Beauty

Kaksi ruskettavaa kummajaista

Beauty | 12.8.2015 | Katja Kokko

DSC_1266

Ette varmasti ole välttyneet tämän kesän purkkirusketusrakkaudeltani. Kun ei kerta taivaalta ole tippunut väriä, niin otetaan se purkista sitten. Onneksi luonnonkosmetiikassa löytyy tähänkin tarjontaa.

Toistaiseksi The Organic Pharmacyn suosikki-itseruskettavalle* ei ole löytynyt korvaajaa, sillä sekä Biosolis* että EQ Evoa* antavat  omaan makuuni turhan lattean värin siihen verrattuna. Ne ovat tosin vitivalkoiselle iholle sopivia tai jos väriä ei kaipaa kuin häivähdyksen. Itse pidän luonnollisesta, mutta selkeästi päivettyneen näköisestä väristä.

Kasvoille olen sen sijaan löytänyt kaksi mielettömän ihanaa itseruskettavaa, jotka menevät kyllä outojen tuotteiden top kymppiin. Kummajaiset ovat peräisin luksus rusketusbrändi Vita Liberatalta ja sain ne testiin maahantuojalta.

Kyseisellä brändillä ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia, vaikka osa tuotteista onkin miltei kriteerit täyttäviä. Paino sanalla miltei – sillä lähes jokaisessa tuotteessa on 1-2 ei sallittua ainetta (ja osassa enemmänkin), joten tässä kohtaa saa sitten itse punnita, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä.

Vartalon itseruskettavia en ole Vita Liberatalta toistaiseksi testannut kahdesta syystä: värittömät geelit sisältävät mm. silikonia sekä Disodium EDTA:a, joita ei luonnonkosmetiikassa sallita.

Värilliset mousset puolestaan täyttäisivät kriteerit väriaineitaan lukuunottamatta, mutta haluan itseruskettavani olevan mieluiten väritöntä, sillä tykkään levittää sen iltaisin – pronssinhohtoinen aine kun ei oikein sovellu yhteen valkoisten pellavalakanoiden kanssa ja viime kädessä luonnonkosmetiikassa ei sallitut väriaineet saavat jättämään tuotteen hyllyyn.

Harmittaa, että merkki hyödyntää loistavasti kasviraaka-aineita ja luonnollista alkuperää olevia aineita, mutta sitten jättääkin homman viime metreilllä puolitiehen. Pöh.

DSC_1286

Nämä uudet kokeiluni ovat kuitenkin niin ihania, että laitetaan vinkit jakoon. Toinen tuote on kasvoille yöksi jätettävä itseruskettava naamio ja toinen todella erikoinen konsepti nimeltä itseruskettava aurinkopuuteri! Hello, ai että kiinnosteleeko?!

Kermainen yönaamio on koostumukseltaan taivaallista. En ole vuosikausiin käyttänyt kasvoille itseruskettavaa ja muistikuvani niistä on varsin tukkiva, mikä ei sinänsä ole ihme, viimeiset kokeilut kun ulottuvat aikakauteen ennen luonnonkosmetiikkaan siirtymistä. Itseruskettava yönaamio on ihanan hengittävä ja silkkinen ja sävystä tulee täydellisen luonnollinen, miltei huomaamaton, joka on kasvojen itseruskettavassa ehdottoman tärkeä kriteeri. Naamio sisältää ihania kasviuutteita, kuten omenaa, malvaa ja alppipajuyrttiä (alpine willowherb – mikä sitten onkaan suomeksi oikeasti), jotka kirkastavat ihoa ja vilkastuttavat ihosolujen uusiutumista (eli kuorivat kevyesti).

Tuotteen incin loppupäässä komeilee kuitenkin kaksi luonnonkosmetiikassa yleisesti ei sallittua ainetta: polyacrylamide sekä laureth-7. Nämä meinasivat jäädä itseltänikin huomaamatta, kun ovat ihan incin lopussa. Mutta sitähän ei voi tietää, paljonko näitä aineita on käytetty, sillä raaka-aineet, joiden pitoisuus on alle 1 % saadaan ilmoittaa missä järjestyksessä tahansa – eli pahikset viimeiseksi, niin inci näyttää paremmalta.

Mainittakoon, että esim. Soil Association saattaisi ehkä hyväksyä nämä aineet, sillä tuote sisältää lähestulkoon muuten pelkkiä luomuviljeltyjä raaka-aineita. En ole aivan 100 % varma heidän kriiteereistään näiden kohdalla, mutta Ecocertilla tai BDIH:lla nämä eivät menisi lävitse – mutta toisaalta kumpikaan sertifikaatti ei vaadi yhtä korkeita luomuviljeltyjen raaka-aineiden määrää, kuin Soil Association. Vähän kaksipiippuinen juttu siis. (Huomautettakoon muuten, että myös Madaran hoitoaineissa sekä Santen Brilliant Care – ja Neal’s Yard Remediesin Rose-hoitoaineessa on luonnonkosmetiikassa kiellettyjä aineita. Eli jotain pikkupahiksia löytyy muiltakin.)

Itselleni tämä on oikeastaan periaatekysymys, sillä en usko, että nämä raaka-aineet tässä tuotteessa käytettynä aiheuttavat minulle haittaa. Mutta jos on mahdollisuus valmistaa ilmankin, niin en näe järkeä tämmöisten aineiden käytössä. Joten naamio tuskin päätyy ostoskoriini testituubin loputtua.

DSC_1328

Itseruskettava aurinkopuuteri sen sijaan menee täysin luonnonkosmetiikasta väriaineitaankin myöten. Minä sain testiin sävyn 01 Sunkissed. Tämä tuote sai minut rakastumaan välittömästi ja ylisanoja on kyllä jälleen vaikea säästellä!

En ole mikään aurinkopuutereiden ylin ystävä, sillä ne ovat usein sävyltään liian oransseja ja liian kiiltäviä. No, tässäpä ei ole kumpaakaan ominaisuutta! Sävy on täydellisen neutraali, mutta lämmin ruskea ja kaiken lisäksi mattaakin matampi! Tuote sisältää itseruskettavaa ainetta hyvin pienen määrän ja onkin asteittain ruskettava.

Homma toimii käytännössä niin, että puuteria otetaan kabukisiveltimeen ripaus ja sillä varjostetaan pehmeästi kasvojen luustoa. Varjot kannattaa jättää vaalealla iholla kasvojen reuna-alueille, jolloin lopputulos on ihanan luonnollinen, mutta chic, ja kasvojen keskiosaan saadaan valoa. Kun päivetystä on enemmän, voi puuteria huiskia pehmeästi koko kasvoillekin. Itselleni on tullut parin viime viikon aikana hyvin väriä ihan oikeasta auringosta ja nyt olen käyttänyt puuteria ensin varjostuksiin ja sen jälkeen pehmeä sipaisu koko kasvoille – ja rakastan lopputulosta! Poskipäille vielä RMS Beautyn Lip2Cheekin* kirkkaanoranssia sävyä Curious, niin täydellinen auringon suutelema look on valmis! Silkkaa rakkautta!

Noniin, mitäs tuumii arvon lukijaraati? Oletteko kokeilleet Vita Liberatan tuotteita? Ja kuinka ehdottomia itse olette näiden ”melkein luonnonkosmetiikkaa” -tuotteiden kohdalla? Olen melko ehdoton, mutta toisinaan saatan käyttää tai kokeilla jotain rajojen ulkopuoleltakin. Pikku rentous on ihan hyvästä.

DSC_1320

Tuotteet saatu testiin maahantuojalta

*Affiliate-linkki

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,