Body & Mind

Hivenainemittaus ja asiaa ravintolisistä, probiooteista sekä fermentoinnista

Body & Mind | 17.1.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: PUR Kauppa

Matkani kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin alkoi liki kymmenen vuotta sitten, kuten kerroin eilisessä postauksessa. Tuolloin ymmärsin, että optimaalisimmankin ruokavalion kautta on haastavaa saada kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet, johon yhtenä syynä on maaperän köyhtyminen, vaikka ruoka olisi miten luomua. Ymmärsin, että itselle sopivaa ruokavaliota on hyödyllistä täydentää ravintolisillä. En ole kuitenkaan koskaan selvittänyt tarkemmin, kärsinkö jonkun hivenaineen tai vitamiinin puutoksesta, koska testaaminen verikokein maksaa maltaita ja tulokset eivät siltikään kerro koko totuutta ja toisaalta ne kertovat vain sen hetkisen tilanteen. Niin huonovointinen en ole koskaan ollut, että olisin ollut valmis satsaamaan kalliisiin testeihin. Tämän vuoksi olen selvittänyt itse, mitkä ravintolisät ovat yleisesti ottaen tarpeellisia ja syönyt niitä säännöllisesti välillä taukoja pitäen. En ole koskaan kyseenalaistanut käyttämieni ravintolisien ja ylipäätään ravinteiden imeytymistä ruoasta, vaikka suolistoni kunto oli vuosia retuperällä, jolloin on yleistä, että kärsii myös jonkinlaisesta ravinteiden imeytymishäiriöstä.

Olen tiedostanut, että ravintolisiä valitessa on tärkeää valita puhdas ja laadukas tuote. Koska minulla ei ole asiasta tuntemusta, olen luottanut itseäni viisaampiin asiantuntijoihin ja lääkäreihin. Pari vuotta sitten markkinoille alkoi tupsahdella ruokaperäisiä ravintolisiä, joka kuulosti itsestäni loogiselta synteettisten sijasta. Koin tuolloin etenkin Living Nutritionin fermentoidut ravintolisät laadukkaiksi ja myöhemmin olen käyttänyt myös useita Wild Nutritionin tuotteita, mutta palannut silti aina synteettisten pariin niiden vahvuuden vuoksi. Ajatteluni on ollut suoraviivaista: mitä vahvempi, sen parempi.

Hivenainemittaus PUR Kaupassa

Viime vuoden lopussa kävin PUR Kaupassa hivenainemittauksessa, joka tehdään verikokeiden sijaan bioresonanssi-laitteella. Laitetta on ollut kehittämässä joukko lääkäreitä Saksasta sekä insinöörejä NASAsta. Kädessä pidettävä laite mittaa parissa minuutissa eri puolilla kehoa tapahtuvat värähtelyt, mitä sadat tuhannet soluissamme jatkuvasti tapahtuvat asiat lähettävät. Mittaustulos saadaan noin 90 % tarkkuudella, mutta se kertoo vain juuri sen hetkisen tilanteen, ei koko totuutta. Tulosta voi siis pitää erittäin hyvin suuntaa antavana. Mittaukseni teki PUR Kaupan perustaja Onerva Pekkonen, joka toimi Hakaniemen Apteekin apteekkarina vuosina 1991-2013 ja on kouluttautunut diplomihomeopaatiksi 90-luvun alussa sekä perehtynyt laajasti luontaistuotteisiin homeopatian ohella. Onerva on toiminut lisäksi tuntiopettajana Helsingin Yliopistossa ja tehnyt vuosien ajan tärkeää työtä täydentävien hoitomuotojen puolesta. Hänellä onkin laaja osaaminen myös ravinnosta, mitä tarvitaan hivenainemittauksen tulosten tulkitsemiseen. On todella tärkeää, että kykenee hahmottamaan mitkä puutteet liittyvät toisiinsa ja miten niitä voidaan korjata. Onervan mukaan ensimmäisenä lähdetään aina hienosäätämään ruokavaliota ja tarpeen mukaan rinnalle otetaan täydentäviä ravintolisiä.

Mittauksen perusteella Onerva totesi minun olevan erittäin terve, mutta puutteitakin löytyi. Ne todella yllättivät, sillä tulokset kertoivat minun kärsivän magnesiumin, sinkin ja D3-vitamiinin puutteesta. Siis uskomatonta! Näitä kolmea ainetta olen popsinut purkista säännöllisesti niin monta vuotta kuin muistan ja magnesiumia vieläpä kolmessa eri muodossa ja D3-vitamiinia vahvimpana mitä myydä saa. Kaikista olen valinnut käyttööni markkinoiden laadukkaimpana pidetyt valmisteet. Mittaus ei tietenkään kerro koko totuutta, mutta kyllä tämä silti yllätti. Mittaus myöskin kertoi, että ravinteiden imeytyminen ohutsuolestani on alentunut. Kyseessä oli siis joko imeytymishäiriö tai syynä olivat synteettiset valmisteet, laadusta viis. Lisäksi minulla oli puutosta A-vitamiinista, seleenistä, C-vitamiinista ja B-ryhmän vitamiineista. Onerva antoi minulle purkilliset Wild Nutritionin ruokapohjaista sinkkiä, magnesiumia, B-monivitamiinin ja C-vitamiinin. Lisäksi hän suositteli kananmunien lisäämista ruokavaliooni. Olin juuri lähdössä kahdeksi ja puoleksi viikoksi Teneriffalle, joten D3-vitamiinitasojen saattoi odottaa korjaantuvan siellä syömieni pillereiden lisäksi, jotka loppuivat juuri ennen matkaa.

En pakannut Teneriffalle mukaan ravintolisiä ja ehdin syödä niitä ennen reissua vain viikon ja reissun jälkeen kaksi viikkoa ennen uusintamittausta, jossa kävin maanantaina. Sinkki- ja magnesiumtasot olivat korjaantuneet hieman, mutta puutosta oli edelleen. D3-vitamiinitasotkaan eivät olleet vielä täysin kohdallaan yli kahden viikon aurinkotankkauksesta huolimatta. B-vitamiinitasot olivat myös korjaantuneet, mutta vain hieman. C-vitamiinitasot olivat puolestaan normaalit, kuten myös A-vitamiini ja seleeni. Kananmunat olivat siis tepsineet, mitä tulikin syötyä reissussa melkein joka päivä. Käyn vielä kolmannessa uusintamittauksessa 4-6 viikon kuluttua, kun olen ehtinyt syödä yhtäjaksoisesti Wild Nutritionin ravintolisiä pidempään, mitä täydennettiin nyt myös D3-vitamiinilla.

Onerva kertoi minulle, että ruokapohjaiset ravintolisät ovat kovin erilaisia synteettisiin verrattuna (kyllähän minun pitäisi tämä ymmärtää näin luonnonkosmetiikankin kautta!) ja tutkimusten mukaan niiden imeytyvyys on huomattavasti parempi kuin synteettisillä valmisteilla (edelleen, kosmetiikassakin on aina parempi, että vitamiinit ovat osana kokonaista kasviraaka-ainetta kuin erikseen lisättynä). Tämän vuoksi ruokapohjaisissa valmisteissa ei kannata tuijottaa niin paljon vahvuutta, mutta toki niitä voi puutostiloissa ottaa isommalla annostuksella. Odotan todella mielenkiinnolla seuraavaa mittausta – ja erittäin toiveikkaana! Mittauksen perusteella suolistomikrobini on hyvällä tolalla, josta olin todella iloinen, sillä olen tehnyt työtä sen korjaamiseksi paljon. Koska ravinteiden imeytyvyys oli kuitenkin alentunut, päätimme kokeilla lisäksi entsyymivalmistetta tukemaan imeytyvyyttä.

Living Nutrition – uusi näkökulma lisäravinteisiin

Olen aiemminkin kertonut suolistoni huonosta kunnosta. Taustalta löytyy siis varhaisaikuisuudessa lukuisia erittäin vahvoja antibioottikuureja sekä teini-iässä puoli vuotta kestänyt kortisonikuuri. Olen alkanut syömään probiootteja yli kymmenen vuotta sitten ensimmäisten iho-ongelmieni puhjetessa. Niissäkin olen luottanut valmisteisiin, joissa on mahdollisimman paljon eläviä probiootteja mahdollisimman monesta eri bakteerilajista. Olen tuntenut kyllä niiden auttaneen, mutta perehdyttyäni viime syksynä syvällisemmin Living Nutritionin fermentoituihin ravintolisiin ja probiootteihin, lamppu syttyi päässäni. Sain tuolloin PUR Kaupasta Living Nutritionin Your Flora -tuoteperheen Terrain-probioottivalmisteen testiin, jota syön edelleen päivittäin. Nyt kun takana on yli kolme kuukautta valmisteen kanssa, hämmästelen miten hyvin vatsani toimii ja miten hyvältä vatsassani tuntuu. Huomaan eron selkeästi maailman vahvimpaankin probioottivalmisteeseen verrattuna. Ero näilläkin kahdella on, että toinen on synteettisesti valmistettu ja toinen on ruoassa fermentoimalla valmistettu.

Englantilaisen Living Nutritionin kehittäjä Graham Botfield vieraili Helsingissä viime syksyn I Love Me -messuilla, mutta harmikseni en ehtinyt oman messuaikatauluni vuoksi osallistumaan hänen luennoilleen. Nyt kun olen lukenut tietoa brändistä, palaisin halusta päästä kuulemaan lisää, sillä tutkimus, tiede ja filosofia tuotteiden takana resonoi itselleni täydellisesti.

Living Nutrition kääntää koko lisäravinneajattelun päälaelleen: sen sijaan, että yhteen kapseliin yritettäisiin tiivistää mahdollisimman paljon ravinteita, Living Nutrition fermentoi ravintoaineet ja tuottaa elävän yhdistelmän ravintoaineita, jotka elimistö pystyy hyödyntämään paremmin. Tuotteet fermentoidaan kefiiri-kombucha-menetelmällä, joka muuttaa ruoka-aineet ja yrtit eläväksi ravintoaineiden, mikro-organismien ja entsyymien kokonaisuudeksi. Se tekee ruoan ravinteista helposti imeytyviä ja nostaa niiden ravinnetasoa.

Sarjasta löytyy tällä hetkellä yhteensä 12 tuotetta. Näistä kuusi tuotetta kuuluu Your Flora -tuoteperheeseen, joka mullistaa ajattelun probiooteista ja vie ne aivan uudelle tasolle. Your Flora -tuotteista voi valita itselleen juuri sopivan valmisteen sen mukaan, millaiset omat yksilölliset tarpeet ovat ja millaisia mahdollisia oireita omassa vatsassa ja suolistossa on. Tuotteet tukevat sekä yksilöllistä suolistoflooraa että tasapainoisen ja tervettä ekosysteemiä. Meidän jokaisen ruoansulatuskanavassa on ainutlaatuinen ja dynaaminen ekosysteemi, joka vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen terveyteemme.

Your Flora – uuden sukupolven probiootit

Tutkimuksia hyvän suolistoflooran tärkeydestä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille löytyy valtavasti. Perinteisesti probioottien laatua on arvioitu niiden sisältämien bakteerien määrän perusteella. Ymmärrys ruoansulatuskanavan ainutlaatuisuudesta ja monimutkaisista mekanismeista, jotka siellä vaikuttavat, on kuitenkin vuosien saatossa kehittynyt. Huomio onkin nyt kääntynyt aiempaa enemmän luonnonmukaisiin ratkaisuihin ja oikean ruoan arvostukseen. Muuttuvan painopisteen myötä arvostus fermentoidun ravinnon kokonaisvaltaisia hyötyjä kohtaan onkin kasvanut valtavasti ja fermentointi on tällä hetkellä nouseva trendi.

Living Nutrition toimii edelläkävijänä probiootteja koskevassa tutkimuksessa sekä uusien valmisteiden kehittäjänä. Tulevaisuudessa ei todennäköisesti enää tarkastella bakteerien ja niiden kantojen lukumääriä ainoana laadun kriteerinä, vaan edessä häämöttää ns. symbioottisen ajattelun aikakausi. Tähän kuuluvat keskeisesti fermentoidut ravintolisät ja muut täysravinto- ja yrttipohjaiset ratkaisut, jotka tukevat suolistoflooraa monipuolisin ja kokonaisvaltaisin keinoin.

Huolellisen tutkimus- ja kehittämistyön tuloksena syntyneen Your Flora -tuoteperheen valmisteissa on suuri annos fermentoitua soijamaitoa. Se on fermentoitu pienissä erissä kuukauden ajan luonnonmukaisella menetelmällä ja sisältää 35 eri mikro-organismia. Näin syntyy yhdistelmä ravinteita ja muita yhdisteitä, jotka vahvistavat ja tukevat ruoansulatuksen mikroflooraa. Jokainen tuote sisältää lisäksi yrtti- tai ruokasekoituksen, joka tehostaa probioottien vaikutusta.

