Beauty

Kaksi ruskettavaa kummajaista

Beauty | 12.8.2015 | Katja Kokko

DSC_1266

Ette varmasti ole välttyneet tämän kesän purkkirusketusrakkaudeltani. Kun ei kerta taivaalta ole tippunut väriä, niin otetaan se purkista sitten. Onneksi luonnonkosmetiikassa löytyy tähänkin tarjontaa.

Toistaiseksi The Organic Pharmacyn suosikki-itseruskettavalle* ei ole löytynyt korvaajaa, sillä sekä Biosolis* että EQ Evoa* antavat  omaan makuuni turhan lattean värin siihen verrattuna. Ne ovat tosin vitivalkoiselle iholle sopivia tai jos väriä ei kaipaa kuin häivähdyksen. Itse pidän luonnollisesta, mutta selkeästi päivettyneen näköisestä väristä.

Kasvoille olen sen sijaan löytänyt kaksi mielettömän ihanaa itseruskettavaa, jotka menevät kyllä outojen tuotteiden top kymppiin. Kummajaiset ovat peräisin luksus rusketusbrändi Vita Liberatalta ja sain ne testiin maahantuojalta.

Kyseisellä brändillä ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia, vaikka osa tuotteista onkin miltei kriteerit täyttäviä. Paino sanalla miltei – sillä lähes jokaisessa tuotteessa on 1-2 ei sallittua ainetta (ja osassa enemmänkin), joten tässä kohtaa saa sitten itse punnita, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä.

Vartalon itseruskettavia en ole Vita Liberatalta toistaiseksi testannut kahdesta syystä: värittömät geelit sisältävät mm. silikonia sekä Disodium EDTA:a, joita ei luonnonkosmetiikassa sallita.

Värilliset mousset puolestaan täyttäisivät kriteerit väriaineitaan lukuunottamatta, mutta haluan itseruskettavani olevan mieluiten väritöntä, sillä tykkään levittää sen iltaisin – pronssinhohtoinen aine kun ei oikein sovellu yhteen valkoisten pellavalakanoiden kanssa ja viime kädessä luonnonkosmetiikassa ei sallitut väriaineet saavat jättämään tuotteen hyllyyn.

Harmittaa, että merkki hyödyntää loistavasti kasviraaka-aineita ja luonnollista alkuperää olevia aineita, mutta sitten jättääkin homman viime metreilllä puolitiehen. Pöh.

DSC_1286

Nämä uudet kokeiluni ovat kuitenkin niin ihania, että laitetaan vinkit jakoon. Toinen tuote on kasvoille yöksi jätettävä itseruskettava naamio ja toinen todella erikoinen konsepti nimeltä itseruskettava aurinkopuuteri! Hello, ai että kiinnosteleeko?!

Kermainen yönaamio on koostumukseltaan taivaallista. En ole vuosikausiin käyttänyt kasvoille itseruskettavaa ja muistikuvani niistä on varsin tukkiva, mikä ei sinänsä ole ihme, viimeiset kokeilut kun ulottuvat aikakauteen ennen luonnonkosmetiikkaan siirtymistä. Itseruskettava yönaamio on ihanan hengittävä ja silkkinen ja sävystä tulee täydellisen luonnollinen, miltei huomaamaton, joka on kasvojen itseruskettavassa ehdottoman tärkeä kriteeri. Naamio sisältää ihania kasviuutteita, kuten omenaa, malvaa ja alppipajuyrttiä (alpine willowherb – mikä sitten onkaan suomeksi oikeasti), jotka kirkastavat ihoa ja vilkastuttavat ihosolujen uusiutumista (eli kuorivat kevyesti).

Tuotteen incin loppupäässä komeilee kuitenkin kaksi luonnonkosmetiikassa yleisesti ei sallittua ainetta: polyacrylamide sekä laureth-7. Nämä meinasivat jäädä itseltänikin huomaamatta, kun ovat ihan incin lopussa. Mutta sitähän ei voi tietää, paljonko näitä aineita on käytetty, sillä raaka-aineet, joiden pitoisuus on alle 1 % saadaan ilmoittaa missä järjestyksessä tahansa – eli pahikset viimeiseksi, niin inci näyttää paremmalta.

Mainittakoon, että esim. Soil Association saattaisi ehkä hyväksyä nämä aineet, sillä tuote sisältää lähestulkoon muuten pelkkiä luomuviljeltyjä raaka-aineita. En ole aivan 100 % varma heidän kriiteereistään näiden kohdalla, mutta Ecocertilla tai BDIH:lla nämä eivät menisi lävitse – mutta toisaalta kumpikaan sertifikaatti ei vaadi yhtä korkeita luomuviljeltyjen raaka-aineiden määrää, kuin Soil Association. Vähän kaksipiippuinen juttu siis. (Huomautettakoon muuten, että myös Madaran hoitoaineissa sekä Santen Brilliant Care – ja Neal’s Yard Remediesin Rose-hoitoaineessa on luonnonkosmetiikassa kiellettyjä aineita. Eli jotain pikkupahiksia löytyy muiltakin.)

Itselleni tämä on oikeastaan periaatekysymys, sillä en usko, että nämä raaka-aineet tässä tuotteessa käytettynä aiheuttavat minulle haittaa. Mutta jos on mahdollisuus valmistaa ilmankin, niin en näe järkeä tämmöisten aineiden käytössä. Joten naamio tuskin päätyy ostoskoriini testituubin loputtua.

DSC_1328

Itseruskettava aurinkopuuteri sen sijaan menee täysin luonnonkosmetiikasta väriaineitaankin myöten. Minä sain testiin sävyn 01 Sunkissed. Tämä tuote sai minut rakastumaan välittömästi ja ylisanoja on kyllä jälleen vaikea säästellä!

En ole mikään aurinkopuutereiden ylin ystävä, sillä ne ovat usein sävyltään liian oransseja ja liian kiiltäviä. No, tässäpä ei ole kumpaakaan ominaisuutta! Sävy on täydellisen neutraali, mutta lämmin ruskea ja kaiken lisäksi mattaakin matampi! Tuote sisältää itseruskettavaa ainetta hyvin pienen määrän ja onkin asteittain ruskettava.

Homma toimii käytännössä niin, että puuteria otetaan kabukisiveltimeen ripaus ja sillä varjostetaan pehmeästi kasvojen luustoa. Varjot kannattaa jättää vaalealla iholla kasvojen reuna-alueille, jolloin lopputulos on ihanan luonnollinen, mutta chic, ja kasvojen keskiosaan saadaan valoa. Kun päivetystä on enemmän, voi puuteria huiskia pehmeästi koko kasvoillekin. Itselleni on tullut parin viime viikon aikana hyvin väriä ihan oikeasta auringosta ja nyt olen käyttänyt puuteria ensin varjostuksiin ja sen jälkeen pehmeä sipaisu koko kasvoille – ja rakastan lopputulosta! Poskipäille vielä RMS Beautyn Lip2Cheekin* kirkkaanoranssia sävyä Curious, niin täydellinen auringon suutelema look on valmis! Silkkaa rakkautta!

Noniin, mitäs tuumii arvon lukijaraati? Oletteko kokeilleet Vita Liberatan tuotteita? Ja kuinka ehdottomia itse olette näiden ”melkein luonnonkosmetiikkaa” -tuotteiden kohdalla? Olen melko ehdoton, mutta toisinaan saatan käyttää tai kokeilla jotain rajojen ulkopuoleltakin. Pikku rentous on ihan hyvästä.

