Lifestyle

Kymmenen asiaa

Lifestyle | 27.3.2016 | Katja Kokko

DSC_0005

Kysyin mitä haluaisitte lukea blogista pääsiäisenä. Hyviä toiveita tuli niin paljon, että päädyin kirjoittamaan melkein kaikesta!

1. Uimisesta

Saan hillittömät kiksit siitä, että opin uimaan oikealla tekniikalla rinta- ja vapaauintia. Uimaopeni sanoi tällä viikolla, että minusta olisi pitänyt tulla uimari, koska rintauinnin potkuni on kuulemma niin hyvä, että moni kilpauimari ottaisi sen koska vaan. Hassua tässä on se, että minun ei lapsena tarvinnut edes opetella rintauintia, sillä tuntui kuin olisin aina uinut sitä (ehkä olin entisessä elämässäni sammakko!). Vapaauinti sen sijaan on ollut aina hankalaa, mutta niinpä sitä vaan aikuisiällä oppii uusia asioita, kun opetus on pätevää. Openi Laura Manninen on entinen kilpauimari ja super siisti tyyppi. Ja astangajoogi, kappasta vain! Laura vitsailee tekevänsä minusta masters-uimarin, mutta taitaa olla jopa puolitosissaan. Yläikärajaahan siihen ei ole, mutta toistaiseksi taidan kyllä kisata vain itseni kanssa. Meditatiivisesta pitkän matkan uinnista tuli yhtäkkiä välineurheilua ja suorittamista, sillä tekniikkaan keskittyy koko ajan ja apuna on vaikka minkälaisia härveleitä. Tavoitteeni taitaa kuitenkin mastersien sijaan olla meditatiivinen pitkän matkan uinti oikealla tekniikalla sekä silkka veden fiilistely.

DSC_0023

2. Uikkareista

Heh, välineurheilua, kyllä vain. Kas kummaa, kun uikkarikokoelma on yhtäkkiä kasvanut. Hyviä uikkareita on ollut mahdoton löytää tavallisista urheilukaupoista – parhaat löytyy sieltä, mistä uimaritkin ne hankkivat. TYRin ja Arenan uikkarit on kivoimmat päällä ja istuu parhaiten. Speedokin on hyvä, mutta kangas ei ole niin laadukasta. Jos joku intoutuu tilaamaan uikkareita itselleen, niin helpotan teitä hieman kokojen kanssa: Arenan uikkarit on heidän omassa verkkokaupassaan ranskalaista kokoa. Itse käytän normaalisti kokoa 36, mutta Arenalta sopiva on ranskalainen koko 40. TYRin uikkarista minulla on puolestaan koko 34, heidän kokonsa ovat verkkokaupassa GB/US mitoitusta. Speedolta kokoni on 36, mutta saisi olla kokoa pienempi, eli 34.

Kiinnostus värikkäisiin treenivaatteisiin siirtyi ilmeisesti joogasta uintiin, sillä en ole vetäissyt Teekejä jalkaani kertaakaan sitten viime kesän. Päätinkin myydä kaikki Teekini eteenpäin, että jos jotakuta kiinnostelee, niin täältä irtoaisi värikkäitä joogalegginssejä tusinan verran.

Uikkarit vasemmalta oikealle: Speedo, TYR ja Arena.

DSC_0018

3. Joogasta

Charlie Taylor-Rugmanin pääsiäisintensiivi on ollut heittämällä parasta, mitä omassa joogaharjoituksessani on pitkään aikaan tapahtunut. Charlie on pilkunviilaaja – ah, me likes! Heikkohermoisille se ei ehkä sovi ja voi olla uuvuttavaa, mutta oma kehoni on käynyt läpi niin paljon vaivoja ja kipuja, että viilaan mielelläni yksityiskohtia, joka syventää samalla myös omaa osaamistani ohjaajana. Charlie painottaa erityisesti voiman tärkeyttä harjoituksessa. Se on tärkeämpää, kuin notkeus. Se, että asiat tekee oikein. Mitä järkeä on edetä harjoituksessa pidemmälle, jos perusta, eli voima falskaa eikä lihaslukot ole hallinnassa? Jos harjoitus on liian pitkä, ei ole edes energiaa kasvattaa voimaa kunnolla. Charlieta lainatakseni voiman kasvattaminen ei tarkoita sitä, että yrittää puskea kovemmin, vaan asioiden tekemistä paremmin. Kenties tähän voisi kiteyttää oman filosofiani ohjaamisesta.

4. Joogan opettamisesta

Hyvällä joogaopettajalla on takanaan usean vuoden aktiivinen oma harjoitus ja usean vuoden kokemus opettamisesta. Hän kehittää itseään aktiivisesti ja astuu oman laatikkonsa ulkopuolelle. Miettii tarkkaan omaa opettamistaan ja ottaa asioista selvää, jotta pystyy perustelemaan, miksi opettaa jollain tietyllä tavalla. Jostainhan kaikki opettajat ovat aloittaneet, eli itse olen vasta tällä taipaleella ihan alussa. Vaikeinta on kommunikoida ohjeet oppilaille niin, että ne ymmärretään. On myös hyväksyttävä se, että itse kehittyy koko ajan eikä ole lähelläkään ”valmista”. Osaan nyt enemmän, kuin vuosi sitten ja osaan enemmän, kuin viime viikolla. Näin se taitaa olla vielä vuosia ja se on hyväksyttävä. Siksi olen todella kiitollinen kaikista oppilaistani, joista osa on harjoitellut kanssani opettajataipaleeni alusta saakka.

5. Syömisestä

Annoin toissapäivänä mahdollisuuden mustapavuille. Tein mustapapuchiliä ilman chiliä. Refluksioireeni palasivat, eivätkä ole vieläkään rauhoittuneet. En tiedä olivatko syynä pavut vai mausteet (koitin olla maltillinen maustamisessa). Aion kokeilla vielä kerran ilman mausteita. Kehossa on tuntunut monta päivää siltä, että se kaipaa paljon erilaisia mehuja, pikku kevätdetoxia. Syömisessä punainen lanka on edelleen Vatsa kuntoon -valmennuksen paleopainotteinen ruokavalio. Sillä oloni pysyy parhaana, vaikka kuinka tekisi mieli jättää lihaa vähemmälle. Joku kysyi aamiaiseksi syömistäni munakkaista. Kannattaa ladata Kirsikan kanssa tekemäni 7 Day Simplyfying Detox-reseptivihkonen – sieltä löytyy paljon hyviä munakas- ja mehuohjeita. Aamuni alkaa aina mehulla ja munakkaalla.

DSC_0057

6. Lisäravinteista

PR-toimisto Sugar tarjosi minulle testiin Terranovan lisäravinteita. Niitä myydään ainakin PUR Kaupassa ja Ruohonjuuressa. Käytän probiootteja, entsyymejä, B12-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia ja D3-vitamiinia. Terranovan lisäravinteissa ei ole lisäaineita ja ne sopivat vegaaneille. Avainasemassa kaikissa tuotteissa ovat tuoreet, käsittelemättömät ja luonnolliset ainesosat. Jos kärsii minkäänsorttisista vatsa- tai ihovaivoista ovat nämä mainitsemani purkit kyllä tarpeen. Lisäksi hörppäsen kerran päivässä merkin Life Drinkiä sekä Mustaselja-oliivinlehti blendiä. Kevätflunssa on pysynyt poissa, johon tuota blendiä suositellaan, mutta itse valitsin sen antioksidanttien vuoksi kevätbuustaukseen. Ainiin, käytän myöskin Neal’s Yard Remediesin Joint Supplement -valmistetta, joka vahvistaa niveliä ja tekee erityisen hyvää joogeille ja urheilijoille.

7. Eteerisistä öljyistä

Eräs lukija kysyi, miksi luonnonkosmetiikassa käytetään niin usein linaloolia tai citronellolia, jotka ovat siis hajusteita. Ne kuuluvat 26:een yleisimmin allergioita aiheuttaviin hajusteisiin, jonka vuoksi niitä koskee ilmoitusvelvollisuus tuotteen INCI-listassa (yleensä hajusteet merkitään vain sanalla parfum, eikä niiden sisältöä tarvitse sen tarkemmin avata). Sekä linalool että citronellol ovat eteeristen öljyjen komponentteja. Kuten myös geraniol, eugenol, farnesol, citral ja benzyl alcohol. Jos tuote sisältää vaikkapa eteeristä ruusuöljyä, täytyy INCI-listaan merkitä tämän ilmoitusvelvollisuuden mukaan myös ruusuöljyn luonnollisesti sisältämät komponentit, eli geraniol, eugenol, farnesol, linalool ja citronellol. Näitä komponentteja ei siis välttämättä ole vartavasten tuotteeseen lisätty, mikäli tuote sisältää ruusuöljyä.

Luonnonkosmetiikkaa hajustetaan kahdella tavalla: kokonaisilla eteerisillä öljyillä, jolloin niillä on tuoksun lisäksi myös ihonhoidollisia vaikutuksia, sekä eteeristen öljyjen komponenteilla, eli pelkillä yksittäisillä tuoksukomponenteilla, joita äsken luettelin. Yksittäisiä tuoksukomponetteja käyttäessä INCI-listassa on myös sana parfum, mutta pelkkien eteeristen öljyjen kohdalla ei, sillä eteeriset öljyt eivät ole hajusteita, vaan hoitavia aineita, jotka myös tuoksuvat. Yksittäisillä eteerisistä öljyistä eristetyillä komponenteilla on vain tuoksuva vaikutus, ei ihonhoidollisia vaikutuksia. Komponenteilla voidaan saada aikaan hyvin laaja kirjo ei luonnonkosmetiikkaa muistuttavia tuoksuja. Ja toki löytyy myös tuotteita, joissa hajusteena on käytetty molempia: kokonaisia eteerisiä öljyjä sekä niiden komponentteja.

Jos on todettu hajusteallergia, kannattaa välttää tuotteita, jotka sisältävät itselleen reaktion aiheuttavaa hajustetta. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että monet hajusteallergikot voivat käyttää esimerkiksi ruusuöljyä, vaikka olisi allerginen geraniolille, mutta synteettinen geraniol sen sijaan aiheuttaa allergisen reaktion. Eteeriset öljyt toimivat parhaiten kokonaisina, mutta kun jokin komponentti eristetään, menetetään kokonaisvaltainen vaikutus ja tilalle saattaa tulla jopa haitallisia vaikutuksia.

Suosittelen hankkimaan Aidosti Kaunis -kirjani. Siinä olen avannut hyvin kansantajuisesti mitä kosmetiikkapurnukat ja luonnonkosmetiikka oikein sisältää sen lisäksi, että teos on ihonhoidon käsikirja.

Eteeristen öljyjen vaikutuksia löydät myös Raaka-aineiden kiehtova maailma -postaussarjastani.

DSC_0069

8. Yrittäjyydestä

Yrittäjyys on elämänlaatuani parantava tekijä. Nautin siitä, että olen vapaa toteuttamaan mitä haluan. Varmaan suurin osa pelkää yrittämisessä taloudellista epävarmuutta ja epäonnistumista. Ne ovat asioita, jotka täytyy olla valmis kohtaamaan, yrittäminen vaatii henkistä kanttia. Jos olen joogapolullani oppinut eniten vammoistani, niin mistä yrittäjyydessä sitten oppii? Yhtä lailla tekemisestä. Elämisestä. Kaikki kokemukset vahvistavat. Vaikeat saattavat viedä koko ihmisyyden perimmäisten kysymysten äärelle. Aina ei ole pakko epäonnistua oppiakseen, vaan ylipäätään tehdä ja tehdä paremmin. Kehittää ja mennä eteenpäin. Olemme kai kaikki mukavuudenhaluisia ja kaipaamme leppoisaa elämää. Minusta tuntuu, että dilemmani on päättää miten tässä nyt olisi. Kehitysideat eivät tunnu loppuvan, mielessä on monta projektia, joita haluaisi aloittaa ja joita pitäisi edistää. Samalla kaipaa kuitenkin joutenoloa, rauhaa ja tasapainoa. Ajanjaksoa, jonka läpi vaan nautiskelee hitaammassa tahdissa ja ottaa torkut, kun siltä tuntuu. Ja eiköhän kohta ole sitten soimaamassa itseään moisesta laiskottelusta. Itseni ja kulloistenkin olojeni kuuntelu ei ole kuitenkaan vielä osoittautunut vääräksi strategiaksi. Toisinaan se voi käskeä tekemään rohkeitakin muutoksia, jotka eivät ole niitä järkiratkaisuja, mutta hitto vie, lukekaapa tämä Kirsti Paakkasen haastattelu MeNaisista, hänellä on sentään melkoisen kunnioitettava ura takanaan ja mitä hän sanookaan itsensä kuuntelusta?

9. Rompusta

Äiti toivoi juttua Rompusta. Kissaherran uusin herkku on muussattuun avokadoon sekoitetut katkaravut. Hän nukkuu yöt omimallaan Balmuirin torkkupeitolla, aurinkoisina päivinä keskellä olohuoneen mattoa, kunnes luikkii viilentymään sängyn alle, jonka kaikkia laitoja peittää valuva päiväpeite ja alle muodostu oma pikku luola. Päivisin hän torkkuu usein keittiön tuolilla, jota en ymmärrä, koska tuoli on niin pieni, että kissa mahtuu siihen kerälle juuri ja juuri. Ennen tein töitä keittiössä, jolloin oli enemmän sääntö, kuin poikkeus, että hän tuli seurakseni. Nykyisin olen järjestänyt työpisteeni olohuoneeseen, mutta tälläkin hetkellä keittön tuolilta kantautuu vaimea kuorsaus.

10. Vaatteista

Joku lukija toivoi juttua kevätvaatteista. Nyt kiinnostaa suomalaisuus. Marimekko, Samuji ja Terhi Pölkki. Siinä kolme kuuminta suosikkiani. Lisäksi haluaisin oppia hyödyntämään paremmin vaatekaappini nykyistä sisältöä uusien hankintojen sijaan, vaikka toki niitäkin tulee. Tällä viikolla pukeuduin hameeseen, jota en ollut käyttänyt puoleentoista vuoteen. Olin aikeissa laittaa sen myyntiin, mutta päätin, että nyt tämä jatkuvan luopumisen teema ja konmarittaminen saa muuttua arvosta ja hyödynnä sitä, mitä sinulla on -teemaksi. En tiedä tuleeko tämä lopulta toimimaan. Kovin vaikea on pakottaa itseään vaatteisiin, joista on ajautunut jo kauaksi. KonMari-filosofia tuntuu siis sopivan minulle.

Seuraavaksi iltapäivän mehuhetki ja sitten voisi ottaa vaikka ne torkut. Mukavaa pääsiäisen jatkoa kaikille!

Edit: sain juuri kuulla, että avokadoa ei saa antaa kissoille ja koirille. Joten en suosittele kokeilemaan, vaikka tämä tyyppi on sitä kerjäämällä kerjännyt saamatta mitään oireita. Mutta tästä lähtien jätämme avokadot mamalle.

DSC_0060

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , ,