Astrologia

Katse taaksepäin! – Uusikuu Ravussa

Astrologia | 21.6.2020 | Kirsi Halla-Seppälä

Uudenkuun ajankuva on astrologinen katsaus ajalle 21.6. – 19.7.2020

Tämä juhannusviikonlopulle ajoittuva uusikuu on harvinainen ensiksikin siksi, että se on auringonpimennys ja tapahtuu kesäpäivänseisauksen aikaan. Sen lisäksi, vaikka uusikuu on tyypillisesti saman vuoden aikana vain kerran samassa merkissä, tänä kesänä meitä on siunattu kahdella uusikuulla Ravussa, sillä sekä kesäkuun että heinäkuun uusikuu on tässä välittävässä, lämminsydämisessä, huolehtivaisessa, tunteellisessa ja syvää feminiinistä viisautta huokuvassa merkissä.

Näin ollen uusikuu, auringonpimennys ja kesäpäivänseisaus ovat kaikki samassa paketissa ensimmäisen kesämerkin eli Ravun ensimmäisellä asteella. Ravulla on kolme tunnusomaista piirrettä. Sillä on kova kuori, jonka sisällä sen herkkä ja pehmeä sisin on melkoista aladoobia, sillä on sakset joilla se nappaa kiinni siitä mitä pitää tärkeänä ja toisinaan menettää mieluummin koko saksen kuin suostuu päästämään irti aarteestaan, ja sen tapa liikkua on vaivihkaisen hidas tango, yksi eteen ja kaksi taakse, ja sitten vielä nopeaa kipitystä kymmenen askelta takaperin ja oman kuoren tai kokistölkin sisään piiloon. Silti se on sisäisesti vahva, aikaansaava, eteenpäin menevä ja uuttaluova! Vesimiehen ohella Rapu onkin yksi paradoksaalisimmista tähtimerkeistä. Se on moniulotteinen, syvä ja yllättävä!

Vaikka Rapu edustaa äitiä, hoivaa, menneisyyttä, isänmaata, juuria, kotipesää, turvaa, emotionaalista perustaa ja pyrkimystä pitää kiinni vanhasta, tämä uusikuu osoittaa, että turvallisuuspoteroonsa kaivautunut rapukin voi päästää irti vanhasta ja muuttua, kun maailma on tulessa. Tämän vuoden astrologiset kuviot ovat olleet aivan omaa luokkaansa, samankaltaisia on nähty viimeksi satoja vuosia sitten, maailmaa ravistelleiden ja historiaan jääneiden tapahtumien rinnalla. Vaikka kaikki muuttuu koko ajan, on muutos usein niin hidasta, että emme näe sitä mitä on tapahtumassa tai miksi. Mikään näistä tänä vuonna esiin nousseista asioista ei ole sinällään ollut uutta tai yllättävää, olimme vain tuudittautuneet valheelliseen turvallisuuden tunteeseen ja kääntäneet katseemme toisaalle.

Kevät marssitti eteemme joukon harvinaisia, transformatiivisia kuviota, ja palaamme näiden äärelle jälleen syksymmällä. Kesän alkaessa ajanlaatu sai hätkähdyttävän käänteen, kun suurin osa alkuvuoden ”ydinpommikuvion” planeetoista alkoi perääntyä, ja tämä nosti pinnalle jotain vanhaa, sellaista mikä on ollut läsnä vuosisatoja, mutta on edelleen kesken jäänyttä, mitätöityä ja ohitettua.

Planeetat eivät oikeasti käänny perääntymään taivaallisilla radoillaan, kyse on ilmiöstä, joka maasta katsottuna vaikuttaa perääntymiseltä. Merkuriuksen perääntyminen alkaa olla jo melko tuttu käsite lukemattomien ”Mercury Retrograde” meemien ja laajalle levinneiden yleistävien kuvauksien myötä. Siinä missä Merkurius perääntyy muutaman viikon ajan kolme tai neljä kertaa vuodessa, hitaammat planeetat perääntyvät harvemmin ja jopa useiden kuukausien ajan. Perääntyessään planeetan teema voimistuu, ja sen edustama energia alkaa kulkea ikään kuin sisäänpäin ohjaten meitä pysähtymään niiden asioiden äärelle, käymään läpi jo taakse jäänyttä, uudelleen arvioimaan vanhoja valintoja ja oppimaan menneistä tapahtumista.

Perääntyvien planeettojen parvessa suristaa parhaillaan Pluto, tuo sukupolvia hallitseva Manalan Herra, joka edustaa vallankäyttöä, kuolemaa, alistamista ja kaikkea sitä mikä on haudattu syvälle tai piilotettu näkyviltä, esimerkiksi yleisiin valtarakenteisiin ja ihmiskunnan psyykkiseen perustaan. Pluton ohella perääntymässä on Saturnus, yhteiskunnallisten rakenteiden, valtaapitävien, yleisten tapojen, sääntöjen, kontrollin ja kurinpidon oma arkkityyppi. Myös Jupiter, jota yleisesti ottaen pidetään hyväntekijänä, on mukana perääntymässä, ja tuo marssille mukaan oman kärjistävän luonteensa. Kun Jupiter on mukana kuviossa, asia ei jää huomaamatta, sillä se paisuttaa, nostaa esiin ja innostaa. Harmoniaa, rakkautta, arvoja ja oikeudenmukaisuutta edustava Venus on perääntyessään nostanut esiin edellä mainittuihin seikkoihin liittyviä epäkohtia. Venus edustaa myös talousasioita, sillä raha on yksi osoitin siitä mitä pidämme arvokkaana, ja perääntyvän Venuksen aikaan voimme esimerkiksi osoittaa arvostustamme sillä minne ja kenelle haluamme rahamme päätyvän. (Käsittelin Venuksen perääntymistä tarkemmin ja vähän eri näkökulmasta maaliskuun ajankuvassa.)

Myös Jumalten Sanansaattaja ja Kosminen Journalisti Merkurius alkoi perääntyä, ja tuo tätä syvemmillä tasoilla tapahtunutta taaksepäin katsomista ja uudelleenarvioimista laajempaan ja helpommin sisäistettävämpään muotoon. Se mikä on aikansa kuplinut pinnan alla ja ollut vain tiedostavimpien näkyvillä, tulee yhtäkkiä kaikkien ulottuville sosiaalisen median, ajankohtaisen uutisoinnin ja yleisen keskustelun kautta. Oikeudenmukaisuuden ja sotataidon strateginen mestari Pallas Athene perääntyy myös muiden mukana, ja heti auringonpimennystä seuraavana päivänä Neptunus liittyy joukkoon, tuoden soppaan oman osansa. Se voi yhtälailla olla empatiaa, syvää myötätuntoa ja rakkautta, sekä halua auttaa kärsiviä ja alistettuja, mutta koska Neptunus on alemmilla taajuuksillaan valheiden, teeskentely, illuusioiden ja petosten planeetta, sen energian voimistuessa perääntymisen myötä, kaikki ei välttämättä ole sitä miltä näyttää. Pyrkimys sumuttaa, harhauttaa ja ohjata huomiota täysin epäjohdonmukaisille urille, voi olla yksi sen ilmenemismuodoista tässä ajassa.

Tietoisuuden valoa, omistautumista ja palavasieluista intensiteettiä edustava Vesta on yhtymässä Aurinkoon ja Kuuhun. Sen lisäksi uusikuu sijaitsee karmallisen kuunsolmulinjan sillä puolella, jota kutsun nimellä ”Sielun suunta”. Pimennykset tapahtuvat aina tämän menneisyyttä ja tulevaisuutta edustavan energiaportaalin tuntumassa, ja vaikka perääntymiset huutavat kuorona meitä pysähtymään ja katsomaan taaksepäin, hiljentymään, huomaamaan, kuuntelemaan, ymmärtämään ja oppimaan tutkimalla menneisyyttä (tai nykyisyyttä, jonka niin moni luuli olevan menneisyyttä, ja jonka pitäisi olla menneisyyttä), niin auringonpimennys Kuun yläsolmulla sähköistää tämän hetken ja avaa potentiaalin aivan uudenlaiseen tulevaisuuteen. Siinä on potentiaalia päivittää tietoisuutemme ennen kokemattomalla tavalla, jotta voisimme historian toistamisen ja aikansa eläneiden, epäinhimillisten toimintamallien sijaan ottaa ensimmäisiä askelia kohti aidosti tasa-arvoista ja vapaata tulevaisuutta.

Uudenkuun kartalla raskassoutuinen ja konservatiivinen Saturnus on hiertävässä kulmassa Kuuhun, herkistämässä meitä näkemään jotain mikä aina on ollut siinä, mutta ei koskaan niin häiritsevästi, että olisimme kokeneet tarvetta tehdä sille jotain. Soturiplaneetta Mars on yhtymässä uhri- ja marttyyrienergiaa edustavan Neptunuksen kanssa eläinradan viimeisessä, usein muiden jalkoihin jäävässä, syystä tai toisesta voimattomassa Kalojen merkissä. Mars on aktivoimassa vastarintaliikettä ja nostamassa esiin turhautumista ja kiukkua siellä, missä ei ole ollut mahdollista puolustaa itseään.

Kuten aina, astrologinen symboliikka on peili, joka heijastaa yhtälailla mikro- kuin makrokosmoksessa tapahtuvia ilmiöitä. Maadoittuminen, juurtuminen siihen mikä hoivaa, ruokkii ja ravitsee sekä omien tunteiden ja tarpeiden kuunteleminen ja niihin vastaaminen on ensisijaisen tärkeää tässä ajassa.

“We must learn that passively to accept an unjust system is to cooperate with that system, and thereby to become a participant in its evil.”

Martin Luther King Jr.

Ajankohtaiset teemat: pysähtyminen, hiljentyminen, kuunteleminen, katse taaksepäin, havahtuminen, sen näkeminen mikä on ollut kätkettyä, vanhan korvaaminen uudella, rakenteelliset muutokset, valtateemat, vallankäyttö, valtarakenteet, ”gaslighting”, välittäminen, huolenpito, juuret, historia, tavat ja tottumukset, vanhoista toimintatavoista luopuminen, varjotyö

Uudenkuun kartalla: Uudenkuun Saabinen symboli ”Merimies valmiina nostamaan uuden lipun vanhan tilalle”. Aurinko ja Kuu Ravussa yhtymä Kuun yläsolmu ja Vesta, neliö Mars ja Khiron, kvinkunssi Saturnus. Pluto sekstiili Mars ja Neptunus. Pluto yhtymä Jupiter ja Saturnus. Neptunus kolmio Merkurius, yhtymä Mars ja sekstiili Jupiter. Uranus sekstiili Merkurius. Saturnus kolmio Venus, sekstiili Mars ja yhtymä Jupiter. Jupiter sekstiili Mars. Merkurius, Venus, Jupiter, Saturnus, Pluto ja Pallas Athene perääntyvät.

Kuunkierron astrologiset kuviot: 21.6. UUSIKUU ja AURINGONPIMENNYS 0° Rapua, 23.6. Neptunus alkaa perääntyä, 25.6. Venuksen perääntyminen päättyy, 28.6. Mars siirtyy Oinaaseen, 30.6. Jupiter yhtymä Pluto, 2.7. Saturnus perääntyy Kauriiseen, 5.7. TÄYSIKUU ja KUUNPIMENNYS 14° Kaurista, 11.7. Khiron alkaa perääntyä, 12.7. Merkuriuksen perääntyminen päättyy, 14.7. Mars yhtymä Khiron, 20.7. UUSIKUU 28° Rapua.

Avainsanat: ,