Lifestyle

Kukkia ja jäätelöä

Lifestyle | 4.4.2017 | Katja Kokko

Yhteistyössä Ingman

On tässä viime aikoina tullut syötyä aika paljon jäätelöä, sillä sain maisteltavakseni Ingmanin uusia vegaanijäätelöitä (onneksi viileä ja makea maku on ayurvedan mukaan pittalle sopiva, kunhan ei vedä sokeriövereitä). En ole koskaan ollut sorbettien ja mehujäiden ystävä, vaan rakastan herkutella oikein kermaisella ja samettisella jäätelöllä. Kauppojen maidoton jäätelötarjonta on ollut kuitenkin pitkään todella rajoittunutta, eikä merkkejä ja makuja ole ollut tarjolla kuin muutamaa sorttia, jonka vuoksi jäätelö ei ole kuulunut vakioherkkuihini. Kermajäätelöstä makuyhdistelmiä tuntuu sen sijaan löytyvän nykyisin niin paljon, kuin mielikuvitusta vain riittää, mutta vatsani tulee niin kipeäksi maitoon tehdystä jäätelöstä, että oma oloni menee yleensä mielitekojen edelle. Kipeän ja turvonneen vatsan lisäksi minulle tulee maitoon tehdystä jäätelöstä tukkoinen ja samea olo.

Onneksi vegaanijäätelöiden kysyntä on kasvanut niin paljon, että Ingman lanseerasi sopivasti kesää kohti mentäessä maidottomista jäätelöistä kunnon sortimentin ja mikä parasta, ei pelkästään paketissa myytäviä, vaan myös tuutteja ja tikkujäätelöitä. Silloin kun ostan jäätelöä, ostan mieluiten juuri kerta-annoksen, koska sinkkutalous ja överivaara.

Vegaanijäätelöissä on vatsaystävällisyyden lisäksi toki myös sekin hyvä puoli, että ne ovat eläinystävällisiä ja ekologisia. Itse olen todella tarkka maidon alkuperästä ja tavallisen maidon sijasta omaan ostoskoriini päätyykin aina jokin kasvimaito. Olen juonut jo vuosia cappucinoni kasvimaidolla ja tavalliseen maitoon tehty ei edes maistu mielestäni hyvältä. Jokainen kasvimaitoon vaihtanut ystäväni on kokenut saman, vaikka olisikin aluksi vierastanut kasvimaitoa esimerkiksi juuri kahvissa. Lisäksi eron huomaa myös olossa.

Vegaanijäätelöissä ei ole puolestaan kovin suurta tai ainakaan millään tavalla negatiivista eroa maitojäätelöön, vaan niiden koostumus on ihana kermainen ja täyteläinen. Ingmanin vegejädeistä löytyy soija-, riisi- ja mantelimaitoon valmistetut vaihtoehdot. Soijajäätelövalikoiman makuina ovat vanilja, mansikka ja suklaa, jotka myydään paketissa sekä päärynä-tikkujäätelö ja caramel toffee -tuutti. Riisimaitojäätelöstä on tarjolla vanilja-tuutti ja vanilja-paketti. Mantelimaitojäätelöstä on tällä hetkellä vain yksi vaihtoehto, cocoa twist, jossa on vaniljajäätelöä ja kaakaokastiketta. Kaikki jäätelöt ovat gluteenittomia.

En huomannut Ingmanin vegaanijäätelöiden koostumuksissa eroja keskenään, vaan mielestäni kaikki olivat juuri sellaisia, kuin hyvän jäätelön kuuluukin olla eikä niistä juurikaan huomaa, ettei kyseessä ole lehmänmaitoon valmistettu jäätelö – ja kuten sanottua, itse en edes osaa kaivata sellaista. Ainoastaan mantelijäätelön kohdalla maistoin mantelimaidon, mutta senkin hyvällä tavalla. Toivottavasti tulevaisuudessa mantelimaitojädeen tulisi muitakin makuja.

Yhden hengen jäätelöraatini valitsi suosikikseen caramel toffee -tuutin, päärynä-tikkujäätelön sekä mantelimaitojäätelön, koska olen kaivannut vegaanijädeihin erikoisia makuja ja erityisesti sitkeää kinuskikastiketäytettä. Päärynä toi puolestaan mieleen lapsuuden Ville Vallaton tikkujäätelön ja se on hyvä vaihtoehto silloin, kun tekee mieli jotain raikasta (mutta ei tykkää mehujäästä). Mantelimaitojäde oli melko makea, mutta tykkäsin siitä, että mantelimaito maistui jäätelössä hieman. Klassikkoherkku on toki myös vanha kunnon trio, vanilja, suklaa ja mansikka yhdessä.

Minulle jäätelö maistuu sellaisenaankin, mutta jos tuunaan annoksia jotenkin, murustelen päälle keksiä, raakasuklaata tai raakasuklaalla kuorrutettuja mulpereita. Kesällä yksi jäätelöannos on ylitse muiden: tuoreet puutarhavadelmat, luomumansikat tai mustikat vaniljajäätelöllä, koristelu villikukilla.

Uudet jädet löytyvät jo kaupoista, joten jos aurinkoinen kevätpäivä saa jäätelöhampaan kolottamaan, kurvaa kaupassa jätskialtaan kautta – kevään ensimmäinen jäätelö on joka vuotinen juhlahetki!

Millaisena te syötte jäätelönne? Valitsevatko muutkin ei vegaanit mieluummin vegemaitojäätelön?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: