4

Rauhoitu hetki

Katja Kokko | 16.10.2015

DSC_00127-2

Kaupallinen yhteistyö: Porvoon kaupunki

Rauhoitu.fi -sivusto haastoi minut pohtimaan rauhoittumista arjen keskellä. Kirjaprojektini loppuhuipennus on tuntunut loputtomalta ja rehellisesti sanottuna arkipäivistäni on puuttunut rauha, kun takaraivossa on jyskyttänyt ajatus kirjan editoinnista ja kaikista mahdollisista korjauksista, mitä se vielä vähän vaatisi.

Huolimatta siitä, että aamuni ovat alkaneet rauhallisesti, olen ajautunut usein päivien aikana tunteeseen, jossa kaikki muu tekeminen tuntuu tökkivän ja sisintäni kalvaa tunne, että koko ajan pitäisi tehdä jotain, vaikkei varsinaisesti olisikaan kiire.

Kun aloin pohtimaan, mitä olisin kaivannut näiden tahmeiden päivien lomaan, on vastaus rauhaa – haaste heitettiin siis tismalleen oikeaan aikaan. Oikeastaan en usko, että on edes hetkiä, jolloin en kaipaisi rauhaa, sillä se tarkoittaa minulle yhteyttä omaan sisimpääni ja se on puolestaan jotain, mitä haluaisin kokea jokaisessa hetkessä. Arjen hulinassa rauha katoaa toisinaan helposti ja uskon, että näin on meillä jokaisella.

DSC_0010

Teen töitä kotitoimistossa. Kausittain saatan poiketa kannettavan kanssa johonkin kahvilaan kirjoittamaan hetkeksi tai vastailemaan meileihin, mutta useimmiten tarvitsen rauhallisen työympäristön. Varsinkin nyt, kun järjestin kotona itselleni kunnollisen työpisteen keittiönpöydän sijasta, on kotitoimisto ollut se paras paikka töille.

Työrauhasta huolimatta kaipaan silti päiviini hetkiä, jolloin voi hengittää syvään ja matkustaa johonkin muualle, pois töiden äärestä ja ajatuksista, jotka mietityttävät tulevassa. Kotiympäristössä rauhoittuminen onnistuu helposti vaikkapa lyhyellä meditaatiohetkellä, mutta läheskään aina edes sitä ei tarvita, sillä oikeasti rauhoittuminen ei ole vaikeaa ja aikaa vievää: siihen riittää usein vain muutama syvä hengitys.

DSC_0026

Haasteen myötä katsoin kaikki kolme videota Rauhoitu.fi-sivustolta ja koin ne ihanaksi lyhyen rauhoittumisen keinoksi. Hetken pysähdykseksi muistaa palata päässä vilisevistä ajatuksista tähän hetkeen. Muistutukseksi, ettei ole kiire ja kaikki on aivan hyvin. Pelkästään metsän ja luonnon näkeminen rentouttavien sävelien säestämänä saivat minut hengittämään syvempään ja olkapääni putoamaan. Rauhaa-videon myötä tajusin, että luontoahan minä kaipaan kaikista eniten, sillä luonnossa on aina rauha.

Olen nyt asunut keskellä kaupunkia puolitoista vuotta ja viettänyt aikaa luonnossa aivan liian vähän – ei ihme, että välillä kiristää ja on tahmeaa. Onhan nimittäin tutkittu tosiasia, että metsässä tai luonnossa liikkuminen on tehokas hoito stressiin ja mieltä painaviin asioihin. Ja toisekseen, minä olen ikuinen luonnonlapsi, vaikka rakastan myös urbaania kaupunkielämää. Nämä kaksi asiaa eivät vain ole elämässäni tällä hetkellä tasapainossa.

DSC_0028

Suuri osa teistä tekee varmasti töitä kodin ulkopuolella, eivätkä mahdollisuudet omaan rauhaan tai meditaatiohetkeen ole kesken työpäivän mahdollisia. Suosittelen kokeilemaan, olisiko Rauhoitu.fi -sivuston videoista hyötyä rauhoittumiseen tai inspiroivatko ne kenties yhtä paljon hengähdyshetkeen luonnossa kuin minua, joka päädyin laittamaan sähköpostia tuttuun ratsastuskouluuni rauhaa-videon metsämaiseman innoittamana. Viime viikkoina hevosystäväni ovat taas vierailleet unissani – kenties merkiksi siitä, että olisi aika päästää ne jälleen elämääni ja painella samalla luonnonhelmaan rauhoittumaan.

Mitä te kaipaatte arjen keskellä ja miten rauhoitutte kesken työpäivän? 

DSC_0020

Kuvat Katja Kokko

/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää seuraavia HTML-tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. Mari Vee sanoo:

  Onpas hyvä postaus ja tärkeä aihe. Itselleni rauhoittuminen on edellytys jos teen jotain missä pitää tehdä nopeita päätöksiä. Jätän mielelläni päätökset tekemättä tai siirrän niitä kunnes olen saanut rauhoittumishetken. Toki mieltä kalvaavat asiat sun muut häiriötekijät ovat rauhoittumisen ohella päätöksenteossa esteinä, mutta rauhoittuminen on itselleni tärkeää, jotta voin keskittyä ja saada voimavaroja. Kesken työpäivän on yleensä vaikea päästä rauhoittumaan nykyisin. Ennen sentään työpäivää rauhoitti tupakkatauko, mutta nykyisin onneksi olen päässyt jo vuosia vuosia sitten eroon siitä paheesta.

  Arjen keskellä noin muuten rauhoittuminen onnistuu parhaiten koirien kanssa ulkoillessa. Ja aina vaan parempi jos pääsee kunnolla luonnon helmaan. Lisäksi nautin yksin olosta eli ihan vaan olla möllötän tekemättä mitään ja ihan ilman radiota, telkkaria tai muita ääniä. On ihanaa vaan olla ja miettiä tai olla miettimättä. Edes viisi minuttia möllötystä päivässä on pakko saada. Ennen nukahtamista (nukahdan parissa minuutissa eli en ehdi kauaa nauttia hetkestä) on myös ihana olla kun saa kerrata päivän asiat ja ikäänkuin lukea pienen iltarukouksen.

  Luonto on tärkeä osa rentoutumista ja rauhoittumista. Eläimillä on samanlainen vaikutus.

  • Allekirjoitan täysin tuon, että päätösten äärellä tarvitsee rauhoittumishetken. Eläimet ovat ehdottomasti tärkeä osa rauhoittumista <3

  • Ilmoitinkin asiasta jo FB:ssa. Blogin meneillään olevien ulkoasumuutosten vuoksi uusimman postauksen kommentointi ei onnistu. Korjaantuu varmasti huomenna.