Beauty

Mikä kosmetologisen hoidon merkitys oikeastaan on?

Beauty | 14.1.2021 | Maria Varon

Kosmetologisen hoidon merkitys on nousemassa uudella tavalla esille. Ihon hoitamisella ja hoitorituaaleilla on pitkät perinteet ihmiskunnan historiassa, mutta Suomessa kosmetologinen hoito ei aina ole saanut ansaitsemaansa arvostusta. 

Kosmetologin työtä saatetaan usein ajatella pelkkää pintaa siloittavana, kauneutta ylläpitävänä tuunauksena. Vielä 2000-luvun alussa erilaiset laitehoidot olivat kovaa huutoa ja yhä löytyy hoitoloita, joissa laitteiden ja ihon kovakouraisenkin käsittelyn nimeen vannotaan. Ihosta halutaan sileä ja virheetön silläkin kustannuksella, että pitkällä aikavälillä voimakkaiden käsittelyjen myötä iho ohenee, ihon kosteudensitomiskyky heikkenee ja rypistyminen sekä muut ikääntymismuutokset vauhdittuvat. 

Työskennellessäni yli 10 vuotta kokonaisvaltaisen ihonhoidon ja luonnonkosmetiikan kouluttajana, voin ilokseni kertoa, että kosmetologisissa hoidoissa on nähtävissä myös toisenlainen suuntaus, joka valtaa alaa pikkuhiljaa. Suomessa on nimittäin entistä suurempi joukko kosmetologeja, jotka ovat ensisijaisesti hoitajia. He auttavat ihmisiä vaikeissa iho-ongelmissa, joihin mikään muu vaihtoehto (edes lääketieteen puolelta) ei ole tuonut tulosta. He hoitavat ihmistä myös syvemmällä tasolla alentaen stressitasoja ja lievittäen koko elimistöä kalvavaa tulehdusta. Kosmetologien kouluttajana olen ollut tekemisissä eri brändien ja muiden maiden kouluttajien kanssa ja aina saan kuulla kehuja suomalaisten kosmetologien osaamisesta. Viimeksi noin vuosi sitten sain kommentin, että missään muualla kuin Japanissa ja Suomessa ei ole näin omistautuneita kosmetologeja, jotka haluavat hoitaa ja ottaa vastuun asiakkaan ihosta silloinkin, kun edes ihotautilääkäri ei sitä tee. Olemme täällä siis hyvissä käsissä!

Kosmetologeille luennoidessani olen myös kuullut, että alan koulutus vaihtelee paljonkin eri puolella Suomea ja kokonaisvaltaisempi ihonhoito on ikään kuin unohdettu kosmetologikouluissa. Halutessaan oppia lymfaterapiaa tai muita syvemmälle vaikuttavia menetelmiä, voi opiskelija käydä suorittamassa yksityisiä kursseja varsinaisten kosmetologin opintojen jälkeen. 

Miksi näin on? Eikö laitehoitojen opettelun sijaan olisi tärkeämpää oppia peruskoulutuksessa myös syvemmän hoitamisen mahdollisuudet, joita elimistömme suurin elin – iho – tarjoaa. En osaa sanoa, kuinka paljon alan opettajilla on mahdollisuutta vaikuttaa koulutuksen sisältöön, mutta opetussuunnitelmia laativien tahojen saattaa olla hyvä päivittää omaa tietämystään ihon kokonaisvaltaisesta merkityksestä terveydellemme. Peruskoulutuksessa ei toki voida kaikkea opettaa ja kokemus tulee vastaa vuosien tekemisen myötä, mutta voisivatko painotukset opetussuunnitelmassa ehkä olla toisenlaisia?

Miksi sillä on väliä, mitä kosmetologi iholle tekee?