DSC_1320

Tuotteet saatu testiin maahantuojalta

*Affiliate-linkki

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,

Beauty

14 kommenttia artikkeliin “Kaksi ruskettavaa kummajaista”

 1. Johanna

  Mitä mieltä olet Frantsilan tuotteista? Niillehän ei ole standardia hankittu, mutta käsittääkseni täyttävät kriteerit. Kivan oloisia tuotteita, mutta inceistä en sen enempää ymmärrä 🙂

  • Frantsilan tuotteet täyttävät Ecocertin kriteerit, mutta sertifikaatista ei ilmeisesti haluta maksaa, joka on ymmärrettävää, kun tuotteet ovat kotimaan markkinoilla. En muista, onko joukossa jotain, joka ei kaikkia kriteerejä täytä, mutta käsittääkseni koostumuksia on jokunen vuosi sitten muokattu vastaamaan kriteerejä ja tsekkasin äsken muutaman tuotteen, eikä mitään ongelmaa ole 🙂 Ikävä kyllä minun osaltani ne jäävät hyllyyn jatkossakin, sillä pakkaussuunnittelu ei kyllä iske tippaakaan, mutta se on toki makuasia.

 2. Johanna

  Kiitos vastauksesta 🙂 Kieltämättä pakkaussuunnittelu on aika sähäkkää, mutta kokeilemani tuotteet ovat sopineet herkälle iholleni tosi hyvin. Frantsilan tuotteet myyvät kuulemma Japanissa hyvin, mutta ehkä siellä kuluttajat eivät ole niin tarkkoja sertifikaattien kanssa.

 3. Tiina

  Japanissa käydessäni muuten tsekkasin yhtenä (ainoana) sateisena päivänä kauppojen luonnonkosmetiikkatilanteen. Yleisesti luonnoskosmetiikkaa ei juuri näkynyt, yksi luonnoskosmetiikkaan erikoistunut putiikkiketju sekä tavarataloissa omalla osastoillaan Neals, Melvita ja John Masters. Tuota Frantsilan sarjaa oli muuten valtavan kokoinen hylly, se oli jotenkin yllättävää. Kauneustaikoja harrastavalla kansalla sen sijaan on paljon oman maan kosmetiikkasarjoja, pieniä ja hyvin japanilaisia. Puuterin loputtua omaan kassiini päätyi Yojiyan puuteri jossa oli UV-suoja, lähinn siksi että se oli tarpeeksi vaalea (vaikka olen ruskettunut, olen silti hyvin vaalea verrattuna japanilaiseen ihonväriin), myös pakkausten estetiiikka ja japanilaisuus viehätti.
  Reissusäätöä lukuunottamatta olen aika tarkka että käytän luonnonkosmetiikkaa. Ainoastaan ripsiväri on vähän vaikea, olen turvautunut kestoväriin välillä hikisissä ja kosteissa olosuhteissa, kun oma ripsien väri on vitivalkoinen. Toinen vaikea laji ovat hiustuotteet. En ole oikein löytänyt sopivaa korvaajaa hiustenlaitto-osastolle. Shampoot ja hoitoaineet toimivat kyllä. Mikä korvaisi muotovaahdon, hiuslakan ja hiusvahan…? Olisipa sellainen konsultaatiopalvelu, menisin siihen heti.
  Kynsilakoista olen luopunut kokonaan ja itseruskattavista luovuin ajatuksena, mutta näköjään jotain toivoa on. Tosin, mietin aina että hyväksyäkö valkoisuutensa jos ei vaan rusketu?

  • NYRillä olisi muuten ollut Japanissa oma (tai omia) liikkeitäkin! Merkki on supersuosittu siellä! Hauskaa myös kuulla, että Frantsila on siellä hitti! Hihi, japanilaiset on hassuja Suomi-faneja! Japanilaisesta luonnonkosmetiikasta en tiedä, mutta korealainen luonnonkosmetiikka huitelee ihan omissa sfääreissään, siis todella tehokasta ja tieteellistä. Oletko kokeillut Yarokin hiusvahaa, lakkaa ja muotovaahtoa? Minusta ne on aivan superhyvät! Vaalea iho on kaunis, vaikka itse olenkin aina kesällä päivetyksen ystävä. Sulle sopisi hyvin Biosoliksen ja EQ:n itsarit, niistä tulee todella kevyt sävy, jos haluaa hieman sävyä. Ja itseruskettava ainehan on luonnollista, ei mitään myrkkyä, edes synteettisessä kosmetiikassa.

 4. Mari Vee

  Ihan uusi merkki tuo Vita Liberata eli ei ole tuttu. En ole noiden itseruskettavien kanssa muutenkaan kamalasti leikitellyt kun en koe vaalean ihon olevan kesälläkään ongelma. Saan kevysti päivetystä ulkoilusta enkä ota varsinaisesti aurinkoa. Tänä vuonna ei viime päiviä lukuunottamatta täällä Suomessa ottamallakaan saanut väriä saatikka sitten normaalin ulkoilun muodossa. Kevyt sipaisu aurinkopuuterilla riittää ja nyt parin päivän aikana tullut kevyt päivetys kun aurinko on paistanut. Se riittää meikäläiselle, mutta olisihan se kauniin ruskea iho kaunis, mutta en noita itse ruskettavia saa oikein koko kroppaan laitettua (kaipaisin rusketusta jalkojen lisäksi muuallekin kehoon) ja kun Biosoliksen ei niin tehokas ei näytä vielä loppumisen merkkejä niin en viitsi ostaa tehokkaampaa tuotetta. Näillä mennään ja ihan kivalta sääret näyttävät rusketuksen osalta, mutta voi itku miten kamalat ovatkaan muuten! Kuulun hyttysten lempiruokalistalle ja molemmissa jaloissa on ainakin kymmenen hyttysenpistosta, jotka ovat jo muuttuneet isoiksi paukamiksi ja punaisiksi länteiksi. Osa muuttuu pian ruskeiksi ja näytän siltä kuin joku olisi polttanut ihoani tupakalla. Onko kellään mitään hyväksi havaittua tuotetta, joka nopeuttaisi pistosten paranemista? Aloe geeliä on kuten Acorellen auringon oton jälkeistä emulsiota ja molemmat rauhoittavat ihoa, mutta jotain tehosalvaa vielä kaipailisin.

  Frantsilan tuotteista kun edellisessä kommentissa puhuttiin, niin niiden 11 yrtin salvaa olen monesti pistoksiin laittanut ja ihan hyvin on auttanut, mutta nyt ei ole sitäkään jäljellä ja ennen kuin ostan uutta niin katson saanko uusia vinkkejä tähän ongelmaan. Frantsilan kosmetiikkatuotteista en itse välitä muutoin, mutta tiikeribalsamia ja tuota 11 yrtin salvaa on tullut käytettyä. Jälkimmäistä lähinnä mökillä, mutta tiikerisalvalla hieron mieheni selkää ja omia hartioita myös. Samoin olen vuosia juonut Frantsilan yrttiteitä ja käyttänyt säännöllisesti yrttiuutteita. RAKASTAN yrttejä ja aromaterapiaa ja siksi odotan hartaasti, että NYRin oma putiikki joskus rantautuisi Suomeen.

  Öljyistä puheenollen oletko Katja kokeillut NYRin Ready To Roll settiä, jossa on neljä roll-on putelia ja joissa on eri aromaterapeuttisia sekoituksia fiiliksen mukaan? Samoin hierontaa ja lämmittäviä salvoja rakastavana bongasin NYRin Warming Salven, onko kokemusta?

  Luonnonkosmetiikasta ja sen käytöstä olen tai ainakin pyrin olemaan ehdoton mitä tulee omaan käyttööni. En kuitenkaan halua olla liian jyrkkä ja nipo. Joissain tuotteissa on valittava tuote sen mukaan joka toimii itsellä parhaiten kuten esim. ripsiväreissä ja hiustenmuotoilussa käytin pitkään muita kuin luonnonkosmetiikkatuotteita johtuen ihan siitä, että markkinoilla ei ollut saatavilla sopivia luonnonkosmetiikkatuotteita. Nykyisin on onneksi tämäkin asia muuttunut sillä Kjaerin ripsari on loistava tuote ja hiustenmuotoilussa on valinnanvaraa yllin kyllin. Ns normikosmetiikka ei edes vedä puoleensa nykyisin, koska raaka-aineet eivät vedä vertoja tehokkaiden luonnonkosmetiikkatuotteiden raaka-aineille. En ole suinkaan raaka-aineasiantuntija ja yleensäkin pidän sellaisista tuoteselosteista tai listoista, jossa kertotaan mikä ainesosa on ja mistä se saadaan ja mitä vaikutuksia iholle tai hiuksille antaa. Toki näitä pahiksia ja omaa ihoa allergisoivia raaka-aineita olen oppinut lukemaan ja samoin tietysti lempiainesosia osaan lukea tuoteselosteista myös. Mielestäni on ihana lukea tässä blogissasi kun kerrot tuotteiden raaka-aineista ja niiden vaikutuksista. Mm Mayn tuotteiden kohdalla ne olivat yksi ostopäätöksen syy. On vaan niin ihanaa lukea raaka-aineista ja niiden tehoista. Tehokkuus on onkin yksi tärkein syy, miksi valitsen mielelläni luonnonkosmetiikkaa kuin ns normikosmetiikkaa. Kun siirryin käyttämään laadukasta luonnonkosmetiikkaa ja laadukkaita meikkejä, niin iho-ongelmani vähenivät merkittävästi. Epäpuhtauksiin altis ihoni on vahvistunut ja rosacea oireita ei ole ollut aikoihin tai ovat olleet hyvin vähäisiä. Ei siis tulisi mieleenikään riskeerata säännöllisen ja pitkän ihonhoidon tuloksia.

  Mutta siis valitsen aina mieluiten luonnonkosmetiikkatuotteen ja pyrin olemaan ehdoton, mutta en tuomitse itseäni jos valitsen kokeiltavaksi ei täysin kriteereitä täyttävän tuotteen.

  • Kiitos taas Mari megapitkästä kommentista! Oletko kokeillut Blue Cocoonia pistoihin? Itselleni tulee sen lisäksi sitten mieleen vain mahdollisimman vahva aloe, maseroitu kehäkukkaöljy, josta Annan kanssa jo puhuinkin edellisen bloggauksen kommenteissa. Frantsilan yrttisalvat muistuttavat kovasti NYRin ihania salvoja, jotka juuri rantautuivat Biodellyyn! Roll on-setistä olenkin kirjoittanut jo aiemmin, se on suuri suosikkini ja ihanaa, että myös se tuli Biodellyyn. Otan nämä bloggauksen kohteeksi asap! Mulla on myös NYRin salvoista Warmingin lisäksi Arnica- ja Eucalyptus-salvat.

   Laadukas luonnonkosmetiikka on aivan huipputehokasta, se on kyllä kiistaton juttu. Ja itse rakastan myös syynätä kasviraaka-aineita ja tutustua uusiin löydöksiin. Haaveena on perustaa blogiin raaka-ainetietopankki ja koota tänne kaikki kasvit, mutta siinä on ihan hillitön homma, johon toistaiseksi ei ole aika riittänyt.

 5. Mari Vee

  Muistelin oikein, että olen nähnyt jossain kirjoituksessasi nuo NYRin Ready To Roll putelit ja 21.4.2015 Kahdeksan vinkkiä strsssinhoitoon postauksessasi nuo mainitaan. Tekisi mieli ostaa tuo setti.

 6. Mari Vee

  Kiitos Katja, miksei mulle heti tullut mieleen kokeilla megamaagista Mayn Blue Cocoonia pistoihin! Tuo jokapaikan höylänä ja ikuisen rakkauden kohteena tunnettu balmi varmasti tehoaa ja auttaa paranemista. Purkki on tosiaan jokaisen euron ja hehkutuksen arvoinen, ainakin minulla. Ja purkki on riittoisa, koska herneen kokoinen nokare riittää kasvoille ja silmänympäryksillekin. Unohdin meinaan tänne mökille tullessa silmänympärysvoiteen kotiin. Melkein kaikista tuotteista mulla on sekä mökillä että kotona samat tuotteet, mutta Mayn Youth Dew, Blue Cocoon ja silmänympärysvoide (käytössä nyt Abso ja Höytön Valo) pitää roudata mukana. Ja nyt sitten silmänympärysvoide on kotona, mutta onneksi Blue Cocoon käy myös silmänympärysiholle kuten myös Youth Dew.

  Ah, voi kun nuo Arnica ja Eucalyptus salvat tulisivat Biodellyyn tai muualle myyntiin myös! Rakastan salvoja ja niillä hieromista (kuten miehenikin) ja salvojen ihania tuoksuja.

  Raaka-ainetietopankki olisi tosi ihana juttu. Mutta ymmärrän, että on kovin työläs homma.

 7. Mari Vee

  Ja Tiina, olen Katjan kanssa täysin samoilla linjoilla siitä, että Yarokin vaahto, lakka ja vaha ovat todella hyviä. Myös John Master Organicsin suolasuihke ja muotoiluvoide ovat hyviä, mutta nuo Yarokin tuotteet ovat ihan huippuja. Vaahto on sen verran kevyt, että sen kanssa ei voi epäonnistua. Mulla on hiustenkasvatusprojekti meneillään (lyhyestä vähän pidemmäksi lyhyeksi tai polkkamittaan) ja ilman hyviä muotoilutuotteita olisi varmasti tuskaisaa (on sitä välillä ihan muutenkin).

 8. Minna

  Pakko sanoa, että aivan upeat kuvat tässä postauksessa. Ihana valo 🙂

  Mulla olisi etsinnässä hyvä varjostusaine/aurinkopuuteri ihan jokapäiväiseen käyttöön synteettisen viimein loputtua. (Vaihdan meikkejä luonnollisiin sitä mukaa kun loppuvat). Tällä hetkellä mulla meikkipohjana RMS Un cover-up sävy 22, talveksi vaihdan varmaankin sävyyn 11 kunhan päivetys kaikkoaa. En halua mitään kimaltavaa tai liian tummaa, ihan vaan kevyet varjostukset tällaiselle melko kalpeanaamalle 🙂 Olisiko Katjalla tai muilla lukijoilla antaa vinkkiä omista lempparituotteista?

 9. Laura KJ

  Mun iho on supervaalea ja en rusketu juuri ollenkaan. Rusketus kiinnostelee oikeastaan lähinnä siitä syystä, että ihon pienet virheet saattaisivat olla huomaamattomia rusketuksen kanssa. En ole kuitenkaan koskaan kokeillut itseruskettavia, en kai vain ole saanut aikaiseksi. Tuota Biosolisia voisin kokeilla!

  Olen nykyään hiustuotteiden suhteen ihan ehdoton, en ole laittanut enää mitään synteettistä päähäni sen jälkeen kun hiukset viimeksi saivat ekokampaamossa syväpuhdistuksen. Olen muutaman vuoden käyttänyt synteettistä kuivashampoota, lakkaa ym. harvakseltaan, mutta kyllä niistä jonkinlainen kalvo oli hiuksiin kertynyt. Kampaamokäynnin ja kylppärin kaappien siivouksen jälkeen hiusten kunto on parantunut huomattavasti!

  Sen sijaan ripsari on tällä hetkellä synteettinen (vaikka tykkään Colour Caramellin ripsarista) ja putsari on apteekista ostettu perusrasva (kääk!). Korresin saippuoita olen välillä käyttänyt ihanan tuoksun takia ja saman merkin hajuvesiä olen himoinnut jo pitkään. En oikein tiedä, uskallanko kuitenkaan kyseisen merkin hajuvettä ostaa, inci-tietämykseni kun on niin olematon. Kai se kuitenkin parempi vaihtoehto olisi kuin monet muut ei-luonnonkosmetiikka merkit. Ehkä. Voi olla että sorrun shoppailemaan Korresia viikon päästä Kreikan matkalla.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>