Lifestyle

Kolme plus yksi hyvää tekoa, jotka muuttavat maailmaa

Lifestyle | 9.11.2014 | Katja Kokko

DSC_0003

Reilu kuukausi sitten luin WWF:n Living Planet 2014 -raportista julkaistun tiedotteen. En liioittele kovinkaan paljon, jos sanon, että vollotin tiedotetta lukiessani ääneen ja silmäni kostuvat nytkin tätä kirjoittaessani.

On surullista, että kulutamme luonnonvarojamme ja tuhoamme ympäristöämme enemmän ja nopeammin kuin mihin meillä olisi varaa. Pienen Suomenmaamme ekologinen jalanjälki on viidenneksitoista suurin koko maailmassa. Hyvinvointimme on rakennettu ylikulutuksella, jonka vaikutukset näkyvät köyhimpien maiden luonnossa.

Olen surullinen, sillä kaikki luomamme ongelmat siirtyvät jälkipolvillemme ratkottavaksi. Koko maapallo ja sen asukit kasveja ja eläimiä myöten ovat niin ihmeellisiä asioita, että meidän tulisi vaalia ja kunnioittaa niitä. Tekee kipeää ymmärtää kuinka paljon maailmassa ja meillä Suomessa on ihmisiä, jotka eivät välitä. Mielestäni voimme elää ympäristöä kunnioittavasti ja mukavuudenhaluisesti, mutta saada silti pienillä teoilla aikaan paljon.

DSC_0011

Vaikka raportin tuloksien lukeminen saakin minut kyyneliin, WWF antaa kuitenkin toivoa ja kertoo mitä me voimme tehdä arkielämässämme, jotta kulutuksemme olisi kestävämpää ja luontoa säästävämpää. Itse koen herkästi maailmantuskaa tämmöistä lukiessani ja veikkaan, että monelle iskee tunne, ettei mitään ole tehtävissä. Mutta se ei ole totta, nyt ei ole liian myöhäistä, siis NYT. Suosittelen lämpimästi lukemaan WWF:n vinkit vastuulliseen elämäntapaan valinnoista, joilla voimme helposti vaikuttaa ruokakaupassa, kotona ja liikenteessä.

Itselleni tulee mieleen monta vinkkiä, joilla kulutus on vastuullisempaa, sekä ekologisesta että eettisestä näkökulmasta. Listasinkin ylös kolme todella helppoa vinkkiä sekä yhden bonusvinkin. Toivottavasti toteutat näistä vähintään kolmea. Huomautettakoon, että koska elämme yltäkylläisessä maailmassa, meillä on aina mahdollisuus valita eikä kenenkään tarvitse toimia tietyllä tavalla, koska on pakko. Elämän tulisi olla lähtökohtaisesti keveää. Ei tarvitse siis olla ehdoton minkään suhteen, jos elämästä tulee sen vuoksi hankalaa, mutta haluan kannustaa tiedostavaan ja harkittuun kuluttamiseen sekä kokeilemaan uutta.

DSC_0034

1. Vaihda luonnonkosmetiikkaan On totta, että myös synteettinen kosmetiikka voi olla vastuullisesti tuotettua ja ekologista, mutta luonnonkosmetiikka on sitä aina. Luonnonkosmetiikka on lisäksi tehokkainta ja ravitsevinta ihonhoitoa, sitä valmistavat yritykset ovat pieniä, tuotteet ovat ekologisia ja luonnonkosmetiikalla tuemme myös luomuviljelyä, Reilua Kauppaa sekä useissa köyhemmissä maissa tuotettujen raaka-aineiden viljelijöitä, joille viljely on ainoa tulonlähde. Mainittakoon tässä yhteydessä, että Neal’s Yard Remedies on maailman eettisin kosmetiikkabrändi.

DSC_0050

2. Vaihda luonnollisiin pesuaineisiin Kuinka moni teistä luonnonkosmetiikan käyttäjistä pesee pyykkinsä, tiskinsä, vessansa, ikkunansa ja lattiansa luonnollisilla pesuaineilla? Tässä olisi monella vielä parannettavaa. Huuhdomme viemäristämme alas päivittäin jos jonkinlaista pesuainetta, joten on todella suuri merkitys minkälaisia siivous- ja pesuaineita käytämme. Oma suosikkini on kaikissa pesuaineissa pyykkiä, tiskiä ja siivousaineita myöten Attitude, jota myydään useimmissa hyvin varustelluissa ruokakaupoissa sekä ekokaupoissa. Pyykistä tulee puhdasta ja ihanan tuoksuista. Valkoiselle pyykille käytän silloin tällöin kunnon kemikaalipesua pinkillä Vanishilla, jos se on tarpeen. Tiski- ja siivousaineissa en näe mitään järkeä käyttää muita kuin luonnollisia aineita, sillä puhdistusteho on Attituden tuotteilla loistava, tuoksut ihania eivätkä ne ärsytä ihoa. Sarja on ympäristöystävällinen ja hiilidioksidineutraali ja sille on myönnetty Pohjois-Amerikan arvostetuin ympäristösertifikaatti. Rakkaat ihmiset, vaihtakaa jo tänään!

