Body & Mind

Nainen, joka olen ja joksi haluan tulla

Body & Mind | 8.3.2016 | Katja Kokko

Alkuvuoden ajan elämässä ovat puhaltaneet muutoksen tuulet. Ihanan keveät sellaiset. Muutoksen keskellä koen yhä tärkeämmäksi säilyttää tasapainon ja rauhan. Ääripäät mihin tahansa suuntaan kuluttavat energiaa, vetävät ylikierroksille ja lopulta uuvuttavat. Tuntuu, että tällä hetkellä kaikista tärkeintä on pysyä skarppina ja läsnä tai muuten universumi ottaa käyttöön kovemmat otteet. Tästä sain eilen muistutuksen, kun auto ajoi päälleni matkalla joogasalille. Onneksi hiljaa ja kaaduin ehjin nahoin konepellin päälle ilman mustelmia. Viisikymmentä metriä ennen tapahtunutta olin ajatellut, että käyn pikkuisen ylikierroksilla.

Näin naistenpäivän kunniaksi pysähdyin hetkeksi tarkastelemaan sitä naista, joka minä olen nyt, sekä miettimään, millainen nainen haluan olla ja millaiseksi tulla.

Nainen, joka olen

Itsenäinen. Olen aina ollut vähän pikkuvanha ja itsenäistynyt siinä määrin jo 16-vuotiaana, että muutin tuolloin pois kotoa toiseen kaupunkiin opiskelemaan. 12-vuotiaana laadin vanhemmilleni sopimuksen, jolla minulla olisi valta päättää itse menoistani, tuloistani sekä rahan käytöstäni. Olin hyvin päättäväinen, enkä ole koskaan kysynyt vanhemmiltani lupaa nuorempana tekemiini päätöksiin. Elämässäni on ollut ajanjaksoja, jolloin en olisi kuitenkaan pärjännyt itsenäisesti, mutta myös lukuisia, jolloin olen vetäytynyt kaikelta avulta, koittanut selviytyä ja lopulta luhistunut. Itsenäisyys tarkoittaa minulle tällä hetkellä elämäni rakentamista arvojeni ja sisäisen rytmini mukaiseksi. Vapautta luoda urastani oman näköiseni, kiinnostukseni kohteita ja intohimojani vastaava eikä toisten sanelema. Unelmia ei koskaan tuoda tarjottimella ja niihin liittyy paljon haasteita ja epävarmuutta. Itsenäisyys tarkoittaa minulle myös tasapainoista suhdetta itseeni sekä sisäistä voimaa ja iloa, joka kantaa minua läpi vaikeiden hetkien.

Itsevarma. Tunnen heikkouteni ja vahvuuteni. Tunnistan, milloin ja mihin tarvitsen apua, osaan etsiä sitä työprojekteissa ja henkilökohtaisissa asioissa. Luotan intuitiooni yhä vahvemmin enkä horjahda tai ota itseeni helposti enää. Epävarmuus ilmeni ennen toisten miellyttämisenä, joka saattoi mennä äärimmäisyyksiin. On eri asia olla ystävällinen ja korrekti, kuin miellyttää väkisin. Itsevarma ihminen osaa olla ystävällinen.

DSC_2433

Oman arvonsa tunteva. Oman arvoni tunteminen tarkoittaa, etten alistu toisten ihmisten kynnysmatoksi, huonolle kohtelulle tai hyväksikäytölle – koskee niin yksityis- kuin työelämää. Idolini Garance Doré kirjoitti vastikää julkaistuun bestselleriinsä luvun ”Don’t fuck up your hello”, jossa hän armahti meidät kaikki huonoista päivistämme ja henkilökohtaisista issueistamme: tällöin on sallittua mokata tervehtiminen. Mutta jos teet sen kahdesti, olet kusipää. Mulkeroiden miellyttämisestä on syytä sanoutua irti. Yhtä lailla, kuin paskoista poikaystävistä, muista ihmissuhteista ja työyhteisöistä.

Sydämellään elävä. Kuuntelen valinnoissani sydäntäni ja intuitiotani. Sitä, miltä minusta tuntuu. En osaa tehdä järkiperäisiä ratkaisuja tai ajattelen, että ainoa olemassa oleva järkiratkaisu on kuunnella omaa sydäntä. Jotta intuition ääneen tuntee tai kuulee, pitää olla vahva yhteys omaan itseen – olla maadoittunut ja elää todellisuudessa haihattelun ja unelmoinnin sijasta. Intuition kuuntelua häiritsevät sydäntä ja mieltä painavat asiat sekä pilvilinnoissa eläminen (ja tämän takia vetovoiman laki ei toimi monella toivomallaan tavalla). Siksi oman mielen demonien ja menneisyytensä kanssa diilaaminen on tärkeää. Siihen työhön tarvitsee yleensä ammattiapua. Hyvä terapeutti on yksi parhaista investoinneista, mitä oman elämänsä eteen voi tehdä.

