Beauty

Mitä tummat silmänaluset kertovat?

Beauty | 8.11.2018 | Katja Kokko

Puhuin eilisessä Re-Start webinaarissa face mappingista ja siitä, mitä esimerkiksi epäpuhtauksien sijainti voi kertoa kehon sisäisestä tilasta. Olen opiskellut vietnamilaiseen lääketieteeseen pohjautuvaa kasvorefleksologiaa, jonka mukaan kasvoissamme on kokonainen mikrokosmos, siis kaikki sisäelimet, hermojärjestelmä, lihakset ja luusto. Iho-ongelmien syy on aina kehon sisällä ja minua on kiehtonut jo vuosia oppia jäljittämään mahdollisia syitä kasvoja lukemalla.

Kaikilla meistä kehon sisällä piilevät ongelmat, kuten suoliston heikentynyt bakteerikanta tai matala-asteinen tulehdus, eivät ilmene iho-ongelmina, mutta kasvot kertovat silti todella paljon ihmisen terveydentilasta myös muilla tavoin. Olen useasti maininnut, että itselleni silmienympärys on aina ollut terveyteni ja hyvinvointini mittari ja juuri silmistäni näin toissakesänä ettei minulla ole kaikki hyvin ja lähdin tekemään muutoksia ruokavaliossani, mikä johti lopulta ketogeeniseen ruokavalioon. Nykyisin silmäni näyttävät aivan erilaiselta: valkuainen on kirkas ja valkoinen, silmien väri on kirkas ja silmät ovat elinvoimaisen näköiset.

Kiinnitän myös toisissa ihmisissä huomiota silmiin, silmänympärysihoon ja kasvojen vitaalisuuteen. Iho-ongelmat näkyvät myös silmistä ja silmänalusista. En ehtinyt kertoa eilisessä  webinaarissa tarkemmin, miten silmänalusia voi tulkita, joten päätin kirjoittaa siitä postauksen. Nämä tulkinnat pohjautuvat kiinalaiseen lääketieteeseen ja ne ovat toki vain suuntaa antavia.

Mitä silmänalusten väri kertoo kehosta?

Harmahtavat silmänaluset

Harmahtavat silmänaluset viittaavat metalli-elementin epätasapainoon, johon liittyvät sisäelimet ovat keuhkot (yin) ja paksusuoli (yang). Metalli-elementtiin liittyvät tunnetila on suru ja sen epätasapainoon voi liittyä liikaa huolta, murhetta ja perfektionismia. Ryhtikin painuu tällöin kumaraan ja hengitys muuttuu pinnalliseksi.

Sinertävät tai mustat silmänaluset

Sinertävät silmänaluset voivat kertoa vesi-elementin epätasapainosta. Vesi-elementin sisäelimet ovat munuaiset (yin) ja virtsarakko (yang). Vesi-elementin tunnetila on pelko ja sen epätasapainoon liittyy jännittäminen, asioiden varmistelu ja uupumus.

Vihertävät silmänaluset

Vihertävät silmänaluset liittyvät puu-elementin epätasapainoon. Puu-elementin sisäelimet ovat maksa (yin) ja sappirakko (yang). Tunnetila on viha ja puu-elementin ollessa epätasapainossa taustalla voi olla suuttumusta, turhautumista ja kontrollointia.

Punertavat silmänaluset

Punertavat silmänaluset voivat kertoa tuli-elementin epätasapainosta. Siihen liittyvät sisäelimet ovat sydän (yin) ja ohutsuoli (yang). Tuli-elementin tunnetila on ilo. Elementin epätasapainotilaan voi liittyä kiihtyneisyyttä, hysteriaa ja ahdistuneisuutta.

Kellertävät tai rusehtavat silmänaluset

Kellertävät tai rusehtavat silmänaluset voivat viitata maa-elementin epätasapainotilaan. Maa-elementin sisäelimet ovat perna (yin) ja mahalaukku (yang). Maa-elementin tunnetila on ajattelu. Epätasapainoon voi liittyä asioiden vatvomista, ahneutta ja itsekkyyttä.

Re-Start verkkovalmennuksen yin-jooga osion harjoitukset on suunniteltu näiden viiden elementin mukaan. Metalli- ja tuli-elementtien harjoituksen teemana on ilo, rakkaus, sydänenergia ja onnellisuus. Maa-elementin harjoituksen teemana on ruoansulatus, ravitsevuus ja päättäväisyys. Vesi-elementin harjoitus rauhoittaa ja tuo tasapainoa sekä tyyneyttä. Puu-elementin harjoitus on energisoiva ja detox-vaikutteinen.

Jos kärsit iho-ongelmista, suosittelen myös lämpimästi tutustumaan myös Annika Havasteen ravinto-osioon, sillä kuten sanottua, iho-ongelmat liittyvät aina suoliston kuntoon (esim. rosaceaan liittyy ohutsuolen bakteeriston liikakasvu) ja hoito tapahtuu hoitamalla ensi sijaisesti suolistoa ja hermostoa. Ulkoisella hoidolla hoidamme puolestaan oiretta. Iho-ongelmien hoitoon Re-Startin must have -osiot ovat siis Iho, Yin-jooga ja Ravinto.

Minkä väriset silmänaluset sinulla on?

Kuva Kaapo Kamu

Avainsanat: , , , , ,

Beauty

9 kommenttia artikkeliin “Mitä tummat silmänaluset kertovat?”

 1. Sanni

  Minulla on tosi ohut silmäympärysiho ja suonet näkyy enemmän kuin tarpeeksi läpi.. silmäalus on hieman punertava ihan sisänurkasta ja jokseenkin sinertävä muualta. Todella hankala tulkita omia silmänalusia, kun tosiaan on niin läpinäkyvä iho :’) tää oli hyvä kirjoitus! Nyt voi alkaa seurailemaan mitä omien perheenjäsenten silmänaluset kertovat 😀

 2. Mari Vee

  Oikea ruokavalio ja elämän tasapaino vaikuttaa ihon kuntoon, mutta mielestäni se ei aina ole niin yksinkertaista. Tiedän sellaisia, joilla on iho-ongelmia, vaikka kaikki tuntuu olevan kohdillaan. Mm perintötekijät ja hormonit ovat seikkoja, jotka vaikuttavat ihoon, mutta joihin ei itse juurikaan pysty vaikuttamaan. Myös vakavat sairaudet heijastuvat ihoon eikä siihen pysty itse vaikuttamaan. Jos pystyisimme säätelemään kroppamme kaikkia monimutkaisia osia, niin iho-ongelmiahan ei olisi.
  Myös silmänalusten väriin ei aina voi vaikuttaa. Ja kuten sanotkin, niin ovat suuntaa antavia. Itse olen saanut tummat silmänaluset (isäni puolella usealla on) synnyinlahjaksi eli silmänaluseni ovat olleet sinervät jo syntymästä asti. Väri ja tummuustaso eivät ole vaihdelleet vuosien saatossa mitenkään. Toki uupuneena, väsyneenä jne silmät ovat väsyneet ja silmänaluset vieläkin tummemmat, mutta tasapainoisenakin ne ovat tuollaiset ja hyväksyn ne sellaisena, koska en niille mitään voi.
  Tämä ei ole mikään vastakkainen kommentti, mutta haluan tuoda esille niitä (mm. vaikeasta aknesta ja atooppisesta ihosta kärsivät), joille ei ruokavalion muutokset ja suoliston hyvinvointi välttämättä tuo helpotusta. Varsinkin, jos on vielä monille ruoka-aineille allerginen, niin hoito on usein erittäin haastavaa.

  • Perintötekijöihin ei voi vaikuttaa, moneen muuhun asiaan voi. Siltikään iho-ongelmat eivät välttämättä parane helpolla, koska olemme monimutkaisia kokonaisuuksia. Itsensä hyväksyminen ja arvostaminen juuri sellaisena kuin on, on kaiken perusta.

 3. Ttiinatuulia

  Mielenkiintoista, olen tätä ennenkin miettinyt, mutta taas tämän pohjalta melko osuvalta vaikuttaa 11-vuotiaana tummuneiden silmänalusten ja samana vuonna puhjenneen astman yhteys… siitä lähtien on nyt 16 vuotta ollut peitevoide ahkerassa käytössä 🙂

 4. Todella mielenkiintoinen aihe! Minulla on silmät syvällä ja lähellä – ja silmien alla on aina tunmuutta. Väri on enimmäkseen sinipunertava. Olen huomannut että jos olen paljon happirikkaassa ilmassa – vailla huolen häivää (=kesäloma), niin silmän aluseni ovat ilman meikkiäkin ihan ok, myös korealainen ihonhoito rutiini on auttanut. Stressi, unenlaatu ja suolisto ongelmat ovat omiaan pahentamaan niitä. Mutta nyt olen innoissani sinun yin-jooga kurssista! Vielä ihan rutiinia ole syntynyt – mutta yritän löytää ainakin pari iltaa viikossa aikaa sille.

  • Mona

   Helinää: valkoiset alueet kertovat yleensä aina vitiligosta. Onko sinulla vastaavia pigmenttimuutoksia muualla? Jos, niin, syy saattaa olla siinä. Vitiligo tuppaa valitettavasti lisääntymään vuosi toisen jälkeen, joten asia selviää väkisinkin vähitellen.
   Katja osaa varmasti sanoa, jos tähän olisi muukin vastaus!
   t. yksi Vitiligolla koristeltu keho 😉

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>