Beauty

Ihonhoidon ihmeöljyt

Beauty | 10.8.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: House Of Organic

Minulta on kysytty useasti olenko kokeillut otsonoituja ihoöljyjä ja niistä on toivottu juttua monta kertaa. Viime kesänä Balilla Marikon atooppinen iho otti pahasti nokkiinsa ilmeisesti talossamme olevasta homeesta, jonka vuoksi aloimme etsiä siihen helpotusta. Onneksi olimme Balilla, terveystuotteiden paratiisissa, ja eräästä kaupasta bongasimme otsonoituja öljyjä. Minulla ei vielä tuolloin ollut kokemusta niistä, mutta muistin lukeneeni otsonoiduista öljyistä loistavia kokemuksia aknen, atopian, POD:n, rosacean ja auringonpolttamien hoidossa. Mariko sai helpotuksen ihoonsa öljystä ja minäkin päädyin lopulta ostamaan otsonoitua öljyä after suniksi, sillä ihoni sai jättiannoksen aurinkoa koko viime kesän ajan. Juttu blogiin jäi kuitenkin tekemättä tuolloin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä tuo ihonhoidon ihmeöljy pääsee käsittelyyn nyt.

Päätimme House of Organicin kanssa laajentaa juttua koskemaan myös muita huippuöljyjä, mitä heidän valikoimastaan löytyy. Olen nimittäin pitkään himoinnut filmitähtipiireissä hehkutettua kulttituote Egyptian Magicia sekä latvialaisen Dabban uusia öljyeliksiirejä. Kylmäpuristetut kasviöljyt ovat koko ihonhoidon kulmakivi ja tärkein tuote yhdessä kasvoveden kanssa, joten öljyistä ei voi kirjoittaa liikaa. Kaiken lisäksi tästä jutusta löydät todella huippulaatuiset öljyt, jotka ovat kohtuuhintaisia ja niistä on tarjolla nyt alennuskin, joten eiköhän oteta tuotteet suurennuslasin alle.

Otsonoidut PurO3 öljyt

Otsonoidut öljyt valmistetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että kylmäpuristettu kasviöljy kyllästetään aktivoidulla hapella, eli otsonilla. Otsonikaasu on antimikrobista ja sillä on kyky tappaa bakteereja sekä viruksia, sellaisiakin, joihin eivät antibiootit tehoa. Otsonia käytetään sen puhdistavien ominaisuuksien vuoksi mm. uima-altaissa, elintarviketeollisuudessa, kunnallisissa vesijärjestelmissä ja leikkaussaleissa. Kasviöljyihin lisättynä otsoni tehostaa öljyjen hoitavia ominaisuuksia ja tuo niille antimikrobisia ominaisuuksia. Otsonoidut öljyt kuljettavat iholle happea ja tehostavat soluhengitystä, jolloin solujen jakautuminen ja ihon parantuminen tehostuvat. Lisäksi otsoni tehostaa kasviöljyjen säilyvyyttä.

Otsonoituja öljyjä voi käyttää moniin eri iho-ongelmiin, kuten aknen, atopian, rosacean, POD:n, psoriasiksen, ikääntyvän ihon, auringonpolttamien, kynsisienen, jalkasienen, sukupuolielinten tulehdusten, haavojen, arpien, auringonpolttamien, palovammojen sekä hampaiden ja ikenien hoitamiseen. Lisäksi otsonoidut öljyt sopivat lemmikkien ihon ja hampaiden hoitoon. Öljyillä ei ole havaittu haittavaikutuksia. Niiden ainoa huono puoli on ikävä tuoksu, joka johtuu pitkäaikaisen otsonoinnin synnyttämistä yhdisteistä, kuten karboksyylihapoista ja aldehydeistä. Tuoksu haihtuu kyllä melko nopeasti, mutta itse suosin niiden käyttöä mieluummin iltaisin kuin aamulla.

