Beauty

Tärkeää asiaa kasvojen puhdistamisesta

Beauty | 29.5.2015 | Katja Kokko

DSC_0003

Nyt on luvassa puheenvuoro tämän hetkisestä lempiaiheestani: kasvopyyhkeistä ja kasvojen puhdistamisesta.

On nimittäin niin, että kenties mullistavin ihonhoidosta tekemäni oivallus on kasvojen puhdistaminen mahdollisimman hellävaraisesti ihotyypistä riippumatta.

Olin vuosikausia muhkeaa, kermaista vaahtoa muodostavien putsareiden ystävä, sillä ihoni oli päivän aikana hyvin rasvoittuva, huokoset laajentuneet, poskissa ja otsassa oli jatkuvasti tukkeumia ja näppyjä putkahteli sinne tänne säännöllisin väliajoin. Yhtä aikaa puhuin kasvoveden ja seerumin tärkeydestä sekä siitä, kuinka ihon pinnalla olevan suojakelmun, eli hydrolipidikalvon tasapaino on yksi tärkeimmistä asioista ihonhoidossa, sillä tässä kalvossa sijaitsee ihon vastustuskyky. Kun hoidamme ihoa, hoidamme erityisesti sen pinnalla olevaa suojakelmua, josta käytetään myös nimitystä barriääri. Tämän barriäärin tukeminen on ihonhoidossa kaiken a ja o.

Vaahto- ja geeliputsareiden sisältämät surfaktantit pesevät tämän ihon oman öljy-vesi-emulsion pois ja vaikka kasvovesi palauttaa sen pH:n tasapainoon, ihoa on täysin tarpeetonta hinkata tämmöisillä aineilla, sillä juuri niiden käytössä piilee syy moniin iho-ongelmiin ja ne saavat rasvaisenkin ihon epätasapainoon. Kun tämä iholle äärimmäisen tärkeä suojakelmu on pesty pois, iho suorastaan vetää puoleensa erilaisia ongelmia – tai siitä tulee vähintään pintakuiva, se menettää heleyttään ja kimmoisuuttaan ja talineritys menee sekaisin. Moni, jolla ei ole ihossaan tukkeumia ja näppyjä ei edes tajua, että iho voisi olla vieläkin kauniimpi kuin se jo on, jos puhdistusaine olisi hellävaraisempi – salaisuus ei siis välttämättä piilekään aina kalliissa tehoseerumissa. Mainittakoon tässä välissä, että atooppiselta iholta ja hyvin ohuelta ja kuivalta iholta tämä suojakelmu puuttuu kokonaan, joten tämmöisten ihotyyppien tulisi kiertää vaahdot, geelit ja saippuat kaukaa. Ja samaa suosittelen kaikille muillekin.

Tämä aihe jakaa kosmetologeja eri koulukuntiin, mutta itse kuulun tätä nykyä ehdottomasti lempeän tehokkuuden kannattajiin, sillä meikit ja epäpuhtaudet saa puhdistettua aivan yhtä tehokkaasti hellävaraisemmilla puhdistusaineilla, jolloin hydrolipidikalvon epätasapainolta vältytään kokonaan.

DSC_0014

Suurin syy, miksi kuluttajat rakastavat vaahtoputsareita ja valitsevat sen ihotyypilleen väärin on, että ihon kuvitellaan olevan puhdas vasta, kun se on ”narskuvan puhdas”. Ikäänkuin tämä olisi se oikea puhdas tunne iholla ja mikäli iho jää pehmeäksi ja ”ei minkään tuntuiseksi”, ajatellaan ihon olevan rasvainen ja likainen. Eli kuvitellaan, ettei puhdistusmaito, -balmi, -voide tai -öljy poista meikkiä, likaa ja rasvaisen ihon talia tarpeeksi tehokkaasti, putsari jää jumiin ihohuokosiin eikä sitä saa poistettua iholta yhtä tehokkaasti, kuin vaahtoa.

Koska vaahto sisältää pintajännitystä alentavia raaka-aineita, se toimiikin niin, että se irroittaa ensin lian ja rasvan (myös ihon oman hyvän rasvan) ja sen jälkeen huuhtoutuu veden avulla viemäristä alas. Osa puhdistusmaidoista ja -öljyistä sisältää tätä nykyä myös raaka-aineita, joilla vedellä huuhtoutuminen tapahtuu vaivattomasti, mutta suurin oivallukseni tällaisten hellävaraisten puhdistusaineiden käytössä on kasvopyyhe – joka on puhdistusbalmien sekä monien puhdistusöljyjen kohdalla myös täysi välttämättömyys, jotta puhdistus toimii optimaalisella tavalla. Pyyhe tai liina on myös vastaus suurihuokoiselle ja rasvaiselle iholle hellävaraisten puhdistusten kanssa, jotka eivät muuten tuntuisi ”niin tehokkaalta”.

DSC_0019

Tämähän ei siis ole mikään uusi keksintö, sillä kosmetologit käyttävät kasvohoidoissa tuotteiden poistamiseen iholta lämpimiä kompresseja, eli lämpimään veteen kastettuja pyyhkeitä. Vasta, kun tajusin tuoda kasvopyyhkeet myös omaan kotihoitooni, aukesi minulle kasvojenpuhdistuksen auvoinen maailma, lamppu syttyi, tähtisadetta ja ilotulituksia sinkoili, iho alkoi hehkumaan ennen näkemättömällä tavalla ja poskiani vuosikausia vaivanneet tukkeumat kaikkosivat. Ette tiedäkään kuinka urpoksi olen itseni tuntenut, kun en tajunnut aiemmin mokomaa kotikäytössäni, vaikka asia oli hoitotyöstä täysin itsestäänselvä.

Siispä rakkaat ystävät, tämän pitkähköksi venähtäneen alustuksen jälkeen haluan esitellä muutaman erilaisen kasvopyyhkeen.

Nykyisin minulta löytyy kokoelma erilaisia kasvopyyhkeitä erilaisiin tarkoituksiin. Niiden lisäksi myös kasvosienet, erityisesti suositut konjac-sienet* ovat loistava apu putsarin poistamiseen, vaikka omiin suosikkeihin ne eivät olekaan toistaiseksi päätyneet. Kasvopyyhkeet ja -liinat poistavat putsarin huokosten ja juonteiden pohjia myöten, antavat iholle hellävaraisen kuorinnan ja toimivat ihohuokosia avaavina kasvokompresseina. Liina täytyy pestä jokaisen käytön jälkeen, esimerkiksi vedellä ja saippualla.

DSC_0027

Toisinaan asiakkaat sanovat, etteivät halua käyttää liinoja, koska se vie aikaa. Seriously? Laitapa ajastin päälle ja mittaa, etkö todella ole valmis panostamaan tämän verran aikaa päivästä ihosi hyvinvointiin. Viisi minuuttia vähemmän aikaa somessa. Sanon aina, että mutkat suoriksi -menetelmä korreloi suoraan hoitotulosten kanssa.

Tärkeimmät suosikkipyyhkeeni ovat tässä:

The Organic Pharmacyn musliiniliina*Tämä liina jakaa suosikin paikan Neal’s Yard Remediesin liinan kanssa. The Organic Pharmacyn liina on paksu ja huokoinen ja näistä liinoista karhein (mutta ei missään nimessä todella karhea tai raapiva). Tätä liinaa käytän paksujen ja täyteläisten puhdistusvoiteiden ja -balmien kanssa, kuten May Lindstromin Honey Mudin*, The Organic Pharmacyn Carrot Butterin* ja Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balmin* kanssa. Myös Juice Beautyn puhdistusöljylle* tämä on hyvä. Kastelen liinan kuumaan veteen (ei tietenkään polttavan kuumaan), painan liinan kasvoilleni ja pidän sitä hetken aikaa kasvoilla, jolloin lämpö aktivoi putsarin sisältämiä raaka-aineita, avaa ihohuokosia sekä saa putsarin aromaattiset tuoksut esiin tehden puhdistushetkestä minipienen aromaterapiasession. Jos iho on hyvin ohut ja herkkä, suosittelen Neal’s Yard Remediesin liinan käyttöä, joka on hellävaraisempi. Hedelmähappokuorinnan jälkeen ei myöskään tule käyttää näin kuorivaa liinaa.

Neal’s Yard Remediesin musliiniliina*: Tämä liina tulee mukana Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balmissa* sekä Frankincense Refining Cleanserissa* ja niitä myydään myös erikseen. Liina on ohut ja hellävaraisempi, kuin The Organic Pharmacyn liina ja se sopii kaikille ihotyypeille ja kaikkiin putsareihin. Käytän tätä, kun kaipaan kevyempää liinaa sekä yleensä myös naamioiden poistoon. Myöskään tämä liina ei sovellu hedelmähappokuorintojen poistoon.

Neal’s Yard Remediesin kasvoflanellipyyheLuomupuuvillainen kasvopyyhe on todella pehmeä ja toimii kasvokompressin tapaan. Tällä voi poistaa kaikki puhdistusaineet ja naamiot sekä käyttää yleisenä kasvopyyhkeenä (ethän koskaan pyyhi kasvojasi samaan pyyhkeeseen käsien kanssa?). Itse käytän tätä pyyhettä juuri naamioiden poistoon sekä yleispyyhkeenä.

Balmuirin pellavainen kasvopyyheBalmuirin pellavaisten vohvelipyyhkeiden 30×30 koko on täydellinen yleiskasvopyyhe sekä naamioiden ja putsareiden poistaja. Tämä on myös erittäin pehmoinen ja sopii herkällekin iholle.

Patykan kasvojenpuhdistusliina*Patykan liina on erittäin sileä ja pehmeä, atooppisen, ohuen ja herkän ihon kaveri. Lisäksi tämä liina on ainoa, mitä suosittelen hedelmähappokuorintojen poistamiseen, sillä se ei kuori ihoa mekaanisesti tippaakaan ja on siten tarpeeksi hellävarainen voimakkaan kuorintakäsittelyn jälkeen.

Ah, nyt olen puhunut, toivottavasti en kuulostanut liian ehdottomalta! Viime kädessä tehkööt jokainen kuten parhaaksi näkee, se lienee sinulle oikea tapa. Ensi kerralla luvassa on kaikkien aikojen suosikkiputsarini. Tosin pidätän oikeuden muutoksiin vuoden päästä uusien löydösten myötä.

Ps. Sain juuri hetki ennen tämän postauksen julkaisua tiedon, että The Organic Pharmacyn tuotteet* ovat tänä viikonloppuna -20 % alennuksessa Biodellyssä* koodilla TOP20, joten kipaiskaahan hankkimaan Carrot Butteria* ja musliiniliina* sen kaveriksi!

DSC_0005

*Affiliate-linkki

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , ,

Beauty

46 kommenttia artikkeliin “Tärkeää asiaa kasvojen puhdistamisesta”

 1. Myös mä vannon kasvopyyhkeiden nimeen. Kasvojen puhdistus pääsi täysin uudelle ulottuvuudelle kasvopyyhkeiden myötä 🙂
  Ihanaa viikonloppua!

 2. piitu

  Mitäs mieltä olet Clarisonicista ym. muista vastaavista?

  Itse olen törmännyt kasvovesien kanssa outoon juttuun, useampi niistä aiheuttaa mulle sellaisia pieniä, pinnallisia finnejä. Ja olen tosiaan kokeillut niitä aika arsenaalin. En ymmärrä mikä kasvovedessä voi aiheuttaa moisen ”tukkeutumisen”.

  • Clarisonic-hype ei ole tähän osoitteeseen iskenyt 🙂 En ole sitä kokeillut, mutta vastaavia, pehmeitä harjoja on ollut vuosikausia saatavilla kasvoille, ei paristokäyttöisiä siis. Olen ymmärtänyt, että Clarisonicin kanssa vaahto/geeli on pakollinen, joten ei kyllä tule päätymään suosituslistalleni sen vuoksi. Öljyn tai balmin kanssa harjaus on ok, jos harja on pehmeä, mutta musliiniliina ajaa periaatteessa saman asian. Tämä kasvovesifinni-asia kuulostaa kyllä niin oudolta, etten osaa sanoa tähän mitään!

 3. Elina

  Erittäin järkeenkäypää tekstiä! Toistaiseksi olen pyyhkinyt putsarin vanulapuilla, mutta kevyesti kuoriva kasvopyyhe alkoi nyt kyllä kiinnostaa. Käytännön kysymys: Oletko keksinyt jonkun hyvän säilytysratkaisun kasvopyyhkeille, niin että ne pääsevät kuivumaan? Löytyykö kylppäristäsi pitkä rivi pyyhekoukkuja? Omassa minikylppärissä tämä olisi varmaan pieni ongelma.

  Oletko testannut OLIVIAKLEIN-sarjan tuotteita? Sarjaa ei varsinaisesti mainosteta kotimaisena, mutta yrittäjä on kuitenkin suomalainen, minkä vuoksi sarja kiinnostaa itseäni.

  • Minä ripustan oman liinan kuivumaan pyyhetangolle 🙂

   Olen tutustunut OK:iin sarjan nettisivuilla ja vaikuttaa ihan hyviltä tuotteilta ja sivut ovat informatiiviset. Sarjan ulkoasu ei vain oikein puhuttele, vaikka suomalainen onkin.

 4. Anna

  Joo, olen kyllä huomannut saman. Hellävarainen putsari on meikäläiselle nykyään ihan must. Maailman paras putsari on edelleen hakusessa, joten jään mielenkiinnolla odottamaan sun suosikkia. Mayn Honey Mud on ihana, mutta niin arvokas, etten raaski käyttää sitä päivittäin. Tatan putsareita en myöskään ole raaskinut ostaa. Ostin jo ajat sitten Patykan trion, mutta en kerta kaikkiaan pysty käyttämään niitä, koska ihosta tulee narskuvan puhdas, vaikka vaahdon alle tulee öljy. Aiemmin nautin siitä tunteesta, mutta nykyään tunne on epämiellyttävä. Näin ne mieltymykset muuttuu 🙂

  Mulla on NYR:n ja Pain liinat, ja tykkään ekasta enemmän. The Organic Pharmacyn liina menee ehdottomasti tilaukseen.

  Niin, odotan myös innolla sitä hiusjuttua, josta vihjailit instassa. Tunnistin merkin kuvista, ja odotan mielenkiinnolla sun kokemuksia sarjasta (olen harkinnut muutaman jutun ostamista…)

  • Jep, itselläni kaksoispuhdistus oli näköjään siirtymävaihe nykyiseen. Se entinen ”puhdas” tunne on todella epämiellyttävä. Carrot Butter ja Wild Rose Beauty Balm ovat loistavia putsareita ja rakastan itse myös niitä, mutta Tatan putsarit…. ne on jotain, mitä kaikkien pitäisi kokea! Erityisesti öljy on todella riittoisakin.. Hahaha, vain todellinen purnukkahullu olisi voinut tunnistaa hiusmerkin! Tuotteet ovat loistavia – juttua tulossa pian 😉

 5. Heini

  Joo noi liinat on hyviä mutta tykkään myös kognac spongeista. Sen jälkeen kun unohdin laivan vessaan tuon NYR:n liinan niin tilasin organic pharmacyn liinan. Ite käytän putsareina useimmin juice beautyn blemish clearing cleanseria ja therapin lemon myrtle puhdistusgeeliä. Mitä mieltä olet näistä? Usein käytän myös NYR:n rose balmia. Harvemmin tulee käytettyä tata harperin puhdistusvoidetta ja sukin tasapainottavaa puhdistusainetta kun tuntuvat kuivattavan/eivät vaan sovi omalle iholle. Nytkin on niin paljon erilaisia puhdistusaineita etten tiedä miten ikinä saan ne käytettyä loppuun

  • JB:n Blemish Clearing Cleanseria en ole kokeillut. Therapin geelit ovat sieltä parhaasta päästä, ihanaa, ohutta, vähän lirua ja todella hellävaraisia, mutta kuten sanottua, niin suosittelen silti maitoja, öljyjä ja voiteita. Ihme juttu, että Tatan putsareista mikään voisi tuntua kuivattavalta, ennemmin juuri nuo kaksi edellä mainittua. Sukin putsari on aivan liian hazardia tavaraa!

 6. Heini

  Onko muuten Hervea tuttu merkki? Nudgessa on myynnissä ja puhdistava seerumi vaikutti hyvältä. Mikä Organic pharmacyn kasvovoiteista sopisi pintakuivalle helposti tukkeutuvalle iholle? Oletko kokeillut Sheer tint -voidetta? Olen mielenkiinnolla lukenut tuosta mutten uskalla ihan random tilata

 7. Anna

  Uskon kyllä, että Tatan öljyputsari on huippu! Sitä olen silmäillyt ja meinannut klikata monta kertaa ostoskoriin asti. Onko sen tuoksu muuten enemmän sitruksinen kuten kuorivassa putsarissa, vai kukkainen kuten kasvosuihkeessa? Ehkäpä panostan siihen kun Naturellessa on seuraavan kerran sopiva kamppis 🙂

  Mulla on useat hiustuotteet loppumassa, mutta taidan odottaa sun juttua, ennen kuin teen mitään hankintoja 😉

 8. Heini

  Joo en tiiä mikä siinä on muttei Tatan puhdistusvoide vaan toimi erityisen hyvin. Mutta pitäis varmaan vielä puhdistusöljy testata kunhan pääsis vähän edellisistä eroon.
  Muistin tuon nimen väärin eli Hevea. Hevealla on kuulemma omat tehtaat joissa on erikoistuneet aromaterapeuttisiin tuoksuihin jne ja kuulemma monet yritykset ostaakin heiltä nuo raaka-aineet.
  en.labo-hevea.com

  • Käytätkö liinaa Tatan puhdistusvoiteen kanssa? Jääkö sulla siis meikkiä kasvoihin vaikka pyyhit liinalla? Koska mitään erityistä tunnettahan iholla ei kuulu hyvän puhdistusaineen jälkeen ja molemmat voiteet on niin hellävaraisia, ettei niistä jää tunnetta iholle. Ja liina kannattaa huuhtoa ja pyyhkiä vielä toisen kerran.

