Body & Mind

Mystisen pirteyden jatko + alekoodi joogavaatteisiin

Body & Mind | 11.8.2015 | Katja Kokko

_DSC7404

Mystinen pirteys sai jatkoa vielä toisenkin aamujoogaohjaus-viikkoni osalta ja rottakokeen paikkaansapitävyys tuli todettua heti viikonlopun koittaessa – sekä näiden kahden opetusviikon välisenä viikonloppuna että niiden jälkeen. Olen nimittäin sortunut nukkumaan heti vapaapäivän koittaessa pari tuntia pidemmät unet ja johan olen ollut pöpperössä niinä päivinä!

Kahden opetusviikon ajan oma joogaharjoitukseni oli pelkkää yin-joogaa, joka taatusi edesauttoi energisyyttä, kun en rasittanut kehoani voimakkaalla harjoituksella.

Kahden viikon jälkeen tein paluun normaaliin astangaharjoitukseen, joten tehdäänpä pieni tilannekatsaus, mitä kroppa sanoi kello viiden herätyksen ja astangan yhdistämisestä. (Tämä rytmihän oli vuosia minulle normaali, mutta siihen yhdistyi myöskin tuolloin stressaavampi elämäntilanne, joka lopulta yltyi niin pahaksi, että jouduin luopumaan aamurytmistäni täysin ja sen jälkeen systeemit ovatkin olleet aivan sekaisin.)

Palattuani astangaharjoitukseen, olin parina ensimmäisenä päivänä hieman väsyneempi, sillä keholla kesti palautua harjoituksesta tauon jälkeen normaalia pidempään. En siltikään tarvinnut päiväunia, mutta aloin epäillä olisiko näin aikainen herätys ja astanga siltikään enää se paras yhtälö minulle. Kolmannen päivän harjoituksen jälkeen olin kuitenkin jälleen yhtä energinen ja pirteä, kuin opetusviikkojeni aikana ja se jatkui – seuraavaan viikonloppuun saakka. Sorruin nimittäin jälleen nukkumaan pidemmät unet ja pöpperöhän siitä taas seurasi!

Uskottava se siis oli, että meikätytölle ei sovi aamukuutta pidempään nukkuminen. Jatkoinkin koko seuraavan viikon jälleen aikaisia herätyksiä ja tein hieman rankempaa astangatreeniä, mutta väsymys ja päivätorkkujen tarve pysyivät visusti poissa pirteyden tullessa vallitsevaksi olotilaksi.

_04A3770

Nyt olen lomalla Keski-Suomessa, herännyt joka päivä kuudelta ja touhunnut koko päivän. Yleensä haluan lomalla vain loikoilla, mutta tällä kertaa suorastaan janoan puuhasteua ja aktiviteetteja! Olen menettänyt kahvakuulaneitsyyneni ja pulikoinut järvessä niin, että kohta minulle kasvaa räpylät! Alankin epäillä, että olen aina aiemmin lomaillut niin väsyneenä, ettei mikään muu, kuin auringossa löhöäminen ole tullut sen vuoksi kyseeseen. Nyt alkaa kyllästyttämään ja väsyttämään saman tien, jos ei ole tekemistä, sillä energiaa tuntuu riittävän ihan koko ajan. Päivätorkut ovatkin pysyneet tällä lomalla poissa, mutta iltaisin simahdan jo yhdeksältä! Kaikki netissä roikkuminen ja sarjojen töllääminen ovat myöskin jääneet illoistani pois jo opetusviikkojeni aikana.

Summasummarum: olen vissi aamuihminen, jolle yökukkuminen on myrkkyä puhumattakaan sarjojen vahtaamisesta iltaisin (vaikka se onkin joskus ihanaa!). Silmäni ovat aivan sikkurassa viiden aikaan aamulla ja tarvitsenkin reilusti aikaa köllöttelylle silmät auki ennen ylös nousemista – tämän jälkeen olen täysin hereillä muutamassa minuutissa. Säännöllinen liikunta ja astangaharjoitus (4-5 kertaa viikossa) auttavat ylläpitämään energiatasojani, sillä epäsäännöllisyys kuluttaa energiaa, kun keholla kestää palautua harjoituksesta pidempään. Lisäksi joogaharjoituksen pituutta ja siihen käyttämää voimaa ja energiaa on säädeltävä päivittäin, jotta ei puolestaan väsy ylirasituksen takia.

_04A3702

Olen todella kiitollinen, että kaksi viikkoa aamujoogaohjausta pakottivat minut heräämään kukonlaulun aikaan ja saivat tajuamaan, että syy väsymykseeni ja vetämättömään olooni olikin vain epäsäännölliseksi lipsahtaneessa unirytmissä ja liian pitkään nukkumisessa, jonka vuoksi asanaharjoituskin takkusi vähän väliä.

Uskon, että kaikki kehotyypit eivät ole samanalaisia aamuvirkkuja, joten itseään on turha ahtaa väkisin muottiin, johon ei vain sovi. Suosittelen silti kokeilemaan aikaisin heräämistä, säännöllistä liikuntaa (joka ei mene överiksi), unirytmin ylläpitämistä sekä iltojen rauhoittamista sarjoista ja netissä roikkumisesta, mikäli kärsit mystisestä uupumuksesta ja energiavajeesta. Aikaisiin aamuihin tottuminen vie muutaman päivän, mutta saatat yllättyä seurauksista!

_04A3794

Sitten minulla on hyviä uutisia: lempijoogavaatemerkkini Wellicious lupautui tarjoamaan -10 % alennuksen verkkokauppaansa kaikille lukijoilleni joogaoppilaideni lisäksi! Eli koodilla KATJA10 irtoaa alennus kaikista normaalihintaisista tuotteista – ja aikarajaa alennukselle ei ole asetettu (ilmoitan, mikäli semmoinen tulee). Tilasin itse juuri läjän uusia joogatoppeja ja laitan ne näytille blogiin heti, kun saan niistä kunnon kuvat. Welliciouksen joogatopit ovat nimittäin aivan parhautta, kuten myös monet legginseistä, jollei aina halua pukeutua sateenkaaren värisiin Teekeihin.

Mikäli astangajoogan aloitus kiinnostaa, on elokuun viimeisen viikonlopun alkeiskurssilla vielä reilusti tilaa. Itse syksyn kurssi on jo täynnä.

_04A3826

Ylin kuva Mikko Rasila, loput Dorit Salutskij

Avainsanat: , , , ,