Beauty

Heleä iho hedelmähapoilla ja täydellinen meikkivoide

Beauty | 21.5.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Naturelle.fi, sisältää alekoodin

Kuluneen kevään aikana lähes täydellinen ja virheetön ihoni alkoi osoittaa räjähdyksen merkkejä kuin tyhjästä. Tavallisesti en hätkähdä muutamasta näpystä siellä täällä, sillä ne tulevat ja menevät ja ovat usein linkissä siihen, mitä olen pistänyt suustani alas. Muutama viikko sitten otsassani tapahtui kuitenkin sen sorttinen räjähdys, että oli pakko pysähtyä analysoimaan tilannetta pintaa syvemmältä ja laittaa ruokavalio suurennuslasin alle.

Olen ollut pitta-ruokavaliolla koko kevään, hyvinkin kuuliaisesti arkena, mutta perjantai-iltaisin tallilta palatessani olen alkanut elää salakavalasti kuin pellossa, mikä on yleensä jatkunut sunnuntaihin asti. Tässä kohtaa on toki hyvä todeta, että elämästä kuuluu nauttia ja olen ehdottomasti samaa mieltä: minut kyllä tunnetaan ystäväpiirissä herkkusuuna, joka mussuttaa herkut vaikka toistenkin lautaselta hyvillä mielin. Mutta jos moinen meno jatkuu kuukausitolkulla tilanteessa, jossa suolisto ja elimistö eivät ole ihan tasapainossa muutenkaan, kyllähän siitä ongelmia seuraa. Onneksi kehossani tuntuu olevan jokin sisäinen hälytysjärjestelmä, joka ohjaa valintojani ilman sen suurempia kamppailuja. Palaan myöhemmin näihin sisäisiin detox-asioihin, sillä tämä postaus on omistettu kokonaisuudessaan iholle.

Tarkemmin sanottuna koko otsani keskiosa ja vasen ohimo nousivat täyteen pieniä ja isoja tukkeumia sekä pienen pieniä valkopäitä, jotka peittyivät kyllä meikillä, mutta meikittömyys kasvoilla paljasti näppyläisen ja röhelöisen otsan. Taustalla oli ihan varmasti mm. liian raskas ruoka, mutta varmasti myös ylikuormituksen oireet, sillä maalis-huhtikuussa arkeni oli minuuttiaikataulun kanssa elämistä. Mitä tulee ihonhoitorutiineihin, en tarkalleen ottaen muista, milloin ihoni olisi viimeksi nähnyt hedelmähappokuorintaa, sillä se on ollut niin hyvässä kunnossa. Olen käyttänyt lempeitä mekaanisia kuorintoja syväpuhdistukseen korkeintaan kerran viikossa. Kun otsaan alkoi pamahdella tukkeumia, tartuinkin ensimmäisenä mekaaniseen kuorintaan, joka oli suuri virhe ja sai tilanteen vain pahemmaksi. Tämä oli itselleni ennenkuulumatonta, sillä tukkeumat eivät vaikuttaneet sen sorttisilta, että ne suuttuisivat mekaanisesta käsittelystä. Eipä auttanut kuin rauhoitella tilannetta lempeästi ja ihoa vahvistellen. Aloin tehdä kasvoille hyvin kevyttä hierontaa lähes päivittäin auttaakseni lymfajärjestelmää kuljettamaan kuona-aineita pois. Pikkuhiljaa iho tuntui lähtevän parempaan suuntaan. Laitoin ostoslistalleni Juice Beautyn Green Apple Peel Full Strength hedelmähappokuorinnan, sillä ihoni on aina pitänyt hedelmähapoista. Samaan aikaan Naturellesta ehdotettiin toukokuisen yhteistyömme aiheeksi Juice Beautyn hedelmähappokuorintaa, joka ei olisi voinut parempaan saumaan osua.

