Beauty

Tärkeää asiaa kasvojen puhdistamisesta

Beauty | 29.5.2015 | Katja Kokko

DSC_0003

Nyt on luvassa puheenvuoro tämän hetkisestä lempiaiheestani: kasvopyyhkeistä ja kasvojen puhdistamisesta.

On nimittäin niin, että kenties mullistavin ihonhoidosta tekemäni oivallus on kasvojen puhdistaminen mahdollisimman hellävaraisesti ihotyypistä riippumatta.

Olin vuosikausia muhkeaa, kermaista vaahtoa muodostavien putsareiden ystävä, sillä ihoni oli päivän aikana hyvin rasvoittuva, huokoset laajentuneet, poskissa ja otsassa oli jatkuvasti tukkeumia ja näppyjä putkahteli sinne tänne säännöllisin väliajoin. Yhtä aikaa puhuin kasvoveden ja seerumin tärkeydestä sekä siitä, kuinka ihon pinnalla olevan suojakelmun, eli hydrolipidikalvon tasapaino on yksi tärkeimmistä asioista ihonhoidossa, sillä tässä kalvossa sijaitsee ihon vastustuskyky. Kun hoidamme ihoa, hoidamme erityisesti sen pinnalla olevaa suojakelmua, josta käytetään myös nimitystä barriääri. Tämän barriäärin tukeminen on ihonhoidossa kaiken a ja o.

Vaahto- ja geeliputsareiden sisältämät surfaktantit pesevät tämän ihon oman öljy-vesi-emulsion pois ja vaikka kasvovesi palauttaa sen pH:n tasapainoon, ihoa on täysin tarpeetonta hinkata tämmöisillä aineilla, sillä juuri niiden käytössä piilee syy moniin iho-ongelmiin ja ne saavat rasvaisenkin ihon epätasapainoon. Kun tämä iholle äärimmäisen tärkeä suojakelmu on pesty pois, iho suorastaan vetää puoleensa erilaisia ongelmia – tai siitä tulee vähintään pintakuiva, se menettää heleyttään ja kimmoisuuttaan ja talineritys menee sekaisin. Moni, jolla ei ole ihossaan tukkeumia ja näppyjä ei edes tajua, että iho voisi olla vieläkin kauniimpi kuin se jo on, jos puhdistusaine olisi hellävaraisempi – salaisuus ei siis välttämättä piilekään aina kalliissa tehoseerumissa. Mainittakoon tässä välissä, että atooppiselta iholta ja hyvin ohuelta ja kuivalta iholta tämä suojakelmu puuttuu kokonaan, joten tämmöisten ihotyyppien tulisi kiertää vaahdot, geelit ja saippuat kaukaa. Ja samaa suosittelen kaikille muillekin.

Tämä aihe jakaa kosmetologeja eri koulukuntiin, mutta itse kuulun tätä nykyä ehdottomasti lempeän tehokkuuden kannattajiin, sillä meikit ja epäpuhtaudet saa puhdistettua aivan yhtä tehokkaasti hellävaraisemmilla puhdistusaineilla, jolloin hydrolipidikalvon epätasapainolta vältytään kokonaan.

DSC_0014

Suurin syy, miksi kuluttajat rakastavat vaahtoputsareita ja valitsevat sen ihotyypilleen väärin on, että ihon kuvitellaan olevan puhdas vasta, kun se on ”narskuvan puhdas”. Ikäänkuin tämä olisi se oikea puhdas tunne iholla ja mikäli iho jää pehmeäksi ja ”ei minkään tuntuiseksi”, ajatellaan ihon olevan rasvainen ja likainen. Eli kuvitellaan, ettei puhdistusmaito, -balmi, -voide tai -öljy poista meikkiä, likaa ja rasvaisen ihon talia tarpeeksi tehokkaasti, putsari jää jumiin ihohuokosiin eikä sitä saa poistettua iholta yhtä tehokkaasti, kuin vaahtoa.

Koska vaahto sisältää pintajännitystä alentavia raaka-aineita, se toimiikin niin, että se irroittaa ensin lian ja rasvan (myös ihon oman hyvän rasvan) ja sen jälkeen huuhtoutuu veden avulla viemäristä alas. Osa puhdistusmaidoista ja -öljyistä sisältää tätä nykyä myös raaka-aineita, joilla vedellä huuhtoutuminen tapahtuu vaivattomasti, mutta suurin oivallukseni tällaisten hellävaraisten puhdistusaineiden käytössä on kasvopyyhe – joka on puhdistusbalmien sekä monien puhdistusöljyjen kohdalla myös täysi välttämättömyys, jotta puhdistus toimii optimaalisella tavalla. Pyyhe tai liina on myös vastaus suurihuokoiselle ja rasvaiselle iholle hellävaraisten puhdistusten kanssa, jotka eivät muuten tuntuisi ”niin tehokkaalta”.

DSC_0019

Tämähän ei siis ole mikään uusi keksintö, sillä kosmetologit käyttävät kasvohoidoissa tuotteiden poistamiseen iholta lämpimiä kompresseja, eli lämpimään veteen kastettuja pyyhkeitä. Vasta, kun tajusin tuoda kasvopyyhkeet myös omaan kotihoitooni, aukesi minulle kasvojenpuhdistuksen auvoinen maailma, lamppu syttyi, tähtisadetta ja ilotulituksia sinkoili, iho alkoi hehkumaan ennen näkemättömällä tavalla ja poskiani vuosikausia vaivanneet tukkeumat kaikkosivat. Ette tiedäkään kuinka urpoksi olen itseni tuntenut, kun en tajunnut aiemmin mokomaa kotikäytössäni, vaikka asia oli hoitotyöstä täysin itsestäänselvä.

Siispä rakkaat ystävät, tämän pitkähköksi venähtäneen alustuksen jälkeen haluan esitellä muutaman erilaisen kasvopyyhkeen.

Nykyisin minulta löytyy kokoelma erilaisia kasvopyyhkeitä erilaisiin tarkoituksiin. Niiden lisäksi myös kasvosienet, erityisesti suositut konjac-sienet* ovat loistava apu putsarin poistamiseen, vaikka omiin suosikkeihin ne eivät olekaan toistaiseksi päätyneet. Kasvopyyhkeet ja -liinat poistavat putsarin huokosten ja juonteiden pohjia myöten, antavat iholle hellävaraisen kuorinnan ja toimivat ihohuokosia avaavina kasvokompresseina. Liina täytyy pestä jokaisen käytön jälkeen, esimerkiksi vedellä ja saippualla.

DSC_0027

Toisinaan asiakkaat sanovat, etteivät halua käyttää liinoja, koska se vie aikaa. Seriously? Laitapa ajastin päälle ja mittaa, etkö todella ole valmis panostamaan tämän verran aikaa päivästä ihosi hyvinvointiin. Viisi minuuttia vähemmän aikaa somessa. Sanon aina, että mutkat suoriksi -menetelmä korreloi suoraan hoitotulosten kanssa.

Tärkeimmät suosikkipyyhkeeni ovat tässä:

The Organic Pharmacyn musliiniliina*Tämä liina jakaa suosikin paikan Neal’s Yard Remediesin liinan kanssa. The Organic Pharmacyn liina on paksu ja huokoinen ja näistä liinoista karhein (mutta ei missään nimessä todella karhea tai raapiva). Tätä liinaa käytän paksujen ja täyteläisten puhdistusvoiteiden ja -balmien kanssa, kuten May Lindstromin Honey Mudin*, The Organic Pharmacyn Carrot Butterin* ja Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balmin* kanssa. Myös Juice Beautyn puhdistusöljylle* tämä on hyvä. Kastelen liinan kuumaan veteen (ei tietenkään polttavan kuumaan), painan liinan kasvoilleni ja pidän sitä hetken aikaa kasvoilla, jolloin lämpö aktivoi putsarin sisältämiä raaka-aineita, avaa ihohuokosia sekä saa putsarin aromaattiset tuoksut esiin tehden puhdistushetkestä minipienen aromaterapiasession. Jos iho on hyvin ohut ja herkkä, suosittelen Neal’s Yard Remediesin liinan käyttöä, joka on hellävaraisempi. Hedelmähappokuorinnan jälkeen ei myöskään tule käyttää näin kuorivaa liinaa.

Neal’s Yard Remediesin musliiniliina*: Tämä liina tulee mukana Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balmissa* sekä Frankincense Refining Cleanserissa* ja niitä myydään myös erikseen. Liina on ohut ja hellävaraisempi, kuin The Organic Pharmacyn liina ja se sopii kaikille ihotyypeille ja kaikkiin putsareihin. Käytän tätä, kun kaipaan kevyempää liinaa sekä yleensä myös naamioiden poistoon. Myöskään tämä liina ei sovellu hedelmähappokuorintojen poistoon.

Neal’s Yard Remediesin kasvoflanellipyyheLuomupuuvillainen kasvopyyhe on todella pehmeä ja toimii kasvokompressin tapaan. Tällä voi poistaa kaikki puhdistusaineet ja naamiot sekä käyttää yleisenä kasvopyyhkeenä (ethän koskaan pyyhi kasvojasi samaan pyyhkeeseen käsien kanssa?). Itse käytän tätä pyyhettä juuri naamioiden poistoon sekä yleispyyhkeenä.

Balmuirin pellavainen kasvopyyheBalmuirin pellavaisten vohvelipyyhkeiden 30×30 koko on täydellinen yleiskasvopyyhe sekä naamioiden ja putsareiden poistaja. Tämä on myös erittäin pehmoinen ja sopii herkällekin iholle.

Patykan kasvojenpuhdistusliina*Patykan liina on erittäin sileä ja pehmeä, atooppisen, ohuen ja herkän ihon kaveri. Lisäksi tämä liina on ainoa, mitä suosittelen hedelmähappokuorintojen poistamiseen, sillä se ei kuori ihoa mekaanisesti tippaakaan ja on siten tarpeeksi hellävarainen voimakkaan kuorintakäsittelyn jälkeen.

Ah, nyt olen puhunut, toivottavasti en kuulostanut liian ehdottomalta! Viime kädessä tehkööt jokainen kuten parhaaksi näkee, se lienee sinulle oikea tapa. Ensi kerralla luvassa on kaikkien aikojen suosikkiputsarini. Tosin pidätän oikeuden muutoksiin vuoden päästä uusien löydösten myötä.

Ps. Sain juuri hetki ennen tämän postauksen julkaisua tiedon, että The Organic Pharmacyn tuotteet* ovat tänä viikonloppuna -20 % alennuksessa Biodellyssä* koodilla TOP20, joten kipaiskaahan hankkimaan Carrot Butteria* ja musliiniliina* sen kaveriksi!

DSC_0005

*Affiliate-linkki

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , ,