Beauty

Näin valitset täydellisen kosteusvoiteen kevääksi

Beauty | 2.4.2017 | Katja Kokko

Kosteusvoiteen päivitys keväiseen versioon alkaa olla ajankohtainen juuri nyt. Voide kannattaa päivittää koostumukseltaan ohueen kosteusvoiteeseen, joka sisältää kosteutta huomattavasti rasvaa enemmän, jolloin voide kosteuttaa intensiivisesti ehkäisten tehokkaasti pintakuivuutta, joka on monella meistä ongelmana kevään kuivassa ja katupölyn kyllästämässä ilmassa. Rannikolla asuvilla mereltä tuleva viima on myös ulkoinen rasite iholle, joka aiheuttaa helposti ihon entsyymitoiminnan häiriintymistä ja pintakuivuutta.

Jotta ravitsevat rasvahapot, vitamiinit, antioksidantit ja hivenaineet pääsevät imeytymään ihoon, ihon kosteustasapainon tulee olla kunnossa. Tästä syystä suosittelen runsasta kasvoveden käyttöä (mielellään käsin painellen iholle, jolloin kasvovettä ei tule pyyhkineeksi pois iholta) sekä ohutta kosteusvoidetta. Kosteusvoiteen päälle kannattaa levittää vielä kasvoöljyseos tai hyvin kuivalle iholle balmi, joka on huoneenlämmössä kiinteää, mutta sulaa ihon lämmöstä öljyksi. Tällöin öljyjen sisältämät ravinteet pääsevät imeytymään ihoon ja lisäksi öljyt ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta. Halutessaan öljyn voi sekoittaa myös voiteeseen, tähän ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa.

Kosteusvoiteen tulisi tietenkin olla mahdollisimman laadukas. Suosi voiteita, joiden raaka-aineluettelon alusta löytyy mahdollisimman paljon kokonaisia kasviraaka-aineita. Ensimmäisenä luetteloon on listattu vesifaasin muodostava aine tai aineet, joka voi olla puhdistettu vesi tai esimerkiksi jokin kukkais- tai kasvivesi. Edullisemmissa voiteissa se on yleensä aina vesi. Tämän jälkeen tulevat öljyfaasin muodostavat aineet, eli rasvat. Suosi voiteita, joissa nämä aineet ovat kokonaisia kasviöljyjä, eli ne esiintyvät latinankielisillä nimillään ja on helppo tunnistaa. Lisäksi öljyfaasissa on emulgaattori, jotta vesi ja rasva saadaan liukenemaan toisiinsa. Emulgaattori muodostuu yleensä kahdesta tai kolmesta aineesta (kuten Cetearyl alcohol + Cetearyl glucoside tai Cetearyl olivate + Sorbitan olivate). Näiden lisäksi voidepohjassa saatetaan käyttää kokonaisista kasviöljyistä hajottamalla valmistettuja esteriöljyjä, jotka tuovat silkkistä ja ihoa pehmittävää tuntumaa voiteelle, mikä voi olla niiden funktio silikonimaisen tunteen vuoksi. Hyvin usein edullisessa luonnonkosmetiikassa esteriöljyt esiintyvät kuitenkin raaka-aineluettelon alussa, jolloin on selvää, että niillä on korvattu aitojen kokonaisten kasviöljyjen käyttö edullisuuden vuoksi. Tällöin tuotteen aito hoitavuus kärsii, sillä keinotekoinen öljy ei voi koskaan olla yhtä hoitava, kuin aito, kokonainen kasviöljy. Tällaisia raaka-aineita ovat mm. Caprylic/capric triglyceride, Dicaprylyl ether, Coco-caprylate, Cetyl palmitate, Cocoglycerides ja Isoamyl laurate.

Kokosin vinkiksi kolmesta eri hintakategoriasta huippuhyvät voiteet, jotka sopivat loistavasti kevääseen ja täyttävät omat laatuvaatimukseni.

Edullinen

Neal’s Yard Remedies Orange Flower Daily Moisture

Kokeilin tätä voidetta Neal’silta vasta hiljattain ja haltioiduin. Voide on ehdottomasti paras, mitä olen merkiltä kokeillut! 100 ml pulloon pakattu ohut, täydellisesti kosteuttava ja hyvin imeytyvä voide on todella edullinen, sillä yleensä voiteet pakataan 50 ml purnukoihin. En muista olenko koskaan nähnyt yhtä laadukasta voidetta tässä hintakategoriassa, todennäköisesti en. Voiteessa ei ole mitään turhaa ja hoitavat aineet on valittu huolellisesti. Voidepohjan kasviöljyt ovat kevyt ja kirkastava aprikoosinkiviöljy sekä ravitseva auringonkukkaöljy, joka auttaa kosteutta pysymään ihossa tukkimatta huokosia. Varsinaiset aktiiviset raaka-aineet ovat gotu kola -uute ja granaattiomenansiemenöljy, joissa on runsaasti antioksidantteja ja ne kirkastavat ihoa, kosteuttava hyaluronihappo sekä rauhoittava kaurauute. Tuoksu tulee nerolin, mandariinin ja ylang ylangin eteerisistä öljyistä ja on aromaterapeuttisilta vaikutuksiltaan virkistävä, mutta öljyillä on vielä ihonhoidollisetkin vaikutukset, ne kirkastavat ja pehmittävät ihoa. Todella timanttinen voide, joka sopii kaikille ihotyypeille.

Keskihintainen

Esse Omega Light Moisturiser

Essen Omega Moisturiserit on pakattu pieniin 10 ml purnukoihin ja pakkauksesta löytyy niitä 5 kpl. Ne kulkevatkin kätevästi mukana reissulla tai urheilukassissa, mutta pienten purnukoiden funktio on säilyttää marulaöljyn ja kalaharin meloniöljyn runsaat omega-rasvahapot mahdollisimman tuoreina ja vaikuttavina, sillä omegat härskiintyvät helposti. Yksi purnukka kestää päivittäisessä käytössä noin kaksi viikkoa, jonka aikana omegat säilyttävät tehonsa. Esse ei käytä tuotteissaan lainkaan puhdistettua vettä ja voiteen vesifaasi muodostuukin uudistavasta aloe vera -uutteesta. Aktiivisina raaka-aineina ovat lisäksi hyödyllisiä mikrobeja ruokkiva prebiootti inuliini, antioksidanttipitoiset, kirkastavat rooibos- ja viinirypäleensiemenuutteet sekä C-vitamiini ja rauhoittava bisabolol. Tuoksu on myös Essen voiteissa peräisin eteerisistä öljyistä, tässä voiteessa vaniljasta, ruusugeraniumista, melissasta, frankinsensistä, patsulista ja laventelista. Aromaterapeuttisten vaikutusten lisäksi ne siloittavat ihoa, tasapainottavat talineritystä ja kirkastavat. Omega Light on täydellisen ohut ja superkosteuttava voide, jota soisin kyllä hyvin kuivankin ihon kokeilevan yhdessä balmin tai öljyn kanssa. Öljyksi sopii Essen Repair Oil ja balmiksi esimerkiksi Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balm. Omega Moisturiserit sattuvat muuten olemaan paraikaa tarjouksessa Natural Goods Companyn verkkokaupassa.

Luksus

Tata Harper Illuminating Moisturizer

Luksusvoiteeksi valitsin Tatan ohuen, voimakkaasti valoa heijastavan kosteusvoiteen, jolla on hoitavien vaikutusten lisäksi välittömästi näkyviä vaikutuksia ja tuotteeseen on haettu selkeästi myös silkkistä tuntumaa. Vaikutukset ja tuntuma yhdessä tekevät tästä melkeinpä meikkituotteenkin. Voiteesta näkee heti raaka-aineluetteloa lukiessa, että tuotekehittelyssä on hyödynnetty modernia teknologiaa, joka yhdistää tehokkaat aktiiviset raaka-aineet sekä pitkälle hiotun koostumuksen. En todellakaan liputa aina tällaisten tuotteiden puolesta, etenkin, jos kyseessä on iholle jätettävä kosteusvoide, mutta valitsin sen joukkoon erilaisuutensa vuoksi ja itse rakastan voiteen tuomaa tervettä hohdetta. Voidepohjan vesifaasi muodostuu aloe vera -mehusta sekä ruusuvedestä. Saflorin oleosomit, vesi ja glyseriini muodostavat ihon kosteustasapainoa parantavan emulsiopohjan. Hoitavina rasvoina ovat jojobaöljy, mangovoi ja kaakaovoi. Aktiivisten raaka-aineiden lista on Tatalle ominaiseen tapaan pitkä. Voiteesta löytyy mm. kirkastavaa ja kosteuttavaa hunajaa, juonteita täyteläistävää hyaluronihappoa, vahvaa antioksidanttia superoksididismutaasia, tukkoisuutta poistavaa paju- ja mesiangervouutetta, rauhoittavaa kehäkukkaa, kirkastavaa alfalfaa, kiinteyttävää raateuutetta sekä timanttijauhetta, joka heijastaa voimakkaasti valoa. Voide tuo iholle upean kuullon ja ihon ollessa hyvässä kunnossa ja esimerkiksi hieman päivettynyt, ei tämän päälle tarvita meikkiä lainkaan. Upean yhdistelmän saakin luotua Chocolate Sunin kasvojen itseruskettavalla tai Eco by Sonyan itseruskettavalla kasvovedellä sekä tällä voiteella. Timanttivoide toimii lisäksi loistavana valoa heijastavana meikinpohjustajana, joka tekee silkkistä tuntumaa luovien esteriöljyjen ansiosta ihon pinnasta sileän. Meikki levittyy sen päälle tasaisesti ja valoa heijastava efekti kuultaa kauniisti myös ohuen meikkivoiteen alta.

Mikä näistä voiteista on sinun valintasi?

Kuva Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Avainsanat: , , , , , ,