Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: ruusunmarja

Beauty | 24.10.2016 | Katja Kokko

dsc_0004

Raaka-aineiden kiehtova maailma on blogini kaikkien aikojen vähiten luetuin ja kommentoiduin juttusarja. Se kuuluu kuitenkin niihin, joiden kirjoittamisesta itse nautin melkein eniten ja kirjoitan juttusarjaa oikeastaan itseäni varten: täältä on helppo käydä kurkistamassa nopeasti faktoja raaka-aineiden vaikutuksista, sillä kaikkia yksityiskohtia tuhansista kiehtovista kasveista on ihan mahdotonta muistaa. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, löytyykö lukijoideni muodostamasta yhteisöstä muita raaka-ainenörttejä?

Tällä kertaa esittelen tässä lempijuttusarjassani yhden kaikkien aikojen lempiraaka-aineeni: ruusunmarjan.

Ruusunmarjan sisältämät ravintoaineet

Ruusunmarja on pullollaan iholle tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, antioksidantteja ja rasvahappoja. Kylmäpuristettu ruusunmarjaöljy sisältää omega-6 rasvahappoa, eli linolihappoa, jolla on tärkeä rooli ihon rakenteelle ja se toimii solukalvojen rakennusaineena. Oleiinihappo, eli omega-9 rasvahappo, parantaa ihon kosteustasapainoa ja pitää ihon sileänä. Alfalinoleenihappo, eli omega-3 rasvahappo, tukee ihon kosteustasapainoa, korjaa ihoa ja toimii myös solukalvojen rakennusaineena. Kaikki omega-rasvahapot ovat ihon hyvien bakteerien ravintoa ja auttavat siten ylläpitämään iholla monipuolista bakteerikantaa.

Ruusunmarjaöljy sisältää lisäksi runsaasti antioksidantteja, kuten beetakaroteenia, lykopeenia sekä A-vitamiinia, jolla on tärkeä rooli vapaiden happiradikaalien neutraloinnissa ja niiltä suojaamisessa. Vapaat radikaalit ovat suurin syy ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen. Antioksidantit auttavat suojaamaan ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta ja beetakaroteenin oranssi väri antaa iholle myös lämpöistä sävyä.

Ruusunmarja ihonhoidossa

Ruusunmarjalla on monia positiivisia vaikutuksia ihon kunnolle. Tutkimuksilla on todettu, että ruusunmarjaöljy vähentää ennenaikaisen vanhenemisen vaikutuksia ihossa, sekä uudistaa ja korjaa ihokudosta. Ruusunmarjaöljyllä voidaankin hoitaa arpia, auringon aiheuttamia vaurioita ihossa, siloittaa juonteita ja ryppyjä sekä häivyttää ikääntymisen merkkejä ihossa. Ruusunmarjaöljy sopii kaikille ihotyypeille, erityisesti kuivalle, atooppiselle, couperosalle, aknelle ja ikääntyvälle iholle. Se imeytyy hyvin, eikä jätä ihoa liian öljyiseksi.

Ruusunmarjaöljyn vaikutukset ihonhoidossa olen huomannut myös omien kokemuksieni mukaan selvästi: ihon väri kirkastuu ja heleytyy, ja ihosta tulee kauttaaltaan elinvoimaisen näköinen, sileä ja pehmeä. Arpien hoidossa ruusunmarjaöljy on ollut itselläni korvaamaton apu ja tälläkin hetkellä itselläni on kolme tuoretta arpea luomien poistosta. Kunhan tikit on napsaistu pois, aloitan välittömästi arpien hoidon ruusunmarjaöljyä sisältävämmä Wild Rose Beauty Balmilla.

Ruusunmarjaa sisältäviä lempituotteitani

Monissa lempituotteissani on ruusunmarjaöljyä – ne ovat varmasti osaltaan valikoituneet juuri sen perusteella. Suurin suosikkini on Neal’s Yard Remediesin kulttituote Wild Rose Beauty Balm, joka sisältää huikeat määrät villiruusunmarjansiemenöljyä – se on raaka-aineluettelossa jo ensimmäisenä! Ruusubalsami on monitoimituote, joka toimii pakkauksessa mukana tulevan musliiniliinan kanssa puhdistusvoiteena. Balsamin sisältämät eteeriset öljyt pääsevät oikeuksiinsa, kun musliiniliinan kastelee kuumaan veteen ja painaa hetkeksi iholle balsamin päälle ennen sen pois pyyhkimistä. Näin puhdistusrituaalista tulee kokonaisvaltainen aromaterapiahetki. Lisäksi balsamia voi käyttää ihoöljyn tavoin tai kosteusvoiteen sijasta.

Pain ruusunmarjaöljy nauttii myöskin kulttituotteen mainetta ja se on koko joukon vahvin tuote, jonka näkee jo väristäkin. Pain ruusunmarjaöljyä ei ole kylmäpuristettu, vaan hiilidioksidiuutettu, jonka ansiosta herkimmätkin ravintoaineet saadaan säilytettyä mahdollisimman hyvin. Tuote sisältää hiilidioksidiuuttamalla tuotettua uutetta ruusunmarjan siemenistä sekä kokonaisesta hedelmästä. Pain öljyä voi käyttää iholle sellaisenaan tai sekoittaa johonkin toiseen öljyyn tai kosteusvoiteeseen 2-3 iltana viikossa. Tehokuurina tuote toimii päivittäin käytettynä, mutta kuurien välissä on hyvä pitää taukoa välillä muutama viikko.

Uudemmista ruusunmarjasuosikeista peilikaapistani löytyy hawaijilaisen Mahalon Mahalo Balm, joka on ah, aivan uskomattoman ihana ja kaunis tuote bamburasiassaan! Kun itselläni on käytössä hyvin kosteuttava kasvovesi ja seerumi, en tarvitse kosteusvoidetta erikseen, vaan Mahalo Balm toimittaa ihoöljyn ja kosteusvoiteen virkaa. Balsami on todellinen aromaterapiaelämys ja se sisältääkin 24 korkealaatuista aktiivista kasviöljyä ja eteeristä öljyä. Mahalo balsamin sisältämä ruusunmarja on Pain tavoin hiilidioksidiuutettua.

Essen Repair Oil on monipuolinen korjaava kasviöljyseos, joka sisältää runsaasti ruusunmarjaöljyä sekä muutamaa muuta korkealaatuista kasviöljyä Afrikasta. Öljy sopii loistavasti tähän vuodenaikaan tuomaan iholle lisäsuojaa, kun sääolosuhteet muuttuvat koko ajan haastavammaksi, mutta se toimii erinomaisena hoitona myös kesällä korjaamaan auringon aiheuttamia vaurioita sekä suojaamaan niiltä. Tätäkin öljyä voi käyttää sellaisenaan tai kosteusvoiteeseen sekoitettuna.

Kypriksen Healing Bouquet on koko joukon kallein ja ylellisin öljyseerumi, joka sisältää ruusunmarjauutteen lisäksi joukon kukkaisvoimaa eteerisistä öljyistä sekä runsaasti tulehduksia, ärsytyksiä ja arpikudosta parantavia kasviöljyjä- ja uutteita. Ruusunmarjanlisäksi seerumista löytyy mm. tyrniä, granaattiomenaa, ubikinonia, karpaloa, vadelmaa ja kaktusviikunaa. Rauhoittava eliksiiri hoivaa herkkää, kuivaa, ärtynyttä ja sekaihoa sekä rauhoittaa mielen taianomaisella tuoksullaan.

Löytyykö teidän peilikaapistanne ruusunmarjaa sisältäviä lempituotteita?

Piirros Leena Tuomanen

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Avainsanat: , ,