Beauty

Pieni opas aurinkovoiteisiin

Beauty | 26.4.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic, postaus sisältää alekoodin

Tulisipa kesästä pitkä ja kuuma, sellainen kuin kaksi vuotta sitten. Nyt on h-hetki hankkia aurinkovoiteet, koska kesä tulee joka vuosi takavasemmalta. Tästä postauksesta saat alekoodin aurinkovoiteisiin koko kesäksi.

Kesä Lontoossa ja loma Skotlannissa tänä kesänä saattaa jäädä vain haaveeksi. Vaikka kesä tulee varmuudella olemaan poikkeuksellinen eikä välttämättä menemään suunnitelmien mukaan, onneksi meillä ei ole Suomessa turvavälit vaarassa, vaikka painelisimme kaikki ulos nauttimaan yöttömistä öistä ja puhtaasta luonnosta koko kesäksi. Toivottavasti kesästä tulee niin pitkä ja kuuma, että sisällä ei tarvitse käydä kuin nukkumassa. Aion tosin tänä kesänä viedä Richardin nukkumaan metsään, joten ehkä asummekin taivasalla koko kesän.

Nyt eletään juuri sitä aikaa vuodesta, kun kesää ei malttaisi odottaa enää yhtään. Jotkut päivät ovat edelleen niin kylmiä, että tuntuu kuin marraskuu jatkuisi vielä ikuisuuden ja jotkut puolestaan niin lämpimiä, että sitä ajattelee, että vihdoinkin se alkoi. Kesän tulo yllättää joka ikinen vuosi. Se voi tulla yhdessä yössä, vaikka edellisenä päivänä olisi satanut räntää. Kaksi vuotta sitten viikkoa ennen äitienpäivää oli helle. Olimme äitini kanssa uimassa.

Kesän yllättävä saapuminen on taatusti suurin syy siihen, miksi suomalainen käräyttää hipiänsä juuri niinä ensimmäisinä kesäpäivinä, jolloin aurinko on meidän leveyspiireillämme hyvin voimakas eikä iho ole vielä ehtinyt kehittämään lainkaan omaa suojaa. Nyt on siis h-hetki hankkia aurinkovoiteet kesäksi, jotta ei tarvitse kärvistellä palaneen ihon vuoksi.

Olen luottanut aurinkovoiteissa ranskalaiseen Alga Marikseen jo vuosia. Luonnonkosmetiikasta löytyy muutamia luotettavia ja laadukkaita aurinkovoidemerkkejä, joista Alga Maris on kulkenut mukanani maailman jokaisessa kolkassa eikä ihoni ole koskaan palanut sen kanssa.

Alga Mariksen valikoimasta löytyy tuotteet jokaisen tarpeisiin ja erilaisiin olosuhteisiin. Olen testannut ne läpikotaisin moneen kertaan ja joukosta on valikoitunut luotettavat suosikit erilaisiin olosuhteisiin.

Sopivia aurinkosuojatuotteita valitessa täytyy huomioida:

– Maantieteellinen sijainti ja olosuhteet: oleskeletko maalla, merellä, vuoristossa, valkoisella hiekkarannalla jne.
– Kuinka pitkiä aikoja oleskelet suorassa auringonpaisteessa? Aurinkovoide ei ole tarpeen, jos suorassa auringonpaisteessa viettää aikaa vain lyhyitä aikoja kerrallaan.
– Ihon pigmenttityyppi – se määrittelee sopivan suojakertoimen ja kertoo ihon oman suoja-ajan, eli ajan, jonka auringonpaisteessa voi oleskella palamatta.
– Vuodenaika – UV-säteily on voimakkainta kesä-heinäkuussa, mutta jos toukokuulle sattuu helteet, iho kärähtää nopeasti, koska ihon oma suoja ei ole vielä aktivoitunut.

Ihon pigmenttityyppi

Alga Mariksen valikoimassa on kahta eri suojakerrointa, 30 ja 50. Voimakkaamman pigmentin omaava henkilö voisi käyttää matalampaakin suojakerrointa, mutta 30 suojakertoimesta ei ole haittaakaan ja on hyvä muistaa, että jos voidetta levittää suositeltua vähemmän, suojakerroin toteutuu huomattavasti pienempänä.

