Beauty

Opas aurinkosuojakertoimen valintaan

Beauty | 4.7.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Natural Goods Company

Keskikesä on parhaimmillaan ja moni on ehtinyt jo saada kunnon rusketuksen tai ainakin päivetyttyä. Jokaisella meistä on omassa ihossa luonnollinen suoja UV-säteilyä vastaan, jonka aktivoituminen vie auringolle altistumisesta lähtien muutaman päivän ja on voimakkaimmillaan noin 2-3 viikon kuluttua. Ihon oman suojan voimakkuus riippuu puolestaan ihon geneettisestä pigmenttityypistä. Oma suoja ei kuitenkaan suojaa ihoa liialta UV-säteilyltä ja siksi on tärkeää käyttää aurinkovoidetta, jos auringossa oleskelee pidempään kuin 20 minuuttia päivässä. Jokaisella meistä on geneettinen perimä sille, paljonko siedämme aurinkoa elämämme aikana – 20-30 % tästä on käytetty 20-vuotiaaksi mennessä. Melanooman lisääntymisen epäilläänkin liittyvän geneettisen perimän riittämättömyyteen ihon palamisen lisäksi.

Jotta auringosta voi nauttia mahdollisimman turvallisesti ja palamatta, on tärkeää huomioida muutama seikka aurinkosuojakerrointa valitessa:

– Maantieteellinen sijainti (Suomea etelämpänä tummemmankin pigmenttityypin kannattaa käyttää suositeltua suojakerrointa korkeampaa suojaa)

– Vuodenaika (onko keskitalvi, alkukesä vai loppukesä; alkukesästä tai keskellä talvea aina korkeampi suojakerroin)

– Olosuhteet (oleskeletko suorassa auringossa nurmikolla, hiekalla, merellä vai lumihangella; erityisesti hiekka, vesi ja lumi heijastavat UV-säteitä hyvin voimakkaasti, jolloin suojakerroin kannattaa olla aina korkein mahdollinen)

– Oman ihon pigmenttityyppi

Aurinkosuojakerroin (SPF) kertoo kuinka moninkertaisen ajan auringossa voi oleskella palamatta verrattuna siihen, miten pitkään iho kestää aurinkoa ilman suojaa. Esimerkiksi pigmenttityyppi 1:n ihon oma suoja-aika on vain 5 minuuttia, joten suojakertoimella 30 iho kestäisi aurinkoa 2,5 tuntia.

Pigmenttityypit määritellään seuraavasti:

Tyyppi 1

Erittäin herkkä, hyvin vaalea, joka palaa eikä rusketu

Ihon oma suoja-aika: 5-10 min

Sopivat aurinkovoiteet: Biosolis SPF50 aurinkosuojasuihke

Tyyppi 2

Herkkä ja vaalea iho, palaa helposti, heikko rusketus (lapsen iho)

Ihon oma suoja-aika: 10-20 min

Sopivat aurinkovoiteet: Biosolis SPF50 aurinkosuojasuihke ja Biosolis Melt-In Cream SPF30

Tyyppi 3

Normaali, tummanvaalea iho, ruskettuu punoituksen kautta tai ilman

Ihon oma suoja-aika: 20-30 min

Sopivat aurinkovoiteet: Biosolis Melt-In Cream SPF30 ja Biosolis SPF20 aurinkosuojaöljy

Tyyppi 4

Vahva ja tumma iho, ei punoita, ruskettuu hyvin helposti

Ihon oma suoja-aika: noin 40 min

Sopivat aurinkovoiteet: Biosolis SPF20 aurinkosuojaöljy ja Biosolis SPF15 aurinkovoide kasvoille ja vartalolle

Oma ihoni on tyypin 2-3 väliltä. Palan todella nopeasti ja helposti ilman aurinkosuojaa, mutta rusketun kuitenkin suhteellisen hyvin. Olen myös palanut useita kertoja elämäni aikana silkkaa tyhmyyttä ja huolimattomuutta sekä oppinut kantamaan pään kautta, että aurinkovoide kannattaa hankkia jo alkukeväästä ja napata se aina mukaan kesäkassiin, kun poistuu kotoa. Yleensä palamiset ovatkin johtuneet niin typerästä vahingosta, että puteli on nököttänyt kotona kaapissa. Lisäksi huonolaatuinen ja epästabiili aurinkovoide on koitunut kerran ihoni kohtaloksi ja tämän vuoksi en voi kyllin korostaa sitä, että valitse aurinkovoide AINA merkiltä, joka on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tarkista, että purkin kyljessä on esim. Ecocert-, Cosmebio-, NaTrue-, BDIH-, COSMOS- tai Soil Association -logo.

