Body & Mind

Ruokavalion päivitys

Body & Mind | 16.1.2018 | Katja Kokko

Saan säännöllisesti toiveita kirjoittaa tarkemmin ruokavaliostani ja varsinkin ayurvedisestä pitta-ruokavaliosta sekä resepteistä. Tämä postaus on hautunut mielessäni jo hyvän tovin ja nyt voin todeta, että onneksi en ole kirjoittanut tätä aiemmin. Koen nimittäin tällä hetkellä, että ympyrä on vihdoin sulkeutunut ja olen löytänyt kaikki puuttuvat palaset minulle optimaalisesta ruokavaliosta ja voin tällä hetkellä sekä henkisesti että fyysisesti niin järjettömän hyvin, etten olisi koskaan voinut kuvitellakaan näin kirkasta oloa ruokavaliomuutosten seurauksena.

Oma tieni optimaaliseen ruokavalioon on ollut todella pitkä. Olen kiinnostunut ruokavalion vaikutuksesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liki kymmenen vuotta sitten ja lukenut aiheesta valtavasti tietoa monesta eri suuntauksesta sekä kokeillut monenlaisia ruokavalioita. Aloin pääsemään aidosti jyvälle itselleni sopivasta ruokavaliosta lääkäri Olli Sovijärven Vatsa kuntoon -valmennuksen avulla. Oma suolistoni on ollut huonossa kunnossa varhaisaikuisuuden kynnyksellä syötyjen antibioottikuurien ja huonon ruokavalion vuoksi ja vatsani toimi vuosia todella epänormaalisti refluksioireiden lisäksi. Kyllä sen yhteyden huomasi myös mielen hyvinvointiin. Jos on vähääkään herkistynyt kuuntelemaan oman kehon viestejä ja tuntemuksia niin tietää kyllä, että kun kakka luistaa optimaalisesti, se tuntuu hyvältä myös pääkopassa. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos suoli ei toimi tai jos se toimii liiankin hyvin ja jos ulosteen koostumus ei ole normaali (mm. Biohakkerin käsikirjasta löytyy oman kakan tutkimiseen erittäin selkeä ohje). Vatsa kuntoon -valmennuksen avulla en kuitenkaan vielä päässyt täysin balanssiin. Selkeä punainen lanka siitä, mikä on itselleni juuri optimaali tapa syödä jäi puuttumaan, vaikka olin jo menossa selkeästi oikeaan suuntaan ja refluksioireeni katosivat lähes kokonaan.

Tasan vuosi sitten kävin puolestaan ayurveda-konsultaatiossa Pardaman Sharmalla PUR Kaupassa. Tämä avasi silmäni totaalisesti. Ensimmäistä kertaa elämässäni löysin pitta-kehotyypilleni suositellusta ruokavaliosta itselleni toimivat seikat ilman stressiä ja ilman minkäänlaista pakottamista tai rajoitteita. Haluni voida paremmin oli kerta kaikkiaan niin suuri, että ne pienet hienosäädöt, mitä lähinnä jätin pois ruokavaliostani eivät tuntuneet siltä, kuin olisin joutunut luopumaan jostain. Sain viimeinkin sanoa hyvästit kaikille refluksioireille ja oloni koheni entisestään. Loppujen lopuksi pääsin sellaiseen tasapainoon, että pystyin vaivattomasti syömään pitta-ruokavalion mukaisesti 70-80 %, joka riittää aivan mainiosti tasapainottamaan 20-30 % suositellusta ruokavaliosta poikkeavat asiat. Lisäksi tietyt ruoka-aineet jäivät ns. mustalle (tai pitäiskö sanoa punaiselle) listalle, joista minun on hyvä pysytellä erossa kokonaan satunnaisia herkutteluja lukuun ottamatta. Nyrkkisääntönä: kaikki mikä on väriltään punaista kuuluu vältettävien listalle (tämän kuvauksen olen ihan itse keksinyt, punaiset ruoka-aineet eivät siis automaattisesti ole pittalta ”kiellettyjä”).

Ayurveda vei siis taas uusille leveleille. Siltikään kaikki ei vielä toiminut. Energiatasoni oli edelleen kummallisen matala ja kärsin väsymyksestä aamuisin ja kesken päivän. Ja kun väsyttää, menen kokonaisvaltaisesti tukkoon ja ajatukseni ovat yhtä sohjoa. Todella huono kombinaatio luovan työn ja yrittäjyyden kanssa. Sitten tapahtui jotain mullistavaa: viime syksyn I Love Me -messut.