Kuten sanottu, iho on elimistömme suurin elin. Iho hoitaa lämmönsäätelyä ja on tärkeä seksuaalisuuden, jälkeläisten hoivaamisen ja kehityksen kannalta, sillä tuntoaistimme toimii ihon kautta. Iho on se mitä muut näkevät meistä ulospäin, ja se on tärkeä osa identiteettiämme. Ihossa kulkee hermotus, joka yhdistää ihon suoraan hermostoomme. Iho toimii myös tärkeänä osana immuunipuolustustamme sekä luontoyhteyden väylänä – ympäristön sekä kehomme mikrobien ja ihmissolujen välisen kommunikoinnin mahdollistajana. Elimistömme voi ihon mikrobiston ja tunnistusreseptorien avulla kerätä informaatiota ja reagoida ympäristöömme (luontoon, toisiin ihmisiin) tiedostamattomalla tasolla. Kun meitä kosketetaan aikeena parantaa meitä ja tehdä meille hyvää, koko kehomme virittyy erilaiselle taajuudelle, kuin missä useimmat meistä ovat kiireisessä arjessa. Lempeän ja hoitavan kosketuksen myötä muun muassa vagushermomme alkaa vaikuttaa koko kehoon (sisäelimiin, aivoihin, suolistoon, keuhkoihin) niin, että stressi häipyy, hormonitoiminta ja mikrobiomi alkavat tasapainottua ja tulehdus laskee. Jos taas ihoa hapotetaan liian voimakkaasti ja liian usein tai satutetaan tai käsitellään muulla tavoin erittäin voimakkaasti, se laukaisee hätätilan kehossamme. Kaikki mahdollinen energia käytetään kehossa “trauman” korjaamiseen. Lyhyellä aikavälillä tällainen ihosolujen uusiutumisen kiivas stimulointi voi saada ihon hehkumaan ja näyttämään sileämmältä mutta pitkällä aikavälillä lempeämmät hoitomuodot tuovat kestävämmän tuloksen. 

Sellaisilla hoidoilla, kuten mikroneulauksella, laseroinnilla, plasmakynähoidoilla tai voimakkailla happohoidoilla voi toki olla paikkansa joissain tapauksissa, kun hoito tehdään tietyn ongelman hoitamiseen lyhyellä aikavälillä. Jos kuitenkin ihon nuoruutta on tarkoitus pitää yllä näiden menetelmien jatkuvalla säännöllisellä käytöllä, ihosolujen rajallinen uusiutumiskyky aiheuttaa sen, että iho ohenee ennenaikaisesti, mikä nopeuttaa ikääntymismuutoksia. Happohoidossa on ratkaisevaa, mitä happoa ja mitä pitoisuutta käytetään, millaiselle iholle ja kuinka usein. Mietoja happoja, kuten alle 5 % polyhydroksihappoa tai 2 % salisyylihappoa voidaan useimmilla ihoilla käyttää ongelmitta jopa säännöllisemmässä hoidossa mutta esimerkiksi yli 10 % pitoisuus glykolihappoa tai salisyylihappoa (lain mukaan tämä on saatavilla vain reseptillä) voi säännöllisessä käytössä kostautua. Olisikin tärkeää miettiä aina, kun voimakkaampiin hoitoihin turvaudutaan, että mitä halutaan saavuttaa ja mitä pitkäaikaisvaikutuksia hoidolla voi olla. 

Luonnonmukaisemmilla keinoilla ihoa hoidettaessa taas pitkäaikaisvaikutukset ovat kaiken A ja O. Esimerkiksi sidekudoshieronta, kasvorefleksologia, lymfahieronta tai kosmeettinen gua sha antavat toki välittömiäkin tuloksia mutta säännöllisesti toistuva hoito tuo loistavia pitkäaikaishyötyjä, jotka vaikuttavat positiivisesti itseasiassa koko kehoon. Näillä menetelmillä pystytään stimuloimaan hermotusta ja hermostoa niin, että sillä on kokonaisvaltaisia sekä kohdennettuja vaikutuksia itse ihoon mutta myös sisäelimiin, suolistoon tai muihin kudoksiin. Esimerkiksi leuan alueen hoito näillä menetelmillä voi auttaa hoitamaan ja kiinteyttämään paitsi ihoa, rentouttamaan leuan lihaksia sekä lantion alueen kireyttä. Voit lukea lisää vaikkapa gua shan moninaisista vaikutuksista täältä Katjan tekstistä.