 9. Minna

  Ei hitsi mikä maailma mulle on avautunut, kun löysin blogisi jokin aika sitten. Olen hurahtanut täysillä luonnonkosmetiikkaan! Siis miten voin olla tuhlannut vuosikausia rahojani Dioreihin yms. kun tällaisia tehopommeja on saatavilla luonnollisina vaihtoehtoina. Tekisi mieli korvata kaikki vanhat tuotteet kertaheitolla luonnonkosmetiikalla, mutta budjetti ei kyllä pysty siihen. Olen jo alkanut vannoutuneeksi kasvoveden käyttäjäksi, jota en ole käyttänyt ennen. Ensihätään ostin Madaraa, mutta piakkoin ajattelin tehdä tilausta Naturelleen. Ei olisi lähiaikoina tulossa jotain alekoodia? 🙂

  Putsarina mulla on tällä hetkellä vielä Clarinsin vaahtoava narskuvan ihon jättävä tuote, ja viime aikoina olen todellakin huomannut miten inhottavan tunteen se jättää iholle. Seuraavaksi testiin miedompi tuote liinan kanssa luonnonkosmetiikasta!

  Olen muuten pohtinut tuota henkilökohtaisen beauty guiden tilaamista, koetko että siitä saisi paljonkin irti suhtkoht normaalin ja hyväkuntoisen ihon omaavana? 🙂 Varmaan ainakin paljon vinkkejä tuotteisiin, näin melko ummikkona vielä tässä ”maailmassa”.

  • Personal Beauty Guidessani on -10 % alekoodi Naturelleen ja tottakai oppaan voi tilata mille iholle tahansa. Saat siinä henkilökohtaisen ihonhoito-ohjelman tuotesuosituksilla omalle ihollesi ja helpottaa erityisesti luonnonkosmetiikkaan siirtymisessä, kun kaikki tuotteet ja tuotemerkit ovat aivan uusia. Näin vältyt hutiostoksilta ja joku on suunnitellut tuoterepertuaarin johdonmukaisesti.

  • Ikävä kyllä ei kuulu suosikkeihini huonon pumpun vuoksi ja lisäksi öljyn sisältämä aine, jolla sen pitäisi huuhtoutua veden kanssa pois jää pyörimään iholle ja erityisesti huulille ja maistuu erittäin pahalle sekä kirvelee silmiäni. Harmi, koska muuten tuote tuntuu hyvälle ja koostumus on ihanan samettinen.

 10. Jennie

  Minäkin vieroiksuin liinaa ensin, jotenkin olin aiemmin halunnut nopean-suihkussa-putsauksen ja nykyään sitten käytän pikkuisen enemmän aikaa ja puhdistan kasvot Honey mud:lla ja liinalla. Iholle jäävä fiilis on kyllä huippu hyvä ja alkuun tuoksu tuntui oudolle, mutta siitäkin olen oppinut tykkäämään. Nythän se puhdistushetki onkin kiva hetki, eikä sitä tarvitse suorittaa nopeasti. Tunnustan myös, että tilasin Aurelian putsarin, kun Naturisimo otti merkin valikoimiinsa. Siitä mulla on joku ihmeellinen intuitio, odotan mitä tapahtuu kunhan pääsen testaamaan. Nykyisillä rutiineilla epäpuhtauksia syntyy vielä, tosin johtunee suurimmaksi osaksi sisäisistä tekijöistä, mutta niiden paraneminen on huomattavasti nopeampaa kuin ennen, jo se yksistään on lottovoitto! Ja Tatan putsareita aion kokeilla myös 🙂

  • Juurikin mutkat suoriksi facial wash ritual 😀 😀 Honey Mud on yksi parhaista putsareista, mitä tiedän, täydellinen nautinto jokaisella käyttökerralla! Oi ihanaaa Aurelia! Merkki on todella ihana ja fanitan sitä pelkästään raaka-aineiden perusteella, mutta odotan vielä testausta, sillä nyt on todella paljon muita tuotteita testissä, jotka odottavat blogiin pääsyä. Kyllähän se näin tosiaan on, että ulkoinen hoito ei kaikkea paranna, koska ihomme on kuin peili, joka heijastaa kehon sisällä tapahtuvia että myös emotionaalisia asioita 🙂

 11. Lempeää ihonhoitoa puhdistuksesta lähtien… Farmaseuttina ja kosmetologina olen jo pidemmän aikaa ohjeistanut asiakkaitani lempeämpään ihonhoitoon puhdistuksesta lähtien.
  Huomaan eron heti asiakkaiden siirryttyä oikeaan puhdistustapaan. Lisäksi kasvojen ihon puhdistus voi olla myös itsensä hemmottelua arjen keskellä .
  Suosittelen !

 12. Jenni

  Kiitos tästä liinan käyttövinkistä ja konkreettisista neuvoista 🙂 Olen jotenkin ajatellut, että se pitäisi laittaa pyykkikoneeseen joka käytön jälkeen ja se on vaikuttanut liian työläältä.

 13. Annika

  Heippa,

  Kiitos valaisevasta postauksesta. Aion nyt tsekin tilata puhdistusliinan. Juuri se kosmetologin lämmin pyyhe puhdistuksessa on kasvohoidon parhaita hetkiä, miksi sitä ei ottaisi omaksi rutiiniksikin 🙂

  Kiitos myös siitä, että olet tutustuttanut minutkin luonnonkosmetiikkaan! Naturelle.fi sivustolle lähti iso tilaus. Aluksi otin mm. sukin aloituspakkauksen, Juice beautyn öljyputsarin ym. ym. Mutta nyt on yksi ongelma. Tilasin myös Juice beautyn aha-kuorinnan ja sen jälkeenhän hän iho pitäisi suojata hyvin auringolta. Tilasin myös RMS:ssän meikkivoiteen, koska yritän nyt pysyä luonnon kosmetiikassa kaikkineen. Mitä tuotetta suosittelet auringolta suojaamiseen? Meikkivoidetta en nyt aio vaihtaa, vaan tarvitsisi jonkin muun tuotteen. Kiitos jo etukäteen 🙂

 14. Johanna

  Kiitos ensinnäkin blogistasi, täältä saa hyviä kosmetiikkavinkkejä. Herkän ja couperoottisen ihon omaavana pidän hellävaraista ihon oman suojakelmun säilyttävää puhdistusta hyvin tärkeänä. Yleensäkkin herkkä iho voi sitä paremmin mitä vähemmän sille mitään tekee. Mieltäni jäi nyt askarruttamaan nämä hellävaraiset putsarit eli mitä ainesosia putsarissa EI saa olla, että se ei poistaisi tuota suojakelmua? Ja toiseksi tässä mainitut hyvät putsarit ovat omalle kukkarolleni turhan hintavia eli onko missään sarjassa suhteellisen edullista, mutta hyvää ja hellavaraista suojakelmun säilyttävää putsaria? Monessakin putsarissa lukee, että se on hellavarainen ja hyvä herkälle iholle, mutta epäselväksi jää onko se niin hellävarainen, että tuo suojakelmu ei poistu mukana. Tällähetkellä puhdistan kasvoni vedellä kostutetulla pumpulilapulla+luonnonkosmetiikan kasvovoiteella, kun en ole oikein tiennyt minkä putsarin hankkisin. Tuo puhdistusliina menee minullakin ostoslistalle 🙂

  • Helpointa on, kun valitsee tuotteen sen koostumuksen perusteella, eli puhdistusmaidon, -voiteen, -balmin tai -öljyn ja jättää hyllyyn kaikki geelit, vaahdot ja saippuat. Olennaista on nimittäin juuri tuotteen koostumus. Puhdistusmaidoissa ja -voiteissakin, kuten myös joissain öljyissä on pintajännitystä alentavia raaka-aineita, joiden avulla aine huuhtoutuu pois iholta, mutta pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei tuote pese ja puhdista liian voimakkaasti. Hyvä ja edullinen puhdistusmaito löytyy esim. Skin Blossomilta.

 15. Johanna

  Asia selvä ja kiitos vastauksestasi 🙂 Tuo kosmetiikassa oleva alkoholi on vain toinen asia mikä hieman askarruttaa. Olen nimittäin siinä uskossa, että herkällä ja couperoottisella iholla etenkin tuota alkoholia olisi hyvä välttää ja näin olen myös esim. kasvovesienkin kohdallakin pyrkinyt tekemään. Alkoholihan on liuotin, joka kuivattaa ja hajottaa ihon suojavaippaa. Erään tutkimuksen mukaan 3% alkoholipitoisuus tuotteessa kiihdytti ihosolujen kuolemaa(tiedä sitten tutkimuksen luetettavuutta). Tosin kaikki alkoholit eivät ole ihon kannalta huonoja. Tuossa mainitsemassasi Skin Blossomin putsarissakin on kolmenlaista eri alkoholia: Alcohol Denat.*, Benzyl Alcohol ja Cetearyl Alcohol. Näistä kaksi ensimmäistä eivät etenkään herkälle iholle ole välttämättä hyväksi (?) ja Denaturoitu alkoholi oli inkissä jo kolmantena

  Denaturoitu alkoholi on luonnollista etyylialkoholia johon on sekoitettu muita, alkoholin sisäiseen käyttöön kelpaamattomaksi tekeviä ainesosia (denaturantteja).

  Cetearyl alkoholi ei ole sellaista alkoholia kuin me tyypillisesti kuvittelemme alkoholin olevan (etyyli alkoholi tai etanoli), vaan kasveista saatava vahamainen aine, joka parantaa kosmetiikkatuotteiden koostumusta. Cetearyl alcoholi tuo iholle hellävaraisesti suojaavan kerroksen, joka minimoi kosteuden haihtumisen iholta.

  Benzyl Alcohol on useiden eri eteeristen öljyjen komponentti. Sen tuoksu muistuttaa mantelin tuoksua. Puhdasta luonnollisen kaltaista bensyylialkoholia käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena. Orgaaniset hapot ja bentsyyli alkoholi aiheuttavat helpommin ärsytyksiä; siksi niitä on suositeltavampi käyttää sellaisten tuotteiden valmistuksessa, joita ei jätetä iholle, esimerkiksi saippuat ja shampoot.

  Kosmetiikassa käytetään runsaasti myös muita rasva-alkoholeja jotka ovat hyviä iholle. Yleisimpiin näistä kuuluvat CETYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL ja BEHENYL ALCOHOL.

  Sen ”pahan” alkoholin tunnistaa incistä kaikkein yleisimmin nimillä ALCOHOL, ALCOHOL DENAT., SD ALCOHOL, ETHYL ALCOHOL ja ISOPROPYL ALCOHOL.

  Madaran sivuilla oli myös juttua alkoholeista: http://www.madaracosmetics.fi/fi/asiantuntijat/kaikki-artikkelit/article:luontainen-alkoholi-kosmetiikassa-myytit-ja-faktat/

  Eli hieman hankala muodostaa käsitystä näistä alkoholeista, mutta varulta olen ajatellut, ettei ainakaan haittaa jos välttää noita alkoholeja, jotka eivät varsinaisesti ole iholle hyväksi. Mikä käsitys sinulla on tästä alkoholiasiasta?

  • En näe luomualkoholin käytössä luonnonkosmetiikan raaka-aineena mitään huonoa. On hyvä huomioida, että useat kasviuutteet uutetaan alkoholiin, jolloin myös alkoholi täytyy merkitä inci-listaan. Denaturoitu alkoholi on luomualkoholia, joka on käsitelty juomakelvottomaksi. Sen funktio on luonnonkosmetiikassa toimia liuottimena, säilövänä aineena sekä vaikuttavien aineiden kuljettimena ihoon. Sitä ei käytetä ihonhoidollisissa tarkoituksissa vaikuttavana aineena, kuten joidenkin synteettisten kosmetiikkamerkkien kasvovesissä. Alkoholin vaikutus riippuu erityisesti määrästä sekä muiden tuotteen sisältämien aineiden yhdistelmästä. Alle 10 % määrä tuotteessa ei kuivata ihoa, varsinkaan yhdistettynä luonnonkosmetiikan muihin ravitseviin aineisiin. Itse en usko solujen kuolemaan, oma ihoni olisi jo varmaan tällöin rupsahtanut, samoin kuin monien asiakkaideni ihot 🙂 Jos pelkällä alkoholilla ihoaan sivelee, eivät vaikutukset taatusti ole hyvät ja solukuolemaa voi varmasti tapahtua, mutta kombinaatio kasviöljyjen, muiden hoitavien sekä emulsiopohjan aineiden kanssa tekee vaikutuksesta täysin erilaisen. Bentsyylialkoholi on komponentti, jota esiintyy eteerisissä öljyissä ja sitä käytetään säilöntäaineena. Se on siis täysin eri aine kuin denaturoitu alkoholi. Setyylialkoholi on rasva-alkoholi, joka toimii sakeuttajana, eli myös aivan eri aine kuin denaturoitu alkoholi. Skin Blossomin puhdistusmaito sopii kyllä mainiosti myös herkälle ja couperoottiselle iholle, mutta iho voi reagoida toki moniin muihinkin aineisiin kuin alkoholiin.

 16. Emmi

  Hei! Nyt seuraa tyhmä kysymys… Miten kasvopyyhkeen käyttö sujuu suihkussa käynnin yhteydessä? Levitän kyllä puhdistusmaidon kuivalle iholle, mutta huuhtelen sen vedellä samalla kun käyn suihkussa. Onko kasvopyyhkeestä hyötyä jos sitä käyttää vielä suihkun jälkeen vai onko tässä pointtina nimenomaan vesihuuhtelusta eroon pääseminen? 🙂 Sen verran vakuuttavasti kirjoitat kasvopyyhkeestä, että haluasisin kovasti saada sellaisen lisättyä omiinkin puhdistusrutiineihini.

  • Suosittelen putsaamaan kasvot ja menemään vasta sitten suihkuun 🙂 Eli idea juurikin se, ettei kasvoja huuhdota vedellä. Tämä on todellakin elämän mullistava vinkki, usko pois 🙂

 17. Riikka

  Hei! Allekirjoitan täysin tuon veden käytön vähentämisen puhdistuksessa, mutta miten tuo homma hoituu kasvopyyhkeen kanssa? Olen tykästynyt misellivesiin ja puhdistankin kasvot iltaisin vanulapulla + misellivedellä. Vaihdanko siis vain kasvopyyhkeen, vai onko misellivesi pahasta? Herkälle couperoottiselle + atooppiselle iholleni se on tehnyt hyvää, tai sitten ihoni on vain tykännyt siitä, että entisten puhdistusvoiteiden ja kasvovesien tilalle onkin tullut nyt vain yksi tuote. Kiitokset jo etukäteen, täytyy hankkia jostain superherkälle iholleni sopiva kasvopyyhe.

  • Misellivesi on loistava tuote, eli tässä nyt puhuin ihan vesijohtovedellä lotraamisesta. Kasvopyyhe ei kyllä miselliveden kanssa toimi, konjac-sieni sen sijaan toimii. Ja kasvopyyhe tarvitsee tietenkin kastella vedellä, mutta tarkoitin tosiaan ihan semmoista kasvojen huuhtelua vedellä, jota ei kannata hirveästi tehdä, jos on erilaisia iho-ongelmia.

 18. Mari

  Heippa!

  Tämä kasvopyyheasia kuulostaa niin huipulta, että jonkinmoinen pyyhe lähtee tilaukseen ja kokeiluun. 🙂 Aiemmin vannoin juuri vaahtoavien putsareiden nimeen, mutta sittemmin olen huomannut hellävaraisen puhdistuksen öljyillä ja maitomaisilla tuotteilla toimivan paremmin. Kasvopyyhe vie tämän varmasti vielä seuraavalle levelille! Sitä vain mietin, että käytetäänkö kasvopyyhkeellä putsaamisen jälkeen kuitenkin ihan normaalisti kasvovettä ja kosteusvoidetta?

 19. marjuska

  Tämähän kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta mutta minulle saa nyt kyllä vääntää ihan rautalangasta miten täma kasvojenpuhdistus tapahtuu… =) tai siis ymmärrän kyllä tuon liinan käyttötavan mutta entäs jos on silmämeikkiä, miten se puhdistetaan? Ainakin minun on pakko huuhdella vedellä silmämeikinpuhdistusaineet silmistä, pyyhin siis vanulapulla jossa puhd.ainetta ja sen jälkeen huuhtelen vedellä jolloin tietysti kasvotkin tulee huuhdottua…? Eli miten siis toimia silmämeikin puhdistuksesta lähtien? Ja tuohon aikaisempaan suihkukommenttiin liittyen, jos suihkuun mennessä ensin putsaa kasvot ja vasta sitten menee suihkuun niin kastuvathan ne kasvot kuitenkin siellä suihkussa hiuksia pestessä eli tulee väkisinkin sitä vedellä lotraamista…? Jotenkin nämä kysymykset kuulostavat tyhmiltä omissakin korvissa mutta uskallan nyt kysyä kuitenkin… =)

 20. Kaisa

  Moi ja kiitos mahtavasta postauksesta! Ihan pakko päästä kokeilemaan tätä. Ihoni on super kuiva ja ärtsy, punoittaa, mutta kuitenkin kovin öljyinen. Ihotautilääkäri laittoi minut käyttämään lääkerasvaa ja ottamaan meikit päivittäin pois Humektan-nimisellä rasvalla.

  Ihoni on nyt paljon parempi, sillä en pese sitä enää pesuainein tai -vaahdoin, vaan kaikki putsaus käy tuolla puhdistavalla rasvalla. Kysymykseni kuuluukin; luuletko, että näitä pyyhkeitä voi käyttää puhdistavan rasvan/voiteen kanssa? En haluaisi vaihtaa puhdistusainetta, mutta haluaisin lopettaa vanulappujen turhanpäiväisen kulttamisen.

  Kiitos mietteistäsi jo etukäteen!

  Kaisa

 21. Minä vaan

  Hei

  Ilmeisesti tuota patykan liinaa ei saa enää mistään. Minulla couperosa ohut ja herkkä iho. Mitä liinaa suosittelet tilalle joka olisi yhtä hellävarainen ettei vain saisi mitään vahinkoa iholle.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>