Beauty

Next level föönausta

Beauty | 16.5.2017 | Katja Kokko

Reilu kuukausi takaperin oli puhetta hiusten föönauksesta, joka on aina ollut minulle kaikista kauneudenhoitoon liittyvistä rituaaleista vastenmielisin ja tuskallisin. Syy tähän on hyvin yksinkertainen ja se löytyy päästäni: tajuttoman paksusta ja runsaasta hiuskuontalosta.

Viimeisen vuoden aikana olen kasvattanut lyhyen polkkatukkani jo yli olkapäiden ulottuvaksi, jonka myötä föönaus on nykyisin entistäkin tuskastuttavan paljon aikaa vievää ja raskasta puuhaa. Sentään se helpottaa, että pesen hiukset vain kahdesti viikossa vuosikausia jatkuneen päivittäisen pesukierteen sijasta. Mutta se ei ole tehnyt föönauksesta yhtään sen helpompaa tai kivempaa.

Sen lisäksi, että föönaukseen kuluu aikaa vähintään kymmenen minuuttia, olen sen jäljiltä hiessä ja jopa joogin käsivarteni väsyvät kannattelemaan painavaa ja pitkulaista fööniä. Koska hiukseni ovat niin paksut ja kuivuvat hitaasti, olen aina panostanut kunnon fööniin ja valinnut mahdollisimman tehokkaan version. Hyvät ja tehokkaat föönit ovat muodoltaan pitkiä, jonka vuoksi ne ovat kömpelöitä käytössä. Lisäksi päänahka meinaa aina palaa, koska en malta käyttää viileämpiä asetuksia, sillä se pidentää föönausaikaa entisestään.

Kun aloin nähdä kevään mittaan mainoksia Dysonin uudesta Supersonic-föönista, tuntosarveni nousivat välittömästi pystyyn pelkästään laitteen muotoilun takia. Fööni oli todella lyhyt ja ontto. Taatusti miellyttävämpi käytössä, kuin perinteiset föönit, joiden muotoilu on peräisin kivikaudelta (okei, no 1960-luvulta). Luin pari arvostelua kyseisestä laitteesta ja kuulin myös ammattilaisten vannovan sen nimeen; tehoja löytyy kuulemma niin paljon, että kuontalo on kuiva ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Sain tuotteen suoraan maahantuojalta enkä ole taatusti ikinä odottanut hiusten föönausta yhtä paljon.

Päätin suorittaa testin lähes tulkoon litimärille hiuksille, vaikka yleensä annan hiusten kuivua 5-10 minuuttia Aquisin hiusturbaanin alla, joka imee kuontalosta ylimääräiset vedet pois ja lyhentää föönausaikaa jonkin verran. Laitoin puhelimen ajastimen päälle ja käynnistin föönin. Wou! Tehot olivat sellaiset, että hyvä kun ei tukka irronnut päästä! Suuttimen käyttö on ainakin pitkässä tukassa järkevää, sillä jos täydellä teholla huristaa menemään ilman suutinta, pitkän hiukset ajautuvat helposti takkuun. Poweria oli todellakin moninkertaisesti verrattuna aiempaan fööniini, joka ei sekään ole sieltä tehottomimmista päästä. Hiukset kuivuivat tajuttoman nopeasti: aikaa kului 4,50 minuuttia miltei vettä valuvasta rutikuivaksi. Suoritin seuraavana iltana iltana testin vanhalla föönillani, jolla sain huristella menemään 8,10 minuuttia. Tämän jälkeen kuulutin Facebookissa sattuisiko joku ystävistäni olemaan fööniä vailla, sillä meikäläinen ei koske vanhaan kapistukseen enää ikinä, sen verran next level touhua föönauksesta Supersonicin myötä.

Viime viikolla kävin värjäämässä hiukseni QHairissa, missä jokaisen kampaajan pöydällä oli Supersonic. Hiuksiani värjäävä Heidi vannoi sen nimeen, sillä laite on todellakin pelastus ammattilaisen hartioille lyhyemmän muotoilun, keveyden ja supertehojen ansiosta.

Miten Dyson sitten on onnistunut luomaan tämmöisen mullistavan innovaation? Yritys on ensinnäkin sijoittanut sen kehitykseen 58 miljoonaa euroa. Tajuton määrä rahaa! Tuotekehitystä varten pystytettiin hiusten ominaisuuksia ja rakennetta tutkiva laboratorio, jossa yli sata Dysonin insinööriä analysoi hiuksia juuresta latvaan ja testasi erilaisia hiuslaatuja sekä hiustenkuivaustekniikoita yli 1600 kilometrin verran oikeaa hiusta. Reilu neljä vuotta kestäneen tuotekehityksen ja yli 600 prototyypin jälkeen lopputuloksena syntyi Supersonic, joka eroaa kivikautisesta föönista monilla eri tavoilla. Sen pieni ja kevyt moottori on ensinnäkin sijoitettu kuivaimen varteen, kun puolestaan perinteisessä föönissa moottori on kuivaimen yläosassa. Tämän ansiosta Supersonicin muoto on lyhyt ja kuivain on ontto, mikä taaskin estää kuivainta imaisemasta hiuksia sisäänsä.

Tehot johtuvat puolestaan todella erikoisesta patentoidusta teknologiasta, jonka ansiosta moottoriin tulevan ilman määrä kertaantuu kolmella – ja tämän todella tuntee. Lisäksi ilmavirta on keskitetty 20° asteen kulmaan, joka mahdollistaa yhtäaikaa kuivaamisen ja muotoilun. Hassua laitteessa on myös se, että mielettömistä tehoista huolimatta, se ei värise kädessä ollenkaan, vaan tuntuu kuin voimakas ilmavirta puhaltaisi aivan tyhjästä. Normaalisti föönit pitävät myös kovaa ääntä, mutta Supersonic on  todella hiljainen, jonka vuoksi föönaus ei ole ollenkaan stressaavaa puuhaa.

Sokerina pohjalla laite on varustettu lämmönsäätelyllä, joka estää vaurioittamasta hiuksia liian kuumalla ilmalla, eikä päänahka kärähdä tai ala hikoilla. Tämän ansiosta hiuksia voi myös föönata läheltä vaurioittamatta niitä. Lisäksi föönista löytyy neljä lämpötilaa, kolme puhallusnopeutta sekä viileäpuhallus.

Laitteen mukana tulee kolme erilaista suutinta, jotka kiinnitetään magneetin avulla, eikä niitä tarvitse napsautella paikoilleen (ja kyllä, ne pysyvät paikoillaan erittäin tukevasti). Vaikka käyttäisi suutinta, ei laitteesta siltikään tule olkapääkipuja aiheuttavan pitkää.

En keksi masiinasta kerta kaikkiaan mitään huonoa sanottavaa. Minulle tämä on suorastaan life saver. Luopuisin mieluummin vaikka sähköhammasharjasta, kuin tästä. Perinteisiin hiustenkuivaajiin verrattuna Supersonic ei kuitenkaan ole halpa, sillä hintaa on 399 euroa. Se on paljon föönista se, enkä todellakaan usko, että kaikki meistä tarvitsevat näin hifiä laitetta. Veikkaankin, että kampaajien lisäksi vain pitkä- ja paksuhiuksiset kykenevät ymmärtämään ja samaistumaan tähän autuuteen, jonka Supersonic minulle toi ja heille voin luvata, että investointi varmasti kannattaa.

Maailmasta löytyy todistettavasti ainakin yksi ihminen, jolla on paksummat kutrit kuin minulla – ja se on äitini. Nyt minulla onkin pakkomielle, että äidin on pakko saada oma Supersonic, sillä tiedän hänen kärsineen samasta föönituskasta koko elämänsä. Hänellä on sopivasti syntymäpäivä kesäkuussa, joten nyt kun sain föönin itselleni, voin kenties ostaa sen äidilleni lahjaksi (ja houkutella isäni mukaan lahjaan).

Supersoniceja myy tällä hetkellä hetkellä Stockmann.

Onko joku teistä kokeillut Supersonicia?

Kuvat Katja Kokko

Laite saatu maahantuojalta

Avainsanat: , ,