Beauty

Kultakutrit

Beauty | 20.9.2014 | Katja Kokko

DSC_0168

Viimeksi esittelin teille huiput Neal’s Yard Remediesin hiustuotteet, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan loistavia ja itselläni tuotteet ovat olleet pitkään vakkarikäytössä. Luonnonkosmetiikkamarkkinoilta löytyy kuitenkin myös ylellisempiä, ammattilaisten suosimia hiustenhoitosarjoja, joista yksi on jenkkisarja Rahua.

DSC_0170

Sarjan tuotteet ovat kiinnostaneet minua jo muutaman vuoden ajan, mutta vasta juttutoiveidenne myötä aktivoiduin testaamaan niitä. Testissäni oli sarjan kahdesta shampoosta tavallinen versio. Lisäksi testasin kosteuttavaa ja täyteläistä hoitoainetta sekä muotoilutuotteista Voluminous Sprayta.

Sain tuotteet testiin niitä Suomessa jälleenmyyvästä Candyshopista.

DSC_0208

Rahuan takaa löytyy new yorkilainen huippukampaaja Fabian Lliguin, joka on syntyjään Quechua-intiaani Ecuadorista. Quechua-Shuar-heimon naiset tunnetaan etenkin upeista ja kiiltävistä hiuksistaan, joiden he uskovat olevan ungurahua-pähkinäöljyn ansiota. Heimon miehet keräävät pähkinöitä ungurahua-puista keskeltä Amazonin sademetsää ja naiset valmistavat niistä kultaista öljyä. Tämä öljy on Rahuan tuotteiden salaisuus ja sarjan nimikin tulee tästä pähkinäöljystä, joka ravitsee hiuspohjaa ja tekee hiuksista vahvat ja kiiltävät.

DSC_0176

Jo ensimmäisen pesukerran jälkeen ymmärsin mistä näiden tuotteiden ympärillä oleva suitsutus on perujaan. Eipä ole Quechua-Shuar-heimon naisten uskomukset turhaan tuulesta temmattuja, jos tuotteiden salaisuus todella piilee rahuaöljyssä.

Rahuan tuotteet ovat 100 prosenttisesti luonnollisia ja siitä annan sarjalle sata pistettä. Lisäksi tuotteet ovat vegaanisia ja luomuviljeltyjä raaka-aineita on käytetty kiitettävästi. Sanoisin, että meikäläisen osalta sarja on puhdasta rakkautta, jota ei kyllä yhtään vähennä purnukoita koristava amor (vai liekö se intiaani? Sovitaan, että amor).

Rahua suikkaisi suoraan sydämeeni, joten tehdäänpä katsaus tuotteisiin!

DSC_0171

Shampoo näyttää minusta jo niin ihanalle pelkästään pakkauksessaan, että toivoin kovasti sisällön vastaavan taivasta hipovia odotuksiani ja hihkuin intoa piukeana pestyäni sillä hiukseni ensi kertaa. Koostumus oli kertakaikkiaan ensiluokkainen. Ihanaa sopivan muhkeaa vaahtoa ja pesevyyttä juuri sopivassa suhteessa, vaikka sulfaatittomat shampoot eivät yleensä runsaasti vaahtoakaan. Hiuksista tuli puhtaat vaan ei purkkaa. Oman kuontaloni tuntien tarvitsen kuitenkin ohelle jonkin syväpuhdistavan shampoon satunnaiskäyttöön.

Shampoosta löytyy rahuaöljyn lisäksi mm. hiuksia kosteuttavaa kvinoaa, hiuspohjaa puhdistavaa, mutta samalla ravitsevaa kookosta ja karitevoita, puhdistavaa ja kosteuttavaa merisuolaa, aloe veraa, vihreää teetä ja rosmariinia, jotka kaikki puhdistavat sekä kosteuttavat ja ravitsevat hiuspohjaa. Shampoo tuoksuu ihanasti kookokselle, johon sekoittuvat kirpsakat vihreä tee ja rosmariini.

DSC_0193

Rahuan todellinen kultakutrituote on kyllä ehdottomasti hoitoaine. Yksi parhaista testaamistani hoitoaineista tekee hiuksista ihanan kiiltävät, sileät ja helposti kammattavat, mutta ei latista. Tuote on uskomattoman riittoisaa ja ihanan täyteläistä ja sitä voi käyttää muotoilutuotteena myös hiusten latvoihin.

Hoitoaineessa on sama ihana tuoksu kuin shampoossakin ja se jää tuulahtelemaan ihanasti hiuksiin vielä kuivanakin. Hoitoaineen tehoraaka-aineet ovat pitkälti samat kuin shampoossakin: vihreää teetä, aloe veraa, rosmariinia, vadelmaa ja melassia. Rahuaöljyn lisäksi molemmista tuotteista löytyy myös hieman harvinaisempaa, frankincense-puulle sukua olevaa eteeristä palo santo -öljyä, joka on niin ikään kotoisin Equadorista. Hoitoaineen siloittava vaikutus tulee rypsiöljystä johdetusta colza-öljystä.

DSC_0187

Luonnonkosmetiikasta löytyy vain muutamia tuotteita hiustenmuotoiluun ja omat kokemukseni niistä eivät ole toistaiseksi kovinkaan hyviä. Olenkin koukussa synteettisen kosmetiikan kuivashampooseen, mutta etsinnässä on sille korvaava vaihtoehto. Rahuan tuotteista minua kiinnosti tämän vuoksi Voluminous Spray, jonka luvataan antavan hiuksille ilmavuutta, tuuheutta sekä kevyttä surffitukkalookia. Tuote kerrostuu kevyesti hiuksiin ja kevyt shampoopesu ei poista sen vaikusta, siksi tuotteen vaikutus paranee usean käyttökerran jälkeen. Suihketta voi käyttää sekä kosteisiin että kuiviin hiuksiin.

Suolasuihkeet tekevät usein hiuksista liian karheat ja elottoman näköiset ja siksi tämä spray kiinnosti minua erityisen paljon. Teho ei tietenkään voi olla sama kuin tujakassa kuivashampoossa, mutta pidän tästä todella paljon ja tuote kyllä tekee minkä lupaa ja sopii omalle kuontalolleni moitteettomasti. Hiukseni ovat todella paksut ja raskaat, mutta suihke tuo niihin juuri sopivasti tuuheutta ja erottelevuutta eikä latista hiuksia. Käytän sitä tällä hetkellä yhdessä kuivashampoon kanssa ja tämän ansiosta olen voinut vähentää kuivashampoon määrää ainakin puoleen aiemmasta. Katsotaan josko jossain vaiheessa totun suihkeeseen niin, että heivaan kuivashampoon kokonaan pois.

Suihkeen teho näyttäisi perustuvan pitkälti erilaisiin kasviuutteisiin kuten sitruunankuoreen, sitruunaruohoon, maissiin, sokeriruokoon, pellavaan ja omenaan sekä laventeliöljyyn ja eukalyptusöljyyn ja pieneen määrään merisuolaa. Tuotteen kyljessä lukeekin aromatherapy ja näillä raaka-aineilla se pitää täysin paikkaansa, tuoksu on ihana!

DSC_0202

Suomessa Rahuan tuotteita voi siis tilata Candyshopista sekä Biodellystä. Suosittelen lämpimästi, sillä ainakin testaamani tuotteet ovat pakkauksia, tuoksuja ja tehojaan myöten täydellisesti hintansa väärti.

Ensi kerralla sukelletaan vielä toiseenkin ammattilaishiussarjaan.

Kaunista viikonloppua kamut!

DSC_0232

Tuotteet saatu testiin Candyshopista

Puiset sulat sekä lasikupu Peroba

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , ,

Beauty

16 kommenttia artikkeliin “Kultakutrit”

 1. Minna

  Moikka Katja! Kiitos ihanasta ja hyödyllisestä blogistasi!

  Mulla olisi yksi kysymys liittyen sertifioidun luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin. Sekä ellit.fi-artikkelissa että Minttu Vesalan radio-ohjelmassa mainitsit luonnonkosmetiikan sallituista eläinperäisistä ainesosista; että vain mehiläisvaha, hunaja ja villarasva ovat sallittuja. Olen kuitenkin nyt viime aikoina incejä tutkaillessani löytänyt esim. useasta ecocert-sertifioidusta tuotteesta heraa ja eräästä cosmebio-sertifioidusta ”yoghurt powderia”.

  Olin oikeastaan vähän järkyttynyt, kun näihin törmäsin, koska olen ollut myös siinä käsityksessä, että sertifikaatti on jonkin sortin tae eläineettisyydestä. Asia on itselleni tärkeä, sillä en halua käyttää mitään muuta eläinperäistä kuin korkeintaan luomu-mehiläistuotteita. Osaisitko valottaa asiaa? Miksi ja miten nuo maitoperäiset raaka-aineet päätyvät sertifioituun luonnonkosmetiikkaan?

  Kiitos ja kauneutta syksyyn!

