Beauty

Pieni opas aromaterapiaan

Beauty | 11.4.2019 | Katja Kokko

Aromaterapia on luonnollinen hoitomuoto kehon ja mielen harmonisointiin sekä ihonhoitoon. Eteeristen öljyjen valinnassa ja käytössä tulee kuitenkin olla tarkkana ja noudattaa ohjeistuksia.

Aromaterapia on ollut sydäntäni lähellä kosmetologiopinnoista lähtien 20 vuotta sitten. Koulussa aihetta käsiteltiin kuitenkin vain pintaraapaisulta ja tietoa on saanut kartuttaa vuosien varrella lukemalla aiheesta paljon kirjallisuutta. Mitä enemmän aromaterapiaan perehtyy, sitä paremmin ymmärtää miten omasta tieteenalasta siinäkin on kyse ja joka kerta lukiessaan oppii jotain uutta. Olen harkinnut monta kertaa myös aromaterapiaopintoja, mutta toistaiseksi opiskeltavaa on riittänyt ihan tarpeeksi tuotekehityksessä, joogassa, gua shassa ja ylipäätään ihonhoidossa – oppiminen on kyllä ikuinen matka ja kaikkea ei vain ehdi yhden elämän aikana opiskella!

Tutustuin jokin aika sitten Love Green Lifen maahantuomaan belgialaiseen Pranarômiin ja inspiroiduin niin paljon kaikesta uudesta tiedosta sekä yrityksen tekemästä tutkimuksesta, että päätin koostaa teille pienen oppaan aromaterapiaan.

Mitä aromaterapia on?

Eteerisiä öljyjä voisi kutsua jopa kasvin sieluksi, sillä ne ovat kasvin aromaattisia osia (ikään kuin kasvin sisintä olemusta), mitä saadaan uutettua kasvista esimerkiksi vesihöyryn avulla. Aidot eteeriset öljyt ovat harmonisia, kymmenien komponenttien luomia kokonaisuuksia, jotka esiintyvät luonnossa sellaisenaan. Aromaterapiassa eteerisiä öljyjä käytetään kehon ja mielen harmonisointiin sekä ihonhoitoon, sillä eteerisillä öljyillä on mieleen vaikuttavat tuoksuvat vaikutukset sekä ihonhoidolliset vaikutukset. Aromaterapian teho perustuu eteeristen öljyjen sisältämiin biokemiallisiin ainesosiin.

Aromaterapiaa tutkivaa tieteenalaa kutsutaan aromakologiaksi. Se perustuu tieteellisiin tutkimusmenetelmiin ja laboratoriotutkimuksissa saatuihin tutkimustuloksiin.

Kun eteerisiä öljyjä käytetään terapeuttisessa tai tieteellisessä tarkoituksessa, on tärkeää tuntea öljyjen laatuvaatimukset. Eteerisiä öljyjä voidaan uuttaa kasvin eri osista, kuten juurista, varsista, lehdistä ja kukista. On tärkeää mainita, mistä kasvin osasta öljy on peräisin, sillä kasvin eri osat tuottavat erilaisia komponentteja. Lisäksi on tärkeää mainita kasvin suku – esimerkiksi kamomillaa on olemassa montaa eri sukua, kuten roomalaista ja marokkolaista kamomillaa.

Eteerisen öljyn laatu ja kemotyyppi

Kemotyyppi on kuin eteerisen öljyn ”henkilötunnus”. Yksi kasvi voi tuottaa erilaisia komponentteja sen mukaan, millaiset ovat esimerkiksi kasvuolosuhteet. Kasvin kemialliseen koostumukseen vaikuttavat esimerkiksi auringonpaiste, ilmasto, maaperän laatu ja korkeus merenpinnasta. Saman kasvin kaksi eri kemotyyppiä voivat olla siksi täysin erilaisia terapeuttisilta ja toksikologisilta ominaisuuksiltaan. Tämän vuoksi eteerisiä öljyjä kemotyypitetään (chemo = kemiallinen, type = tyyppi, eli CT = kemotyyppi).

Esimerkiksi Thymus vulgaris CT thujanol on ihoystävällinen, helppo käyttää, eikä siihen liity riskejä suurenakaan pitoisuutena. Thymus vulgaris CT thymol sen sijaan on ihoa ärsyttävä suurena määränä ja pitkäkestoisesti käytettynä. Terapeuttisessa käytössä on siis tunnettava kemotyyppien ominaisuudet päästäkseen haluttuun lopputulokseen ja välttyäkseen haittavaikutuksilta.

Eteeriset öljyt voidaan jakaa useaan eri kategoriaan, mutta yleensä jaottelu tehdään näin:

Teollinen laatu voi olla peräisin kasvista, jota ei ole tunnistettu ja luokiteltu kasvitieteellisesti. Viljelyyn on voitu käyttää kemiallisia lannotteita ja sadonkorjuuta ei välttämättä tehdä optimaalisimpana hetkenä. Tislaus on saatettu tehdä huolimattomasti ja eteerinen öljy voi olla jopa korjattu tai valmistettu kokonaan keinotekoisesti.

Luomusertifioidussa laadussa eteerinen öljy on tislattu luomuviljellystä kasvista. Kasvi voi olla kerätty optimaalisimpana ajankohtana.

Kemotyypitetty laatu on puhdas, luonnollinen ja kokonainen. Kasvi on kerätty optimaalisimpana ajankohtana ja tislauksessa on uutettu kasvin ”totum” eli kasvin koko sisin olemus. Kasvi voi olla peräisin luomusertifioidusta viljelystä tai kasvanut villinä ja kerätty luonnosta. Eteerisen öljyn biokemiallinen koostumus on tutkittu ja vastaa tarkkoja laatu- ja koostumuskriteerejä. Kemotyypitetty laatu voi olla peräisin luomuviljellystä kasvista tai tavanomaisesti viljellystä kasvista.

Pranarôm on erikoistunut tieteelliseen ja lääketieteelliseen aromaterapiaan. Sen perustaja Dominique Baudoux on farmaseutti kolmannessa polvessa. 80-luvulla hän oli ensimmäisten belgialaisten farmaseuttien joukossa, jotka alkoivat käyttää eteerisiä öljyjä terveydenhoitoon. Hän on kirjoittanut kirjan Scientific Aromatherapy: A Pharmacological and Therapeutic Guide to 100 Essential Oils ja luennoinut sekä opettanut aromaterapiaa ympäri maailman. Pranarômin Dominique on perustanut vuonna 1991 ja yritys on nykyisin maailman johtava tieteelliseen aromaterapiaan ja kemotyypitettyihin eteerisiin öljyihin erikoistunut yritys ja lisäksi he kouluttavat aromaterapeutteja Collège International d’Aromathérapiessa.

Olen käyttänyt jo vuosia Neal’s Yard Remediesin eteerisiä öljyjä, koska tunnen yrityksen erittäin hyvin ja heidän öljyt ovat vastuullisesti tuotettuja ja todella ihanan tuoksuisia. Siksi olikin mielenkiintoista kokeilla Pranarômin öljyjä, jotka vaikuttavat kunnon hifistelyltä. Ja tuoksut myös ovat järisyttävän hyviä!

Eteeristen öljyjen käyttö

Eteerisiä öljyjä voi käyttää pohjaöljyyn (kylmäpuristettuun kasviöljyyn) laimennettuna esimerkiksi hieronnassa, kylvyissä tai ihonhoidossa. Eteeriset öljyt ovat olleet aina osa luonnonkosmetiikkaa. EU:n kosmetiikkalainsäädäntö edellyttää kosmetiikkaa valmistavia yrityksiä merkitsemään INCI-listaan eteeristen öljyjen komponentit, mikäli ne kuuluvat 26 hajusteallergeeniksi luokitellun ainesosan joukkoon (luonnollisia allergeeneihin kuuluvia hajustekomponentteja on vain 16). Tietyillä öljyillä tai niiden komponenteilla on IFRA (International Fragrance Association) laatimat ohjeistukset, joita pitää noudattaa kosmetiikan valmistuksessa EU:ssa ja EU:ssa myytävissä tuotteissa. Kyseinen ohjeistus löytyy täältä ja se on todella mielenkiintoinen kaikille kotikosmetiikkakokeille tai alan ammattilaisille.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös tuoksulampuissa tai diffuusereissa. Varsinkin diffuuserit ovat yleistyneet hurjasti viime aikoina, mutta niidenkin käytössä tulee olla tarkkana. Diffuuseria ei tulisi pitää päällä kuin noin 30 minuuttia kerrallaan. Toki tässä pitää huomioida minkä kokoiseen huoneeseen sen on sijoittanut ja onko se esimerkiksi työpöydällä vai pidemmän matkan päässä. Öljyjä voi käyttää myös höyryhengitykseen tai ihon höyryttämisessä.

Joitakin eteerisiä öljyjä voi käyttää myös laimentamattomana pieniä määriä suoraan iholle terapeuttisessa tarkoituksessa ja osa öljyistä sopii myös sisäiseen käyttöön – tällöin pitää kuitenkin olla ehdottoman tietoinen öljyn ominaisuuksista ja annostelusta. Suomessa ei myöskään saa myydä eteerisiä öljyjä sisäiseen käyttöön.

Itse pidän eteerisistä öljyistä eniten diffuuserissa ja kylvyissä kosmetiikan lisäksi. Kokosin lempiöljyistäni pienen oppaan, miten voit valita sopivan öljyn diffuuseriin ja listasin kustakin öljystä myös muutaman muun käyttökohteen. Osa öljyistä sopii useaan eri kategoriaan ja öljyillä on monia eri vaikutuksia. Suosittelen lukemaan lisää tietoa öljyistä linkkien takaa, sillä kaikkea infoa ei voi kirjoittaa yhteen postaukseen.

Keskittyminen

Geranium eli pelargonia: rauhoittava ja rentouttava. Antibakteerisia, anti-inflammatorisia, sieniä tuhoavia, kipua lievittäviä ja ihoa napakoittavia vaikutuksia. Hyvä aknelle, couperosalle ja veltostuneelle sekä ryppyiselle iholle.

Mänty: antiseptisiä, hengitysilmaa desinfioivia, hengitysteitä avaavia ja limaa irrottavia sekä kehoa ja mieltä yleisesti vahvistavia ja energisoivia ominaisuuksia. Mäntyöljy sisältää myös lymfakiertoa avaavia sekä paikallisesti käytettynä kipua rauhoittavia molekyylejä. Rentouttaa myös mieltä.

Mausteneilikka: keskittymisvaikeuksiin, uupumukseen. Antibakteerisia, antiviraalisia ja immuniteettia vahvistavia, sieni-infektioihin vaikuttavia sekä hermostoa ja seksuaalista halukkuutta vahvistavia ominaisuuksia. 

Piparminttu: keskittymisvaikeuksiin, väsymykseen, päänsärkyyn.  antibakteerisia, ruoansulatusta ja mieltä stimuloivia, kutinaa rauhoittavia sekä kipua poistavia ominaisuuksia. Ihottumiin ja akneen.

Energisoiva

Mustapippuri: väsymykseen. Ruoansulatusvaivoja lievittäviä, kuumetta alentavia, limaa ohentavia, kipua lievittäviä, lämmittäviä, verenkiertoa vilkastuttavia mutta myös kehoa ja hermostoa yleisesti stimuloivia ominaisuuksia. Selluliitin hoitoon.

Kiinankaneli: väsymykseen, stressiin, keskittymisvaikeuksiin. Antiviraalisia, antiparasiittisia ja sienitauteja torjuvia, mutta myös kehoa monilla tasoilla vahvistavia ja stimuloivia ominaisuuksia. Kiinankanelilla  sanotaan olevan jokaista kehon kylmettynyttä ja heikentynyttä elintä ja toimintoa voimistava sekä lämmittävä vaikutus. Se parantaa keskittymiskykyä, valppautta sekä lisää seksuaalista energiaa. Öljyä on käytettävä varoen ja muistettava aina laimentaa kasviöljyyn, mikäli sitä käyttää iholle.

Ravintsara: stressiin ja väsymykseen. Antiviraalisia, antibakteerisia, anti-inflammatorisia, limaa irroittavia ja immuniteettia vahvistavia ainesosia, mutta myös kehoa ja hermostoa vahvistavia sekä rauhoittavia ominaisuuksia.

Rentoutuminen

Neroli: stressiin ja mielialanvaihteluihin. Rauhoittaa, rentouttaa ja harmonisoi mieltä lähes välittömästi. Anti-inflammatorisia, antibakteerisia, kouristuksia rauhoittavia sekä ihoa korjaavia ominaisuuksia. Aknelle, arville ja kuivalle iholle.

Bergamot: antiseptisia sekä mieltä rentouttavia ja rauhoittavia oaminaisuuksia. Aknelle, psoriasikselle, ihottumille.

Roomalainen kamomilla: stressiin, traumoihin, uniongelmiin. Akneen, rosaceaan, couperosaan, atopiaan ja psoriasikseen. Ihoa ja keskushermostoa rauhoittavia sekä anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Kamomilla sopii herkällekin iholle sekä pienille lapsille.

Laventeli: stressiin ja uniongelmiin. Akneen, atopiaan ja couperosaan. Kipua lievittäviä, antiseptisiä sekä hermostoa rentouttavia ja rauhoittavia ominaisuuksia.

Ylang-ylang: stressiin. Hermostoa rauhoittavia, seksuaalista energiaa lisääviä, anti-inflammatorisia sekä erilaisia kramppeja laukaisevia ominaisuuksia. Napakoittaa ihoa, sopii ihottumien hoitoon.

Meditaatio

Frankinsensi: joogaan ja meditaatioon. Antibakteerisia, sienitulehduksia ja haavoja puhdistavia ominaisuuksia. Ikääntyvän ihon hoitoon.

Tulsi eli pyhä basilika: lisäämään mielen kirkkautta ja selkeyttä, rauhoittaa hermostoa. Antioksidanttisia, ihoa puhdistavia, antibakteerisia, antiviraalisia, immuniteettia vahvistavia, kouristuksia rauhoittavia sekä kipua lievittäviä ominaisuuksia. Aknelle ja ikääntyvälle iholle.

Eteeriset öljyt ja DIY-kosmetiikka

Kotikosmetiikkaa kokkaillessa on hyvä muistaa pari nyrkkisääntöä. Eteeristen öljyjen määrä ei tule koskaan ylittää 5 % tuotteesta ja tämä määrä on todellakin niin korkea, että se sopii parhaiten vain iholta huuhdottaville tuotteille. Yleensä määrät ovat 0,1-3 % välillä. Kasvoille jätettävissä tuotteissa pitoisuus ei tulisi ylittää 1 %:a. Vartalotuotteissa määrät voivat olla hieman suurempia, samoin iholta pois huuhdottavissa tuotteissa.

Aidosti kaunis -kirjastani löytyy lukuisia helppoja reseptejä DIY-kosmetiikkaan, joissa on käytetty eteerisiä öljyjä. Esimerkiksi tehokkaan kasvoöljyn voi valmistaa helposti itse ja vaikutuksia voi säädellä eteerisiä öljyjä sekä pohjaöljyjä vaihtelemalla. Tässä kaksi reseptiä helppoon kasvoöljyyn:

Kiinteyttävä ja kirkastava öljy (sopii myös couperosalle)

Pohjaöljy

15 ml jojobaöljyä
10 ml hasselpähkinäöljyä
5 ml mustakuminansiemenöljyä

Eteeriset öljyt

3 tippaa geraniumia
4 tippaa immortellea
2 tippaa kistusta

Puhdistava ja tasapainottava öljy epäpuhtaalle iholle, aknelle ja rosacealle

Pohjaöljy

15 ml jojobaöljyä
10 ml mustakuminansiemenöljyä
5 ml hasselpähkinäöljyä

Eteeriset öljyt

4 tippaa nerolia
3 tippaa laventelia
2 tippaa roomalaista kamomillaa

Sekoita kasvoöljyn ainekset puhtaassa astiassa ja kaada valmis öljy desinfioituun lasipulloon. Pipetillinen pullo on optimaalinen annostelun kannalta.

Pohjaöljyjen valinnalla on oleellinen merkitys öljyn ihonhoidollisille vaikutuksille. Jojobaöljyn koostumus on ihon sebumia läheisesti muistuttava, jonka vuoksi se tasapainottaa talineritystä olipa iho sitten rasvainen tai kuiva. Se imeytyy hyvin nopeasti ja jättää ihon pehmeäksi. Mustakuminansiemenöljy on puolestaan vaikutuksiltaan täysin uniikki ja siitä löytyy yli sata aktiiviainetta. Öljy kirkastaa, korjaa ja siloittaa ihoa sekä on vaikutuksiltaan tulehdusta alentava. Hasselpähkinäöljy napakoittaa, korjaa ja siloittaa ihoa sekä imeytyy nopeasti jättäen ihon pehmeäksi.

Käytättekö te aromaterapiaa arjessa tai valmistatteko kotona kosmetiikkaa eteerisistä öljyistä? Mitkä ovat lempiöljyjänne?

Tuotteet on saatu blogin kautta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,