , ,