Beauty

Salainen keramiikkaprojekti

Beauty | 18.9.2016 | Katja Kokko

dsc_0053

Nyt seuraa paljastus salaisesta projektista, josta en ole hiiskunut edes kovin monelle läheisellenikään (anteeksi äiti, jos olen unohtanut kertoa). Tarkoitus ei tosin ole ollut erityisemmin salailla asiaa, mutta kaiken muun tekemisen lomassa en ole vain tullut puhuneeksi asiasta.

Muistatteko, kun viime talvena kerroin saaneeni Ihohoitola Lupauksen Tarjalta keraamisen nenäkannun? En voinut lakata päivittelemästä, miten ihana ajatus on valmistaa kammottavasta muovisesta arjen käyttöesineestä aidosti kaunis versio, joka toimii myös sisustuselementtinä. Olen aina rakastanut keramiikkaa, mutta erityisesti viimeisen vuoden aikana olen suorastaan hurahtanut näkemään keraamisten esineiden kauneuden.

dsc_0102

Keraaminen nenäkannu sai aikaan mielenkiintoisen tapahtumaketjun: sen valmistaja, muotoilija Henna Nivarpää-Ampuja, on valmistanut Tarjan hoitolaan tilaustyönä kaikki Tarjan käyttämät kipot ja kupit. Ensimmäistä kertaa ihohoitolassa käydessäni puhuimme Tarjan kanssa pitkän tovin siitä, kuinka pienillä käyttöesineillä on hoitolassa suuri merkitys, samoin kuin kotona. Ne tuovat arkeen luksusta ja hoitoihin omanlaisensa energian ja tunnelman. Viimeistellyn loppusilauksen. Hetken kuluttua huomasimme Tarjan kanssa ideoivamme kauneudenhoitoon liittyviä tarvikkeita keraamisina ja fiilistelimme, kuinka kiva olisi myydä niitä käsityötä ja kauniita esineitä arvostaville ihmisille. Pian ryhdyimmekin tuumasta toimeen, kilautimme Hennalle ja istuimme viime keväänä saman pöydän ääreen suunnittelemaan keraamista spa-sarjaa. Vierailimme kesällä Jokelassa Hennan Ikituuli-verstaalla katsastamassa prototyyppejä (jossa kannattaa muuten piipahtaa ostoksilla, mikäli liikkuu lähiseuduilla) ja alkusyksyllä nainen työnsi kädet saveen. Henna järjestää Ikituulessa myös keramiikkakursseja, joista voi tiedustella lisää suoraan häneltä.

keramiikkaprojekti

Halusimme luoda sarjan tuotteita, jotka tekisivät kauneudenhoitohetkistä kotona ja hoitolassa erityisiä. Esineitä, joita ei halua piilottaa kaapin perälle ja joilla ei olisi mitään muuta arvoa, kuin käyttöarvo. Tuotantoon päätyivät alkuun mielestämme neljä tärkeintä tuotetta, joista kaksi ensimmäistä ovat juuri tulleet kirjaimellisesti uunista ulos. Kaksi jälkimmäistä jääkööt vielä salaisuudeksi.

Tärkein tuotteemme on keraaminen spaatteli. Tuo pikkuruinen tikku, joka tulee mukana lähes jokaisessa rasvapurkissa muovisena hirvityksenä ja joka jossain vaiheessa hukkuu takuuvarmasti. Keraaminen spaatteli sen sijaan on niin kaunis, että sen haluaa pitää esillä vaikka kauniissa sivellinpurnukassa ja se ei taatusti huku, sillä kauniilla esineillä ei ole tapana kadota. Spaattelia on saatavilla kahdessa pituudessa ja neljässä eri värissä: valkoisena, mustana, puuterisena ja haalean minttuna. Spaattelin väripuolella on kiiltävä lasitus ja toinen puoli on matta, jonka ansiosta se ei lipsahda kädestä käytössä. Spaatteli on siro, mutta ei liian ohut, jotta se ei napsahda käytössä poikki.

keramiikkaprojekti2

Toinen tuotteemme on keraaminen naamiokulho, jota on saatavilla kahdessa värissä: mustana ja puuterin värisenä. Jos omistat May Lindstromin, Mahalon tai Gressan jauhemaisia naamiota tai valmistat kotona DIY-naamioita, on naamiokulho täydellinen niiden sekoittamiseen. Toki niihin voi annostella myös valmiiksi sekoitetun naamion tai kuorinnan. Kaunis kulho tekee kasvohoitohetkistä kotona ylellisiä. Jokainen kulho on oma uniikki kappaleensa, käsin dreijattu, ei muotista valmistettu. Sama koskee spaattelia – kahta samanlaista yksilöä ei ole.

Tuotteita voi ostaa Tarjalta Ihohoitola Lupauksesta ja tiistaista lähtien myös Proloque shopista Uudenmaankadulta. Iso spaatteli on 13,5 cm pitkä ja maksaa 25€. Pieni spaatteli on 7 cm ja maksaa 19€. Naamiokulhon halkaisija on noin 9,5 cm ja sen hinta on 32€. Tässä on täydellinen lahjaidea vaikkapa yhdessä Aidosti Kaunis -kirjani kanssa annettavaksi.

Mitäs pidätte keraamisista kauneudenhoitotarvikkeistamme? Onko teille tärkää, että arjen käyttöesineet ovat kauniita?

dsc_0070

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Beauty

20 kommenttia artikkeliin “Salainen keramiikkaprojekti”

 1. Jennie

  Kauniit esineet arjessa on just niitä, mitkä oikeasti tekee kodista vähän spesiaalin ja omistajansa näköisen. Koulun puolesta minulla on ensi keväänä keramiikkakurssi ja olen myös alkanut jo suunnittelemaan millaista sarjaa voisin lähteä työstämään. Tässä tulee myös kivoja vinkkejä, voisi tehdä omat uniikit kauneudenhoitovälineet. Hauska idea!

 2. Tiinatuulia

  Upea uutinen Katja, mahtavaa! 🙂 Oikein menee kylmät väreet näiden upeiden ideoiden ja unelmien toteutumisen puolesta <3

 3. Ulpu

  Kauniita. 🙂 Spaattelin voisi ainakin jossain vaiheessa tilata, ja kulhokin on aika ihana. Harmi, kun mun äiti ei enää pysty tekemään mitään, välineet (ja taitokin oli joskus) olisi vielä olemassa.

  Arjen kauniit asiat ovat tärkeitä, mä oon ollut aina vähän sellainen, että oon ”säästellyt” esim. kauniita astioita kaapissa. Nyt olen ajatellut muuttaa tyyliä ja ottaa kauniita vanhoja äidiltä perittyjä astioita ym. tavaroita käyttöön. Ollaan asuttu nyt vuoden alusta väliaikaisesti kauheassa, vanhassa kerrostaloasunnossa eikä täällä asuminen ole tehnyt ollenkaan hyvää muutenkin alavireiselle mielialalleni. Nyt olemme muuttamassa toiseen vuokra-asuntoon osittain mun mielenterveyden ja osittain myös käytännön syiden (ekaluokkalaisen koulumatka lyhenee) takia. Pieni, mutta kodikas asunto odottaa meitä, en malta odottaa. Nyt päätin, että otan vain sellaisia astioita ja tavaroita sinne, mistä oikeasti tykkään (kun kaikkia en voi millään ottaa, koska tilat on niin pienet).

 4. sanna

  Nerokasta :] kaiken muovisuus on… Noh, muovista.

  Tärkeät arkijutut on omaan silmään kauniita, hauskoja tai miellyttäviä. Osa arkitavaroista on vaan käytännöliayyden vuoks olemassa. Esimerkiksi kahvimukien ja -purkkien pitää olla hyvännäköisiä. Kantoliinan pitää olla säväyttävä.

  Keramiikkaprojektin jatkoa odotellessa 🙂

 5. Tiina

  Kaikki arkeni esineet ovat kauniita. Niitä on vähän ja ne ovat harkittuja. Olen joskus tehnyt itse keramiikkaa, olisipa ihana päästä tekemään taas!

 6. veera

  on tullut väännettyä savea ja nimenomaan käyttöesineitä mielummin kuin hyllylle koristeita pölyttymään, mutta jokainen tavallaan.

 7. Mari Vee

  Auts… nyt heitit pahan haasteen… nimittäin minkä värisenä hankin kulhon ja spaattelin!! Musta on tyylikäs, mutta niin on puuterikin. Toisaalta hinnat ovat sen verran maltilliset että kulhoja voi hankkia kummankin värisenä, toisessa voi pitää vaikka koruja! Pidän siitä, että arjen käyttöesineet ovat kauniita ja ajattomia. Keramiikasta pidän erityisen paljon ja serkkuni keramiikkatöitä ihailen suunnattomasti. Vaikka kauniita ja käytännöllisiä esineitä minulla onkin (mm siveltimet, vanulaput ja harjat ovat kauniissa purkeissa) niin naamiokulho ja spaatteli ovat hävettävän rumia ja piilossa kaapissa. Käytän juuri näitä Mayn ja Mahalon naamioita, mutta olen sekoittanut ne joko juomalasissa lusikalla tai sitten metallisessa kissanruokakulhossa (joka saatu ilmaiseksi jostain ja kun sille ei muuta käyttöä…)! Siis hävettävää tunnustaa mutta näin vaan on. Olen kyllä ajatellut joskus ostavani Mayn kulhon, mutta se on jostain syystä jäänyt. Ehkä se syy onkin sitten ollut tämä! Eli voin heittää kissaruoka-astian kaapin perukoille ja siirtyä naamiosekoituksissakin kauniisiin esineisiin jotka kelpaa jättää esille.

  • Jee, ihanaa kun pidät! <3 Mayn kulho on muuten tehty muottiin, meidän kulhot on dreijattu käsin (vaikka Mayn kulho on tosi kaunis myös!!). Unohdin myöskin mainita, että Henna on itse luonut ja sekoittanut kaikki nämä värit meitä varten ja pigmentit ovat luonnollisia, ei mitään myrkkyjä! Täytyykin jossain vaiheessa vielä tästä blogata. Hahahahaa, aika hyvä toi kissanruoka-astia tunnustus, mutta oikeasti noin moni tekee - sekoittaa naamion kahvikupissa tai juomalasissa 🙂

 8. Todella kauniita esineitä ja hieno idea! Itse en kuitenkaan ostaisi kosmetiikkakäyttöön, koska kylppärini on pieni ja ahdas ja tietäisin jo etukäteen että nuo esineet tulevat putoamaan kovalle kaakelilattialle ja hajoamaan. Varmasti ihanat jonkun minua huolellisemman käytössä 🙂

 9. Doc

  Onpa upeat. Yksi asia mitä jään kaipaamaan kun yritän käyttää purkit kokonaan olisi pitkä kapea tikku, jolla saisi pullot viimeistä pisaraa myöten käytettyä. Topz puikko on huono voiteisiin ja ei edes yllä joka purkin pohjalle. Ehkä sellaisenkin voisi lisätä vielä valikoimaan.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>