Keskusteleva. Osittain tämän pitäisi olla vasta seuraavassa kohdassa nainen, joksi haluan tulla. Olen aina ollut avoin, rakastan puhua ja keskustella. Olen kuitenkin kertonut joskus blogissakin olevani äärimmäisen surkea small talkissa. Ja monissa muissa tilanteissa, joissa pitäisi osata keskustella niitä näitä. Vaivaannun toisinaan helposti ja olen huono peittelemään sitä, sillä olen suorasukainen ihminen. Keskustelu on minulle tärkeää ja haluaisin olla siinä parempi, kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Nainen, joksi haluan tulla

Pilke silmäkulmassa, hymy herkässä. Nainen, joksi haluan tulla, on äärimmäisen huumorintajuinen. Oikeastaan se miten näen ikääntymisen, on rentouden ja huumorintajun lisääntyminen. Sellainen haluan olla, en valaistunut ja seesteinen, jolla ei ole negatiivisia tuntemuksia. Rakastan rosoja.

Unelmansa toteuttanut. Toivon, että iän myötä luovuuteni kehittyy ja saan aina seurata ja toteuttaa asioita, jotka tuntuvat minusta hyvältä ja saavat sydämeni täyttymään kiitollisuudesta. Toivon, että mitä ikinä unelmia minulle matkan varrella kehittyykään, uskallan seurata niitä, mikäli ne todella tuntuvat oikealta.

Itselleen rehellisenä elänyt. Toivon, että elän elämäni uskollisena ja rehellisenä itselleni. Jos se tarkoittaa kipeitä päätöksiä ja muutosta, minulla on voimaa niihin, enkä kadota luottamusta itseeni ja siihen, mikä tuntuu minusta oikealta.

DSC_0082

Toisia auttanut ja merkityksellisiä asioita tehnyt. Toivon, että työni olisi aina jollain tapaa merkityksellistä toisille ihmisille sekä ainakin pikkuriikkisen tälle maapallolle. Mielestäni autamme parhaalla tavalla tätä maailmaa, kun osaamme kanavoida potentiaalimme oman sisimmän kautta. Minun auttamiseni liittyy esimerkiksi naisiin, tyttöihin, naiseuteen, kehoon, hyvinvointiin, itsensä arvostamiseen, kauneuteen, puhtaampaan kosmetiikkaan ja ympäristöön. Toivon, että asiat joita olen tehnyt ja tulen tekemään, voivat sytyttää jonkun toisen ihmisen sisällä jotain merkityksellistä, jonka hän puolestaan kanavoi positiivisesti eteenpäin. (Mainittakoon, että apua tarvitsevien ja hädässä olevia auttaminen on itsestäänselvyys.)

Elämänkumppani. En ole koskaan ollut se tyttö tai nainen, joka on unelmoinut lapsista ja omakotitalosta. Arki tarhan, harrastusten ja työn välillä ei tunnu siltä elämänrytmiltä, mitä haluan. Olen viime aikoina pohtinut haluanko lasta. Kyllä tässä iässä hormonit hyrräävät ja vauvat ovat ihania. En silti voi sanoa, että haluaisin tosissani äidiksi. Moni pelkää varmasti yksin jäämistä vanhana ja onhan se aika pelottava ajatus. Siitäkään huolimatta, lapsen saaminen ei ole minulle selkeä eikä lainkaan yksinkertainen unelma. Sen sijaan niin kauan kuin muistan, on haaveeni ollut elämänkumppani. Vahva kumppanuus yltää kaikkien perinteisten perhehaaveiden yläpuolelle. Uskon, että jos lapsen saaminen on tarkoitettu, se tapahtuu väistämättä, mutta elämänkumppanuus on minun sieluuni kirjoitettu. Ja koska rakkaus on maailmassa kauneinta, lukeutuu naimisiin meno unelmiini.

Näissä tunnelmissa, hyvää naistenpäivän iltaa kaikille teille upeille naisille! Kertokaahan, millaisia naisia te haluaisitte olla?

Kuvat minusta Cindy Riera ja Denis Vinokur

Avainsanat: , , , , , , ,