Nuorempana olen tyhmyyttäni ajatellut, että suojakerroin 50 estää ihon rusketuksen, mutta nykyisin ymmärrän, että oma ihoni tarvitsee varsinkin heti alkukesästä ja kaikissa Suomea eteläisimmissä kohteissa suojakertoimen 50. Olen kuitenkin huomannut, että korkeampi suojakerroin ehkäisee myös tehokkaasti eryteemaa (ihon punoittamista) ja palamista, mutta ei silti blokkaa rusketusta. Harva ihminen levittää levittää aurinkovoidetta iholleen suositeltua kahta mikrogrammaa per neliösentti (noin teelusikallinen kasvoille, teelusikallinen kaulalle ja decolteelle jne.). Voiteen suojakerroin romahtaakin merkittävästi, jos sitä levittää liian vähän: suojakertoimen 50 teho putoaa 7:ään (neliöjuureen alkuperäisestä), jos voidetta levittää vain puolet suositellusta määrästä, ei siis suinkaan puoleen eli 25:een. Tämän vuoksi voidetta valitessa ei kannata tuijottaa pelkästään SPF-kerrointa. Muista myös levittää aina voidetta reilusti, vaikka 2-3 kerrosta ja lisäile voidetta 1-2 tunnin välein, jos oleskelet suorassa auringossa.

Tänä kesänä aloitin auringosta nauttimisen Biosoliksen SPF50 aurinkosuojaspraylla, joka on huikean hyvä. Pidän sen tuoksusta, levittyvyydestä ja koostumuksesta. Käytin tuotetta koko helteisen toukokuun ajan aina, kun oleskelin puoli tuntia pidempään auringossa. Kesäkuun alussa kokeilin Biosoliksen SPF20 aurinkosuojaöljyä eräänä helteisenä iltapäivänä, kun voimakkain keskipäivän porottava aurinko oli jo väistynyt. Sitten koittikin pari viileämpää viikkoa eikä iho saanut enää yhtä paljon aurinkoa, joten lähdin Italiaan jälleen Biosoliksen suojakerroin 50 matkalaukussani. Nyt ihoni on saanut reilun annoksen aurinkoa kahden viikon aikana Etelä-Italiassa ja ihon oma suoja on parhaimmillaan. Tällä hetkellä käytössäni Melt-In Cream, jonka suojakerroin on 30. Aivan loppukesästä siirryn jälleen aurinkosuojaöljyyn tai jos oleskelen ilta-auringossa.

Kirjoitin alkukesästä kattavan postauksen Biosoliksen aurinkovoiteiden koostumuksien eroista. Postaus löytyy täältä.

Lopuksi vielä kertaus, miksi aurinkovoide kannattaa valita luonnonkosmetiikasta synteettisen sijasta:

1. kemialliset UV-filtterit ovat haitallisia ihmisten terveydelle, saastuttavat vesistöjä, tuhoavat koralleja ja kulkeutuvat lopulta meidänkin lautasille.

2. Luonnonkosmetiikassa käytettävät fysikaaliset UV-filtterit heijastavat UVA- ja UVB-säteet iholta pois kuin peili, toimivat välittömästi niiden levittämisestä ja säilyttävät tehonsa iholla todella hyvin myös vedessä. Ne voivat siis olla kestävämpiä kuin synteettiset suojat.

3. Kemiallinen UV-filtteri muuntaa UV-säteet lämpöenergiaksi, mikä synnyttää ihoa vanhentavia vapaita radikaaleja. Fysikaaliset filtterit eivät siis aiheuta yhtä voimakkaasti ihon ennenaikaista vanhenemista.

4. Kemialliset UV-filtterit aiheuttavat useammin aurinkoihottumaa ja yliherkkyysreaktiota kuin fysikaaliset filtterit.

Toivotan teille turvallista auringosta nauttimista luonnollisin voitein!

Nyt sinulla on mahdollisuus voittaa Biosoliksen aurinkotuotepaketti itsellesi:

Arvonta

Voit voittaa itsellesi Biosoliksen Melt-In Creamin, SPF20 aurinkosuojaöljyn sekä After Sunin. Osallistut arvontaan vastaamalla kysymyksiin: 1) Miksi käytät luonnollista aurinkovoidetta? 2) Mitkä ovat positiivisimmat ominaisuudet luonnollisessa aurinkovoiteessa? 3) Kaipaatko jotain ominaisuuksia synteettisistä aurinkovoiteista? Osallistumisaikaa on  sunnuntaihin 8.7.2018 ja voittaja arvotaan heti maanantaina 9.7. Luethan sähköpostiasi aktiivisesti ja tarkistat onko onnetar osunut kohdallesi. Jos voittajaa ei tavoiteta 22.7. mennessä, arvotaan uusi voittaja.

EDIT: arvonta on suoritettu ja voittajaan on otettu yhteyttä!

Lähteet:

Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

Iholiitto, Merja Juurinen: Tietoa aurinkosuojavoiteista

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,