Voit käyttää tätä taulukkoa apuna sopivan aurinkovoiteen valinnassa Alga Marikselta:

Tyyppi 1

Erittäin herkkä, hyvin vaalea, joka palaa eikä rusketu
Ihon oma suoja-aika: 5-10 min
Suositeltu aurinkovoide Algamarikselta : Aurinkovoide SK 50

Tyyppi 2

Herkkä ja vaalea iho, palaa helposti, heikko rusketus (lapsen iho)
Ihon oma suoja-aika: 10-20 min
Suositeltu aurinkovoide Algamarikselta: Aurinkovoidespray SK 50 ja oman suojan kehityttyä aurinkovoide SK 30, lapsille hajusteeton aurinkovoide SK 50

Tyyppi 3

Normaali, tummanvaalea iho, ruskettuu punoituksen kautta tai ilman
Ihon oma suoja-aika: 20-30 min
Suositeltu aurinkovoide Algamarikselta: Aurinkovoidespray SK 30 tai aurinkovoide SK 30

Tyyppi 4

Vahva ja tumma iho, ei punoita, ruskettuu hyvin helposti
Ihon oma suoja-aika: noin 40 min
Suositeltu aurinkovoide Algamarikselta: Aurinkovoidespray SK 30

Muista levittää voidetta riittävästi,  jotta voiteen teho vastaa suojakerrointa. Oikea määrä on kaksi mikrogrammaa per neliösentti. Voiteen suojakerroin romahtaa, jos sitä levittää liian vähän. Muista myös lisätä voidetta parin tunnin välein, jos oleskelet suorassa auringonpaisteessa pitkiä aikoja.

Mikä on sprayn ja voiteen ero?

Alga Mariksen valikoimassa on kaksi eri koostumusta suojakertoimista 30 ja 50: ohut spray ja täyteläisempi voide. Niiden ero on suojan kestävyydessä. Täyteläisempi voide pysyy iholla paremmin, joten kannattaa valita se, jos on esimerkiksi paljon vedessä tai kuumassa ja kosteassa ilmastossa, missä hikoilee paljon, tai auringonpaisteessa urheillessa. Täyteläisemmällä koostumuksella suojakerroin myös toteutuu helpommin.

Nykyään suosin itse täyteläisempää versiota voimakkaassa auringonpaisteessa ja se on myös hyvä valinta alkukesästä, kun ihon oma suoja ei ole vielä aktivoitunut. Jos pohdit kahden eri koostumuksen välillä, niin mieti olosuhteita, missä käytät voidetta sekä ihosi pigmenttityyppiä – herkästi palavalle iholle ja esim. vesiurheiluun kannattaa valita täyteläisempi koostumus.

Kasvojen suojaaminen

Alga Mariksen kasvotuotteista oma suosikkini on sävyttävä SK 30 voide, jossa on peittävyyttä BB-voiteen verran. Jos oleskelen auringonpaisteessa pitkiä aikoja varmistan riittävän suojan iholle levittämällä iholle ensin tavallista kasvojen aurinkovoidetta ja sen päälle sävyttävää voidetta. Helposti palavalle iholle, pigmenttiläiskien ehkäisyyn ja pidempään oleskeluun aurigonpaisteessa kannattaa kyllä napata mukaan myös lierihattu tai lippis. Alga Mariksen valikoimaan on tullut myös uutuus, sävyttävä aurinkovoidepuikko SK 50, joka on tarkoitettu kasvoille erityisen herkkien ihoalueiden suojan tehostamiseen, kuten pigmenttihäiriöihin.

Aurinkovoiteen poistaminen

Aurinkovoide tulee poistaa iholta huolellisesti joka ilta. UV-filtterit ovat öljyliukoisia, joten kasvoille kannattaa tehdä kaksoispuhdistus puhdistusöljyllä ja miedolla puhditusgeelillä, -vaahdolla tai -maidolla. Vartalon iholle suihkuöljy tai suihkuvoide on paras puhdistaja yhdessä pehmeän vartalosienen kanssa. Voit myös hieroa iholle ensin öljyä ja sen päälle suihkuvoiteen tai -geelin, eli tehdä kaksoispuhdistuksen myös vartalolle. Kosteuta iho lopuksi vartalovoiteella tai after sunilla sekä vartaloöljyllä.

Lopuksi muistuttaisin, että aurinko on elämän ja vitaalisuuden lähde. Ihon pigmenttityypin oman suoja-ajan puitteissa kannattaa nauttia suoraa auringonpaistetta paljaille raajoille ilman mitään suojavoiteita, koska aurinkovoiteet estävät ihon D-vitamiinin tuotannon. Nautitaan siis auringosta riittävästi ja turvallisesti!

Alekoodi

Saat koodilla ALGAMARISKATJA 15 % alennuksen kaikista Alga Mariksen tuotteista House of Organicin verkkokaupasta. Alennus on voimassa koko kesän 31.8.2020 asti. Pääset ostoksille tästä.

Kuvat Richard Isaac

Avainsanat: ,