Pastöroinnin kehittäjä Louis Pasteur on sanonut ”Mikrobi ei ole mitään. Kasvualusta on kaikki kaikessa.” Tämä tarkoittaa, että käsitys, jonka mukaan mitä enemmän bakteereja kapseli sisältää, sitä parempi se on, on vanhentunut. Kaikki elävät organismit tarvitsevat terveen ympäristön selviytyäkseen ja menestyäkseen. Yksi bakteeri voi oikeanlaisessa kasvuympäristössä muuttua yhdessä päivässä jopa 400 triljoonaksi! Bakteereille ja ruoan-sulatusflooralle lukumääriä huomattavasti tärkeämpää on siis oikeanlainen kasvuympäristö.

Your Flora -tuotteiden sisältämä kefiiri-fermentoitu soijamaito tarjoaa kaikki tärkeimmät rakennuspalikat terveelle suoliston ekosysteemille sisältäen varsinaisten 35 eri bakteerikannan lisäksi l-glutamiinia, voihappoa, fosfolipidejä, aminohappoja, peptidejä, nukleotidejä, välittäjäaineita, polyfenoleja sekä runsaasti erilaisia vitamiineja ja mineraaleja. Tavallisista probiooteista näitä ei löydy.

Tässä kohtaa joillekin voi herätä kysymys soijan ristiriitaisesta maineesta. Tämä koskee kuitenkin soijan prosessointi- ja käyttötapoja. Soijan fermentoidut muodot kuten miso, tempeh ja natto ovat erittäin ravintorikkaita ja hyödyllisiä suoliston toiminnalle.

Your Flora -tuoteperheen valmisteet ovat:

Terrain – suoliston/vatsan pinnan ongelmiin (kuten vatsahaava), ripuliin, vuotavan suolen oireyhtymään, ummetukseen sekä liikahappoihin (närästys). Sisältää fermentoidun soijamaidon lisäksi punajalavan kuorta ja aloe veraa.

Tranquil – ilmavaivoihin ja turvotukseen. Sisältää fermentoidun soijamaidon lisäksi fenkolia ja kamomillaa.

Regenesis – antibioottien ja tulehdusten jälkeen. Sisältää fermentoidun soijamaidon lisäksi artisokkaa ja sikuria.

Gold Spice – ruoansulatuskanavan tulehdustiloihin, kuten paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti. Sisältää fermentoidun soijamaidon lisäksi inkivääriä ja kurkumaa.

Cool Mint – herkälle suolistolle, kuten ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle. Sisältää fermentoidun soijamaidon lisäksi piparminttua ja sitruunamelissaa.

Family – koko perheen suolistoflooran hyvinvoinnin tukemiseen. Sisältää fermentoidun soijamaidon lisäksi banaania ja baobabia.

Your Flora -tuotteiden sisältämästä kefiiri-fermentoidusta Kefi-Soya yhdisteestä on tehty paljon tutkimuksia, mutta jos alkaisin avaamaan niitä tässä postauksessa, teksti paisuisi valtavasti. Jos olet siis kiinnostunut kuulemaan tutkimuksista lisää, suosittelen ottamaan yhteyttä suoraan Hakaniemen PUR Kauppaan: hakaniemi(at)pur-kauppa.fi.

Itselläni on ollut käytössä viime syksystä lähtien Your Floran Terrain valmiste, koska olen kärsinyt refluksioireista ja närästyksestä ja minulla on ollut parikymppisenä helikobakteeri, joka aiheuttaa vatsahaavaa. Tällä hetkellä vatsani tuntuu todella hyvältä ja jatkan edelleen Terrainin käyttöä. (Kuvassa näkyvä epämääräinen lasipurkki on kombucha-viljelmäni.)

Helpotusta stressiin, aivotoimintaan, ahdistukseen ja iho-ongelmiin

Suolistoflooraa tukevien probioottien lisäksi Living Nutritionin valikoimasta löytyy todella kiinnostavia fermentoituja valmisteita hyvinvoinnin tukemiseen, joissa on eläviä bakteerikantoja myös 35 kappaletta. Kunhan olen saanut korjattua tämän hetkiset puutokset, minua kiinnostaisi testata erityisesti Cognitive-valmistetta, koska teen päivittäin niin paljon aivotyötä, että aivotoimintani on väkisinkin kuormittunut. Kiinnostavaa, että samaa valmistetta voi käyttää masennukseen ja ahdistukseen.

Warrior – Tukee suorituskykyä ja elinvoimaa. Auttaa elimistöä saavuttamaan tasapainon tilapäisessä stressissä ja tukee kehon ja mielen toimintaa silloin kun tarvii jaksaa. Tukemaan hedelmällisyyttä ja helpottamaan vaihdevuosioireita. Sisältää yhdistelmän juurikasveja, yrttejä ja cordyceps-sientä fermentoidussa, bioaktiivisessa muodossa.

Candi-X – Hiivan ja huonojen bakteerien häätöön. Sisältää siitakesientä, joka on erinomainen kehon ja maksan puhdistamiseen. Oregano, timjami, valkosipuli, inkivääri ja neilikka tukevat maksan puhdistumista. Sopii vastustuskyvyn ylläpitoon matkan aikana. Kuuriluontoiseen käyttöön (aikuisille 3 kapselia päivässä). Onerva myös suositteli tätä erityisesti naisille, jos on nauttinut vaikkapa valkoviiniä tai muita ruoka-aineita, jotka aiheuttavat alapäähän kutinaa.

Kef-flamex – Urheilijoille, fyysisen terveyden tukemiseen, nivelongelmiin. Yrtit ja reishi-sieni tukevat kokonaisvaltaisesti fyysistä terveyttä. Kipuun ja tulehdukseen sekä nivel- ja iho-ongelmiin.

Cognitive – Tukemaan tervettä aivotoimintaa, masennukseen ja ahdistukseen. Aivotyöläisille suunniteltu valmiste, joka tukee tervettä ja aktiivista aivotoimintaa. Yrtit ja Lion’s Mane (siiliorakas) voivat auttaa tasapainottamaan mielialavaihteluita sekä auttaa masennukseen ja henkisen stressin tasapainottamiseen.

Your Daily – ”Lasillinen kombuchaa yhdessä kapselissa.” Vahva yhdistelmä orgaanista ravintoa täyttämään päivittäiset ravitsemukselliset tarpeet.

Alive – fermentoidut yrttivalmisteet

Alive-tuoteperheeseen kuuluu tällä hetkellä fermentoitu kurkuma, joka tukee nivelten hyvinvointia, ruoansulatusta ja auttaa laskemaan tulehdusta kehossa ja suolistossa. Tuoteperhe täydentyy helmi-maaliskuun aikana kolmella uudella tuotteella: pyhäbasilikalla eli tulsilla, joka on loistava stressin hoidossa ja sillä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia mm. muistiin, macalla, joka auttaa tukemaan energiatasoja ja hormonitasapainoa tehden siitä loistavan vaihdevuosioireiden tasapainottamiseen sekä ruusujuurella, joka tukee hermoston hyvinvointia, auttaa uupumukseen sekä palautumaan fyysisestä kuormituksesta. Kaikki nämä tuotteet ovat siis myös fermentoituja.

Toivottavasti jaksoit lukea tämän kilometrin mittaisen postauksen tästä tärkeästä aiheesta ja sait uutta tietoa ja ajateltavaa pureskeltavaksi sekä vinkkejä, jos kärsit itse suolistovaivoista tai muista vaivoista. Itseäni hivenainemittaus auttoi aivan huikean paljon hienosäätämään vielä palikoita kohdalleen ruokavalion suhteen ja nyt vaan toivotaan, että ne puutoksetkin hivenaineissa korjaantuisivat ruokapohjaisilla ravintolisillä. Haluan myös kiittää PUR Kauppaa uraa uurtavasta työstä, jota he ovat tehneet ja jatkavat edelleen. Heillä on tietotaito kohdallaan ja siitä on suuri apu!

Jos olet kiinnostunut hivenainemittauksesta tai ravinto-ohjauksesta, löydät PUR Kaupan palvelut ja hinnat täältä.

Oletteko kokeilleet Living Nutritionin valmisteita tai ruokapohjaisia ravintolisiä? Onko joku teistä käynyt hivenainemittauksessa?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , ,