Lifestyle

Lempeää vaatteiden huoltoa

Lifestyle | 14.6.2015 | Katja Kokko

DSC_0024

Luonnonkosmetiikka ei ole itselleni pelkkää parasta mahdollista ihonhoitoa. Se on myös ekologinen ja ympäristöä kunnioittava valinta. Mielestäni meillä ei ole mahdollisuutta elää ja kuluttaa huomioimatta luontoa, sillä olemme riippuvaisia luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

Elämästä ei kuitenkaan tarvitse tehdä vaikeaa kunnioittaakseen luontoa ja tehdäkseen arkipäivän valinnat kestävällä tavalla. Eikä kenenkään tarvitse olla mikään ekojumala joka ikisessä valinnassaan. Arkipäiväiset asiat, kuten kosmetiikka ja siivousaineet ovat sieltä helpoimmasta päästä ja ne vaikuttavat ympäristöömme merkittävästi.

Luontoa kunnioittavista syistä valitsen myöskin pesu- ja siivousaineeni mahdollisimman ekologisista ja luonnollisista vaihtoehdoista, enkä näe mitään syytä tavallisten pesuaineiden käytölle.

Sain testiin keväällä Ekovistalta laatikollisen pesupähkinöitä*. Tämän ekologisempaa ja luonnollisempaa pyykinpesua ei taatusti löydy. Olen törmännyt pesupähkinöihin ja vuosia sitten, mutta ajatus pesevistä ruskeista palleroista on kuulostanut kieltämättä epäilyttävältä. Vasta kun ystäväni alkoi ylistämään niiden erinomaisuutta, päätin kokeilla pähkinöitä itsekin.

Pesupähkinät ovat luomuviljellyn Sapindus Mukorosi -puun eli pesupähkinäpuun hedelmiä, jonka kuoressa olevaan saponiiniin pähkinöiden teho perustuu. Saponiini liukenee yli 30 asteisessa vedessä ja muuttuu kevyesti vaahtoa muodostavaksi, peseväksi aineeksi. Pesupähkinät sopivat pähkinäallergikolle.

DSC_0034

Pesupähkinät soveltuvat kaikenlaisten vaatteiden pesuun, myös villalle, silkille ja käsipyykkiin, eikä niiden kanssa tarvitse käyttää huuhteluainetta. Itse olen kuitenkin lorauttanut koneeseen hieman huuhteluainetta tai muutaman tipan eteerisiä öljyjä suoraan pesupussiin pähkinöiden joukkoon. Suosikkiyhdistelmäni on laventelin ja sitruunan eteeriset öljyt.

Ekovistan pesupähkinäpakkaus on kooltaan 250 g ja siitä riittää noin 60 pesukertaan. Yhteen koneelliseen tarvitaan noin 3-6 pähkinää riippuen pyykin likaisuudesta ja pähkinät voidaan käyttää uudelleen 2-3 kertaa. Ja mikä parasta, ne voi hävittää biojätteessä. Pakkauksessa tulee mukana puuvillainen pesupussi, johon pähkinät laitetaan.

DSC_0032

Kokemukseni pesupähkinöistä ovat loistavat. Pyykistä tulee aivan yhtä puhdasta, kuin käyttämilläni muilla luonnollisilla pesuaineilla. Valkoiselle pyykille pähkinät eivät ole se paras valinta, sillä ajan myötä valkoinen menettää kirkkauttaan ja siksi käytänkin valkopyykille jauhemaista tai nestemäistä luonnollista pyykinpesuainetta. Silloin tällöin teen myös valkopyykille pinkillä Vanishilla valkaisevan pesukäsittelyn, joka ei siis suinkaan ole luonnollinen aine.

Tahranpoistossa toimii puolestaan parhaiten sappisaippua*, joka irroittaa kastike- ja rasvatahrat ilman sen ihmeellisimpiä myrkkyjä. Olen käyttänyt sekä nestemäistä että palasaippuaversiota, joista jälkimmäinen on kokemukseni mukaan tehokkaampi.

Onko teillä kokemuksia pesupähkinöistä? Ja mitkä ovat teidän suosikkimerkkejänne ekologisista ja luonnollisista pesu- ja siivousaineista? Vai käytättekö tavallisia aineita?

DSC_0026

Pesupähkinät saatu testiin maahantuojalta

*Affiliate-linkkit

Kuvat Katja Kokko 

Avainsanat: , , ,

Lifestyle

5 kommenttia artikkeliin “Lempeää vaatteiden huoltoa”

 1. Mervi

  Mä olen käyttänyt pesupähkinöitä jo useamman vuoden, ja olen pesutehoon tyytyväinen. Täytyy kuitenkin tarkentaa, että käytän pesupähkinöitä ainoastaan pyyhe- ja lakanapyykkiin, joissa ei ole tahroja, ja normaalin pyykin pesen normaalilla (synteettisellä) pesuaineella (lapsiperheen tahrapyykkiä…). Pesupähkinät kun eivät poista tahroja ollenkaan, hankalampia tahroja edes esipesun jälkeen.

  Sappisaippua on paras tahranpoistossa (parempi kuin nestemäiset ei-luomuaineet), ja nimenomaan palamuodossa, koska silloin on helppo hangata tahran kohtaa.

  Pesupähkinöihin vielä tarkennusta, että ne voi käyttää uudelleen, jos niillä pesee 30-40C pyykkiä, mutta 60C pyykki käyttää kaiken saponiinin kuorista kerralla, ja silloin tarvitaan seuraavaa pesukertaa varten uudet pähkinät. Mä yleensä jätän vanhat pähkinät pussukkaan, ja lisään vaan uudet, jotta varmasti kaikki saippua tulee käytettyä. Heivaan sitten kaikki kerralla, kun pussi on täynnä (koska pesen vain 60C pyykkiä näillä). Jos asuu kovan veden alueella, voi pähkinöitä laittaa 1-2kpl enemmän.

  Huuhteluainetta tosiaan ei tarvita, käytin pitkään itsekin eteerisiä öljyjä (huuhteluvesilokeroon 2 tippaa), mutta olen huomannut että paras tuoksu (tuoksuton raikkaan pyykin tuoksu – itse en tykkää että pyykki haisee kukkasille tms) tulee yksinkertaisesti lorauttamalla huuhteluainelokeroon vähän etikkaa. Etikkahan neutraloi hajuja sekä kirkastaa värejä. Tässäkin vanha konsti on ollut parempi kuin uudet 🙂 Me asutaan kovan veden alueella, joten etikka samalla auttaa kalkin kanssa.

  Tärkeää on huomioida myös, että ainoastaan avatuista /rikotuista pähkinöistä irtoaa saponiinia. Eli jos pähkinä sattuisi olemaan kokonainen, täytyy se ensin rikkoa ennen käyttöä. Käytännössä ja oman kokemuksen mukaan ovat pähkinät myyntipakkauksissa aina rikottuja, kokonaisiakin kuulemma on myynnissä.

  Valkoisen pyykin sekaan voisi pesupähkinöidenkin kanssa lisätä perkarbonaattia eli pyykin valkaisijaa, mutta tätä en itse ole testannut. Kloriitti varmaan toimisi yhtä hyvin.

  Ekologiselta kantilta ainoa kysymysmerkki minulle on pesupähkinöiden riittävyys – jos niitä myydään Euroopassa suuria määriä, riittääkö niitä enää Intiassa (ja missä puu sitten kasvaakaan) omaan käyttöön? Mieluummin käytetään synteettisiä pesuaineita niissä maissa, joissa vedenpuhdistamot toimivat, ja luonnollisia aineita siellä, missä pesuvedet menee suoraan luontoon puron mukana. Onko kenelläkään enemmän tietoa puiden viljelystä ja tuottomääristä?

  • Jenni

   Olen vähän samaa mieltä, että paikallisuutta on hyvä suosia ja miettiä jonkun trendituotteen riittävyyttä. Mutta eihän pesupähkinöiden ainoa vaihtoehto ole perus synteettinen pesuaine vaan niissäkin on ekologisempia vaihtoehtoja. Vedenpuhdistamot eivät kuitenkaan pysty poistamaan kemikaaleja vedestä.

   Meillä on viime aikoina ollut pyykinpesussa käytössä Lumme-kirjopesujauhe ja olen ollut tyytyväinen.

   Mulla oli muuten pesupähkinöiden kanssa sellainen ongelma, etten sietänyt niiden tuoksua. Mutta myös kaikki synteettiset pesuainetuoksut on minulle vielä paljon ongelmallisempia. Jotkut kanssaihmisten käyttämät huuhteluaineet on suorastaan kidutusvälineitä minun näkökulmastani… 😉

 2. Sanna

  Myös meillä on pesupähkinät olleet käytössä jo muutamia vuosia. Ja minullakin on tapana lisätä pesupähkinäpussukkaan laventelin eteeristä öljyä tuoksuksi. 🙂
  Toisinaan käytän myös Ecoverin nestemäistä pesuainetta ja tahroihin sappisaippuaa, josta on käytössä sekä nestemäinen että palaversio. Minullakin on sellainen vaikutelma, että palaversio olisi hieman tehokkaampi.
  Olen kokeillut myös Attituden pesuainetta, joka pesee kyllä hyvin, mutta siinä on minun makuuni ehkä turhan voimakas ja makeahko tuoksu.
  Meillä pestään paljon mustaa pyykkiä ja jostain syystä niihin jää joskus valkoisia läikkiä. Onko jollain tietoa, mistä se johtuu? Onko pesupähkinöitä ollut liikaa tms.?
  Hyvä tuo Mervin etikkavinkki, täytyypä kokeilla.

 3. Terhi

  Itse oon käyttäny pesupähkinöitä myös. Ja aina tulee uusia ideoita lisää miten voi käyttää pesuaineena ja shamppoona ym.mutta ovat hyviä.sappisaippuaa palana käytän myös tahroihin ja on kyllä hyvää.palasin hetkeksi tavis aineisiin enkä kyllä tiä miksi kun ihoni kutiaa. Lisukkeita täytyy vähä tosiaan käyttää jos valkoista haluaa mutta muuten ok. Ja ekologisuuteenhan on hyvä pyrkiä kun ei tuoluonto muuten jaksa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>