Olin koko messuviikonlopun Natural Goods Companyn osastolla. Minulla oli kolme miniluentoa päivässä ja niiden lisäksi osallistuin päälavalla paneelikeskusteluun, pidin oman luennon isolla lavalla ja konsultoin asiakkaita. Sunnuntaina väsymys alkoi painamaan. Karita Tykkä, joka oli myös samalla osastolla koko viikonlopun, ehdotti sunnuntaina että kävisimme hakemassa Puhdistamon osastolta Tomi Kokon rasvakahvit, joita Tomi oli siellä surauttelemassa, sillä hän oli juuri lanseerannut Puhdistamon kanssa yhteistyössä Five Am Coffee nimeä kantavan ns. bulletproof- eli rasvakahvin. Messujen jälkeen tajusin, että kahvista tuli järjettömän hyvä olo. Piristyin koko loppupäiväksi, ajatukseni juoksi kirkkaasti ja energia pysyi tasaisena pitkälle iltaan saakka.

Kahvi jäi mieleeni niin paljon, että aloin tutkimaan Tomin sivuilta tarkemmin sen vaikutuksia. Ihmisten kokemukset ja kaikki mitä Tomi kahvista kertoi, tuntui vakuuttavalta. Samaan aikaan olin seurannut yli puoli vuotta erään tuttavani kokemuksia ketogeenisestä ruokavaliosta (jossa hiilarien määrä on todella minimaalinen), missä rasvakahvi on yksi päivän tärkeimmistä asioista. Marssin Ruohonjuureen ostamaan Five Am Coffee ainekset. Ostin kahvimyllynkin ja aloin jauhamaan pavut itse.

Olin kuullut bulletproof-kahvista ja sen hyödyistä pintapuolisesti ensimmäisen kerran jo muistaakseni vuonna 2010 tai 2011, mutta en ollut ikinä syventynyt siihen tarkemmin. Tämän ihmiskokeen aloitettuani lokakuun viimeisellä viikolla, voin sanoa, että elämäni, arkeni, energiatasoni ja mielialani kokivat suurimman mullistuksen sitten vuoden 2009, kun ravintoasiat alkoivat kiinnostaa.

Olen aina ollut ihminen, joka on tarvinnut aamuisin kunnon aamupalan. Pitta-ruokavalion myötä aamupala alkoi tökkimään hyvin suuresti viime kesän lopussa. Mikään ei tuntunut hyvältä eikä mitään tehnyt mieli. Smoothiesta menen viilentyvässä ilmassa aivan sekaisin (etenkin aamuisin), puuro tukkii aivotoiminnan viimeisetkin rippeet ja koin edelleen vastenmielisyyttä kananmunia kohtaan, joiden syömisen lopetin pittailun myötä. Five Am Coffee olikin pelastukseni! Kyseiseen kahviin blendataan itse jauhetun kahvin lisäksi reilusti luomugheetä, MCT-öljyä (keskipitkä rasvahappo, kookosöljystä eristetty), kylmäpuristettua luomukookosöljyä ja lisäbuustina pakurijauhetta, macaa sekä tocotrienolsia (pelkät rasvatkin riittävät, mutta näiden jauheiden kanssa tämä on hifimpi versio). Tämä kaikki surautetaan kermaisen pehmeäksi kahviksi blenderissä. Kaloreita tässä kahvissa on todella reilusti, jonka vuoksi sen juotuaan ei tulisi mieleenkään syödä mitään, ei yksinkertaisesti ole nälkä. Tämän voimin jaksan tehdä pitkän astangaharjoituksen eikä senkään jälkeen keho huuda ruokaa. Rasvakahvin avulla pystyy siis olemaan syömättä yön jälkeen helposti 4-6 tuntia, mutta aivot ja kroppa saavat silti energiaa.

Aamiaisen tarpeellisuudesta käydään paljon keskustelua. Itse olen tullut siihen tulokseen nimenomaan omalla kohdallani, että rasvakahvin ansiosta en tarvitse aamiaista, mutta jos juon tavallisen kahvin, on aamiainen tarpeen. Itselleni sopii rasvakahvi parhaiten, koska se tuntuu kirjaimellisesti siltä kuin joku sytyttäisi pääkoppaani valot päälle ja tankkaisi elimistööni polttoainetta. Ja kun sen vielä nauttii kesken kaamoksen kirkasvalolampun loisteessa, en enää muistakaan miltä tuntui herätä tukkoisella päällä harmauteen ja koittaa käynnistellä päivää ja aivotoimintaa päivän hommiin. Nykyisin kroppa ja pää suorastaan janoavat aamulla päästä tekemään astangatreeniä, kun vuosi takaperin kärsin niin järjettömästä kaamosväsymyksestä, että harjoitus kärsi siinä sivussa, kun en päässyt sängystä ylös ja saanut kehoani käyntiin.

Rasvakahvista tai Five Am Coffeesta Tomin reseptillä tuli siis itselleni todella tärkeä osaa päivän rutiineja. Aloin sen myötä lukemaan enemmän ketogeenisen ruokavalion ja vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyistä. Paljon ei tarvinnut enää hienosäätää oman lautasen sisältöä, sillä kaikki palaset yhdistyivät kuin itsestään. Pitta-ruokavalion ansiosta sain pois refluksioireita aiheuttavat ruoka-aineet ja voin edelleen sanoa, että pittailu on ruokavalioni guideline pienellä hienosäädöllä. Vähähiilarista ja ketogeenistä ruokavaliota tutkailtuani tajusin, että saan todellakin tankata rasvoja vieläkin enemmän, jotka olivat intuitiivisesti muutenkin tuntuneet hyvältä kropassani ja pääkopassani. Vatsa kuntoon -valmennus auttoi minua löytämään lihan tärkeyden omalle keholleni. Oleellista lihassa on laatu. Tehotuotettua lihaa syö tässä taloudessa vain yksi henkilö ja hänellä on neljä jalkaa sekä häntä. Omalle lautaselle päätyy sen sijaan luomulihaa, mutta kiitos metsästävän naapurin, pakastimeni on täytetty koko talveksi peuralla ja hirvellä. Riista, kala, äyriäiset sekä luomuna jotkin palkokasvit kuten voipavut, tofu ja vaalea soijarouhe ovat proteiinin lähteenä, mitä täydennän yleensä kerran päivässä Prana Onin superlaadukkailla kasviproteiinijauheilla.  Hiilarien määrä on melko minimissä, tarkkaa määrää en ole tosin laskenut (koska makroravinteiden laskeminen tuntuu itselleni liian vaikealta), mutta niissäkin laatu on tärkein: bataattia, runsaasti erilaisia kasviksia (etenkin parsakaalia ja parsakaalin ituja) ehkä pari palaa kauraleipää joskus iltaisin ja kvinoaa (jossa tosin myös hyvin proteiinia). Hedelmiä en juurikaan syö Suomessa ainakaan talvisin.

Takaisin lautaselle palasivat kuukausi sitten myös kananmunat, kun kävin PUR Kaupassa hivenainemittauksessa, josta kerron huomenna lisää. Kun lopetin pittailun myötä kananmunien syönnin, tunsin niihin luontaisesti hyljntää. Pitkä tauko oli siis kenties paikallaan. Hivenainemittauksen myötä sain suosituksen syödä kananmunia eikä ajatus tuntunut enää vastenmieliseltä pitkän tauon jälkeen. Kokeilin uudelleen luomumunia ja ajatus osoittautui sekä uusintamittauksen että kehoni omien tuntemusten perusteella hyväksi. Kananmunat eivät kuulu pittalle suositeltuihin ruoka-aineisiin, mutta tulin itse päätelmään, että ne sopivat minulle kohtuudella ja voin pitää välillä niistä taukoakin. Oleellista on siis 70-80 % guideline, joka tasapainottaa loistavasti pittalle ei suositellut ruoka-aineet.

Painotan hiilarien syönnin iltaan ja päivällä syön paljon rasvaa, proteiinia sekä runsaasti vihreitä kasviksia. Välipalaksi juon Prana Onin proteiinijuoman ennen kuin lähden pitämään joogatunteja tai surautan huoneenlämpöisen avokadopohjaisen smoothien (kylmä ei kertakaikkiaan toimi itselleni Suomessa kuin kesällä ja alkusyksystä). En tarvitse päivässä kahta isoa lämmintä ateriaa. Verensokeri ja energiatasot pysyvät koko päivän tasaisena, ajatus juoksee kirkkaasti enkä väsähdä missään vaiheessa päivää. Paniikki syömättömyydestä on muisto vain. Ennen minun oli pakko syödä parin kolmen tunnin välein ja jos jokin palaveri vaikka venähti, aloin mennä paniikkiin, koska oloni romahti myöhästyneen syömisen myötä. Voin sanoa, että kaiken kaikkiaan yleinen kestävyyteni on parantunut roimasti ja se on todella huikea tunne.

Niin ja se vatsa! Se toimii kuin junan vessa, hehee. Vatsani on paremmassa kunnossa kuin muistan sen koskaan olleen ja jotta saan aiheutettua itselleni refluksioireita, minun pitää viettää kaksi ja puoli viikkoa lomalla syöden päivittäin leipää ja juoden viiniä.

Tämän kaiken myötä turha napostelu on kadonnut ja painokin on saattanut laskea tai ainakin rasvaa palaa kropasta, mikäli voin päätellä niin vatsalihaksistani. Hiilaripitoisemmalla ruokavaliolla verensokeri heittelee enemmän jolloin kokonaisnergian saanti päivässä kasvaa, kun on pakko saada jostain polttoainetta. Ja mikä parasta: en koe luopuneeni mistään! Olen edelleen salliva enkä tee ruokavaliosta ongelmaa, mutta esimerkiksi lounaiden syöminen ulkona on vähentynyt huomattavasti, koska kotona saan yksinkertaisesti laadukkaampaa ruokaa. Vastaavasti en kieltäydy pizza- ja viini-illoista hyvässä seurassa ja tuntuu edes hölmöltä mainita tätä erikseen, koska elämästä nauttiminen on täysi itsestään selvyys.

Ruokavaliohommat ovat välillä todella hankalia ja etenkin ne ovat henkilökohtaisia ja tunteisiin meneviä monella. Omalla kohdallani matka kehon tuntemiseen on ollut pitkä ja kulkenut vuoristorataa. Virallisille ravitsemussuosituksille olen sanonut heipat jo vuonna 2009, mutta niin monelle muullekin ruokavaliosuositukselle raakaruoasta lähtien. Olen todella kiitollinen siitä, mitä kaikkea olen saanut tuntea oman kehoni kautta ja todeta miten hemmetin viisas kokonaisuus se on, kun vain kuuntelen sitä, etsin itse aktiivisesti tietoa ja kokeilen mikä sopii minulle.

Jokainen saa ehdottomasti syödä kuten parhaaksi tuntee, mutta jos kärsii mm. jatkuvasta väsymyksestä, energiatasojen heittelystä, keskivartalolihavuudesta, vaikeista iho-ongelmista ja epänormaalista suoliston toiminnasta niin kannattaa ottaa vastuu omasta hyvinvoinnistaan ja alkaa selvittämään mitä asioille voi oikeasti tehdä. Ei ole normaalia voida huonosti jatkuvasti. Ruokavalio ei toki korjaa kroonisen stressin aiheuttamia vaivoja ja muutoksia täytyy tehdä useilla eri elämän osa-alueilla, mutta yleensä siinä käy niin, että kun lähtee matkalle hyvinvointiin, yksi asia johtaa toiseen ja lopulta muutoksia tapahtuu monella eri tasolla omista pinttyneistä ajatusmalleista lähtien.

Suosittelen lukemaan lisää mm. Olli Sovijärven, Teemu Arinan ja Jaakko Halmetojan kirjoittamasta Biohakkerin käsikirjasta ja Tomi Kokon blogista. Tomi on tehnyt myös aivan timanttisen dokkarin 30 päivän ihmiskoe, jossa hän syö kuukauden ajan virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti. Häneltä mitataan kehon koostumus ja hivenainetasot ennen ja jälkeen kokeen ja lisäksi hän käy rasituskokeessa. Pelkästään muutos, mikä Tomin kropan ulkonäössä tapahtui tuona aikana on huikea! Kannattaa seurata myös lääkäri Olli Sovijärven terveys- ja hyvinvointivinkkejä. Ollia on kiittäminen todella monista oivalluksista, joille olen hänen kauttaan saanut myös lääketieteelliset selitykset. Lisäksi suosittelen lukemaan Marja Ruutin kirjan Terve maksa. Ayurvedasta kiinnostuneille suosittelen lämpimästi Pardaman Sharman Surya Ayurvedakeskusta ja jos se tuntuu itselle vieraalta, niin kannattaa vierailla vaikka funktionaalisen lääketieteen ravintovalmentajalla Annika Havasteella.

Five Am Coffeen aineksia myydään kaikissa luontaistuote- ja ekokaupoissa ja Puhdistamon Five Am Coffee -aineksia jopa tavallisissa lähikaupoissakin. Five Am Coffee pakkauksesta löytyy kaikki kahviin tarvittavat ainekset, mutta itse ostan ne erikseen: kahvipavut, luomu gheen, MCT-öljyn, kookosöljyn, pakurijauheen, macan ja tocotrienolsin.

Millainen vointi teillä on? Riittääkö energiaa tasaisesti koko päivän vai iskeekö väsymys viimeistään iltapäivällä?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , ,

Body & Mind

26 kommenttia artikkeliin “Ruokavalion päivitys”

 1. Anni

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Olisi myös kiinnostavaa lukea ajatuksiasi liittyen ruokavalion ja iho-ongelmien yhteyteen. Kärsin tällä hetkellä hormonaalisesta aknesta ja olen koittanut selvittää, minkä ruoka-aineiden välttäminen auttaisi tähän ongelmaan. Jos sinulla on jotain vinkkejä, niin kuulisin niistä mielelläni. 🙂

  • Ongelma juontanee mm. suolistoon. Mielestäni olisi hyvä käydä tällaisessa tilanteessa joko ayurveda-konsultaatiossa tai FLT-ravintovalmentajalla, koska pelkästään se ei riitä, että välttää tiettyjä ruoka-aineita, vaan se, että mistä ravinnon koostaa. Todennäköisesti myös vähintään probiootit ovat tarpeen. Nykyisin tuntuu, että on trendi mainostaa miten vegaaninen ruokavalio korjaa ongelmia, mutta olen itse sekä sen että kaikenlaisen raakaruoan suhteen skeptinen ymmärrettyäni asioita laajemmasta näkökulmasta. Omalle kehotyypille sopiva ruokavalio on kuitenkin yksilöllinen asia, joten yhtä ainoaa oikeaa vastausta ei ole.

 2. Nette

  Samat kokemukset rasvakahvista ja sen buustaavista vaikutuksista. Syksystä lähtien olen surauttanut aamupalaksi kahvin ja lisäksi veteen ja sitruunamehuun tehdyn viherjuoman, joilla pärjää nälkää tuntematta helposti yli puolen päivän.

  Vaikka minulla ei varsinaisia ongelmia ole ruoka-aineiden tai suoliston kanssa ollut, niin ayurveda-konsultaatiossa olisi mielenkiintoista käydä ja tehdä tarvittaessa pientä optimointia. Tällä hetkellä pääpaino ruokavaliossa on puhtaissa, vähän käsitellyissä aineissa sisältäen myös lihaa. Periaatteenani on, että ruoan takia ei tarvitse kituuttaa, sen syöminen on nautinto ja siitä pitää tulla kaikin puolin hyvä olo.

 3. Merja

  Saman tyyppinen ruokavalio on ollut mullakin jo 10 vuotta! Ja olo on mitä mainioin, migreenitkin ovat vähentyneet minimiin. Tosin soijaa en syö lainkaan, Antti Heikkilän tutkimuksiin perustuen.
  Rasvakahvin surautan aamuisin maidonvaahdottimella, kun en viitsi alkaa blenderiä huudattamaan aamutuimaan. Eli rasvat, tocot ja macat puoleen kupilliseen kahvia, 30 sekuntia surruutusta ja lisään loput kahvit. Ihana vaahtokahvi! ❤️

  • Toi on kyllä niin uskomatonta, mitä kaikkia vaivoja voi kadota pelkällä ruokavaliolla! Mulla blenderi käy noin viisi sekuntia, kun Vitamixilla surautan, mutta maidonvaahdotinhan toimii myös mainiosti 🙂 Antti Heikkilä olikin ensimmäinen henkilö, jonka ruokavaliosuosituksiin elämänmuutokseni kynnyksellä tutustuin vuonna 2009 ja monet jutut tulivat silloin häneltä, mutta sitten raakaruoka vei tuohon aikaan mukanaan 🙂 Mulle luomusoija on tuntunut hyvältä, tosin täytynee kyllä tarkentaa, että sitä tulee nautittua max. kerran viikossa.

 4. Ninne

  Mielenkiintoinen kirjoitus ja herätti kyllä ajatuksia oman ruokavalion viilaamisen suhteen. Koska itselläni ongelmat (väsähtäminen, aamupalaällötys) pitkälti samat.

  Olisi kiva jos voisit vielä entistä useammin jakaa myös reseptejä joita arjessasi käytät!

  • Ninne

   Niin ja lisätarkennuksena tiedustelisin, että mistä hankit riistalihasi silloin kun naapurilta saamasi loppuvat? Riista kiinnostaisi, mutta tuntuu olevan vaikeasti saatavilla. Syötkö lihaa kuinka monta kertaa viikossa?

