Lifestyle

Kauneusbloggaaminen ja yrittäjyys

Lifestyle | 9.9.2016 | Katja Kokko

DSC_0033

Maanantaina oli kuulemma Yrittäjän päivä. Tältä yrittäjältä se onnistui menemään täydellisesti ohi, sillä kalenterini on tarkalleen ottaen seuraavat yhdeksän ja puoli viikkoa melko täyteläinen. Sen jälkeen koittaakin matka, josta olen haaveillut jo lapsesta saakka: Afrikka.

Reilun kuukauden päästä kalenterissani on myös tärkeä merkintä: The Blog Awards Finland. Minulla on kunnia olla ehdolla vuoden parhaaksi kauneusblogiksi. Koska olen tällä viikolla kohdannut muutamiakin yrittäjälle ominaisia haasteita päin penaalia menneistä aikatauluista väärin maksettujen verojen selvittämiseen, ajattelin yhdistää nämä kaksi aihetta, bloggaamisen ja yrittämisen, ja kirjoittaa niistä oman postauksen.

Olen todella otettu, että olen jo toistamiseen ehdolla vuoden parhaaksi kauneusblogiksi Blog Awardseissa, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Kilpasiskoni ovat kirjoittaneet omia kauneusblogejaan huomattavasti pidempään, kuin minä ja näkisin heidät molemmat enemmän perinteisinä kauneusblogeina ja potentiaalisina voittajina – siis semmoisina, mitä sanasta kauneusbogi tulee mieleen. Joten jos tuomaristo valitsee minut, luonnonkosmetiikkablogin, voittajaksi, tulen olemaan erittäin yllättynyt.

katjalle-4

Aloitin bloggaamisen vuonna 2010, mutta nykyisessä muodossaan, pääasiassa kauneuteen keskittyvänä, blogini on ollut olemassa vasta reilut kaksi vuotta. Kosmetiikan parissa olen työskennellyt puolestaan jo kuusitoista vuotta. En tiedä, onko Suomessa ketään toista kauneusbloggaajaa, joka elättää itsensä blogilla? Joudun tunnustamaan seuraavani todella vähän suomalaisia kauneusblogeja. Ainoa, jota luen säännöllisesti on ystäväni Piia Hiltusen blogi (joka on upea!).

Blogi on ollut minulle intohimo luonnonkosmetiikan ja ihonhoidon ohella jo vuosia, mutta en koskaan suunnitellut elättäväni itseäni sillä (tuskin kukaan bloggaaja on ryhtynyt kirjoittamaan blogia tarkoituksenaan elää sillä?). Jälkeenpäin, kun mietin miten kaikki on tapahtunut, niin tuntuu, kuin tämä olisi ollut väistämätöntä – luonnonkosmetiikan ja kauneuden välittäminen on minulla sydämessä ja kaikki muut kanavat, paitsi täysin omani, tuntuvat sille vääriltä. Olin huomaamattani rakentanut kaiken niin, että lopulta ei tarvinnut, kuin hieman tuupata asioita liikkeelle ja antaa mennä. Tavallaan on kuitenkin vaikea välillä mieltää itseään bloggaajaksi. Toki sitä olen, mutta en koe sitä ammatikseni. Ammattini on kosmetiikka-alan asiantuntija, kosmetologi, ja blogi on kanava sen ilmentämiseen.

Vaikka rakastan työtäni, maailma muuttuu nopeaan tahtiin, enkä pidä lainkaan itsestään selvänä, että blogi elättää minut vielä vuosienkin päästä. Blogin ohella minulla on muitakin projekteja, kuten tuotekehitystä, kirja (josta ilmestyy muuten ensi kuussa toinen painos!) sekä pari projektia, jotka ovat vielä alkutekijöissä. Niin ja lisäksi ohjaan joogaa, jonka tulevaisuutta olen joutunut rehellisyyden nimissä miettimään viime aikoina, sillä en voi jatkaa tämmöisillä aikatauluilla elämistä kovin pitkään, etenkään, jos aion toteuttaa blogin suhteen mielessäni olevia ideoita. Moni ystävistäni pitää minua tuotteliaana, vaikka itse saatan helposti sortua ajattelemaan, etten tuota tarpeeksi – kekseliään ihmisen ikuinen dilemma. Siitäpä päästäänkin itse aiheen ytimeen: yrittäjyyteen ja siihen, millaisena sen itse näen.

katjalle-3

Pidän yrittäjyyden ytimenä luovuutta ja kekseliäisyyttä. Kykyä aistia vähän kaueammas, kuin mihin oikeastaan näkee. Kekseliäisyys ja tuumasta toimeen tarttuminen ovat olleet aina parhaita ominaisuuksiani, vaikka olenkin tullut kokemuksen myötä harkitsevaisemmaksi – itse ajattelen sen olevan vahvempaa oman intuition kuuntelemista ja itseluottamusta, sillä mihin tahansa ei kannata ryhtyä. Kun huolehdin omasta hyvinvoinnistani, kekseliäisyys ja luovuus pysyvät terässä. Yksi olennaisin seikka hyvinvointini ylläpitämiseksi on tehdä työkseni sitä, mikä saa sydämeni syttymään. Siksi on vaikea nähdä itseään enää koskaan tavallisessa päivätyössä, mutta eipä sitä tiedä, millaisia yllätyksiä elämä eteen heittää. Vaikka blogi on tällä hetkellä työni tärkein kanava tai väline, en halua laittaa kaikkia munia samaan koriin. Siksi ideoin ja virittelen muitakin projekteja, mutta toisaalta, myös bloggaamisella tulee luoneeksi itselleen melkoisen listan taitoja, joita voi hyödyntää monissa muissa asioissa.

Yrittäjyys ei sovi kaikille, eikä kuulukaan sopia. Kaikki tietävät, että epävarmuutta täytyy oppia sietämään, mitään ei tuoda tarjottimella ja aikataulut voivat usein venyä ja paukkua. Ja yllätyksiä tulee aina tai ainakin usein. Mikään ei ole varmaa – paitsi muutos. Ikävien yllätyksien sattuessa huilataan hetki, kaivetaan kekseliäisyys esiin ja ryhdytään touhuun. Yrittäjyys ei sovi haihattelijoille, vaan tekeville ihmisille. Pitää olla valmis tekemään, kokeilemaan, ideoimaan, parantelemaan ja muuttamaan suuntaa, eikä odottaa, että asiat muuttuvat itsestään. Tai kaipa sitä yrittäjiäkin on joka lähtöön, mutta tällaisena tahtoisin itseni nähdä.

success

Omassa työssäni tämä ilmenee niin, että muhittelen jatkuvasti ideoita, mitä uutta voisin keksiä tai mitä voisin tehdä paremmin. Tällä hetkellä haaveilen erityisesti blogin englanninkielisen version kehittämisestä. Ajalliset resurssini eivät tahdo riittää siihen ja se harmittaa tällä hetkellä, sillä mahanpohjassani ei ole pelkästään kutina vaan melko vissi vaisto siitä, että sillä on potentiaalia kansainvälisesti – luonnonkosmetiikan Into The Gloss olisi melko hyvä tavoite. Siinä olisikin kokopäivätyö jollekin – jos vaan taloudelliset resurssit riittäisivät palkanmaksuun. Asia on kuitenkin vahvasti unelmissani ja ratkaisen yhtälön varmasti tavalla tai toisella. Pelkästään suomenkielisenkin blogin kohdalla olen tilanteessa, jossa olisi kohta assarille käyttöä. Olen varmasti sanonut tämän ennenkin, mutta rakastan unelmoida isosti. Siinä ei ole mitään noloa, jos asiat eivät toteudu tismalleen, kuten oli visioinut. Niistä voi tulla jopa parempia hieman pienempänä tai sitten voi vain todeta, että tulipahan kokeiltua. Toimimattomat ideat ovat tärkeitä suunnannäyttäjiä yrittäjälle.

Blog Awardseissa tuomaristo valitsee kunkin kategorian voittajan, mutta te lukijat voitte äänestää kaikista blogeista suosikkianne. Eniten ääniä saanut blogi palkitaan yleisön suosikkina. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan Polarin fitness-ranneke (ei muuten mitään hajua, mikä se on, mutta arvo on 200€) sekä liput blogigaalaan.

Vinkattakoon lopuksi, että tänään kannattaa kurvata töistä kotiin lehtikiskan kautta ja napata mukaan uusin Glorian koti. Allekirjoittaneesta on parin aukeaman juttu Kotikulmilla-palstalla.

Meikä suuntaa kohta Ihohoitola Lupauksen hoitopetiin kahden tunnin jalka- ja kasvohoitoon. Illalla on luvassa Essen perustajan Trevor Steyn tapaminen ja huomenna ystäväni nelikymppiset – aivan ihana viikonloppu siis tiedossa! Kaunista viikonloppua kaikille, toivottavasti aurinkoa riittää sunnuntaihin saakka!

dsc_0004

Ylin kuva minusta Mariko Pajalahti, loput Stella Harasek

Avainsanat: , ,

Lifestyle

12 kommenttia artikkeliin “Kauneusbloggaaminen ja yrittäjyys”

 1. Ulpu

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse olen jo vuosia miettinyt oman blogin perustamista, blogin, jossa voisi kirjoittaa luonnonkosmetiikasta ja kaikesta mikä tuntuu hyvältä. En vain ole saanut sitä aikaiseksi ja itseni tuntien pelkään, että blogin pitäminen jäisi puolitiehen. Tai sitten intohimo veisi mukanaan, tiedä häntä.

  Jäin miettimään tuota lausettasi ”Yrittäjyys ei sovi haihattelijoille, vaan tekeville ihmisille.” Varmasti totta, vaikkakin varmaan kaikenlaisia yrittäjiä tarvitaan ja heille voi olla paikkansa. Mutta mitäänhän ei saa, jos ei ole valmis tekemään ja laittamaan itseään likoon. Mä olen miettinyt myös omaa yritystä, etenkin nyt, kun täydentävät kauneudenhoitoalan opinnot ovat kohta paketissa. Kauneudenhoitoalalla oman yrityksen perustaminen on luonnollinen jatkumo opiskelulle, mutta itse en silloin nuorena voinut kuvitellakaan perustavani yritystä. Nyt jo ehkä osaan kuvitella, mutta toteutus on toinen juttu. 😉 Hoitoala (jolla nyt työskentelen) voi olla antoisaa, mutta siihen liittyvät paineet työnantajan suunnalta eivät ruoki työssäjaksamista. Ihmisten kanssa on hyvä olla ja tykkään huolehtia ja hoitaa, mutta kaikki ylimääräinen scheisse alkaa tuntua liian raskaalta. Ja koska omassa elämässä on ollut viimeisten viiden vuoden aikana paljon henkistä kuormaa, ei jaksaisi sitä myös työn tuomana. Ja koska mulla on myös tämä toinen koulutus, josta saan iloa ja intoa niin miksi en hyödyntäisi sitä oikeasti. Mutta miten? Luonnonkosmetiikka saa minut innostumaan ja olisi ihana tehdä työtä ihanien tuotteiden kanssa. Huomaan, että mitä syvemmälle luonnonkosmetiikan maailman vajoan, sitä enemmän harmittaa ”hoitaa” vanhusten ihoa perusvoiteilla ja muilla synteettisillä aineilla. Olen sentään saanut kookosöljyn jo käyttöön yhdelle asukkaallemme. 🙂 Tulipa pitkä sepustus, tuntui olevan tarve. 😀

  Ihanaa viikonloppua!

  • Jos minä olisin nyt tilanteessa, jossa olisin ollut hyvän tovin päivätyössä, eikä blogia olisi ja miettisin seuraavaa muuvia: perustaisin Esse-hoitolan!

 2. Ninne

  Sinun blogisi assistenttina toimiminen olisi aivan varmasti unelmahommaa! En voi haaveillakaan mitä kaikkea siinä pääsisi näkemään.

  Minusta itsestäni ei varmasti olisi yrittäjäksi, tai ainakaan en ole koskaan pitänyt sitä mahdollisena. Tällä hetkellä mielessä siintää lisäopinnot ja ehkä mahdollisesti alan vaihto. Kokopäivätöistä hyppääminen opiskeluun ja epävarmempaan tuloon jännittää, mutta jatkuvasti tulen varmemmaksi siitä että se saattaisi tässä kohtaa elämää olla oikea ratkaisu. Viime viikot ovat muutenkin tuoneet eteeni mitä kummallisempia viestejä universumilta ja positiivisia energioita, joiden avulla olen jo uskaltanut tehdä muutoksia sen suhteen, että saan arjestani enemmän itseni näköistä. Mielestäni olet kokonaisuutena luonut mahtavan esimerkin meille kaikille, kuinka kaikki on mahdollista kun uskaltaa!

  • Alan vaihto ei ole ollenkaan huono idea! Minäkin opiskelin työni ohella aikoinaan vielä tradenomiksi ja viisi vuotta olin kokopäivätyössä pankkialalla ja tein sivutyönä kauneustoimittajan ja meikkaajan töitä. Koulutuksesta oli valtavasti hyötyä, vaikka en sille tielle jäänytkään. Pienet ja epävarmemmat tulot ovat vain tilapäistä opiskelun ajan, mutta uusi koulutus sen sijaan avaa taas uusia ovia ja mahdollisuuksia sekä selkiyttävät itselle, mitä haluaa ja mitä kaikkea voisikaan haluta ja keksiä. Vanhaan jääminen harvoin tuo tullessaan muutosta 🙂

  • Pakko vinkata, että kannattaa tsekata mahdollisuus opintovapaaseen ja aikuiskoulutustukeen (koulutusrahasto). Tuo tuki on suht samaa tasoa kuin liiton ansiosidonnainen eli siinä ei tipahda niin pahasti taloudellisesti. Toinen vaihtoehto on oppisopimus, jossa etsitään siltä uudelta alalta firma, joka on halukas kouluttamaan työn ohella. Kannattaa rohkeesti kysyä 🙂

  • Ninne

   Tradenomin tutkinto on itseasiassa juurikin se, jota olen itse pohtinut jos päädyn vaihtamaan alaa kokonaan. Koulutusta voisi aloitella oman työni ohella, mutta sitten olisi varmaankin järkevintä löytää jo toinen työpaikka, joka olisi lähempänä tulevaa koulutusalaa. Päätösten tekeminen tuntuu vielä vähän haastavalta, koska en tiedä kumpi olisi järkevämpää..oman alan tietämyksen syventäminen vai kokonaan alan vaihto. Tuntemattomaan hyppääminen tuntuu samalla kauhistuttavalta, mutta myös houkuttelevalta. Luonnonkosmetiikkaan ja ekologisuuteen yms. perehdyttyäni kaupallinen ala on alkanut kiehtoa uudella, virkistävällä tavalla, vaikka myyjän töitä olenkin tehnyt jo pitkään ennen nykyistä koulutustani.

 3. Itse kokeilin hetken kirjoittaa englanniksi samat mitä suomeksi ja meinasi alkaa kyllästyttää koko blogi, kun se käännös otti oman aikansa. So I feel your pain 🙂 jos sä uskot siihen, että enkkublogilla ois kysyntää, niin entä jos ottais jonkun snadin lainan henkilön palkkaukseen ennen kuin se blogi sitten itse tuottaa tän henkilön palkan? Jos alkuun tää hlö kääntäis sun tekstejä ja sitten myöhemmin ku homma jo rullailee,ni tekis niitä omiakin tekstejä. Pääsis nopeemmin ja laajemmalla materiaalilla markkinoille. Mä näkisin myös, että tälle blogille löytyisi lukijat 🙂 A beautiful mess blogin mimmeilläkin on just menossa kosmetiikan luonnollistamisprojekti, joten tällä hetkellä voisi olla hyvä sauma iskeä 🙂 voishan jostain löytyä vaik opiskelija, jolta käännökset sujuis ja aihe ois sydäntä lähellä 🙂 Go for it 🙂

  • En tiedä oletko huomannut, mutta blogini on siis käännetty englanniksi, yläreunasta voi valita kielen. Palkkasin 1,5v sitten yliopistolta kääntäjäharjoittelijan kääntämään kaikki siihen mennessä ilmestyneet bloggaukset ja sen jälkeen olen ostanut käännökset friikuilta, tällä hetkellä Marikolta. Itse en pystyisi enkä ehtisi hommaan mitenkään 😀 En tarvitse pelkästään kääntäjää, työtä on ihan valtavasti moniin muihinkin blogin ylläpitämiseen liittyvissä asioissa, jotka täytyy tehdä eri tavalla kv-versiossa, sen lisäksi some-markkinointi ja ylipäätään strategia kv-puolella etenemiseen. Eli tarvitsisin moniosaajan, jolla on kieli hallussa 🙂 Katsotaan miten rakennan tämän paketin, mutta joka tapauksessa ostan palvelun joltain friikulta, sillä työnantajaksi en halua ryhtyä ja sen vuoksi opiskelijat on pois suljettu, sillä heillä on todella harvoin mahdollisuus laskuttaa. Yes I can! 😀 <3

  • Mä käytän näppäränä pelkän mobiilin bloglovinin kautta, niin en ole käännöksiä bongannut voihan opiskelijat laskuttaa vaik ukon tai vastaavan palvelun kautta, mutta freelancerit varmaan hanskaavat paremmin itsenäisesti laajan kokonaisuuden jään mielenkiinnolla seuraamaan miten homma lähtee lopulta rullailemaan!

 4. tiita

  Hienoa, että yrittäjyys sopii noin hyvin sulle! Joskus muinoin olisin voinut nähdä itseni friikkuna, mutta tämänhetkinen työ on osoittanut, ettei kotitoimisto oikein sovi mulle, ja olen huono vastaamaan vain itselleni työstä ja tunneistani. Onneksi on muitakin vaihtoehtoja!

  Mutta sen sijaan oon ihan killeri assistentti, jonka moni on luvannut palkata, jos voittaisivat lotossa. Eli laitahan viestiä, kun päätät hankkia sellaisen

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>