DSC_0040

3. Kokkaa itse, älä heitä ruokaa roskiin ja kierrätä Harva kehtaa nykyään olla kierrättämättä biojätettä. Minun puolestani siitä voisi tehdä vaikka lakisääteistä ja pakollista. Mutta kuinka moni teistä kippaa yrtti- ja salaattiruukut roskikseen vetämättä myös multapalloa biojätteeseen? Tähän kuluu aikaa noin kolme sekuntia, mutta tunne silti useita ihmisiä, jotka ovat liian laiskoja tehdäkseen tämän. Toinen ruokaan liittyvä asia on itse kokkaaminen. Vaikka einesateriat ovatkin niin last season ja out kuin olla ja voi, monen ostoskoriin päätyy mitä ihmeellisimpiä levitteitä, salaatinkastikkeita, maustettua voita, maustettua ruokakermaa ynnä muita turhakkeita. Kaikki salaatinkastikkeet ja maustevoit on helppo ja nopea pyöräyttää itse kädenkäänteessä ja lopputulos on aina herkullisempi ja terveellisempi kuin mitkään valmismaut ikinä, puhumattakaan turhasta elintarviketuotannosta.

DSC_0008

+ 1. Kokkaa kosmetiikkasi itse Koska mainitsin kokkaamisen, on pakko mainita myös DIY-kosmetiikka. Omalla kohdallani taidan tuottaa eniten roskaa kosmetiikkapurnukoista. Kosmetiikan valmistaminen kotona voi mennä monelle ekohifistelyn puolelle, mutta senkään suhteen ei tarvitse olla ehdoton, onhan luonnonkosmetiikkakin jo iso teko. Monia kosmetiikkatuotteita on kuitenkin helppo valmistaa itse ja se voi olla parhaimmillaan hauskaa puuhastelua yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Blogissani tullaankin jatkossa näkemään DIY-reseptejä omien kotihemmottelutuotteiden valmistamiseen, joten stay tuned!

Lopuksi pyydän, että jaat tämän postauksen ystävillesi ja kannustat myös heitä hyviin tekoihin jo tänään!

DSC_0052

Pesuaineet saatu maahantuojalta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Lifestyle

7 kommenttia artikkeliin “Kolme plus yksi hyvää tekoa, jotka muuttavat maailmaa”

 1. hanna.a

  Hyvä artikkeli! Iloisena voin todeta täyttäväni kaikki kolme mainitsemaasi kohtaa, ostovalinnoilla on ehdottomasti merkitystä kulutustuotteissa ja muissa tuotteissa voi aina tehdä suurimman ekoteon ja jättää ostamatta kokonaan. Kotitekoinen kosmetiikka kuulostaa kovin mielenkiintoiselta.
  Ihanaa marraskuuta, stay blessed 🙂

 2. Tosi hyvä kirjoitus! Itse toteutan kaikkia kolmea kohtaa ja pidän niitä erittäin tärkenä asioina ja helposti toteutetavina.
  Luonnonkosmetiikaa saa nykyään näppärästi päivittäistavara kaupoista ja hinnatkin ovat edullisia ja samaa luokkaa kun ns. normikosmetiikalla.

  Pesuaineita luonnollisemmassa muodossa myöskin nykyään hyvin saatavilla. Ja tuossa Attitudessa todellakin on ihana tuoksu 🙂

  Eikä tulisi mieleenikään ostella valmisruokia kun itsekin voi tehdä maistuvampaa ja terveellisempää. Valitetavasti ”äitien tekemä” markkinointi vetoaa liian moneen ja ratsasaa terveelisyydellä ja helppoudella.
  Vielä muutama vuosi siten taloyhtiössämme ei ollut biojätteen keräystä. Nykyään biojätteen lisäksi myös lasi ja metalli kerätään talteen. Tästä olen tosi iloinen 🙂

  Kiva jos rupeat kirjottelemaan myös DIY-luonnonkosmetiikasta, kiinostaa kovasti 🙂

 3. Helinää

  Aika lailla teen jo kaikkea noita kolmea, vanhoja varastoja silti on pitkälti. Yksikin sellainen, jota käytän harvakseltaan, sillä en pysty hengittään samalla kun käytän sitä, mutta tekeehän puhtaaksi keittiön lavuaarin 🙂 Tää pullo on ollut varmaan yli viis vuotta kaapissa.
  Itse olen tehnyt kosmetiikkaakin, aina kun on vähän enemmän vapaata aikaa. Niihin olen käyttänyt uudelleen kosmetiikkapurkkeja/ -pulloja. Luin juuri ennekuin bongasin postauksesi tätä blogia 🙂 http://zerowastehome.blogspot.fi/2010/04/zero-waste-lifestyle-time-and-money.html
  Tympii tämä tavaran paljous, jotain tarttee tehdä 🙂

 4. Aura

  Ajankohtainen, kuitenkin sympaattisesti ja syyllistämättä kirjoitettu postaus, hienoa Katja!

  DIY -kosmetiikkakirjoituksiasi odotellessa, kuulostaa mielettömän hyvältä! Itse käytän karvoillani lähes pelkästään kotilaboratorion tuotteita, mutta värikosmetiikka on varsin hakusessa ja kiinnostaa kovin. Marjapulveri poskipunana taitaa olla ainoani tässä kategoriassa 🙂

  Pyykkikoneessa olen jo pitkään vannonut pesupähkinöiden nimeen (vaikka tahralliset ja valkoiset pyykit kaipaavat toisinaan lisäboostia), mutta osaako joku sanoa luonnonmukaisen pesuaineen ASTIANPESUKONEESEEN?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>