Säännöllisten hoitojen myötä ihon kuona-aineiden poisto tehostuu ja epäpuhtaudet katoavat, hapen kuljetus ihossa paranee, ihon väri kirkastuu, liiallinen kireys häviää kasvolihaksista, rypyt ja juonteet silottuvat ja mahdollinen tulehdus laskee. Jos tavoittelet siis kuulaampaa ja nuorekkaampaa ihoa, nämä hoidot antavat pidempikestoisia ja pysyvämpiä tuloksia.

Koronakevään myötä yhä useampi meistä on saattanut jäädä vaille toisen ihmisen kosketusta. Median tarpettomastikin lietsoma hysteria on saanut ihmiset pelkäämään ja stressitasot ovat korkeammalla kuin koskaan. Moni kosmetologi on joutunut lopettamaan työnsä, vaikka juuri nyt kaipaamme lempeää kosketusta tavanomaista enemmän. Juuri tuo kosketuksen vagushermoa stimuloiva vaikutus itseasiassa boostaa vastustuskykyämme ja tekee elimistöstämme vahvemman – auttaa kehoamme paranemaan. Kun hoitomenetelmä on riittävän kokonaisvaltainen, tuotteen roolina on täydentää vaikutusta. Erityisesti hankalammissa iho-ongelmissa pelkillä tuotteilla harvoin saadaan yhtä hyviä tai pysyviä tuloksia, kuin yhdistämällä oikeanlaiset tuotteet ja ammattimainen kokonaisvaltainen ihonhoito. Hoidon vaikutusta voidaan tehostaa esimerkiksi käyttämällä luonnonkosmetiikkaa ja mahdollisesti vaikkapa aromaterapeuttisia eteerisiä öljyjä, nuo öljyt tasapainottavat ja suojaavat myös kehoamme oikein käytettynä potentiaalisilta taudinaiheuttajilta. Loppujen lopuksi yksi kasvikunnan tehtävistä näyttää olevan ihmiselimistöä suojaavien ravinteiden ja yhdisteiden tuottaminen. Voimmehan hyödyntää niitä iholla, lääkkeenä ja ravintona. Syvempi kunnioitus luonnon antimia, omaa ihoamme ja kehoamme kohtaan saa meidät arvostamaan entisestään myös hoitamiseen vihkiytyneen kosmetologin osaamista. Parhaimmillaan toistuvalla kehoa tasapainottavalla hoidolla on myös kansanterveydellinen merkitys ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Ihosairaus tai mikä tahansa krooninen sairaus on nimittäin usein pitkään jatkuneen epätasapainotilan oire. 

En tällä kirjoituksella halua aiheuttaa kohtuuttomia paineita kosmetologeille, mutta ne joihin tässä viitataan, tunnistavat kyllä itsensä. En myöskään halua astua ihotautilääkäreiden varpaille, mutta keskusteltuani vuosien varrella yli kahdensadan vaikeista iho-ongelmista kärsivän ihmisen kanssa, vaikuttaa siltä, että hoitokäytäntöjä olisi syytä tarkistaa. Funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneen ihotautilääkärin ja kokonaisvaltaisia hoitomuotoja hallitsevan kosmetologin yhteistyö voisi olla erittäin hedelmällistä ja tuoda parempia tuloksia, kuin nykyinen malli. Myös esimerkiksi kiinalainen lääketiede, ayurveda tai ravintoterapia auttavat yhdessä oikeanlaisen kosmetologisen hoidon kanssa ihoamme säilymään kauniimpana, nuorekkaampana ja ennen kaikkea terveempänä läpi elämän. Olemme kokonaisuus, jossa iholla on suuri merkitys rajapintana sisimpämme ja muun maailman välillä. 

Maria Varon on luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttaja ja luennoitsija. Hän on työskennellyt kosmetiikka-alalla jo vuodesta 2002. Valmistuttuaan estenomiksi vuonna 2008, hän päätti keskittyä luonnonkosmetiikkaan huomattuaan sen ylivoimaiset hyödyt omalla ihollaan. Kokonaisvaltainen näkemys ihonhoitoon on antanut myös perspektiiviä erilaisten ihonhoitomenetelmien ennalta ehkäisevästä ja terapeuttisesta merkityksestä. Maria ihonhoidosta kertova esikoiskirja – Elävä iho – julkaistiin elokuussa 2020.

Kuvitus Jonatan Varon

Avainsanat: ,