  • Kiva kuulla, että pidät blogistani 🙂

   Juu totta muuten, maitohan on eläinperäinen raaka-aine ja sallittu luonnonkosmetiikassa, sillä sellaiset eläinperäiset raaka-aineet ovat sallittuja, joiden saamiseksi eläin ei ole kärsinyt tai sitä ei ole jouduttu tappamaan. Yleisimmin käytetyt ovat siis hunaja ja mehiläisvaha, maitoa olen nähnyt vain harvoin, joten eipä tullut edes mieleeni.

   En nyt kyllä itse ajattele, että maitopohjaisten raaka-aineiden käyttäminen olisi sentään järkyttävää. Jokainen voi toki henkilökohtaisesti sitten itse määritellä mikä on eettistä ja mikä ei. Jos ei ole vegaani, ei tässä pitäisi olla mitään epäeettistä siinä missä ei mehiläisraaka-aineissakaan.

   Kaunista syksyä myös sinulle!

 2. Jasmin

  Hei Katja! Ihanaa että luonnonkosmetiikkamarkkinoilla on jo niin monia hyviä hiustenhoitotuotteita, mutta samalla kuvaan astuu mukaan valinnanvaikeus ;)… Oletko kokeillut merkkejä John Masters Organics , Less is More ja/tai Natura Siberica ja jos olet niin miten ne sijoittuvat mielestäsi vertailuasteikolle?

  • John Mastersit ovat todella hyviä, samassa sarjassa painivat kyllä kuin Rahua. Less is More on myös hyvä sarja shampoiden ja hoitoaineiden osalta, mutta muotoilutuotteiden kanssa en itse ystävystynyt. Natura Sibericaa en ole kokeillut.

 3. Minna

  Okei, kiitos nopeasta vastauksesta!

  Vähän kyllä mietityttää, miten maito on nähty sellaiseksi raaka-aineeksi, ettei sen takia eläin joutuisi kärsimään tai kuolemaan. Se vaatisi sitten aika erilaista tuotantotapaa kuin miten maitoa nyt tavallisesti tuotetaan (oli sitten luomua tai ei), koska siihen kyllä liittyy molempia. Maidontuotannossahan eläimen on pakko poikia vuosittain, jotta maitoa tulisi. Ja jos syntynyt poikanen on uros, ei siitä ole maidontuotannolle hyötyä, joten se menee lihaksi tai joissain tapauksissa siitossonniksi elämään eristyksissä ja astumaan tekolehmiä. Lypsylehmien olosuhteissakaan ei yleensä ole kehumista, johtuen mm. tilan niukkuudesta, jalostamisen aiheuttamista terveysongelmista (esim. liian painavat utareet) ja vasikan ja emon erottamisesta. Tuleeko luonnonkosmetiikan raaka-aineeksi päätyvä maito sitten jotenkin erilaisista olosuhteista? Vähän ihmetyttää, miten sertifikaattien kriteerit voivat olla tällä tavoin ristiriidassa, että periaatteessa kärsimystä ja kuolemaa ei saa aiheuttaa, mutta sitten tällainen raaka-aine on kuitenkin sallittu.

  Itse näkisin, ettei mehiläisvahaa ja hunajaa voi eettisyydessä aivan rinnastaa maitoon, vaikka molemmat eläinperäisiä ainesosia ovatkin. Luomu-mehiläisiä tietääkseni kohdellaan aika inhimillisesti (kuningatarmehiläiseltä ei esim. saa leikata siipiä ja hunajankeräämisessä mehiläisiä ei saisi tappaa), vaikka toki niiltäkin varastetaan vaivalla kerättyä ravintoa. Iso eettisyysero liittyy myös ekologisuuteen: siinä missä maidontuotanto on erittäin kuormittavaa ympäristölle, on luomumehiläistuotannosta jopa hyötyä tarhaa ympäröivälle ekosysteemille. Mehiläistuotannosta kärsii ”vain” yksittäiset mehiläiset, kun taas maidontuotanto rasittaa mittavasti jopa globaalia ekosysteemiä kiihdyttämällä ilmastonmuutosta.

  Siksi siis pieni järkytyksen hetki ja halu käyttää eläintuotteista korkeintaan luomumehiläistuotteita 🙂 Mutta hyvä, jos maitoperäiset raaka-aineet on kuitenkin aika harvinaisia!

 4. Jasmin

  Hei taas! En onnistunut löytämään inci-listoja netistä Rahuan tuotteille, onko niissä Cocamidopropyl betaine (CAPB) -pesuainetta? Olenko ihan pihalla jos väitän että kyseistä ainetta on kookosöljyssä ja kun sitä prosessoidaan synteettisesti eteenpäin sivutuotteena syntyy nitrosoamineja, jotka puolestaan ovat syöpää aiheuttavia tyyppiyhdisteitä?

 5. Leonor

  Jatkaakseni ensimmäisen kommentoijan aihetta kysyn, onko siis se kalakollageeni tms., jota esim Supermood-tuotteet sisältävät, sellainen ainesosa, jossa eläin ei ole kärsinyt? Juu, toki tiedän, ettei Kukkohovin sarjalla olekaan sertifikaattia, mutta ymmärtääkseni se ei yksin kalaperäisistä aineista ole kiinni. 🙂

  Ja muuten, mitä kuivashampoota käytät? Onko jotain suosikkia, vaikka selektiivistä onkin?

  Kiitos aivan uskomattoman inspiroivasta blogistasi, ja muutenkin työstäsi mitä teet! Olen suuri fani. 🙂

  • Supermoodin kosmetiikkatuotteet täyttävät täysin Ecocertin vaatimukset, mutta tuotteille ei ole haluttu ostaa sertifikaattia, jonka ne kyllä saisivat. Kalakollageenia on sisäisesti nautittavissa ravintolisissä, ei kosmettiikkatuotteissa, koska eläinkollagenit on kielletty sertifioidussa luonnonkosmetiikassa.

   Tällä hetkellä käytän Four Seasons-kuivashampoota, syy ei ole incissä tms. vaan ihan vain ks. pullo tarttunut mukaan.

   Kiva kuulla, että blogini ja työni on inspiroinut sinua 🙂

 6. Jasmin

  Tässä mm. infoa CPBA:sta (ruotsiksi) ”Trots att den anses som en mild tensid är det tyvärr ändå många som reagerar med allergi på Cocamidopropyl betain. Det anses inte vara p ga ämnet i sig, utan snarare för att den under tillverkningsprocessen kan förorenas av andra kemiska substanser (som tex 3-dimethylaminopropylamine). Även om man i tillverkningsled på senare tid förbättrat reningsprocessen så är det i princip omöjligt som konsument att veta hur ren kemikalien är i den produkt man själv just har köpt. CAPB är också klassad som giftig för vattenorganismer.”

  Ja tässä linkki amerikkalaisen iholääkärin ja kontaktiallergia-asiantuntijan videoon CPBA:sta allergisoivana aineena http://www.mypatchlink.com/videos.aspx?ID=15

  Sekä Katarina Johannson, että Marie Lodén ottavat kirjoissan (”Badskumt, gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg” s.82 /Johansson & ”Ren, mjuk och vacker – kemi och funktion hos kosmetika” s. 69 /Lodén) esille CPBA:n.

  • Luonnonkosmetiikassa on useita ainesosia, joille voi olla yliherkkä tai allerginen, se ei tee ks. raaka-aineesta kyseenalaista. Nitrosoamiineja täytyisi olla tuotteessa olla melkoinen määrä, jotta ne aiheuttasivat syöpää siinä missä friteerattu ruoka, olut ja suurin osa tavanomaisesti viljellyistä kasviksistakin ovat syöpää aiheuttavia. Shampoota käytetään hiuksiin, jolloin se ei joudu kehon sisälle eikä pääse imeytymään ihoon, en siis usko, että Rahuan shampoota käyttämällä voi mitenkään sairastua syöpään. Todennäköisempää sairastua on herkutella ranskanperunoilla. Muistui mieleen parin vuoden takainen kohu Lumenen Blueberry-ripsiväristä, jolloin Kemikaalikimaran Anja Nysten kirjoitti aiheesta täpäkän ja informatiivisen postauksen: http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2012/03/kosmetiikan-nitrosoamiinit-lyijyt-ja.html

   Jokainen tekee valinnat mitkä parhaalta tuntuvat, on aina parasta luottaa itseensä. Täydellinen luomukosmetiikka tai itse valmistetut tuotteet ilman täyteaineita ovat paras valinta, jos haluaa välttyä prosessoiduilta aineilta. Itselleni sertifioitu luonnonkosmetiikka täyttää sen, minkä koen turvalliseksi ja tehokkaaksi.

  • En ole kokeillut Sukilta hiustuotteita, mutta voisin kuvitella, että hyviä ovat, sillä huonoa tuotetta en sarjalta ole vielä löytänyt. Nyt on tullut testattua jo pitkä rivi tuotteita, mutta en ole vielä ehtinyt kirjoittamaan niistä 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>