Beauty

Eettinen, ekologinen ja holistinen Neal’s Yard Remedies

Beauty | 20.10.2014 | Katja Kokko

DSC_0115

Englannin vanhin luonnonkosmetiikkasarja Neal’s Yard Remedies on ollut Suomen markkinoilla pian puolitoista vuotta. Mutta kuinka hyvin te tunnette tuon yli kolmekymmentä vuotta vanhan luonnonkosmetiikan pioneerin? Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa luonnonkosmetiikkabrändi, vaan kenties koko kosmetiikkamarkkinoiden ekologin, eettisin ja läpinäkyvin yritys, jonka myös The Good Shopping Guide on listannut maailman eettisimmäksi ihonhoitosarjaksi.

Aina, kun olen tekemisissä Neal’s Yardin tuotteiden ja brändin Skandinavian jakelijan kanssa, olen käsinkosketeltavan innoissani sarjasta. Neal’s Yard onnistuu inspiroimaan ja yllättämään kerta toisensa jälkeen innovatiivisuudellaan, uskommattomalla osaamisellaan, aitoudellaan ja välittämisellään. Mistä siis oikein on kysymys muuta kuin tummansinisistä lasipulloista, joiden sisältö tuoksuu eteerisille öljyille?

DSC_0140

Romy Fraser perusti Neal’s Yard Remediesin vuonna 1981 rohkaistakseen ihmisiä hyödyntämään luonnonlääkintää ja holistista lähestymistapaa kauneuden ja terveyden tukemiseen. Yritys valmisti päivittäiseen ihonhoitoon tuotteita, joissa käytettiin monipuolisesti kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja -rasvoja, kukkaisvesiä, uutteita sekä eteerisiä öljyjä. Tavoite oli valmistaa tuotteista myös miellyttäviä käyttää – siis varteenotettavia vaihtoehtoja massatuotetuille synteettisille kosmetiikkatuotteille. Romy sallikin pienen määrän synteettisten raaka-aineiden käyttöä, mutta nykyisin tuon maailman ensimmäisen Soil Associationin sertifioiman kosmetiikkasarjan tuotteista ei löydy juuri mitään synteettistä mm. potassiumsorbaatin lisäksi, joka sekin on kestävän kehityksen kannalta järkevämpää valmistaa synteettisesti. Ei siis synteettistä ilman hyviä perusteluja.

Soil Association on eurooppalaisista sertifioijista tiukin mitä tulee luomulaatuisiin raaka-aineisiin: jotta logon saa tuotteen kylkeen, täytyy raaka-aineista 95 % olla luomuviljeltyjä. Mikäli tuotteen raaka-aineista on 70-94 % luomuviljeltyjä, tuote ei saa käyttää Soil Associationin logoa, sillä sitä ei katsota luomuksi, vaikka järjestö sertifioikin tuotteen. Tällöin tuotteen kyljessä on merkintä Certified Organic Ingredients.

Soil Association on siis sertifikaateista paras valinta, mikäli luonnonmukaisesti viljellyt raaka-aineet ovat itselle ykköskriteeri. Neal’s Yard noudattaa kaiken lisäksi tuotteidensa valmistamisessa varovaisuusperiaatetta: mikäli jossain raaka-aineessa on yhtikäs mitään epäilyttävää, sitä ei käytetä tai mikäli jostain jo käytössä olevasta sellaista paljastuu, raaka-aineen käyttö lopetetaan.

DSC_0176

Vuonna 2006 luonnolliselle elämäntavalle omistautunut Kindersleyn perhe osti Neal’s Yard Remediesin, jonka jälkeen yritys on jatkanut maailmanvalloitustaan Aasiaa, Amerikkaa ja Australiaa myöten. Vuonna 2005 Englannin Dorsetiin, Peacemarshiin valmistui yrityksen ekotehdas, joka mm. korjaa sadeveden talteen omia yrttiviljelmiä varten, kierrättää ja hyötykäyttää suuren osan jätevedestä ja hyödyntää aurinkopaneeleja energianlähteenä – vain muutamia seikkoja mainitakseni. En malta odottaa, että pääsen kokemaan ja näkemään tuon kaiken itse! Neal’s Yard on lisäksi hiilidioksidineutraali yritys – esim. ekotehtaan työntekijöiden lennot lasketaan yhteen kunkin vuoden lopussa, jonka jälkeen yritys istuttaa puita sen verran, että se pysyy hiilidioksidineutraalina.