   • Vuosia olen saanut riistani sukuni kautta. Sittemmin lihan syömiseen tuli niin pitkä tauko, etten ottanut sitä enää vastaan. Aloin vasta reilu vuosi sitten syödä lihaa uudelleen luomukaritsan ja hirven jauhelihan muodossa, joista tein ja teen lihapullia. Kun naapuriltani ostamat riistat loppuvat, täytyy taas suunnata Hakaniemen kauppahallin Reinin lihaan tsekkaamaan riistatarjonta, joka on aiemmin ollut hyvä, mutta toki riippuu myös kaudesta ja alan taas ostamaan luomukaritsaa. Viime syksynä lähikaupastani Anton & Antonista sai myös hirven jauhelihaa (tosin hiton kallista). Nautaa ja possua en syö kuin ehkä satunnaisesti ravintoloissa, koska niiden maku ällöttää ja toisaalta niiden laatu pitää olla sitten todella luomuakin luomumpi. Uskon, että alkaa lihan lähteet (siis mistä hankkii) laajentua, kun tämä ruokavalio jatkuu pidempään näin. Syön lihaa noin 3 kertaa viikossa. Yleensä teen kerralla ison satsin lihapullia, josta riittää 2-3 päiväksi. Tällä hetkellä tuntuu, että voisin syödä kyllä useamminkin.

 5. Titityy

  Ihanaa, että olet saanut vointisi kaikikin puolin mallilleen. Minulla on paljon stressiä, jonka loppumisesta ei vielä ole tietoa (työttömyys). Teen kuitenkin kaiken, minkä voin tukeakseni elimistöni toimintaa. Puran stressiä mm. joogalla ja monipuolisella liikunnalla, ystävien tapaamisella, leipomisella, saunomisella, luonnossa liikkumisella ym. Ihoni voi ihmeen hyvin, ei juuri mitään epäpuhtauksia, kiitos tämän blogin vinkkien. Mutta refluksivaivat eivät ota loppuakseen. Ennen joulua oli pitkä hyvä kausi ja olo oli uskomaton. Tuntui että painokin vähän tippui mutta parasta oli se, ettei vatsa koko ajan ollut tiellä. Minulla siis kova turvotus yhtenä oireena. Välillä mietin, onko ensin lievää ummetusta, joka aiheuttaa refluksia vai vain toisnpäin. Heti jos syön punaista lihaa, tuntuu vatsan toiminta tyssäävän. Lihan syönti on vähentynyt kertaan pariin kk. Tuo punaisten asioiden välttäminen sopii munkin elämään :), en käytä enää tomaattia, chiliä, paprikaa, punaisia hapamia marjoja ym. Mutta täällä siis yhä viilataan ja rauhotellaan gheellä maustetulla luomupuurolla, pari päivää sitten keittelin neljä purkkia gheetä, aah mikä tuoksu purkista jälleen tulee. Että jospa taas tästä homma rauhoittuu, rasvakahvi on listalla! Ehkä testaan jo huomenna! 🙂 Kiitos postauksesta!!

  • Ikävä kuulla työttömyydestäsi 🙁 Toivottavasti sinulle aukeaa pian joku uusi ja entistä parempi ovi! Ja ihanaa, että hoidat itseäsi kokonaisvaltaisesti, koska työttömyys voi myös lamauttaa. Suosittelen lukemaan tämän päivän postauksen ravintolisistä, sieltä löytyy vinkkejä myös refluksiin. Mulla refluksin kanssa oli oleellista jättää kylmät smoothiet pois etenkin muulloin kuin kesällä ja panostaa lämpimään ruokaan, ja lisäksi leipä ja voi oli vihoviimeinen asia punaisten asioiden lisäksi, mitä kannatti suuhun pistää. Niin ja suolaiset juustot!

 6. Maria

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Olen jo vuosia päivitellyt, että pitäisi laittaa koko ruokavalio remonttiin, mutta tuntuu että energia ei riitä tavallisessa arjessa siihen projektiin, heh. Joitain juttuja muuttamalla olo on jo parantunut – suurimman eron huomasin kun jätin maitotuotteet (voita lukuunottamatta) kokonaan pois. Vatsa on aivan eri! Tuntuu, että kasvoistakin on kadonnut turvotus sen myötä. Mulla on sama, että kalasta tulee kaikkein paras olo. Vatsani ei oikein siedä punaista lihaa, mutta jos jätän sen kokonaan pois, huomaan heti olevani väsyneempi. Siispä pari kolme kertaa viikossa pitkään haudutettua jauhelihaa, tai lempeitä lihapullia. Kananmunat taas on kumma juttu, kunnolla kypsennettynä munakokkelina voisin syödä niitä vaikka miten paljon, mutta missä tahansa muussa muodossa niistä tulee tosi äklö olo.

  • Maitotuotteet tyypillisesti aiheuttaa pöhötystä, etenkin jos vetelee paljon maitorahkaa. Lihapullat on myös mun juttu, koska en osaa käsitellä kokolihaa oikein kunnolla enää ja toisaalta tarvitsen helppoa ja nopeaa ruokaa arkeen. Mulle uppoaa kyllä kananmunat melkein miten vain, yksi suurin herkku on uppomuna! Mutta silloin kun keho pisti niihin stopin, niin pelkkä ajatuskin ällötti!

   • Välimerihenkinen

    Hei,
    Minua olisi kiinnostanut kuulla, että miten onnistut ruokavaliollasi saamaan kokoon päivän energiatarpeen kun kerrot pärjääväni yhdellä aterialla päivässä rasvakahvin lisäksi. Aika paljon meinaan täytyy kyllä ateriaan öljyjä ja voita laittaa jos kasviksilla ja pienellä määrällä lihaa aikoo päivän energian saada kokoon. Toki ymmärsin, että kyseinen ruokavalio on laihduttanut sinua ja se selittyy yksinkertaisesti, sillä että ruokavaliossa on vähemmän energiaa kuin on kulutus.
    Tomi Kokon ruokafilosofiassa onn toki paljon fiksuja ajatuksia, mutta itse olen sitä mieltä että on hyvä elää mieluummin sellaisella ruokavaliolla, joka on pitkällä aikavälillä todettu terveellisiksi. Vähähiilarinen ruokavalio tuntuu toki vatsassa aluksi hyvältä, sillä esim. Suolistokaasuja ei synny kun hiilarit on rajattu. Fermentoituvien hiilihydraattien tarkoitus on kuitenkin ruokkia suoliston hyvää bakteerikantaa, joka on pidemmällä aikavälillä suoliston terveyden kannalta oleellista mm. Suolistosyöpien kehittymiselle.

   • En siis sanonut, että söisin vain kerran päivässä, vaan pärjään lähes joka päivä tai usein yhdellä isolla aterialla, jonka lisäksi juon rasvakahvin, teen esim. avokadopohjaisen smoothien, juon proteiinijuoman ja syön illalla hiilareita, kuten pari palaa kauraleipää, bataattia, kvinoaa tms. tai joskus kaurapuuron. Kuten sanottua, syön hiilareita myös enkä ole ketogeenisellä ruokavaliolla, jossa määrä on todella minimaalinen. En ole myöskään merkittävästi laihtunut enkä edes käynyt vaa’alla, huomaan vain että vatsalihakset erottuvat selkeämmin kuin ennen. Uskon lähinnä, että ylimääristä pöhötystä on lähtenyt. Riittävän energian saantihan ei ole mikään ongelma rasvakahvilla, siinä on jo tuhat kaloria, joten eipä ihme, jos jaksaa sen voimin pitkään. Kun syö lounaaksi kasan vihreää ja kasviksia sekä avokadon, lihapullia ja ehkä vielä pari kananmunaa kylkeen ja lorauttaa päälle reilulla kädellä oliiviöljyä niin alkaa olla jo tosi hyvin energiaa kasassa enkä toki lopeta syömistä tähän. Kuitua tulee kyllä kasviksista ihan tarpeeksi ja sitä voi tarvittaessa täydentää vaikka psylliumilla. En ole ketogeenisellä ruokavaliolla, mutta sen hyödyt nimenomaan verensokeritason säätelystä on loistavat, kun keho alkaa käyttämään ketoaineita energian lähteenä glukoosin sijasta. Kuten totesin myös kirjoituksessa, jokainen saa syödä kuten haluaa ja olla asioista oman tietonsa valossa mitä mieltä hyvänsä. Pääasia, että itsestä tuntuu hyvältä, on turhaa kiistellä mikä on fiksua ja mikä ei – tosin kukaan tuskin puhuu kirkkain silmin prosessoidun ruoan puolesta.

 7. Välimerihenkinen

  Kiitos kun jaksoit vastata ja kuten sanoit kukin tavallaan. Ihan vaan noista kaloriasoista hiukan tietävänä tuo Tomi Kokon ohjeella tehty rasvakahvi sisältää n.300 kcal per annos. 3 rkl öljyä/ voita sisältää reilut 300 kaloria, ihan puhdasta matikkaa.
  Itsekin juon aamulla gheellä terästetyn luomukahvin, mutta sen lisäksi kyllä syön, sillä rasvakahvi itsessään ei ihmisen tarvitsemia ravinteita juurikaan sisällä. Uskon, että vitamiinit ja kivennäisaineet on parempi saada laadukkaasta ruoasta kuin lisäravinteista, vaikka kuinka laadukkaita olisivatkin.

  • Jokaisessa tietolähteessä ja reseptissä, mistä olen itse tutkinut bulletproof-kahvia, kaloreiden määräksi sanotaan 1000, mutta olkoot sitten 300, itselleni ei hirveästi ole kaloreilla väliä, vaan omalla olollani. Kirjoituksessa myös sanoin, että en laske makroravinteiden määrää, luotan oman kehoni tuntemuksiin ja seuraan myös mielihalujani. En nyt tiedä luetko tekstiäni jotenkin väärin tai valikoivin silmin, mutta selvennän nyt vielä, että mielestäni ihmisen tarvitsemien ravintoaineiden kuuluu tulla ensisijaisesti mahdollisimman puhtaasta ja laadukkaasta ruoasta, mutta mahdollisia puutteita on hyvä täydentää laadukkailla ravintolisillä. Ja olisi pelkästään hölmöä kuvitella, että rasvakahvi tarjoaa ihmisen tarvitsemia ravinteita. Energiaa ja rasvahappoja siitä kyllä saa! Nyt kun olen pitkään ollut syömättä aamiaista, tajuan miten hyvin se sopii minulle entisten tapojeni sijasta. Ehdin aivan loistavasti täyttää ravinnetarpeet päivän muilla aterioilla ja syömisillä.

 8. Jenni

  Moi,rasvakahvi kuullostaa mielenkiintoiselta, vaikka äkkiseltään tulikin fiilis,että mahan liikahappoisuus olisi taattu,jos tuota joisi Meneeköhän koko kahvin idea pieleen, jos käyttäisi kofeiinittomia kahvipapuja,kun kofeiini ei kovin hyvin sovi itselle?Millainen kahvinkeitin sinulla muuten on?

  • Mullahan on tosiaan liikahappoisuus ollut ongelmana jo vuosia, mutta silti ei ole mitään oireita tullut tästä. Ilmeisesti siis ruokavalioni kokonaisuus tasapainottaa tämän. Aloitan myös aamun muuten aina juomalla ensimmäisenä vihreää savea 😀 Mulla on mutteripannu. Kofeiinittomana en näe ehkä järkeä kuitenkaan…?

  • Annika

   Entä vaihtoehto kahvittomaan rasvakahviin? En ole koskaan juonut kahvia enkä voi mitenkään kuvitella aloittavani nyt. Pitta-tyypilleni tuntuisi kyllä tuo rasva- ja proteiinipläjäys tarpeelliselta, kun huonosti ruokailuni suunnitelleena suklaalevy ja juusto hulahtavat jälkiä jättämättä kropan läpi (kumpaakaan ei siis tee mieli, vaan tuntuu olevan tarve noille ravintoaineille).

   • No sittenhän se on jo ihan eri juoma… mutta mielestäni ei kannata syödä mitään sellaista, joka ei hyvältä tunnu tai mitä ei tee mieli. Suolaisen ja makean himot voi kertoa ihan siitäkin, että keho on esim. liian kuiva. Esim. makean himo liittyy ayurvedan mukaan juuri kuivuuteen 🙂

 9. Ulpu

  Asiasta kovin tarkasti tietämättä (olen kyllä rasvakahvista + joitain muitakin Tomi Kokon juttuja lukenut) ajattelen, että tuo rasvakahvi ei voi olla hyvänmakuista. 😉 Maistuuko se siis kahville, jääkö siitä rasvainen tunne suuhun? Ja menee niin hifistelyksi mulle, mutta niinkuin sanottua, kukin tavallaan. 🙂

  • Maistuu kahville eikä jää rasvainen tunne suuhun, kun surauttaa blenderissä 🙂 Mä en ole koskaan ollut mikään latten tai cappucinon ystävä, vaan rakastan tiukkaa espressoa tai americanoa. Mutta tää on aivan ihanan makuinen ja tuntuinen! Mun mielestä tässä on avainjuttu koostumukseen tocotrienols, koska saa rasvat ja kahvin emulgoitumaan yhteen entistä paremmin blenderissä ja tekee tuntumasta ihanan täyteläisen 🙂

 10. Juulia

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Mielelläni lukisin useamminkin reseptejä sinulta.

  Kirjoitit: ”Rasvakahvin avulla pystyy siis jatkamaan paastoa yön jälkeen helposti 4-6 tuntia, joka tarkoittaa omalla kohdallani käytännössä aamiaisen jättämistä väliin. Lyhyenkin paaston hyödyistä aivotoiminnalle on runsaasti näyttöä.” Jäin tästä miettimään, että miksi puhut paastosta, vaikka olet juuri juonut rasvaa. Rasva täytyy pilkkoa kuten muutkin makroravinteet ja myös siitä vapautuu energiaa.

  • Mä laitan 1 rkl gheetä, 1-2 tl kookosöljyä, 1/2 rkl mct-öljyä, 1 tl tocoa. Tää on perusresepti itsellä. Lisäksi höystän kahvia vielä 2 tl macalla ja 1/2 tl pakurilla/reishillä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>