Beauty

Ihonhoidon ihmebalmit ja -öljyt

Beauty | 26.2.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic, postaus sisältää arvonnan

Tämä postaus on omistettu rakkaudelleni kasvobalmeja ja -öljyjä kohtaan. Noille ihon superfoodeille ja ihmeaineille, luonnonkosmetiikan kulmakiville.

Kyllä kyllä, toitotan jatkuvasti ihon vesikosteutuksen tärkeydestä, mutta eipä sillä pelkällä kasvoveden lotraamisella vielä pitkälle pötkitä, jos varsinaiset rakennusaineet puuttuvat – ja ne, hyvät lukijani, ovat rasvoja!

Terveen ihon perusedellytys on kosteus-rasvatasapaino, pH-tasapainon ja bakteerikannan tasapainon lisäksi. Kun ne ovat kunnossa, iho hoitaa tehtävänsä suojana ulkoisia patogeeneja ja säätilojen haasteita vastaan optimaalisesti sekä pysyy pehmeänä, kimmoisana, joustavana ja terveen värisenä. Rasvoja tarvitsevat kaikki ihotyypit, myös rasvainen iho.

Mitä tahansa rasvaa ei iholle kuitenkaan kannata levittää. Kannattaa ehdottomasti suosia aitoja, kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja kasvivahoja. Voit siis noudattaa samaa periaatetta kuin syömisessä: aito kylmäpuristettu oliiviöljy on superterveellistä, mutta prosessoitu margariini kannattaa kiertää kaukaa.

Aidot kasviöljyt sisältävät runsaasti omega-rasvahappoja, mineraaleja ja vitamiineja, jotka ravitsevat ihoa. Vaikka rasvoja on tärkeää nauttia myös sisäisesti ja ne vaikuttavat sitäkin kautta ihoon, suoraan iholle levitettynä vaikutukset ovat 10-20 kertaa tehokkaammat.

Oodi omegoille

Omega-rasvahapot ovat ihon hyvien bakteerien ravintoa. Ne rauhoittavat tulehduksia (etenkin omega-3- ja -6-rasvahapot), tasapainottavat talineritystä, siloittavat ryppyjä, kiinteyttävät ihoa, tekevät ihosta pehmeän ja joustavan, uudistavat ihoa sekä vahvistavat solukalvoja ja ihon sarveissolukerroksen solujen välissä olevaa rasva-ainetta, jota kutsutaan solujen väliseksi sementiksi. Se muodostaa yhdessä hydrolipidikalvon kanssa ihon suojabarriäärin, eli suojan ulkoisia stressitekijöitä sekä kosteuden haihtumista vastaan.

Jokaisella kasviöljyllä ja -vahalla on oma, täysin uniikki rasvahappokoostumuksensa ja lisäksi ne sisältävät erilaisia vitamiineja ja mineraaleja. Sekoittamalla keskenään erilaisia öljyjä saadaan luotua hoitavia ja ravitsevia tehococktaileja iholle sekä targetoituja yhdistelmiä erilaisille ihotyypeille: esimerkiksi epäpuhtauksista tai aknesta kärsivälle iholle omega-6-rasvahapot (linolihappo) sopivat hyvin, kun puolestaan ohut ja kuivaihoinen voi hyötyä enemmän omega-9-rasvahapoista (oleiinihappo).

Luonnonkosmetiikassa käytetään nykyisin paljon myös ns. esteriöljyjä, jotka on valmistettu kokonaisista kasviöljyistä hajottamalla ja johtamalla ne toiseksi aineeksi. Tällöin menetetään aidon, kokonaisen kasviöljyn sisältämät tärkeät ravinteet ja hoitava vaikutus – jäljelle jää pelkkä silkkinen skin feel ja halpa hinta. Toki joissakin tuotteissa tämmöistä funktiota kaivataan, mutta kasvoöljyissä ja -balmeissa kehotan näitä välttämään, jollei tarkoitus ole selkeästi saada vain sileää pintaa vaikkapa meikinpohjustustarkoituksessa. Poikkeuksena täytyy kuitenkin mainita oliiviöljystä johdettu skvalaani, jonka sukuista skvaleenia ihon erittämä sebum eli ihotali sisältää luonnostaan. Skvalaani imeytyy ihoon nopeasti ja sillä on hyviä vaikutuksia esimerkiksi ikääntyvän ihon, epäpuhtaan ihon ja arpien hoidossa.

Synteettisessä kosmetiikassa käytetään kaikenlaisia rasvoja; kasviöljyjä, esteriöljyjä sekä keinotekoisia öljyjä. Keinotekoiset, steriilit rasvat häiritsevät ihon bakteerikantaa ja niiden hoitava vaikutus rajoittuu kosteuden haihtumista ehkäisevään vaikutukseen – mitään ravintoa ne eivät iholle tarjoa.

Kasviöljyjä ei siis päihitä mikään, joten kannattaa suosia aitoa luonnonkosmetiikkaa!

Monikäyttöiset balmit

Rakastan ihonhoidossa erilaisia balmeja ja öljyjä niiden hoitavuuden ja monikäyttöisyyden vuoksi. Jos ihmettelet mitä eroa näillä kahdella tuotteella on, niin eipä mitään muuta kuin se, että balmit sisältävät kasvivahoja, eli huoneenlämmössä kiinteässä muodossa olevaa kasviöljyä, kuten sheavoita, kaakaovoita tai mehiläisvahaa, joka tekee öljyn koostumuksesta kiinteää, jolloin tuotetta kutsutaan balmiksi. Iholle levittäessä rasvat kuitenkin sulavat öljymäiseksi. Balmit ovat siis kuin kiinteää kasvoöljyä.

Kiinteät kasvivahat ovat erinomaisia okklusiiveja, eli aineita, jotka jättävät iholle hennon kalvon, joka ehkäisee kosteuden haihtumista iholta ja suojaa esimerkiksi kylmältä viimalta. Synteettisessä kosmetiikassa samaan tarkoitukseen on ainakin ennen käytetty mineraaliöljyjä, jotka voivat suojata tehokkaammin, mutta hoitavuudessa niitä ei voi laittaa rinnakkain kasvivahojen kanssa.

Balmit ovat siis yleensä kasvoöljyjä suojaavampia tuotteita ja niiden koostumus on vähän jämäkämpää kuin nestemäisillä öljyillä. Balmit ovat myös monikäyttöisempiä ja usein balmit kulkevatkin nimellä monitoimibalmi.

Balmeja voi käyttää kasvoöljyn tapaan aamuin illoin ja pakkauskoosta riippuen ne soveltuvat joskus myös ihon puhdistamiseen. Tuhdimmalla kerroksella levitettynä balmit toimivat ravitsevana naamiona ja lisäksi ne sopivat hyvin kuivien kynsinauhojen ja karheiden ihoalueiden hoitoon. Pieni määrä balmia toimii loistavana meikinpohjustajana sekä korostustuotteena kasvojen korkeimmissa kohdissa. Usein myös luonnonkosmetiikan ”ensiapusalvat” esimerkiksi hyönteisten pistojen, pikku nirhaumien ja ihottumien hoitoon valmistetaan balmimuotoon.

Kasvoöljy vai öljyseerumi?

Juoksevassa muodossa olevat öljyt ovat yleensä tarkoitettu vain kasvoöljykäyttöön, mutta toki juoksevista öljyistä valmistetaan myös puhdistusöljyjä. Toisinaan kasvoöljyjä kutsutaan öljyseerumeiksi, joka johtuu siitä, että kasvoöljyt ovat yleensä usean eri kasviöljyn cocktaileja ja kokonaisuutta on voitu lisäksi tehostaa yrttiöljyuutteilla ja eteerisillä öljyillä. Molemmat ovat kuitenkin teknisesti puhuen kasvoöljyä ja itse puhun aina kasvoöljystä välttääkseni turhaa hämmennystä.

Kasvoöljy (tai balmi) kuuluu ihonhoidon must have -tuotteisiin. Se levitetään aina vesikosteutetulle iholle joko ennen tai jälkeen kosteusvoiteen. Kosteusvoidehan on vedestä ja öljystä valmistettua emulsiota, joten jos haluaa olla minimalisti, voi ihon ensin kosteuttaa kasvovedellä ja tämän jälkeen sekoittaa kämmenellä kasvovettä ja kasvoöljyä keskenään ja levittää iholle – tadaa, siinäpä kosteusvoide kaikessa yksinkertaisuudessaan!

House of Organicin luonnonkosmetiikkapäivät

House of Organicissa vietetään tällä viikolla luonnonkosmetiikkapäiviä. Suomen suurimman luonnonkosmetiikkatalon valikoimasta löytyy huipputarjouksia jokaiselle päivälle. Voit tutustua tarjouksiin luonnonkosmetiikkapäivien kuvastosta, joka löytyy täältä. Postauksen lopusta löytyy vielä kuvastoon liittyvä arvonta, joten luehan loppuun asti!

Päivittäin löytyy SATOJA tarjouksia, ne löytyvät näiden linkkien alta:

KESKIVIIKKO
TORSTAI
PERJANTAI
LAUANTAI
SUNNUNTAI

Voit tehdä tilauksia vaikka joka päivä, sillä tilausten pakkaaminen aloitetaan maanantaina 2.3., jolloin saman ihmisen tekemät tilaukset yhdistetään ja pakataan sekä lähetetään yhdessä paketissa. Jos teet tilauksia useana päivänä, käytä koodia YHDISTÄ, jolloin et joudu maksamaan useita postikuluja.

Tällä kertaa halusin koota teille tuotevinkeiksi balmi- ja öljysuosikkini House of Organicin valikoimasta perinteisen suosikkituotelistani sijaan. Kaikki tuotteet ovat siis myös luonnonkosmetiikkapäivien alekuvastossa, merkitsen kunkin tuotteen kohdalle, milloin ne ovat alessa.

Monitoimibalmit

Bybi Beauty Babe Balm

Alessa keskiviikkona 26.2.

Iki-ihana persikkasorbetin tuoksuinen monitoimibalmi sopii melkein mihin vain, kuten kasvoille, kynsinauhoille, kulmakarvojen oikomiseen, meikinpohjustamiseen, korostamiseen, kuiville kyynärpäille, polville ja kantapäille sekä huulirasvaksi. Balmissa on huiput raaka-aineet: sheavoita, camelia-öljyä, skvalaania, pequi-öljyä, hibiskus-öljyä, porkkanauutetta ja koentsyymi Q10:ä. Tämä balmi sopii kaikille ja kaiken ikäisille!

Flow Cosmetics Artic Sun Repair Balm

Alessa keskiviikkona 26.2.

Kotimaisen Flow Kosmetiikan herkullisen tuoksuinen balmi on koostumukseltaan jämäkkää. Se sopii mainiosti suojavoiteeksi pakkaselle sekä korjaamaan halkeilevaa, rohtunutta ja kuivaa ihoa. Jämäkän koostumuksensa ansiosta balmi toimii hyvin myös pienellä nokareella annosteltuna mahtavasti meikin pohjustamiseen.

Balmi sisältää sheavoita, risiiniöljyä, auringonkukkavahaa, arganöljyä, tyrniöljyä ja ruusunmarjaöljyuutetta. Herkullinen tuoksu on peräisin appelsiiniöljystä, sitruunaöljystä ja mansikkauutteesta.

Pure Papaya Skin Food

Iso koko 75 g alessa torstaina 27.2. ja pieni koko 25 g alessa lauantaina 29.2.

Tämä monitoimibalmi on skin foodia, mutta herkullisen tuoksunsa ansiosta tätäkin tekisi mieli lapioida suuhunsa! Tutustuin Pure Papayaan muutama vuosi sitten, kun sarja rantautui Suomeen ja se on vienyt sydämeni läpikotaisin. Sarjan joka ikinen puteli on timanttia! Skin Food sopii mm. tatuointien ja laserkäsitellyn ihon jälkihoitoon, hankaumiin, vaippaihottumaan, kynsinauhoille, kuiville ihoalueille, nännivoiteeksi ja auringonoton jälkeen.

Käytän tätä tuotetta enimmäkseen muualle kuin kasvoihin, mutta se toimii mainiosti myös meikin pohjustamiseen niin, että sitä sipaisee vain niihin kohtiin, joihin haluaa ekstrakuulautta. Balmi sisältää sheavoita, macadamiaöljyä, jojobaöljyä, papaijauutetta ja kehäkukkauutetta. Sen tähtiraaka-aine on nimensä mukaisesti papaijauute, joka sisältää runsaasti ihoa korjaavia entsyymejä.

Antipodes Saviour monitoimibalmi

Alessa perjantaina 28.2.

Onko tässä luonnonkosmetiikan 8 Hour Cream? Antipodesin Saviour balmi sopii kodin ensiapukaappiin ja koko perheen käyttöön. Tämä balmi on erityisen hyvä naarmuille, kuivalle ja halkeilevalle iholle, rohtuneille huulille, after shaviksi karvanpoiston jälkeen, lentomatkailun kuivattamalle iholle ja ihottumille.

Balmi on koostumukseltaan notkean paksuhkoa, paljon notkeampaa kuin balmit yleensä. Se sisältää risiiniöljyä, valkohilpansiemenöljyä, porkkanansiemenöljyä, kehäkukkaa, mäkikuismaa, herneuutetta, santelipuuöljyä, teepuuöljyä ja punahattu-uutetta. Balmissa on siis useita yrttilääkinnässä käytettyjä rohdoskasveja, joilla on rauhoittavia, antimikrobisia ja ihoa korjaavia ominaisuuksia. Tuote tuo tuoksunsa ja koostumuksensa puolesta todellakin mieleen legendaarisen Eight Hour Creamin!

Hurraw Balmtoo

Alessa lauantaina 29.2.

Ennustan hurmaavan Hurrawn uusista Balmtoo-balmeista uutta luonnonkosmetiikkahittiä! Balmit tuovat nimittäin ainakin itselleni erehdyttävästi mieleen kulttisarja Glossierin Balm Dotcomin, mineraaliöljypohjaisen monitoimibalmin. Kiitos Hurraw, olipa esikuvana Glossier tai ei, että valmistitte tällaisen!

Supersöpöihin kierrätettäviin alumiinituubeihin pakatuista balmeista löytyy kuusi vaihtoehtoa; yksi hajusteeton ja viisi herkullisen tuoksuista balmia, jotka on valmistettu aidoista kasviöljyistä ja -vahoista. Kunkin balmin raaka-aineluettelo vaihtelee aavistuksen niihin käytettyjen eteeristen öljyjen ja hoitavien kasviöljyjen osalta, mutta jokaisen balmin koostumus on täyteläisen notkeaa. Balmtoo sopii ihan mihin vain: kasvoille, huulille, kynsinauhoille, varpaille, kantapäille, meikin alle, kuivan ihon hoitoon… you name it!

Wild Rose Beauty Balm

Alessa sunnuntaina 1.3.

Jos maailmasta pitäisi nimetä yksi kosmetiikkatuote, jota ilman en voisi elää, olisi se epäilemättä legendaarinen villiruusubalsami. Tämä balmi sopii erityisesti kasvojen ihon hoitoon, mutta voi sitä toki muuallekin käyttää – onpa tällä tullut hoidettua myös tatuointejakin. Wild Rose Beauty Balmille keksii myös helposti ainakin 20 eri käyttötarkoitusta, mutta parhaimmillaan se on kasvoöljyn tavoin käytettynä. Se uudistaa ihoa yön aikana runsaan ruusunmarjansiemenöljyn pitoisuuden ansiosta ja saa ihon sädehtimään. Pakkauksessa tulee mukana laadukas musliiniliina, jonka avulla balmi toimii myös puhdistusaineena ja kuorintana. Lisäksi se on loistava meikin alla.

Villiruusubalsami sisältää ruusunmarjanöljyn lisäksi hampunsiemenöljyä ja purasruohonsiemenöljyä sekä frankinsensin, geraniumin, patsulin ja palmarosan eteerisiä öljyjä, jotka uudistavat ja siloittavat ihoa sekä tuovat balmille sen aromaterapeuttisen, rentouttavan tuoksun.

Kasvoöljyt

Pure Papaya Glow Oil

Alessa keskiviikkona 26.2.

Olenkin jo muutamaan otteeseen maininnut, että tässä on uusi suosikkikasvoöljyni. Pelkästään jojobaöljyä, papaijansiemenöljyä ja E-vitamiinia sisältävä kasvoöljy on kaikessa yksinkertaisuudessaan äärimmäisen ihanan tuntuinen, herkullisen tuoksuinen ja se tekee ihosta terveen hehkuvan ja kirkkaan värisen.

You & Oil Acids

Alessa keskiviikkona 26.2.

You & Oilin shotti-idea on mielestäni todella hauska ja kekseliäs. Shotit on siis pakattu varsin pieniin, vain 10 ml pulloihin. Niitä voi käyttää sellaisenaan tai sekoitella keskenään. Lisäksi shoteilla voi rikastaa muita käyttämiään tuotteita, kuten kasvoöljyjä tai kosteusvoiteita. Acids-shotti sisältää kurkunsiemenöljyä, papaijansiemenöljyä ja avokadoöljyä, eli hyvän tujauksen omega-rasvahappoja, karotenoideja ja E-vitamiinia. Kurkunsiemenöljy on todella loistava epäpuhtaan ihon sekä (akne)arpien ja pigmenttiläiskien hoitoon, jota papaijansiemenöljy ja avokadoöljy tukevat mainiosti.

You & Oil Botox Oil

Alessa torstaina 27.2.

Raflaavasti nimetyllä öljyllä ei ole sikäli mitään tekemistä Botoxin kanssa – paitsi että sen sisältämän laventelilajikkeen (Lavandula Stoechas) uutteen sanotaan ehkäisevän ilmelihasten hermoimpulsseja ja parantavan ihon kimmoisuutta ja kiinteyttä. Tuotteen kerrotaan vähentävän ryppyjä aiheuttavien lihasten supistumista, jolloin kasvot näyttävät levänneiltä ja olemassa olevat rypyt silottuvat. Vähintäänkin kiinnostavaa ja kylillä huhutaan tuotteen tehoavan. Öljyä tulisi käyttää kaksi viikkoa joka ilta parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Oma otsaryppyni on syvälle uurtunut, mutta se vaikuttaa ehkä hieman silinneen. Ainakin hehkeältä ja tasaiselta iho näyttää ja tuotteen pohjana toimiva marulaöljy on myöskin huippuhoitavaa.

Laponie of Scandinavia Face Oil

Alessa perjantaina 28.2.

Kotimaisen Laponien kasvoöljy sopii täydellisesti varsinkin herkkäihoisille ja hajusteallergikoille, sillä tuotteeseen ei ole lisätty eteerisiä öljyjä eikä hajustekomponentteja. Nopeasti imeytyvä öljy sisältää runsaasti arganöljyä, kauraöljyä, ruusunmarjaöljyä ja vadelmansiemenöljyä. Se sopii loistavasti arpien, atooppisen ihon, couperosan ja ikääntyvän ihon hoitoon. Jos innostuit You & Oilin beauty shoteista, niin Laponien öljy toimii niille myös loistavana pohjana!

Flow Cosmetics Rosehip Intense Treatment Oil

Alessa lauantaina 29.2.

Ruusunmarja on yksi ehdoton lempiaineeni kosmetiikassa. Ruusunmarjaöljy sisältää runsaasti omega-3-, -6-, ja -9-rasvahappoja sekä betakaroteenia, lykopeenia ja hieman myös trans-retinolihappoa. Ruusunmarja sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisen hyväksi se on mm. samealle iholle, ikääntymisen merkkien hoitoon, aknerville ja couperosalle. Flow Cosmeticsin intensiivinen ruusunmarjaöljy sisältää kylmäpuristettua ruusunmarjansiemenöljyä sekä hiilidioksidiuutettua ruusunmarjauutetta. Hiilidioksidiuuttaminen säilyttää kaikista parhaiten kallisarvoiset aktiiviset komponentit ruusunmarjasta, joten se tuo lisätehoa tuotteelle. Lisäksi tuotteessa on mustaherukansiemenöljyä. Tämä kasvoöljy sopii niin rasvoittuvalle, kuivalle kuin sekaihollekin. Se tasapainottaa talineritystä, ehkäisee ryppyjen muodostumista ja hoitaa arpia, auringonpolttamia sekä couperosasta ja rosaceasta kärsivää ihoa.

Flow Cosmetics Arctic Beauty Oil

Alessa sunnuntaina 1.3.

Suomalainen superöljy ikääntyvälle iholle, väsähtäneelle iholle, kuivalle iholle ja ylipäätään iholle, joka pitää herättää henkiin. Tässä öljyssä on kyllä sellainen cocktail arktisia ihmeöljyjä, että jos ei näillä iho karaistu, niin ei sitten millään. Tuote sisältää ruusunmarjaöljyä, arganöljyä, jojobaöljyä, mustaherukansiemenöljyä, tyrniöljyä, puolukansiemenöljyä, mustikansiemenöljyä, ruusunmarjauutetta sekä nerolin, ruusun ja frankinsensin eteerisiä öljyjä. Kertakaikkiaan täydellinen cocktail enkä keksi ihotyyppiä, jolle tätä ei voisi suositella.

Toivottavasti saitte hyviä vinkkejä ja teitte luonnonkosmetiikkapäiviltä hyödyllisiä ostoksia!

Arvonta

Saan arpoa kaksi 50 € arvoista lahjakorttia House of Organiciin! Osallistut arvontaan kertomalla kommenttiboksissa, mikä tai mitkä ovat suosikkituotteitasi luonnonkosmetiikkapäivien kuvastosta. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 1.3.2020 asti. EDIT: ARVONTA ON SUORITETTU JA VOITTAJAT ON KONTAKTOITU! KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE!

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,