Neal’s Yardin tuotteiden perustana oleva tieto pohjautuu vanhojen apteekkareiden yrttitietouteen ja aromaterapiaan. Yli viidensadan tuotteen valikoimasta löytyy kaikki mahdollinen päästä varpaisiin suuvesiä, meikkejä ja jalkavoiteita myöten. Valikoima ei jää kuitenkaan vain ulkoisesti käytettäviin tuotteisiin vaan tarjolla on myös sisäisesti nautittavia ravintolisiä, vitamiineja, superfoodeja, yrttejä ja yrttiteetä.

Neal’s valmistaa itse suurimman osan eteerisistä öljyistään ja yritys tarjoaa lisäksi koulutusta ammattilaisille sekä kuluttajille mm. aromaterapiasta, homeopatiasta, kukkaislääkinnästä, yrttilääkinnästä, ravinnosta, hieronnasta ja vaikkapa luonnollisten parfyymien valmistamisesta. Neal’s on julkaissut myös useita kirjoja luonnollisesta kauneudenhoidosta, kosmetiikan valmistamisesta, ravinnosta sekä yrteistä.

Mielestäni on aika huikeaa, että yritys, joka valmistaa kosmetiikkaa, tarjoaa kuluttajille lisäksi mahdollisuuden tilata tarvikkeet DIY-kosmetiikkaa varten tyhjiä purkkeja, öljyjä, uutteita ja emulgaattoreita myöten. Vai mitäs tästä tuumitte?

DSC_0128

Englannissa Neal’s Yardin myymälät ovat isoja, joiden yhteydessä toimii myös hoitola. Tarjolla on kasvohoitojen lisäksi kaikkea mahdollista akupunktiosta aromaterapiaan ja ayurvedaan. Huhu kertoo, että Helsinkiin olisi lähivuosina avautumassa oma myymälä. Sitä odotellessa.

Sen lisäksi, että Neal’s Yard valmistaa tuotteita, joilla pyritään kokonaisvaltaisesti parantamaan ihmisten hyvinvointia, on maapallon tulevaisuus, ympäristö, eläimet sekä ihmisten hyvinvointi yritykselle sydämen asia. Yritys tekee lukuisia merkittäviä hyväntekeväisyyskampanjoita sekä valvoo tarkasti mistä heidän käyttämänsä raaka-aineet tulevat. Esimerkiksi eteerisen frankincense-öljyn valmistamiseen tarvittava frankincense-puu kasvaa villinä Afrikassa alueilla, missä maaperä on niin köyhdää ettei se ole viljelyskelpoista muuhun. Frankincense-puun pihka on siis elintärkeä tulonlähde tällaisten alueiden perheille.

Näkyvimmät Neal’sin tekemät hyväntekeväisyyskampajat ovat Mother & Baby -tuotteet sekä Bee Lovely -tuotteet. Yrityksellä on näiden tuotteiden puitteissa useita eri hyväntekeväisyyskampanjoita ja sen lisäksi kunkin maan omat jakelijat tekevät omat kampanjansa.

Oletteko koskaan kuulleet, että raskaana oleva nainen ei pääse synnyttämään sairaalaan, mikäli hänellä ei ole mukanaan omia tarvikkeita kuten neulaa, lankaa, scalpelit ynnä muita välineitä, mitä synnytyksessä voidaan tarvita? Ugandassa on näin. Synnyttämään tulevaa naista ei päästetä sairaalaan ilman omaa tarvikepakkausta, joka toki maksaa sen verran ettei kaikilla ole siihen varaa. Neal’s Yardin Skandinavian jakelija Eteritique lahjoittaa ruotsalaisen Barnfondenin kautta viisi prosenttia Mother & Baby -tuotteiden myynnistä Ugandaan näitä synnytyspakkauksia varten.

Entäs oletteko kuulleet kuinka suuressa vaarassa mehiläiset ovat tuhoutua maapallolta ja kuinka suuri merkitys sillä on koko ekosysteemillemme? Joka kolmas lusikallinen ruokaa, jonka pistelemme poskiimme on noiden pikku pölyttäjien ansiota. Asiantuntijat epäilevät, että koko Englannin mehiläiskanta saattaa tuhoutua täysin vuoteen 2018 mennessä – tämä maksaisi brittiläiselle maataloudelle noin 440 miljoonaa puntaa vuosittain.

DSC_0154

Neal’s Yard on kehittänyt Bee Lovely -tuotteet mehiläisten suojelemiseksi ja ne ovat ihania appelsiinintuoksuisia koko perheen tuotteita, mm. tuotelinjan käsivoide on useaan kertaan palkittu parhaana käsivoiteena erilaisissa beauty awardseissa. Neal’s Yardin Skandinavian jakelija tekee Tukholmassa yhteistyötä ruotsalaisen Bee Urbanin kanssa, jolla on kulttuuritalon katolla mehiläispesiä. Kun mekin täällä Suomessa ostamme yhden Bee Lovely- tuotteen, saa Bee Urban kahden mehiläisen verran rahaa pesän ylläpitoa varten. Ehkäpä saamme pian myös Helsinkiin Bee Lovely -tuotteiden sponsoroiman mehiläispesän!

For to the bee the flower is a

fountain of life, and to the flower

a bee is a messenger of love, and to

both, bee and flower, the giving and

the receiving is a need and an ecstasy

– KAHLIL GIBRAN

DSC_0161

Huh. Neal’s Yardista riittäisi kerrottavaa vaikka kuinka. Nettisivutkin imaisevat mukanaan, kun sinne kerran eksyy surffailemaan. Arvostan yritystä aivan suunnattoman paljon ja haluan osaltani välittää tietoa heistä eteenpäin. Haaveilen myös syvemmästä yhteistyöstä brändin kanssa, joten katsotaan mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan.

Omia suosikkeja minulla on sarjalta niin paljon, että tästä postauksesta tulisi aivan liian pitkä kaikkien luettelemiseen. Wild Rose Beauty Balm on uusin rakkauteni ja myös ympäri maailman tunnetuin Neal’sin kulttituote. Lasipulloihin pakatut käsienpesuaineet sekä käsivoide ovat myös suosikkejani ja niiden siniset pullot voi uusiokäyttää vaikka kukkamaljakoina, sillä etiketti lähtee helposti irti ilman liottamista. Vaikka Bee Lovely -tuotteiden ulkoasu olikin aiemmin mieleeni turhan päivittäiskosmetiikkamainen, tuotteet ovat todella hyviä, palvelevat kohderyhmäänsä erinomaisesti ja viimeistään ajatus niiden takana vakuuttaa. Oma suosikkini on täyteläinen käsivoide, jota käytän iltaisin.

DSC_0124

Suihkugeelit tekevät suihkuhetkistä aromaterapeuttista arjen luksusta ja vaikka Saara Sarvas taannoin dumasikin Orange & Geranium vartalokuorinnan, on se minun ykköstuotteeni! Mikäli öljyisen tunteen iholle jättävästä vartalokuorinnasta ei pidä, Seaweed & Salt Scrub antaa kyytiä kuolleille ihosoluille ja selän epäpuhtauksille perinteisemmän vartalokuorinnan tapaan. Comfrey & Mallow -jalkavoide on lisäksi all time favourite yhdessä Lavender Bath Saltin kanssa, joka on täydellinen detox-kylpy jaloille, jos ei omista kylpyammetta (kylpysuola on siis tarkoitettu koko vartalon kylpyyn). Beauty Sleep Concentratella olen puolestaan suorittanut empiiristä tutkimusta eteeristen öljyjen vaikutuksesta unen laatuun. Frankincense Face Mist on täydellisen kokoinen kasvosuihke matkoille ja sitä kannattaa suihkia kasvoöljyjen tai Wild Rose Beauty Balmin alle, jotta niiden vaikuttavat aineet imeytyvät paremmin.

Tällä hetkellä luen sarjan kahta kirjaa: Looking Good and Feeling Younger sekä Recipes for Natural Beauty, voitte siis arvata, että Punavuoreen on nousemassa pikkuinen kotikosmetiikkatehdas – reseptejä on luvassa! Sain taannoisen pressitilaisuuden järjestämisen yhteydessä testiin sisäisesti nautittavista tuotteista uutukaisen Superfood-jauheen, joka sisältää spirulinaa, pinaattia, persiljaa, chlorellaa, ohranorasta, vehnänorasta, vihreää teetä, acerolaa sekä kauranorasta – tämmöisistä superfoodeista minä pidän! Lisäksi testissäni on sisäisesti nautittava Organic Beauty Oil sekä keskittymistä parantavat Cognitive Supplement -kapselit.

DSC_0196

Melkoisesti tuli juttua ja tämäkin oli vain pintaraapaisu Neal’s Yardin kiehtovaan maailmaan. Miltäs vaikuttaa? Tuliko jotain uutta tietoa teille? Mitkä ovat omia suosikkituotteitanne sarjalta?

Suomessa Neal’s Yard Remediesiä myyvät Sokokset, Jolie, Naturelle sekä PUR Hyvinvointikauppa. Tuotteita voi lisäksi tilata Skandinavian jakelijan Eteritiquen verkkokaupasta Ruotsista sekä Neal’sin omasta verkkokaupasta.

Alla Neal’s Yardin video neroliöljyn valmistuksesta Marokkossa.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , ,