Lifestyle

Kauneusbloggaaminen ja yrittäjyys

Lifestyle | 9.9.2016 | Katja Kokko

DSC_0033

Maanantaina oli kuulemma Yrittäjän päivä. Tältä yrittäjältä se onnistui menemään täydellisesti ohi, sillä kalenterini on tarkalleen ottaen seuraavat yhdeksän ja puoli viikkoa melko täyteläinen. Sen jälkeen koittaakin matka, josta olen haaveillut jo lapsesta saakka: Afrikka.

Reilun kuukauden päästä kalenterissani on myös tärkeä merkintä: The Blog Awards Finland. Minulla on kunnia olla ehdolla vuoden parhaaksi kauneusblogiksi. Koska olen tällä viikolla kohdannut muutamiakin yrittäjälle ominaisia haasteita päin penaalia menneistä aikatauluista väärin maksettujen verojen selvittämiseen, ajattelin yhdistää nämä kaksi aihetta, bloggaamisen ja yrittämisen, ja kirjoittaa niistä oman postauksen.

Olen todella otettu, että olen jo toistamiseen ehdolla vuoden parhaaksi kauneusblogiksi Blog Awardseissa, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Kilpasiskoni ovat kirjoittaneet omia kauneusblogejaan huomattavasti pidempään, kuin minä ja näkisin heidät molemmat enemmän perinteisinä kauneusblogeina ja potentiaalisina voittajina – siis semmoisina, mitä sanasta kauneusbogi tulee mieleen. Joten jos tuomaristo valitsee minut, luonnonkosmetiikkablogin, voittajaksi, tulen olemaan erittäin yllättynyt.

katjalle-4

Aloitin bloggaamisen vuonna 2010, mutta nykyisessä muodossaan, pääasiassa kauneuteen keskittyvänä, blogini on ollut olemassa vasta reilut kaksi vuotta. Kosmetiikan parissa olen työskennellyt puolestaan jo kuusitoista vuotta. En tiedä, onko Suomessa ketään toista kauneusbloggaajaa, joka elättää itsensä blogilla? Joudun tunnustamaan seuraavani todella vähän suomalaisia kauneusblogeja. Ainoa, jota luen säännöllisesti on ystäväni Piia Hiltusen blogi (joka on upea!).

Blogi on ollut minulle intohimo luonnonkosmetiikan ja ihonhoidon ohella jo vuosia, mutta en koskaan suunnitellut elättäväni itseäni sillä (tuskin kukaan bloggaaja on ryhtynyt kirjoittamaan blogia tarkoituksenaan elää sillä?). Jälkeenpäin, kun mietin miten kaikki on tapahtunut, niin tuntuu, kuin tämä olisi ollut väistämätöntä – luonnonkosmetiikan ja kauneuden välittäminen on minulla sydämessä ja kaikki muut kanavat, paitsi täysin omani, tuntuvat sille vääriltä. Olin huomaamattani rakentanut kaiken niin, että lopulta ei tarvinnut, kuin hieman tuupata asioita liikkeelle ja antaa mennä. Tavallaan on kuitenkin vaikea välillä mieltää itseään bloggaajaksi. Toki sitä olen, mutta en koe sitä ammatikseni. Ammattini on kosmetiikka-alan asiantuntija, kosmetologi, ja blogi on kanava sen ilmentämiseen.

Vaikka rakastan työtäni, maailma muuttuu nopeaan tahtiin, enkä pidä lainkaan itsestään selvänä, että blogi elättää minut vielä vuosienkin päästä. Blogin ohella minulla on muitakin projekteja, kuten tuotekehitystä, kirja (josta ilmestyy muuten ensi kuussa toinen painos!) sekä pari projektia, jotka ovat vielä alkutekijöissä. Niin ja lisäksi ohjaan joogaa, jonka tulevaisuutta olen joutunut rehellisyyden nimissä miettimään viime aikoina, sillä en voi jatkaa tämmöisillä aikatauluilla elämistä kovin pitkään, etenkään, jos aion toteuttaa blogin suhteen mielessäni olevia ideoita. Moni ystävistäni pitää minua tuotteliaana, vaikka itse saatan helposti sortua ajattelemaan, etten tuota tarpeeksi – kekseliään ihmisen ikuinen dilemma. Siitäpä päästäänkin itse aiheen ytimeen: yrittäjyyteen ja siihen, millaisena sen itse näen.

katjalle-3

Pidän yrittäjyyden ytimenä luovuutta ja kekseliäisyyttä. Kykyä aistia vähän kaueammas, kuin mihin oikeastaan näkee. Kekseliäisyys ja tuumasta toimeen tarttuminen ovat olleet aina parhaita ominaisuuksiani, vaikka olenkin tullut kokemuksen myötä harkitsevaisemmaksi – itse ajattelen sen olevan vahvempaa oman intuition kuuntelemista ja itseluottamusta, sillä mihin tahansa ei kannata ryhtyä. Kun huolehdin omasta hyvinvoinnistani, kekseliäisyys ja luovuus pysyvät terässä. Yksi olennaisin seikka hyvinvointini ylläpitämiseksi on tehdä työkseni sitä, mikä saa sydämeni syttymään. Siksi on vaikea nähdä itseään enää koskaan tavallisessa päivätyössä, mutta eipä sitä tiedä, millaisia yllätyksiä elämä eteen heittää. Vaikka blogi on tällä hetkellä työni tärkein kanava tai väline, en halua laittaa kaikkia munia samaan koriin. Siksi ideoin ja virittelen muitakin projekteja, mutta toisaalta, myös bloggaamisella tulee luoneeksi itselleen melkoisen listan taitoja, joita voi hyödyntää monissa muissa asioissa.

Yrittäjyys ei sovi kaikille, eikä kuulukaan sopia. Kaikki tietävät, että epävarmuutta täytyy oppia sietämään, mitään ei tuoda tarjottimella ja aikataulut voivat usein venyä ja paukkua. Ja yllätyksiä tulee aina tai ainakin usein. Mikään ei ole varmaa – paitsi muutos. Ikävien yllätyksien sattuessa huilataan hetki, kaivetaan kekseliäisyys esiin ja ryhdytään touhuun. Yrittäjyys ei sovi haihattelijoille, vaan tekeville ihmisille. Pitää olla valmis tekemään, kokeilemaan, ideoimaan, parantelemaan ja muuttamaan suuntaa, eikä odottaa, että asiat muuttuvat itsestään. Tai kaipa sitä yrittäjiäkin on joka lähtöön, mutta tällaisena tahtoisin itseni nähdä.

success

Omassa työssäni tämä ilmenee niin, että muhittelen jatkuvasti ideoita, mitä uutta voisin keksiä tai mitä voisin tehdä paremmin. Tällä hetkellä haaveilen erityisesti blogin englanninkielisen version kehittämisestä. Ajalliset resurssini eivät tahdo riittää siihen ja se harmittaa tällä hetkellä, sillä mahanpohjassani ei ole pelkästään kutina vaan melko vissi vaisto siitä, että sillä on potentiaalia kansainvälisesti – luonnonkosmetiikan Into The Gloss olisi melko hyvä tavoite. Siinä olisikin kokopäivätyö jollekin – jos vaan taloudelliset resurssit riittäisivät palkanmaksuun. Asia on kuitenkin vahvasti unelmissani ja ratkaisen yhtälön varmasti tavalla tai toisella. Pelkästään suomenkielisenkin blogin kohdalla olen tilanteessa, jossa olisi kohta assarille käyttöä. Olen varmasti sanonut tämän ennenkin, mutta rakastan unelmoida isosti. Siinä ei ole mitään noloa, jos asiat eivät toteudu tismalleen, kuten oli visioinut. Niistä voi tulla jopa parempia hieman pienempänä tai sitten voi vain todeta, että tulipahan kokeiltua. Toimimattomat ideat ovat tärkeitä suunnannäyttäjiä yrittäjälle.

Blog Awardseissa tuomaristo valitsee kunkin kategorian voittajan, mutta te lukijat voitte äänestää kaikista blogeista suosikkianne. Eniten ääniä saanut blogi palkitaan yleisön suosikkina. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan Polarin fitness-ranneke (ei muuten mitään hajua, mikä se on, mutta arvo on 200€) sekä liput blogigaalaan.

Vinkattakoon lopuksi, että tänään kannattaa kurvata töistä kotiin lehtikiskan kautta ja napata mukaan uusin Glorian koti. Allekirjoittaneesta on parin aukeaman juttu Kotikulmilla-palstalla.

Meikä suuntaa kohta Ihohoitola Lupauksen hoitopetiin kahden tunnin jalka- ja kasvohoitoon. Illalla on luvassa Essen perustajan Trevor Steyn tapaminen ja huomenna ystäväni nelikymppiset – aivan ihana viikonloppu siis tiedossa! Kaunista viikonloppua kaikille, toivottavasti aurinkoa riittää sunnuntaihin saakka!

dsc_0004

Ylin kuva minusta Mariko Pajalahti, loput Stella Harasek

Avainsanat: , ,