Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: ruusunmarja

Beauty | 24.10.2016 | Katja Kokko

dsc_0004

Raaka-aineiden kiehtova maailma on blogini kaikkien aikojen vähiten luetuin ja kommentoiduin juttusarja. Se kuuluu kuitenkin niihin, joiden kirjoittamisesta itse nautin melkein eniten ja kirjoitan juttusarjaa oikeastaan itseäni varten: täältä on helppo käydä kurkistamassa nopeasti faktoja raaka-aineiden vaikutuksista, sillä kaikkia yksityiskohtia tuhansista kiehtovista kasveista on ihan mahdotonta muistaa. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, löytyykö lukijoideni muodostamasta yhteisöstä muita raaka-ainenörttejä?

Tällä kertaa esittelen tässä lempijuttusarjassani yhden kaikkien aikojen lempiraaka-aineeni: ruusunmarjan.

Ruusunmarjan sisältämät ravintoaineet

Ruusunmarja on pullollaan iholle tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, antioksidantteja ja rasvahappoja. Kylmäpuristettu ruusunmarjaöljy sisältää omega-6 rasvahappoa, eli linolihappoa, jolla on tärkeä rooli ihon rakenteelle ja se toimii solukalvojen rakennusaineena. Oleiinihappo, eli omega-9 rasvahappo, parantaa ihon kosteustasapainoa ja pitää ihon sileänä. Alfalinoleenihappo, eli omega-3 rasvahappo, tukee ihon kosteustasapainoa, korjaa ihoa ja toimii myös solukalvojen rakennusaineena. Kaikki omega-rasvahapot ovat ihon hyvien bakteerien ravintoa ja auttavat siten ylläpitämään iholla monipuolista bakteerikantaa.

Ruusunmarjaöljy sisältää lisäksi runsaasti antioksidantteja, kuten beetakaroteenia, lykopeenia sekä A-vitamiinia, jolla on tärkeä rooli vapaiden happiradikaalien neutraloinnissa ja niiltä suojaamisessa. Vapaat radikaalit ovat suurin syy ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen. Antioksidantit auttavat suojaamaan ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta ja beetakaroteenin oranssi väri antaa iholle myös lämpöistä sävyä.

Ruusunmarja ihonhoidossa

Ruusunmarjalla on monia positiivisia vaikutuksia ihon kunnolle. Tutkimuksilla on todettu, että ruusunmarjaöljy vähentää ennenaikaisen vanhenemisen vaikutuksia ihossa, sekä uudistaa ja korjaa ihokudosta. Ruusunmarjaöljyllä voidaankin hoitaa arpia, auringon aiheuttamia vaurioita ihossa, siloittaa juonteita ja ryppyjä sekä häivyttää ikääntymisen merkkejä ihossa. Ruusunmarjaöljy sopii kaikille ihotyypeille, erityisesti kuivalle, atooppiselle, couperosalle, aknelle ja ikääntyvälle iholle. Se imeytyy hyvin, eikä jätä ihoa liian öljyiseksi.

Ruusunmarjaöljyn vaikutukset ihonhoidossa olen huomannut myös omien kokemuksieni mukaan selvästi: ihon väri kirkastuu ja heleytyy, ja ihosta tulee kauttaaltaan elinvoimaisen näköinen, sileä ja pehmeä. Arpien hoidossa ruusunmarjaöljy on ollut itselläni korvaamaton apu ja tälläkin hetkellä itselläni on kolme tuoretta arpea luomien poistosta. Kunhan tikit on napsaistu pois, aloitan välittömästi arpien hoidon ruusunmarjaöljyä sisältävämmä Wild Rose Beauty Balmilla.

Ruusunmarjaa sisältäviä lempituotteitani

Monissa lempituotteissani on ruusunmarjaöljyä – ne ovat varmasti osaltaan valikoituneet juuri sen perusteella. Suurin suosikkini on Neal’s Yard Remediesin kulttituote Wild Rose Beauty Balm, joka sisältää huikeat määrät villiruusunmarjansiemenöljyä – se on raaka-aineluettelossa jo ensimmäisenä! Ruusubalsami on monitoimituote, joka toimii pakkauksessa mukana tulevan musliiniliinan kanssa puhdistusvoiteena. Balsamin sisältämät eteeriset öljyt pääsevät oikeuksiinsa, kun musliiniliinan kastelee kuumaan veteen ja painaa hetkeksi iholle balsamin päälle ennen sen pois pyyhkimistä. Näin puhdistusrituaalista tulee kokonaisvaltainen aromaterapiahetki. Lisäksi balsamia voi käyttää ihoöljyn tavoin tai kosteusvoiteen sijasta.

Pain ruusunmarjaöljy nauttii myöskin kulttituotteen mainetta ja se on koko joukon vahvin tuote, jonka näkee jo väristäkin. Pain ruusunmarjaöljyä ei ole kylmäpuristettu, vaan hiilidioksidiuutettu, jonka ansiosta herkimmätkin ravintoaineet saadaan säilytettyä mahdollisimman hyvin. Tuote sisältää hiilidioksidiuuttamalla tuotettua uutetta ruusunmarjan siemenistä sekä kokonaisesta hedelmästä. Pain öljyä voi käyttää iholle sellaisenaan tai sekoittaa johonkin toiseen öljyyn tai kosteusvoiteeseen 2-3 iltana viikossa. Tehokuurina tuote toimii päivittäin käytettynä, mutta kuurien välissä on hyvä pitää taukoa välillä muutama viikko.

Uudemmista ruusunmarjasuosikeista peilikaapistani löytyy hawaijilaisen Mahalon Mahalo Balm, joka on ah, aivan uskomattoman ihana ja kaunis tuote bamburasiassaan! Kun itselläni on käytössä hyvin kosteuttava kasvovesi ja seerumi, en tarvitse kosteusvoidetta erikseen, vaan Mahalo Balm toimittaa ihoöljyn ja kosteusvoiteen virkaa. Balsami on todellinen aromaterapiaelämys ja se sisältääkin 24 korkealaatuista aktiivista kasviöljyä ja eteeristä öljyä. Mahalo balsamin sisältämä ruusunmarja on Pain tavoin hiilidioksidiuutettua.

Essen Repair Oil on monipuolinen korjaava kasviöljyseos, joka sisältää runsaasti ruusunmarjaöljyä sekä muutamaa muuta korkealaatuista kasviöljyä Afrikasta. Öljy sopii loistavasti tähän vuodenaikaan tuomaan iholle lisäsuojaa, kun sääolosuhteet muuttuvat koko ajan haastavammaksi, mutta se toimii erinomaisena hoitona myös kesällä korjaamaan auringon aiheuttamia vaurioita sekä suojaamaan niiltä. Tätäkin öljyä voi käyttää sellaisenaan tai kosteusvoiteeseen sekoitettuna.

Kypriksen Healing Bouquet on koko joukon kallein ja ylellisin öljyseerumi, joka sisältää ruusunmarjauutteen lisäksi joukon kukkaisvoimaa eteerisistä öljyistä sekä runsaasti tulehduksia, ärsytyksiä ja arpikudosta parantavia kasviöljyjä- ja uutteita. Ruusunmarjanlisäksi seerumista löytyy mm. tyrniä, granaattiomenaa, ubikinonia, karpaloa, vadelmaa ja kaktusviikunaa. Rauhoittava eliksiiri hoivaa herkkää, kuivaa, ärtynyttä ja sekaihoa sekä rauhoittaa mielen taianomaisella tuoksullaan.

Löytyykö teidän peilikaapistanne ruusunmarjaa sisältäviä lempituotteita?

Piirros Leena Tuomanen

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Avainsanat: , ,

Beauty

21 kommenttia artikkeliin “Raaka-aineiden kiehtova maailma: ruusunmarja”

 1. Riikka

  Moi Katja! Täällä ainakin yksi raaka-aineintoilija 🙂 Ostin juuri Pain ruusunmarjaöljyn ja olisin kysynyt, että minkä pituista tehokuuria suosittelet? Taistelen sekä hormonifinnejä, aknearpia että auringon aiheuttamia pigmenttihäiriöitä vastaan ja elättelen toiveita siitä, että tällä öljyllä saisin vihdoinkin vähän parannusta ihon kuntoon.

  • Jee ihanaa! Tekisin tuommoisessa tilanteessa esim. niin, että 2-3 viikkoa joka aamu ja ilta, jonka jälkeen kolmena päivänä viikossa. Riippuu myös mielestäni käyttömäärästä. Tippa sekoitettuna kosteusvoiteeseen sopii hyvin jatkuvaan käyttöön, mutta jos käyttää isompaa määrää koko kasvoille (5-6 tippaa), niin silloin säännöstelisin, sillä tuote on tosiaan puhdasta uutetta.

 2. Täällä kans yksi ruusunmarjaintoilija. Juuri eilen tilasin talvea varten Pain ruusunmarjaöljyn sekä Wild Rose Beauty balmia. Siinä on talven tehokaksikko! Muutoinkin tuntuu, että oma atopiaan, kuivuuteen taipuva ihoni pitää ruusunmarjasta.

  Ainut mikä harmittaa ko. raaka-aineessa, on sen lyhyt säilyvyys. Päädyinkin lopulta ostamaan em. valmista matkakoon, sillä se on niin riittoisaa ettei sitä meinaa ehtiä käyttää loppuun, vaikka tapoja on monia…

  • NYR:n ruusubalmi säilyy ainakin todella hyvin, sillä tuote sisältää muutakin, kuin ruusunmarjaöljyä. Eteeriset öljyt ja C- ja E-vitamiinit parantavat säilyvyyttä. Purkin kylkeen merkitty 3kk avaamisesta ei ole mielestäni lähelläkään totuutta, vaan ennemmin worst case tyyppinen, jos purkkia ei sulje kunnolla ja sinne törkkii likaisilla sormilla (eli keraaminen spaatteli käyttöön!). Pain ruusunmarjaöljyä säilytän itse jääkaapissa ja mulla se ei ole härskiintynyt koskaan.

 3. Katariina

  Täällä myös yksi raaka-ainenörtti 😀 Itse pidän tästä sarjasta todella paljon ja tykkään saada lisää tietoa raaka-aineista ja niiden vaikutuksista. Ja ruusunmarjaa löytyy omistakin suosikeista Pailta ja NYRiltä 🙂 Joten kiitos Katja hyvistä vinkeistä ja tiedoista!

 4. Hei, raaka-aineet ja niiden vaikutukset ovat mielenkiintoisia. Itse ostin viime keväänä Pain öljyn….taivaallisen ihanaa. En tiedä kuinka paljon menin käytön kanssa metsään, mutta en vain pystynyt lopettamaan niin ihanaa oli. Eli käytin koko pullon, aamuin illoin. Pullo loppui juuri viime viikolla. Ihoni rakasti tätä öljyä….. ostin messuilta jo uuden varastoon.

 5. Mari Vee

  Pain ruusunmarjaöljy on lempparituote, joskin ollut nyt tauolla kun olen käyttänyt Essen tuotteita. Siitä tulikin mieleen, että voiko Pain ruusunmarjaöljyä sekoittaa Essen voiteisiin kun yöksi tekisi mieli käyttää tätä ihanaa öljyä Essen tuotteiden rinnalla.

 6. Riikka

  Kiitos nopeasta vastauksesta Katja! Olen nyt pari päivää käyttänyt sitä iltaisin ihan sellaisenaan ja aamulla päivävoiteeseen sekoitettuna. Huomasin tosin illalla, että ihon pinta jäi vähän kuivan tuntuiseksi, joten laitoin kasvoille vielä muutamaa tuntia myöhemmin hieman Absolutionin öljyä. Pitääkin töiden jälkeen siirtää Pain öljy jääkaappiin, en tajunnutkaan että säilyisi siellä paremmin. Olisikohan tuon Absolution öljynkin paikka jääkaapissa?

  • Joo, kylmäpuristettu ruusunmarjaöljy on puolestaan ihan eri! Se on loistava emollientti, eli ihon pehmentäjä, mutta tuo CO2 uute on siis uutetta. Eli näiden kahden ero on suuri myös ihotuntumassa 🙂

 7. Ulpu

  Kyllä kiinnostaa raaka-aineet, nämä postaukset on tosi kiinnostavia! Kiitos näistä(kin)! <3

  Mulla on joskus ollut Pain ruusunmarjaöljy, jouduin heittämään sen lopulta pois, tuoksu muuttui pahaksi. Se olikin pitkään mulla, en oikein osannut käyttää enkä arvostaa sitä silloin. Nyt on käytössä NYR:n Wild Rose Beauty Balm sekä Odyliquen öljy, joissa ruusunmarjaa. Molemmat hyviä, ja talvea kohti varmasti käyttöä löytyy. WRBB on täällä Balillakin mukana, iltaisin olen seerumin päälle sen hieronut ja käyttänyt myös putsarina.

 8. Tosi mahtavaa, kun jaksat kirjoittaa näitä raaka-ainejuttuja myös! En ole varma olenko vielä päässyt testaamaan ruusunmarjaöljyjä – nyr:in balmi on kyllä ruvennut kovasti houkuttamaan useiden hehkutustesi jälkeen.. Mutta yleensä on ihanhoidossa ollut valtava hyöty siitä, kun on oppinut tunnistamaan omalle iholle hyvin sopivat ainekset kuten kehäkukka, manteli ja ruusu omalla kohdalla. Uusimpana hittinä olen ruvennut tekemään teksteistäsi inspiroituneena omia öljyseoksia. Argan-jojoba rosmariinilla höystettynä oli kiva ylläri, verrattuna yhden raaka-aineen öljyyn.. Ja taas eilen blandasin kehäkukka-,jojoba-, argan- ja tyrniöljyseos hässäkän ja olin siis todella hämmentynyt kuinka erilaiselta (ja upealta) ko sels iholla tuntui! Nyt täytyy vaan läträtä nämä pois, jotta voi seuraavaksi hankkia tuota ruusunmarjaöljyä 🙂 eli jälleen iso kiitos inspiraatiosta eri raaka-aineiden maailmaan 🙂

 9. Piia-Marika

  Mielenkiintoista tekstiä! Itse vasta siirryn luinnonkosmetiikan pariin ja siksi hienoa saada tietää mitä mikäkin iholle tekee. Oma tietoni lähinnä liittyy siihen miten eri aineet tekevät syötynä. Ihon hoito on lähinnä löytynyt jo tovin ruokakaapista kun keinotekoiset puhdis- ja hoitotuotteet alkoivat aiheuttaa allergiaoireita. Tuo luonnon kosmetiikka on hiukan laaja alua ja aika viidakko, joten upeaa saada apua ja tietoa tätä kautta!

 10. Hanna

  Täällä myös raaka-ainepostauksia innolla odottava lukija.
  Ruusunmarjoja keräsin loppukesäsä ja syksystä. Erityisen hienoa oli löytää villiruusunmarjoja. Käytän itse tehty kosmetiikkaan. Esim Wild Rose Beuty Balm olisi kovin mielenkintoinen, mutta linaloolin ja limonellan vuoksi en voi käyttää.
  Dabbalta oli tullut ruununmarjaseerumi ilman ko allergeeneja ja se kiinnostaisi, mutta se ei taas sisällä hyaluronihappoa, joten jatkan tällä itsetehdyllä kosmetiikalla ruusunmarjan suhteen.

 11. tiita

  Oon miettinyt, toimiiko NYRin balmi myös vanhempiin arpiin.

  Eräs hoitaja suositteli kahteen isohkoon luomenpoistoarpeeni kirurgiteippiä, jotta arpi ei leviäisi (hän näki jaloissani vanhoja suuria leikkausarpia ja päätteli niistä, että ihollani on taipumus ”venyttää” arpikudosta, vaikka selitin jalkojen arpien olevan peräisin onnettomuudessa ja koko jalan sen jälkeen kasvaneen.) Eri hoitaja, joka poisti tikit, puolestaan sanoi, että turhaan käytän teippiä, sillä ilma on parasta hoitoa. Nyt molemmat arvet ovat venyneet paljon isommiksi kuin alkuperäinen luomi oli, ja vähän harmittaa, etten kuunnellut teippivinkkiä, vaikka erilaiset jäljet iholla kuuluvatkin elämään.

 12. Anna

  Multa löytyy Pain öljy ja NYR:n villiruusubalmi. Pain öljyä olen käyttänyt juurikin kuuriluontoisesti. Villiruusubalmi on muuten ihana, mutta tuoksu ei ole lemppari. POD:in jälkeen en ole uskaltanut käyttää sitä kasvoille mutta kropan pienille naarmuille, rohtumille ja tikkuisille kynsinauhoille se tekee hyvä. Keväällä hieroin sitä kutisevaan leikkausarpeen ja arpi parani hienosti.

 13. Jossy

  Mä tykkään näistä raaka-ainepostauksista. Niistä saa mielestäni älyttömästi tietoa ja osaa lukea raaka-ainelistauksia eri ajatuksella.

  Mulla on ollut se Pain ruusunmarjaöljy, en osaa enää sanoa, että miten se hoiti ihoa, mutta muistan aina sen, miltä se sai ihon näyttämään. Pieni päivetys keskellä talvea – not so bad idea!

  Oon nyt itse yrittänyt löytää probioottisia vartalonhoitotuotteita, mutta onko siis jotenkin niin, että vaikkei suoranaisesti siis olekaan probiootteja, niin omega-rasvahapotko työskentelevät samalla tavalla? Ruokkivat hyviä bakteereja?

  • Probiootit ovat siis eläviä bakteereja ja ne parantavat ja monipuolistavat ihon bakteerikantaa. Omega-rasvahapot ovat ihoa korjaavia rasvahappoja, jotka auttavat ylläpitämään tuota bakteerikantaa, eli ovat eri asia. Esseltä löytyy probioottiset vartalonhoitotuotteet.

 14. Elina

  Enpäs edes tajunnut, että tällainen juttusarja sinulta löytyy! Ja innokkaana kävin heti lukemassa pari kirjoitusta. Oli kiva lukea, että ruusuvettä voi käyttää sellaisenaan kasvoveden tapaan, sillä sitä olen jo jonkin aikaa tehnyt – ja tuoksu on huumaava. Meikitkin saan sillä pois. Myös frankinsensistä oli kiva kiva lukea, olen hieronut sitä aamuisin kaulan alueelle hajuveden tavoin ja tasapainottamaan hormonitoimintaa; voikohan eteeristä öljyä käyttää sellaisenaan myös kasvoille vai pitäisikö vähän lantrata? Ruusunmarjatuotteita ei (vielä) löydy. Osaatko muuten kommentoida kiinanruusua (hibiscus) ja sitä, että sitä pidetään luonnon botoxina? Kirjoitin tästä sinulle sähköposilla parisen kuukautta sitten.

 15. Mona

  Mä en tiennyt olevani mikään raaka-ainenörtti, eikä itselläni riitäkään kiinnostusta tutkia sen tarkemmin ihonhoitotuotteiden raaka-ainelistoja -sitä varten olet sinä mahtavan blogisi ja timanttisten tippiesi kanssa 😉 Mutta jostain syystä nämä raaka-ainepostaukset ovat kyllä mun mielestä blogin ihan yhtä parasta antia! Loputtoman mielenkiintoista saada tietää näpsäkässä paketissa erilaisista aineista, eli älä missään nimesäs lopeta näiden kirjoittamista! Samanlaista tietoa ei monesta paikkaa löydä…

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>