Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: tomaatti

Beauty | 8.9.2016 | Katja Kokko

dsc_0001

Raaka-aineiden kiehtovassa maailmassa tutustumme tällä kertaa varmasti jokaisen meidän ostoskoriin hyvin usein päätyvään tomaattiin. Mielestäni on yllättävää, kuinka harvoin olen törmännyt luonnonkosmetiikassa tomaattia sisältäviin tuotteisiin, vaikka sillä on lukuisia hyötyjä ihonhoidossa. Kosmetologikouluajoiltani yli 15 vuoden takaa mieleeni on jäänyt Ella Bachen Creme Tomate -voide, jota valmistetaan kaiketi edelleen. Muilta osin tuotteen ainesosaluettelo ei sitten kiinnostusta varmasti herättäisikään enää tänä päivänä. Jos valmistaisin itse ihonhoitosarjan, olisi tomaatti kuitenkin yksi varma valinta raaka-aineeksi.

Tomaatin sisältämät ravintoaineet

Tomaatti sisältää runsaasti karotenoideja, kuten beetakaroteenia sekä erityisesti lykopeenia. Lykopeeni on voimakas antioksidantti – jopa 100 kertaa voimakkaampi, kuin E-vitamiini ja kaksi kertaa vahvempi, kuin beetakaroteeni, joten se suojaa ihoa tehokkaasti oksidatiiviselta stressiltä ja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta, jotka aiheuttavat pitkällä aikavälillä solu- ja kudosvaurioita. Lisäksi tomaatissa on A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä kaliumia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä sekä linoli- ja alfalinoleenihappoja. Tomaatin sisältämistä ravintoaineista lykopeeni on ehdottomasti kiinnostavin, sillä tutkimukset ovat osoittaneet sen parantavan mm. kollageenin muodostumista sekä tuovan suojaa UV-säteiden synnyttämiltä vapailta radikaaleilta.

Tomaatti ihonhoidossa

Tomaatista käytetään kosmetiikassa pääasiassa siemenöljyä, mutta myös tomaattiuutteeseen on mahdollista törmätä. Tomaatti on monipuolinen ja tehokas raaka-aine erilaisten ihotyyppien ja -ongelmien hoidossa ja soveltuu hyvin kaikille ihotyypeille. Erityisen tehokas se on ihottumien, atopian, aknen, aknearpien, pigmenttiläiskien, ikääntyvän ihon ja auringon vaurioittaman ihon hoidossa. Tomaatti on myös loistava lisä aurinkotuotteisiin ja päivävoiteisiin, sillä se auttaa vahvistamaan suojaa UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Tomaattia sisältävissä tuotteissa on usein oranssiin taittava sävy lykopeenin ja beetakaroteenin ansiosta, joka tuo iholle hennosti päivettyneen sävyn.

Tomaattia sisältäviä suosikkituotteitani

Olen törmännyt tomaattiin omien muistikuvieni mukaan vain kahdessa luonnonkosmetiikkatuotteessa: Iroisien Soin Parfait BB-voiteessa sekä Naturativin Ecoampulli 2:ssa.

Iroisien BB-voide sisältää tomaatinsiemenöljyä ja se on erinomainen lisä tuotteeseen, jossa on aurinkosuojakerroin 25. BB-voiteen sävy on melko vaalea, joka sopii hyvin useimmille vaaleaihoisille.

Naturativin Ecoampulli 2 on tehoseerumi ikääntyvälle iholle, joka sisältää puolestaan hydrolysoitua tomaatin kuorta. Sen lisäksi tuotteesta löytyy matkipapu-uutetta, joka on luonnollinen korvike retinolille, hyaluronihappoa sekä manilkarapuu- ja kultaleväuutetta. Seerumi on hinta-laatusuhteeltaan todellinen löytö.

Onko joku teistä törmännyt luonnonkosmetiikassa muihin tomaattia sisältäviin tuotteisiin?

Piirros Leena Tuomanen/Uniqeco 

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Avainsanat: , , , , , , ,