Otsonipitoisuuden vahvuus öljyssä riippuu öljyn kykyyn imeä ja säilyttää sisällään otsonia. Se puolestaan riippuu öljyn omega 3-, 6- ja 9-rasvahappopitoisuudesta. Esimerkiksi hamppuöljystä löytyy runsaasti kaikkia näitä rasvahappoja, mikä tekee siitä kaikista vahvimman otsonoidun öljyn. Öljy imeytyy sitä paremmin, mitä vähemmän otsonia siinä on. Tehokkuus ei kuitenkaan määrity otsonointivahvuudella. Vaikka vahvemmissa öljyissä on korkeammat antimikrobiset ominaisuudet, ei pienempi vahvuus ole silti välttämättä vähemmän toimivampaa. Öljyn vahvuus tuleekin valita sen käyttötarkoituksen ja ihotyypin mukaan.

Öljyjä otsonoidaan useita tunteja, kunnes niiden koostumus alkaa hieman kiinteytyä. Öljystä riippuen osa jää nestemäisiksi, mutta osasta tulee salvamaisia tai kermamaisia.

House of Organic valikoimasta löytyy amerikkalaisen PurO3:n otsonoidut öljyt. Pienen perheyrityksen tuotteet valmistetaan puhtaista ja luomulaatuisista kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja ne on pakattu kauniisiin lasipurkkeihin. Valikoimaan kuuluu otsonoitu oliiviöljy, jojobaöljy, auringonkukkaöljy, kookosöljy, hamppuöljy sekä hampaiden ja ikenien hoitoon tarkoitettu piparmintun eteerisellä hajustettu öljy. Tuotteet eivät sisällä mitään iholle tarpeettomia täyteaineita.

Normaalille iholle sopivat kaikki öljyt, herkälle iholle kannattaa puolestaan valita kookos- tai jojobaöljy. Tulehtuneille iho-ongelmille sekä bakteerien, virusten, sienien ja haavojen ensihoitoon sopivat oliivi-, auringonkukka- ja hamppuöljyt. Hampaiden ja ikenien hyvinvointiin tarkoitettu öljy rauhoittaa tulehtuneita ikeniä sekä suun palovammoja.

PurO3 öljyjen otsonipitoisuudet ovat seuraavat:

Kookosöljy = 14

Jojobaöljy = 39

Oliiviöljy = 92

Auringonkukkaöljy = 153

Hamppuöljy = 192

Voit lukea lisää vahvuuden laskentakaavasta sekä kunkin öljyn rasvahappopitoisuuksista PurO3:n omilta nettisivuilta.

Egyptian Magic – Hollywood-tähtien rakastama monitoimivoide

Jos Madonna ja Cameron Diaz hehkuttavat jotain tuotetta monen muun Hollywood-supertähden lisäksi, kyseessä täytyy olla jotain todella spesiaalia. Kun katsoo Egyptian Magicin muovista purkkia, epäilykset todellakin vahvistuvat: siis jos maailmanluokan tähdet rakastavat jotain, mikä on pakattu noin rumaan purkkiin, on sisällön aivan pakko olla suurin piirtein puhdasta kultaa! Egyptian Magicin sisältö miltei onkin, nimittäin ihmemonitoimivoiteen raaka-aineluettelo kuuluu näin: oliiviöljy, mehiläisvaha, hunaja, mehiläisen siitepöly, propolis (eli mehiläiskittivaha) ja royal jelly. Näistä raaka-aineista timanttisia ovat etenkin hunaja, siitepöly, propolis ja royal jelly eli kuningatarhyytelö.

Hunajaa on käytetty ihonhoidossa jo tuhansien vuosien ajan muinaisesta Egyptistä lähtien. Se on antibakteerinen, antiseptinen ja ehkäisee sienitulehduksia. Hunaja sisältää maitohappoa, joka kosteuttaa ihoa, tasapainottaa ihoa suojaavaa happovaippaa, kirkastaa ihoa ja hoitaa ihon tukkoisuutta. Hunaja on myös humektantti eli ihoa kosteuttava aine.

Mehiläisen siitepöly sisältää runsaasti antioksidantteja, B-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Se auttaa kirkastamaan ja siloittamaan ihoa ja sitä käytetään erilaisten tulehdusten, ihovaurioiden, ikääntyvän ihon ja esimerkiksi aknen hoidossa.

Propolis eli mehiläiskittivaha on hartsimaista ainetta, jota mehiläiset kuljettavat takajalkojensa siitepölyvasuissa. Ne lisäävät siihen runsaasti entsyymejä sisältävää sylkeään. Pikku pölyttäjät suojaavat propoliksella niiden pesän sisääntuloaukon ja tukkivat sillä koloja. Jos vieras tunkeilija tulee pesän hunajavarastoille, se sotkeutuu propolikseen, kuolee ja se balsamoidaan propoliksella, joka estää mädäntymisen. Propolis sisältää mm. A-, B- ja E-vitamiineja, magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kuparia, aminohappoja ja antibioottisia aineita. Propolis on bekterisidinen, antibioottinen ja tulehduksia estävä.

Royal jelly eli kuningatarhyytelö on työläismehiläisten valmistamaa kuningatarmehiläisten ravintoa. Työläismehiläisten elinikä on vain noin viisi viikkoa, mutta kuningatarmehiläinen elelee ravintococktailinsa avulla 3-5 vuotta ja voi munia päivässä jopa 2000 munaa. Royal jelly sisältää aminohappoja, vitamiineja ja mineraaleja. Se parantaa ihon kosteuspitoisuutta, elvyttää pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä pehmittää ja siloittaa ihoa.

Egyptian Magic on legendaarisen maineen saanut monitoimivoide, joka on ollut markkinoilla vuodesta 1991 lähtien ja tuotetta myydään maailmanlaajuisesti apteekeissa, terveys- ja kosmetiikkakaupoissa. Voiteen ovat löytäneet jopa gynekologit ja plastiikkakirurgit. Tässä onkin täysin luonnollinen liukuvoide!

Egyptian Magic monitoimivoidetta voi käyttää mm.

1. Kasvovoiteena
2. Meikin pohjustusvoiteena
3. Kosteuttavana kasvonaamiona
4. Huulivoiteena
5. Silmänympärysvoiteena
6. Meikinpoistovoiteena
7. After sunina
8. Arpien hoitoon
9. Kutisevalle iholle
10. Naarmuille ja pienille palovammoille
11. Ihoärsytyksille
12. After shavena
13. Hiusten ja hiuspohjan hoitoon
14. Käsi- ja kynsinauhavoiteena
15. Vartalovoiteena
16. Halkeileville kyynär- ja kantapäille
17. Vaginan kosteuttamiseen ja liukuvoiteena (!!)
18. Hierontaöljynä
19. Tatuointien hoitoon
20. Raskausarpien ja hiertyneiden nännien hoitoon imetyksen aikana
21. Vauvoille vaippaihottumaan

Minä olen tähän saakka testaillut voidetta puhdistusbalmina, huulivoiteena, käsi- ja kynsinauhavoiteena, ihoöljyn sijasta iltaisin sekä after shavena säärille. Voide imeytyy ihmeellisen (suorastaan uskomattoman) nopeasti öljypohjasta huolimatta ja jättää ihon ihanan sileäksi ja pehmeäksi. Iho tuntuu todella pitävän siitä, mutta ihollani ei myöskään ole tällä hetkellä minkäänlaisia ongelmia, joten en voi antaa kokemuksia siitä haastavamman ihon hoidossa. Pidän kuitenkin todella paljon sen iholle jättämästä silkkisen sileästä pinnasta eikä tuote ole ollenkaan niin rasvainen kuin alkuun voisi kuvitella.

Minua myöskin kiehtoo tällaiset monitoimituotteet, joissa on aidosti laadukkaat raaka-aineet ja kohtuullinen hinta. Jos kosmetiikkaan ei halua tai pysty käyttämään paljon rahaa, kannattaa panostaa tämän kaltaisiin timantteihin halpisemulsioiden sijasta – iho pysyy taatusti paremmassa kunnossa. Toivoisin henkilökohtaisesti, että esimerkiksi Egyptian Magic syrjäyttäisi apteekin surkealaatuiset perusvoiteet ja Bepanthenit, sillä ihonhoito keinotekoisilla rasvoilla ja öljyillä on yhtä tyhjän kanssa.

Jos ihonhoidossa haluaa noudattaa täydellistä minimalismia, mutta ei tinkiä hoitavuudesta, niin kahdella tuotteella pärjää jo melko pitkälle: Egyptian Magic toimii putsarina ja voiteena/öljynä ja sen rinnalle tarvitaan vain kasvovesi. Musliiniliinan kanssa käytettynä saa tehtyä lempeän kuorinnankin. Hmmm, alkoi juuri kiinnostaa pieni rottakoe: viikko pelkällä Egyptian Magicilla ja kasvovedellä! Taidan laittaa toteutukseen.

Egyptian Magicia löytyy kahdessa koossa: normaalikokoisena 59 ml purkkina sekä melkein tuplakokoisena 118 ml purkkina, joka tulee edullisemmaksi.

Dabban huippulaadukkaat ihoeliksiirit

Latvialainen Dabba oli aiemmin tunnettu pirteän ulkoasunsa lisäksi laajasta valikoimasta kukkais- ja kasvivesiä. Sarja laajensi tuoterepertuaariaan jo hyvä tovi sitten ihoöljyihin. Toisin kuin heidän kukkais- ja kasvivedet, jotka sisältävät vain yhtä sorttia per pullo, ihoöljyt ovat usean kasviöljyn ja -uutteen muodostamia cocktaileja. Olen itse tällaisten eliksiirien ja öljyjen ystävä, joissa on käytetty monipuolisesti kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja -uutteita ilman minkään sortin täyteaineita. Tällä tavalla saa maksimoitua tuotteen hoitavuuden ja tehon, ja siten myös rahoilleen aidosti vastinetta. Dabban muiden tuotteiden tavoin, näitäkään tuotteita ei ole hinnalla pilattu.

Ihoeliksiirien ja -öljyjen valikoimasta löytyy vadelmaeliksiiri, ruusunmarjaeliksiiri, kamomilla & purasruohoöljy ja koivu & maitohorsmaöljy. Ehkä arvaattekin mikä näistä kiinnosti eniten itseäni? No tietenkin koivu & maitohorsmaöljy, sillä mitä harvinaisemmat raaka-aineet, sitä kiinnostavampaa minulle. En ainakaan muista törmänneeni maitohorsmaan ihonhoidossa koskaan aiemmin.

Dabban ihoeliksiirt ja -öljyt sopivat kaiken ikäisille ja kaikille ihotyypeille. Erityisesti teinien vanhempien kannattaa höristää tässä kohtaa korviaan, kun ihonhoito alkaa olla ajankohtaista. Dabban ulkoasu miellyttää varmasti nuoren tytön silmää ja samalla tulee vältettyä synteettiset tuotteet, jotka kannattaa opetella kiertämään kaukaa jo nuoresta pitäen.

Ilman kylmäpuristettuja kasviöljyjä koko luonnonkosmetiikkakäsitettä ei olisi olemassa, sillä ne ovat tärkein raaka-aine ihonhoitotuotteiden valmistamisessa. Oi niitä aikoja, kun tuotteista löytyi vain tuttuja perusöljyjä, kuten jojobaa, mantelia, aprikoosinkiviöjyä ja auringonkukkaöljyä. Nykyään on kuitenkin tarjolla vaikka mitä eksoottisempaa vadelmasta luumuun ja unikkoon – ja niitä löytyykin näistä Dabban eliksiireistä ja -öljyistä.

Vadelmaeliksiiri sisältää vadelmansiemenöljyä, jojobaöljyä, skvalaania ja vadelmanlehtiuutetta. Eliksiiri on erittäin vitamiinipitoinen, sillä vadelmansiemenöljy ja -uute sisältävät runsaasti A- ja E-vitamiineja. Lisäksi öljyssä on runsaasti karotenoideja, jotka antavat iholle antioksidanttisuojaa. Omega-rasvahapot ravitsevat ja korjaavat ihoa, parantavat ihon kosteuspitoisuutta ja tasapainottavat talineritystä. Lisäksi vadelmansiemenöljy suojaa ihoa UV-säteiltä. Skvalaania esiintyy luonnostaan ihotalissa eli sebumissa ja sitä voidaan valmistaa oliiviöljystä. Skvalaani imeytyy ihoon uskomattoman nopeasti ja se suojaa ihoa aurinkovaurioilta, edistää solujen uusiutumista, korjaa tehokkaasti ihovaurioita, kuten arpia ja auttaa myös ihottumien hoidossa sekä ehkäisee pigmenttiläiskien muodostumista. Vadelmaeliksiiri imeytyykin ihoon todella nopeasti, joka on skvaleenin lisäksi myös jojobaöljyn ansiota – sen rasvahappokoostumus on samankaltainen kuin sebumilla.

Vadelmaeliksiiri sopii erinomaisesti kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti pintakuivalle ja väsyneelle iholle, ikääntymisen ensimerkkeihin sekä rasvaisuuteen ja tukkeumiin taipuvaiselle iholle. Dabban eliksiirit eivät sisällä eteerisiä öljyjä tai muitakaan hajusteita, joten mitään aromaterapeuttista tuoksuelämystä niiltä ei siis kannata odottaa – mikään ei tietenkään estä tipauttamasta pulloon haluamiaan eteerisiä öljyjä, joita löytyy Neal’s Yard Remediesiltä.

Ruusunmarjaeliksiiri sisältää ruusunmarjansiemenöljyä ja ruusunmarjauutetta, jojobaöljyä sekä skvalaania. En toista enää itseäni jojobaöljyn ja skvaleenin ominaisuuksista, mutta todettakoon niiden olevan loistava valinta eliksiireihin nopean imeytyvyyden ja korjaavien ominaisuuksien vuoksi. Ruusunmarjansiemenöljyllä ja ruusunmarjauutteella on erinomaiset anti-age ominaisuudet. Runsaasti antioksidantteja, kuten beetakaroteenia, lykopeenia sekä A- ja C-vitamiineja sisältävänä ne suojaavat ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta soluvaurioilta, auringon haitoilta ja ennenaikaisen vanhenemisen merkeiltä. Beetakaroteenin ansiosta iho saa heleän ja kirkastuneen värin. Lisäksi ruusunmarja sisältää runsaasti omega-rasvahappoja, jotka uudistavat ja korjaavat ihokudosta. Eliksiiri onkin loistava arpien, kuivan ihon ja ikääntymisen merkkien hoidossa.

Kamomilla & purasruohoöljyssä on luomuviljeltyjen perusöljyjen pohja: manteli-, jojoba- ja auringonkukkaöljyä. Hoitavuutta on terästetty purasruohonsiemenöljyllä, iltahelokkiöljyllä, unikonsiemenöljyllä, luumuöljyllä ja skvalaanilla. Tuotteen ydin ovat purasruohoöljy sekä kamomillauute, ja löytyypä tästäkin öljystä maitohorsmaa. Purasruohonsiemenöljy on erinomainen herkän ja kuivan ihon hoitoon, jota tukee rauhoittava kamomillauute. Maitohorsma ehkäisee puolestaan tulehduksia ja rauhoittaa punoittavaa sekä ärtynyttä ihoa. Unikonsiemenöljy suojaa ihoa ja korjaa ihovaurioita sekä auttaa vahvistamaan ihon suojabarriääriä. Luumuöljyssä on runsaasti E-vitamiinia, joka auttaa ihoa uudistumaan ja suojaa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Kamomilla & purasruohoöljy sopii parhaiten kuivalle ja herkälle iholle.

Koivu & maitohorsmaöljy on ihoa uudistava anti-age öljy. Sen ydin ovat puolestaan maitohorsma- ja koivu-uutteet, jotka suojaavat ihoa ikääntymisen merkeiltä antioksidanttien avulla. Kasviöljyjen joukosta löytyy jojoban, aprikoosinkiviöljyn ja auringonkukkaöljyn lisäksi ruusunmarjaöljyä, iltahelokkiöljyä, unikonsiemenöljyä, luumuöljyä ja vadelmansiemenöljyä sekä skvalaania. Öljypohja onkin mitä loistavin ikääntyvälle iholle ja siinä on omega-rasvahappojen lisäksi runsaasti antioksidantteja. Koivu & maitohorsmaöljy imeytyy todella nopeasti ja se sopii erinomaisesti myös seka- ja rasvaiselle iholle.

Varmasti joku nyt miettii, miksi Dabban eliksiireiksi nimetyt tuotteet ovat kalliimpia kuin nämä kaksi jälkimmäistä öljycocktailia. Epäilen vastauksen löytyvän pohjaöljyistä, jotka ovat eliksiireissä kalliimmat ja niiden pitoisuudet ovat tuotteissa korkeammat.

Argan- ja kaktusviikunaöljyt – ihmeöljyt Marokkosta

Kun kerran puhutaan ihonhoidon ihmeöljyistä ei voi jättää mainitsematta marokkolaisia kauneudenhoitosalaisuuksia: kaktusviikunaöljyä ja arganöljyä. Ranskalainen ihonhoitosarja Nafha rakentuu näiden kahden öljyn ympärille ja myös sadat kosmetiikkabrändit ympäri maailman ovat löytäneet nämä ihmeöljyt rikastuttamaan tuotteitaan. Nafhan valikoimasta molempia öljyjä myös sellaisenaan.

Kaktusviikunaöljy on erittäin kallisarvoinen ja harvinainen öljy. Yhden öljylitran tuottamiseen tarvitaan 800 kg hedelmiä ja öljy puristetaan siemenistä käsin. Korkea hinta selittyy siis paitsi tällä, myös öljyn sisältämillä ravinteilla. Kaktusviikunaöljyssä on runsaasti omega 3-, 6- ja 9-rasvahappoja sekä E-vitamiinia enemmän kuin missään muussa luonnonkosmetiikan kasviöljyssä. E-vitamiini on vahva antioksidantti ja todellinen anti-age vitamiini. Se edistää solujen hapensaantia, suojaa ihosoluja, kiinteyttää ihoa, ehkäisee ikääntymisen mukana tuomilta pigmenttiläiskiltä sekä parantaa ihon mikroverenkiertoa. Se on erittäin tehokas ryppyjen siloittaja, ihon kirkastaja sekä kuivan ja herkän ihon hoitaja. Kaktusviikunaöljy sopii erinomaisesti myös silmänympärysihon hoitoon.

Kylmäpuristettua arganöljyä löytyy jo reilumman kokoisessa pullossa, sillä se ei ole lähellekään niin kallista kuin kaktusviikunaöljy. Arganöljy on marokkossa tunnettu monitoimiöljy, joka sopii kauneudenhoitoon päästä varpaisiin. Se on erinomainen kuivien hiusten ja hiuspohjan hoitoon, vartalolle, raskausarpiin sekä kasvoille, erityisesti kuivalle ja ikääntyvälle iholle, arville ja couperosalle. Arganöljy sisältää runsaasti omega-rasvahappoja, mutta kuitenkin noin puolet vähemmän kuin kaktusviikunaöljy. Lisäksi se tunnetaan E-vitamiinipitoisuudestaan, mutta tässäkin kaktusviikunaöljy on aivan ykkönen (arganöljyssä n. 63mg/100g ja kaktusviikunaöljyssä n. 105mg/100g).

Nafhan kylmäpuristettu arganöljy on luomuviljelty ja se puristetaan öljyn tehokkaimmat ominaisuudet säilyttävällä hydraulisella puristusmenetelmällä, josta johtuu myös sen mieto (ja hieman outo) tuoksu. Arganöljyä löytyy markkinoilta runsaasti eri laatuisina ja mikäli haluaa varmistua öljynsä laadusta, kannattaa aina valita luomuviljelty hydraulisella menetelmällä kylmäpuristettu öljy.

Molempia öljyjä voi käyttää kauneudenhoidossa sellaisenaan, mutta niitä voi sekoittaa myös esimerkiksi kosteusvoiteeseen, seerumiin tai shampooseen ja toki ne sopivat myös kotitekoisen öljyseerumin ja muun DIY-kosmetiikan valmistamiseen.

Onko teillä kokemuksia otsonoiduista öljyistä? Entä tämän postauksen muista tuotteista? Minkä ihmeöljyn sinä valitsisit ihonhoitoon?

Kuvat Katja Kokko

Lähteet: Suomen Otsoniterapia ja Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,