Lifestyle

Lempeää vaatteiden huoltoa

Lifestyle | 14.6.2015 | Katja Kokko

DSC_0024

Luonnonkosmetiikka ei ole itselleni pelkkää parasta mahdollista ihonhoitoa. Se on myös ekologinen ja ympäristöä kunnioittava valinta. Mielestäni meillä ei ole mahdollisuutta elää ja kuluttaa huomioimatta luontoa, sillä olemme riippuvaisia luonnosta ja sen monimuotoisuudesta.

Elämästä ei kuitenkaan tarvitse tehdä vaikeaa kunnioittaakseen luontoa ja tehdäkseen arkipäivän valinnat kestävällä tavalla. Eikä kenenkään tarvitse olla mikään ekojumala joka ikisessä valinnassaan. Arkipäiväiset asiat, kuten kosmetiikka ja siivousaineet ovat sieltä helpoimmasta päästä ja ne vaikuttavat ympäristöömme merkittävästi.

Luontoa kunnioittavista syistä valitsen myöskin pesu- ja siivousaineeni mahdollisimman ekologisista ja luonnollisista vaihtoehdoista, enkä näe mitään syytä tavallisten pesuaineiden käytölle.

Sain testiin keväällä Ekovistalta laatikollisen pesupähkinöitä*. Tämän ekologisempaa ja luonnollisempaa pyykinpesua ei taatusti löydy. Olen törmännyt pesupähkinöihin ja vuosia sitten, mutta ajatus pesevistä ruskeista palleroista on kuulostanut kieltämättä epäilyttävältä. Vasta kun ystäväni alkoi ylistämään niiden erinomaisuutta, päätin kokeilla pähkinöitä itsekin.

Pesupähkinät ovat luomuviljellyn Sapindus Mukorosi -puun eli pesupähkinäpuun hedelmiä, jonka kuoressa olevaan saponiiniin pähkinöiden teho perustuu. Saponiini liukenee yli 30 asteisessa vedessä ja muuttuu kevyesti vaahtoa muodostavaksi, peseväksi aineeksi. Pesupähkinät sopivat pähkinäallergikolle.

DSC_0034

Pesupähkinät soveltuvat kaikenlaisten vaatteiden pesuun, myös villalle, silkille ja käsipyykkiin, eikä niiden kanssa tarvitse käyttää huuhteluainetta. Itse olen kuitenkin lorauttanut koneeseen hieman huuhteluainetta tai muutaman tipan eteerisiä öljyjä suoraan pesupussiin pähkinöiden joukkoon. Suosikkiyhdistelmäni on laventelin ja sitruunan eteeriset öljyt.

Ekovistan pesupähkinäpakkaus on kooltaan 250 g ja siitä riittää noin 60 pesukertaan. Yhteen koneelliseen tarvitaan noin 3-6 pähkinää riippuen pyykin likaisuudesta ja pähkinät voidaan käyttää uudelleen 2-3 kertaa. Ja mikä parasta, ne voi hävittää biojätteessä. Pakkauksessa tulee mukana puuvillainen pesupussi, johon pähkinät laitetaan.

DSC_0032

Kokemukseni pesupähkinöistä ovat loistavat. Pyykistä tulee aivan yhtä puhdasta, kuin käyttämilläni muilla luonnollisilla pesuaineilla. Valkoiselle pyykille pähkinät eivät ole se paras valinta, sillä ajan myötä valkoinen menettää kirkkauttaan ja siksi käytänkin valkopyykille jauhemaista tai nestemäistä luonnollista pyykinpesuainetta. Silloin tällöin teen myös valkopyykille pinkillä Vanishilla valkaisevan pesukäsittelyn, joka ei siis suinkaan ole luonnollinen aine.

Tahranpoistossa toimii puolestaan parhaiten sappisaippua*, joka irroittaa kastike- ja rasvatahrat ilman sen ihmeellisimpiä myrkkyjä. Olen käyttänyt sekä nestemäistä että palasaippuaversiota, joista jälkimmäinen on kokemukseni mukaan tehokkaampi.

Onko teillä kokemuksia pesupähkinöistä? Ja mitkä ovat teidän suosikkimerkkejänne ekologisista ja luonnollisista pesu- ja siivousaineista? Vai käytättekö tavallisia aineita?

DSC_0026

Pesupähkinät saatu testiin maahantuojalta

*Affiliate-linkkit

Kuvat Katja Kokko 

Avainsanat: , , ,