Tein ensimmäisen Green Apple Peel käsittelyn iholleni viime viikolla ja iho otti välittömästi harppauksen parempaan. Kahden päivän kuluttua kuorinnasta tukkeumat olivat lähes hävinneet ja pienet valkopäät ikään kuin vetäytyneet pois. Tein viikon päästä iholle toisen käsittelyn, josta tämän postauksen kuvat on otettu. Harmikseni en ottanut kuvaa kasvoistani otsan ollessa täysin villiintynyt, sillä tätä rottakoetta on ollut varsin mielenkiintoista seurata alusta saakka. Sinänsä huvittava huomio, että ihopaniikin sijasta viestittelin ihosta kosmetologi-kollegani kanssa ja analysoimme mm. mitä näppyjen paikat ilmentävät.

Alla kuvat tämän viikon hedelmähappokäsittelystä. Ylin kuva on lähtötilanteesta, jossa kasvot ovat ilman meikkiä. Seuraava kuva on kuorinnan jälkeen reilun 10 minuutin vaikutusajalla. Kuorinnan jälkeen levitin kasvoille ja kaulalle Tata Harperin Moisturizing Maskin, jonka annoin vaikuttaa noin 20 minuuttia ja kolmas kuva kuva on naamion poiston jälkeen. Siinä iho punoittaa enää aavistuksen. Tavallisesti iho on parhaimmillaan kuorinnan jälkeen 1-2 vuorokauden kuluttua, jonka vuoksi otin vielä seuraavana päivänä kuvan kasvoista (neljäs kuva). Kuten kuvista näkyy, iho on silminnähden tasoittunut ja heleytynyt. Otetaanpa siis hedelmähapot hieman syvempään tarkasteluun.

Hedelmähappoja eli alfahydroksihappoja ovat mm. glykolihappo ja maitohappo. Kosmetiikassa voidaan käyttää esimerkiksi hedelmä- tai marjauutteita, jotka sisältävät luontaisesti näitä aineita: mm. sokeriruoko ja viinirypäle sisältävät glykolihappoa ja maito sekä fermentoidut vihannes- ja hedelmäuutteet maitohappoa. Toinen vaihtoehto on käyttää luontaisen kaltaista, laboratoriossa valmistettua glykoli- tai maitohappoa.

Hedelmähappojen käyttö ulottuu pitkälle historiaan aina muinaiseen Egyptiin saakka, jolloin Kleopatran kerrotaan kylpeneen hapatetussa maidossa. Hedelmähapoilla on monia positiivisia vaikutuksia ihoon, kun pitoisuus pidetään maltillisena (15 % tai alle). Ne vilkastuttavat ihosolujen uusiutumista, jolloin iho heleytyy välittömästi, stimuloivat kollageenin ja elastiinin tuotantoa, vahvistavat, kiinteyttävät ja siloittavat ihoa, kirkastavat ihon väriä, vaalentavat pigmenttiläiskiä ja arpia (etenkin glykolihappo), supistavat ja häivyttävät ihohuokosia, tasapainottavat hydrolipidikalvon pH:ta ja parantavat ihon kosteuspitoisuutta. Hedelmähapot ovat humektantteja (eli ne sitovat ihoon kosteutta) ja esimerkiksi stratum corneumin (ihon sarveiskerros) soluissa oleva luonnollinen kosteustekijä (Natural Moisturising Factor) sisältää maitohappoa, jolla on tärkeä rooli ihon kosteuspitoisuuden, mikrobitasapainon sekä ihon pH:n ylläpitämisessä. Hedelmähapot toimivat ikään kuin ihon toimintoja elvyttävänä buustina ja näenkin ne itse juuri ihoa avustavina tuotteina, joilla voidaan tasapainottaa ihoa ja auttaa sitä toimimaan paremmin.

Hedelmähapoista liikkuu jonkin verran virheellisiä huhuja, kuten väitteitä ihon ohentumisesta, pitkäaikaisen käytön haitoista tai ihon kuivumisesta. En tiedä millaisiin pitoisuuksiin näillä viitataan, mutta en ole nähnyt mitään pätevää todistetta siitä, että miedot pitoisuudet ohentaisivat ihoa tai aiheuttaisivat haittoja pitkällä aikavälillä – päinvastoin, ne auttavat vahvistamaan ihoa ja sen rakennetta. Ilmeisesti ihon ohentumisella viitataan vilkastuneeseen ihosolujen uusiutumiseen, joka kiihdyttää ihon hilseilyä poistaen kuolleita ihosoluja ja ohentaen stratum corneumia. Ne eivät kuitenkaan ohenna epidermistä, vaan tutkimusten mukaan vahvistavat sitä. Ihon kuivuminen ei myöskään aina tarkoita, etteikö kuorinta sopisi itselle: kuivumisen taustalla voi olla virheellinen jälkihoito, väärin koostettu ihonhoitotuotteiden kokonaisuus tai kuorinta, jonka vaikuttavat aineet eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla yhteen. Myös olosuhteet, joissa hedelmähappoja käytetään tulee huomioida. Ne eivät sovi yhteen esimerkiksi saunan kanssa eikä niitä tulisi käyttää välittömästi ennen tai jälkeen auringossa oleskelun. Asiat eivät siis ole suinkaan yksiselitteisiä. Ihonhoitonäkemyksiä on erilaisia ja tulkintoja sekä mielipiteitä moneen lähtöön, jokainen valitkoon itselleen toimivan ja parhaiten resonoivan näkemyksen ja filosofian. Totuus on, että kauniin ihon voi saavuttaa monenlaisilla aineilla ja hoidoilla.

Hyvistä vaikutuksista huolimatta hedelmähapot herkistävät ihoa UV-säteilylle, jolloin iho voi palaa tai alkaa punoittamaan helpommin. Tämän vuoksi niitä ei tule käyttää välittömästi ennen etelän matkaa, voimakkaassa auringossa oleskellessa eikä tietenkään iholle, joka on ärtynyt auringossa. Suomen oloissa hedelmähappoja voi käyttää, kunhan muistaa suojata ihonsa aurinkovoiteella ja välttää varsinaista auringon ottamista noin viikon verran kuorinnasta.

Hedelmähapot ovat tavallaan oikotie onneen -tuotteita. Ne ovat tehokkaita ja antavat välittömiä tuloksia. Ja juuri tässä piilee niiden toinen puoli: kuorintaan jää helposti koukkuun ja niitä tulee ylikäyttäneeksi. Jos kuorinta on liian voimakas omalle ihotyypille tai sitä käyttää liian usein, vaikutus voi kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa ongelmia. Olen myös tavannut liian monia herkkäihoisia, joille hedelmähapot eivät kertakaikkiaan sovi, mutta suosituksia ei ole uskottu ja lopputulos on kaikkea muuta kuin toivottu. Kolmas sudenkuoppa on hedelmähappokuorinnan käyttäminen väärin: rauhoittava naamio unohdetaan joko kokonaan tai iholle käytetään kuorinnan jälkeen liian voimakas naamio. Hedelmähappokuorintojen käytössä tulee siis aina huomioida ihotyyppi, ihon kunto, kuorinnan voimakkuus, oikeanlainen jälkihoito sekä toimiva ja oman ihotyypin mukainen ihonhoitotuotteiden kokonaisuus.

Ihotyypit ja -ongelmat, joille hedelmähappokuorintoja ei tule käyttää ovat herkkä ja ohut iho sekä perioraalidermatiitti (POD eli suunympärysihottuma), rosacea, atopia, couperosa ja tulehtunut akne (aknen loppuvaiheessa hedelmähapoista on usein hyötyä, etenkin arpien hoidossa, jos iho ei ole herkkä). Näille ihotyypeille ja -ongelmille en suosittele ylipäätään mitään kuorintaa.

Ihot, jotka puolestaan yleensä hyötyvät hedelmähappokuorinnasta ovat rasvainen, sekaiho, normaali ja kuiva iho, helposti tukkeutuva iho ja ikääntyvä iho (ikääntyvä iho ei ole ihotyyppi, joten ihon kunto ja rakenne tulee huomioida). Ihon voi kuoria ihotyypistä ja ihon kunnosta riippuen 1-4 kertaa kuukaudessa. Jos iho on hyvässä kunnossa ja heleän värinen, ei kuorinnalle ole mitään tarvetta. Mekaaniset kuorinnat, joissa on hyvin hellävaraiset rakeet, syväpuhdistavat ihoa, mutta myöskään niitä ei tule käyttää liian usein, sillä iho vain ärtyy mekaanisesta rasituksesta. Hedelmähapot ovat mielestäni kuorintana ehdottomasti parempia niiden monipuolisten vaikutusten ansiosta.

Jos ei ole koskaan käyttänyt hedelmähappokuorintaa, kannattaa aloittaa miedolla pitoisuudella (Juice Beautyn Green Apple Peel Sensitive kuorinta). Kuluttajille myytävät kuorinnat eivät ole vahvoja ja yli 15% pitoisuutta ei tulisi käyttää mielestäni edes hoitolassa (jotkut ammattikuorinnat ovat paljon tujumpia ja iholle aivan liian rajuja, eli tässäkin asiassa liika on liikaa). Hedelmähapot aiheuttavat iholla tyypillisesti punoitusta, kuumotusta ja kihelmöintiä (jota ensikertalainen saattaa säikähtää), mutta sen tulisi hävitä naamion vaikuttaessa tai viimeistään parissa tunnissa. Vaikutusaika voi aluksi olla hyvin lyhyt, vain pari minuuttia ja sitä voi vähitellen pidentää ihotyypin ja ihon kunnon mukaan. Tärkeää kuorinnan käytössä on huomioida, kuinka se vaikuttaa ihon kuntoon: iho ei saa mennä huonompaan suuntaan. Jos iholle ilmestyy seuraavana päivänä ärsytystä, jotain ei toivottua tai iho ei rauhoitu kuorinnan jälkeen, käyttöä ei kannata jatkaa.

Juice Beautyn Green Apple Peel Full Strength kuorinnan hedelmähappopitoisuus on 13-15 %. Kuorinta sisältää omena-, sitruuna- ja aloe vera -mehua, viinirypäleuutetta, maitohappoa ja glykolihappoa. Lisäksi siihen lisätty pajunkuoriuutetta, joka sisältää puolestaan salisyylihappoa. Salisyylihappo on betahydroksihappo, joka ei pistele ja punoita iholla yhtä voimakkaasti kuin AHA-hapot ja se sopii hyvin rasvaisen ja epäpuhtaan ihon hoitoon rasvaliukoisuutensa ansiosta. Kuorinta sisältää myös E-, C- ja A-vitamiinia sekä magnesiumia, sinkkiä ja kuparia. Green Apple Peel on paras ja tehokkain hedelmähappokuorinta, jota olen koskaan kokeillut. Pelastin sillä edellisen kerran ihoni vajaa kolme vuotta sitten, kun kasvoillani oli laaja tukkeumaräjähdys ja tälläkin kertaa se todisti tehonsa.

Juice Beauty lanseerasi Suomeen viime syksynä Gwyneth Paltrown johdolla Phyto-Pigments meikit, jotka viimeistelevät ihon heleytyksen. Sarjan valoaheijastava meikinpohjustaja ja meikkivoide ovat olleet lanseerauksesta asti päivittäisessä käytössäni ja suosittelen niitä kaikille, jotka kyselevät suosituksia luonnonkosmetiikan meikkivoiteesta. Phyto-Pigments on täydellinen meikkivoide, sillä se levittyy kauniisti, peittää juuri sopivasti eikä tarvitse kiinnitykseen kuin aivan aavistuksen puuteria ja kuivalla iholla se toimii jopa ilman puuteria. Meikkivoide pysyy hyvin iholla koko päivän ja saa ihon näyttämään todella freesiltä, tasaiselta ja kuulaalta.

Alla on kuva kasvoistani hedelmähappokuorinnan (ja Tatan naamion) jälkeen. Olen levittänyt iholle Juice Beautyn Phyto-Pigments meikinpohjustajan, joka tasoittaa ihon pintaa ja heijastaa kauniisti valoa. Iho näyttää mielestäni täydelliseltä.

Phyto-Pigments meikkivoiteesta käytän sävyä Sand, joka lienee suosituin, kellertävään taittava sävy. Levitän meikkivoiteen aina sormilla, yksi pumppaus riittää helposti koko kasvoille ja sillä määrällä saa jo peittävyyttä melko paljon. Silmänaluset peitin Phyto-Pigments peitevoiteen sävyllä Cream, joka on hieman vaaleampi peitevoide, mitä olen tavallisesti tottunut käyttämään, mutta toisaalta se tuo hitusen valoisuutta silmien alle ja vaalea sävy sopii myös näppylöiden peittämiseen.

Poskille levitin Juice Beautyn Phyto-Pigments voidemaisen poskipunan sävyn Orange Blossom – puuterimaisia poskipunia minun ei tule juurikaan käytettyä enää, sillä voidemaisten helppokäyttöisyys ja luonnollisen kuulas lopputulos on vienyt minut mennessään.

Ripsissä on Juice Beautyn Phyto-Pigments ripsiväri, joka on myös luonnonkosmetiikkaripsiväriksi täydellinen: se pitää ripset kauniisti taivutettuina, väri tarttuu ripsiin helposti ja harja on täydellisen muotoinen ja paksuinen eikä sille sotke helposti. Ripsiväri pysyy hyvin ja se on helppo työstää joko luonnollisesti tai todella näyttävästi.

Viimeinen silaus tälle heleälle lookille tulee Juice Beautyn Phyto-Pigments Lip Crayon huulipunakynän sävystä Salinas. Jos olet etsinyt helppokäyttöistä huulipunaa, jolla saa mehukkaan, aavistuksen läpikuultavan lopputuloksen, suosittelen kokeilemaan näitä kyniä. Sävyt ovat herkullisia ja huulipunakynän koostumus on ihanan pehmeä ja hoitava. Kynämäisen muodon ansiosta värin saa levitettyä tarkasti ja huulet voi rajata, mutta punan voi myös töpötellä huulille hyvin luonnollisesti. Kynää ei siis tarvitse teroittaa, vaan sitä ruuvataan toisesta päästä sitä mukaa, kun väri kuluu. Minulta löytyy myös sävy Zuma, joka on upea ja intensiivinen kirsikanpunainen, mutta tällä hetkellä olen rakastunut luonnollisiin, huulen omaa sävyä korostaviin väreihin.

Tällaisessa meikissä viihdyn aina arkisin, vaihdan korkeintaan poskipunan ja huulipunan väriä, mutta meikkivoide ja kuultopohjustus on ja pysyy, enkä ihan helpolla niistä aio luopua.

Teillä on nyt loistava tilaisuus hankkia Juice Beautyn tuotteita mukavalla alennuksella, sillä Naturelle tarjoaa blogini lukijoille 15 % alennuksen kaikista Juice Beautyn tuotteista koodilla JB15, joka on voimassa 31.5.2017 asti. Alennuksen saa verkkokaupasta ja Bulevardin myymälästä. Jos hankit hedelmähappokuorinnan, muistathan myös tarkistaa, että muut ihonhoitotuotteet ovat kunnossa ja vastaavat ihosi tarpeita.

Oletteko kokeilleet Juice Beautyn hedelmähappokuorintaa? Minkä naamion kanssa käytätte sitä? Entä kuuluuko Juice Beautyn meikit myös sinun suosikeihin?

Kuvat Mikko Rasila

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , ,