Beauty

Kasvovesi ja ihon kosteuttaminen

Beauty | 11.6.2017 | Katja Kokko

Tarinoita oikeasta elämästä: ystäväni kysyi minulta tällä viikolla neuvoa kiristäväksi kuivuneen ihonsa hoitoon. Iho oli silmin nähden pintakuiva, kilpimäinen ja epätasainen. Näin tapahtuu ihon entsyymitoiminnan häiriintyessä kosteuden puutteen seurauksena. Kysyin ystävältäni käyttääkö hän kasvovettä – vastaus: ei. Hänellä oli käytössä täyteläinen kosteusvoide, jonka alle hän levittää ohutta ihoöljyä. Ongelman aiheuttaja oli päivänselvä: iho ei saanut tarpeeksi kosteutta. Ystäväni oli ajatellut, että hänen tulisi uusia koko kosmetiikka-arsenaalinsa, koska tuotteet eivät tuntuneet tarpeeksi tehokkailta, mutta koko rutiinin uusimisen sijasta passitin hänet ostamaan vain kasvovettä ja päivittämään kosteusvoide täyteläisestä ohuempaan, eli kosteuttavampaan.

Tästä sainkin inspiraation kirjoittaa postauksen perusasioista, eli ihon kosteuttamisesta. Aiheesta löytyy kattavasti tietoa myös Aidosti kaunis -kirjastani. Jos sinulta ei vielä löydy tuota ihonhoidon perusteosta, suosittelen hankkimaan sen. Kirjaa löytyy esimerkiksi Natural Goods Companyn verkkokaupasta, jossa se on tällä hetkellä edullisimmillaan, vain 20 euroa.

Käsi ylös kuinka moni teistä ajattelee, että kun ihoa kiristää ja se on kuiva, pitäisi käyttää täyteläisempää voidetta? Kuinka moni mieltää täyteläisen ja paksun voiteen todella kosteuttavaksi? Tämä onkin yksi yleisimpiä ihonhoitomyyttejä. Englanninkielessä on kaksi on sanaa kosteuttavalle tuotteelle: moisturising ja hydrating. Nämä ovat siis kaksi eri asiaa. Moisturising tarkoittaa tuotetta, joka ehkäisee kosteuden haihtumista iholta ja kasvattaa sitä kautta ihon kosteuspitoisuutta. Tällaiset tuotteet ovat täyteläisiä ja niissä on käytetty enemmän öljyjä ja kenties kasvivahoja (tai valitettavasti usein öljyt ja vahat on saatettu korvata ihon hoitavuuden kannalta huonolaatuisilla sakeuttajilla), jotka ovat vielä tehokkaampia ehkäisemään kosteuden haihtumista. Kuivasta ja pintakuivasta ihosta puuttuu kuitenkin kosteutta (ja usein myös rasvaa), jolloin on yhdentekevää hoitaa sitä yhä vain täyteläisemmällä voiteella ja ihoöljyillä, koska iho huutaa kosteutta eli vettä. Hydrating tarkoittaa tuotetta, joka tuo kosteutta iholle ja lisää ihon kosteuspitoisuutta, eli vesipitoisuutta.

Kosteus on siis vettä, mutta suomenkielessä meillä ei ole kahta eri sanaa kuvaamaan tätä (moisturising vs. hydrating) eroa. Tämän vuoksi en itse koskaan käytä täyteläisestä voiteesta, öljyistä tai vahoista nimitystä kosteuttava, vaan ennemminkin sitten vaikka ravitseva, koska parempaakaan sanaa en ole keksinyt. Täyteläiset voiteet sisältävät ohuita voiteita runsaammin kasviöljyjä ja öljyjen sisältämät rasvahapot sekä antioksidantit ovat ihon tärkeintä ravintoa.

Kosteuttavia tuotteita ovat puolestaan kasvovesi, ohuet fluidiseerumit sekä ohuet kosteusvoiteet, koska ne sisältävät runsaasti vettä eli kosteutta sekä usein myös humektantteja eli ihoon kosteutta sitovia ainesosia, kuten hyaluronihappoa ja glyseriiniä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää esimerkiksi hyaluronihapon kohdalla sen toimintaperiaate: hyaluronihappo kykenee sitomaan itseensä vettä tuhatkertaisen määrän painoonsa verrattuna. Se nappaa kosteuden itsensä ulkopuolelta ja sitoo sen sitten ihosoluihin, jolloin se tekee sarveiskerroksen pinnasta täyteläisen ja tasaisen siloittaen juonteita. Tämän vuoksi hyaluronihappo toimii parhaiten kosteassa ilmastossa ja yhdistettynä hyvin kosteisiin ainesosiin. Hyaluronihappo itsessään ei siis ole kosteutta ja kuivassa ympäristössä se voi alkaa toimimaan päinvastoin, eli sitomaan itseensä kosteutta ihosta.

Itse en pidä hyaluronihappoa automaattisesti merkittävänä ihon kosteuttajana, sillä kosteus on ensisijaisesti vettä (ja sen lisäksi hyaluronihapon imeytyminen ihoon on haastavaa). Iho tarvitsee sekä kosteutta että rasvaa, jotta sen uusiutumisprosessi ja entsyymitoiminta eivät häiriinny ja ihon ulkonäölle ja suojabarriäärille tärkeä hydrolipidikalvo pysyy tasapainossa. Mielestäni vertauskuva kukkaruukusta tai tiskirätistä toimii tässä loistavasti: kuvittele ihoa kukkaruukun multana – jos multa on kuivaa ja kaadat siihen vettä, vesi jää pyörimään multakökkäreen pinnalle ennen imeytymistä, kun taas kosteaan multaan vesi hujahtaa välittömästi. Sama tapahtuu tiskirätin kanssa: kostea tiskirätti imaisee itseensä kaiken, kun taas kuivaan korppuun pöydällä oleva vesi imeytyy hitaasti. Kuivuudesta kärsivän ihon tulee siis saada ensisijaisesti runsaasti kosteutta, jotta kiristävyys, karheus ja ihon ”kilpimäisyys” alkavat helpottaa ja iho alkaa toimia kokonaisvaltaisesti paremmin. Tällöin myös hoitavat öljyt imeytyvät ihoon.

Jokaisen ihotyypin tulisi käyttää iholle runsaasti kasvovettä aamuin illoin. Ei myöskään ole yhdentekevää miten kasvoveden levittää. Paras tapa kasvoveden levittämiseen on suihkuttaa se kasvoille ja taputella se tämän jälkeen ihoon käsin. Toinen vaihtoehto on ottaa kasvovettä kämmenille ja painella se ihoon. Jos käyttää pumpulia, tulee pumpuli olla kasteltu niin, että kun sillä pyyhkii kasvot, iho jää todella kosteaksi. Tämän jälkeen kasvovesi taputellaan ihoon. Kasvovesi tulee siis oikeasti viedä ihoon, ei pyyhkiä pois. Käydessäni kasvohoidossa olen todella tarkka siitä miten kosmetologi levittää kasvoveden ja kuinka paljon hän sitä käyttää. Nihkeintä on käydä hoidossa, jossa kasvot pyyhitään pumpulilla, josta ei jää iholle mitään.

Kasvoveden lisäksi suosittelen kuivalle iholle kosteuttajaksi ohutta seerumia ja/tai hyvin ohutta kosteusvoidetta. Näihin yhdistetään sitten laadukas ihoöljy, joka ravitsee ihoa ja auttaa kosteutta pysymään ihossa. Talvisin tai todella kuivalle iholle huoneenlämmössä kiinteässä muodossa ole balmi voi olla juoksevaa öljyä parempi vaihtoehto, koska balmit sisältävät kasvivahoja, jotka ovat tehokkaita okklusiiveja, kuten edellä mainitsin. Täyteläinen kosteusvoide on kuivalle iholle loistava talvella, sillä se ehkäisee kosteutta haihtumasta iholta, suojaa ihoa ja jatkaa ihon kosteuttamista, mutta täyteläinen voide tulee aina yhdistää kasvoveteen ja tarpeen mukaan vielä kosteuttavaan seerumiin.

Väännän vielä rautalangasta seerumiasian: käytän itse nimitystä seerumi, kun puhun hyvin ohuesta fluidimaisesta emulsiosta, eli tuotteesta, jossa on runsaasti vettä ja aktiivisia aineita. Usein kysyessäni asiakkaalta käyttääkö hän seerumia, hän nimeää tuotteen, joka on sataprosenttista öljyä. Monet merkit käyttävät ihoöljyistään nimitystä seerumi, jos ne ovat usean kasviöljyn, eteerisen öljyn ja maseroitujen yrttiöljyuutteiden seoksia, eli pelkkää öljyä. Tämä nimitys ei ole suinkaan väärä, koska seerumi-nimitys kuvaa tuotetta, joka sisältää tiivistetyssä muodossa runsaasti aktiiviaineita. Olen kuitenkin itse päätynyt käyttämään kaikista 100 % öljypohjaisista tuotteista nimitystä ihoöljy (toinen hyvä sana olisi öljyseerumi) erottaakseni sen runsaasti kosteutta sisältävästä seerumista. Seerumi kannattaa valita oman ihotyypin mukaisesti, se kosteuttaa joka tapauksessa.

Lopuksi pari täsmätuotevinkkiä kosteuttaviin tuotteisiin. Absolution lanseerasi juuri uuden La Crème de Santén, joka on täydellisen ohut ja erittäin kosteuttava voide. Rakastuin voiteeseen heti ensi kosketuksella ja siinä on lisäksi timanttinen hinta-laatusuhde. Voide viilentää ja rauhoittaa ihoa miellyttävästi, joka tekee siitä erinomaisen voiteen kesällä. Lisäksi se tasapainottaa talineritystä, rauhoittaa ärsytyksiä ja auttaa korjaamaan pieniä vaurioita esimerkiksi näppylöiden jäljiltä. Voide sisältää mm. tulehduksia rauhoittavaa ja kirkastavaa melissavettä, ihon hyviä bakteereja ruokkivia prebiootteja, ihon puhdistumista ja aineenvaihduntaa edistävää tulsia sekä puhdistavaa ja huokosia supistavaa iisoppia.

Kasvovesivinkkeihin valitsin tällä kertaa suomalaisen Ekopharman tuotteet, sillä saan paljon kyselyitä kyseisen sarjan tuotteista. Olen erityisen tykästynyt Ekopharman kasvovesiin ja varsinkin näihin kahteen: suihkutettavaan Vadelmaan ja pumppupulloon pakattuun, sormin levitettävään Tyrniin. Ekopharman kasvovesien hinta-laatusuhde on loistava, vaikka esteetikko joutuukin tinkimään niiden kohdalla pakkausdesignista.

Vadelma-kasvovesi sopii normaalille, kuivalle ja pintakuivalle iholle. Se ei sisällä lainkaan puhdistettua vettä, vaan tilalla on käytetty uudistavaa ja kosteuttavaa aloe vera -uutetta sekä runsaasti antioksidantteja sisältävää vadelmauutetta. Tupasvillauute ja allantoiini rauhoittavat ärtynyttä ja punoittavaa ihoa – ja vadelman tuoksu on ihana!

Tyrni-kasvovesi sopii puolestaan ikääntyvälle iholle. Aavistuksen geelimäinen koostumus tekee tästä kasvovedestä helposti sormin levitettävän. Pidän itse todella paljon paksuhkoista, hieman geelimäisistä kasvovesistä (koostumus saadaan aikaan esimerkiksi ksantaanikumilla). Tyrni- ja ruusunmarjauutteet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka ehkäisevät ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä ja auttavat korjaamaan vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita tasoittaen samalla ihon pintaa ja väriä. C-vitamiini auttaa pitämään ihon kirkkaana ja tasaisena. Tyrni-kasvovesi tuoksuu raikkaalle appelsiinille, tosin ehkä pikkuisen liian voimakkaasti omaan nenääni.

Rasvaisen ihon kannattaa valita Ekopharmalta suihkutettava Karpalo-kasvovesi, jossa on raikas piparmintun tuoksu.

Toivottavasti tästä postauksesta oli jälleen apua hahmottamaan ihonhoidon koukeroita, jotka ovat loppupeleissä melko yksinkertaisia – kunhan vain ymmärtää perusasiat ja osaa tulkita ihotyypin ja ihon kunnon oikein (ja lopulta sata muuta hienovaraista asiaa!). Ammattilaisillakin on tosin erilaisia näkemyksiä asioista ja tärkeintä onkin löytää ihoasioissa itselleen se henkilö, jonka näkemykset tuntuvat itselle hyviltä ja toimivilta. Luota silti aina ensisijaisesti oikean ammattilaisen neuvoihin, sillä nykypäivänä esimerkiksi netistä löytyy jos jonkilaista itseoppinutta asiantuntijaa, joiden tietotaidot eivät ole tasolla, mitä ensivaikutelman perusteella voisi kuvitella. Se hämää helposti kuluttajaa, joka ei välttämättä osaa kyseenalaistaa lukemaansa tietoa tai niiden lähteitä.

Oletko itse yrittänyt kosteuttaa kuivaa ja kiristää ihoa paksulla kosteusvoiteella? Entä kuinka levität kasvoveden?

Kuvat Katja Kokko

Tuotteet saatu valmistajilta/maahantuojilta

Avainsanat: , , , , ,

Beauty

51 kommenttia artikkeliin “Kasvovesi ja ihon kosteuttaminen”

 1. tiita

  Olen ilmeisesti hyvin katjakokkoni lukenut, sillä nykyään, jos ihoa kiristää, suihkin siihen ensitilassa säästelemättä kasvovettä ja heitän päälle Absolutionin Le Sérum Anti-Soif -seerumia. Johan helpottaa! Öljyjen kanssa olin alkuun hieman pihalla, mutta nykyään ne löytävät yhä useammin paikkansa kauneusrutiineissani.

  Seuraavaksi ajattelin ostaa äitilleni ohuen jalkavoiteen, kun hän tottumuksesta käyttää tököttejä kuiviin kantapäihinsä…

 2. Sari

  Kiitos taas jälleen mielenkiintoisesta postauksesta!

  Itse en hiero kasvovettä ihoon lainkaan, ilmeisesti pitäisi muuttaa rutiineja? Illalla pyyhin kasvojen pesun yhteydessä kosteutetulla vanulapulla ja aamulla suihkuttelen kasvoveden iholle.

  Mitkä ovat muuten eniten ihoa tukkivia rasvoja/öljyjä? Tiedän sheavoin ainakin olevan sellainen ja ilmeisesti kookosöljy(?).

  • Voit vielä illalla kasvovedellä pyyhkimisen jälkeen suihkauttaa sitä kasvoille ja taputella kevyesti ihoon. Sheavoi ei kyllä tuki kaikilla ihoa, vaan sopii helposti tukkeutuvalle iholle osana kosteusvoidetta, sellaisenaan en laittaisi. Kookosöljy ja kaakaovoi aiheuttaa joillakin tukkeutumista sekä paksummat kasviöljyt, kuten pellavaöljy ja vehnänalkioöljy. Tämä on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu aina myös määristä sekä tuotteen muista ainesosista.

 3. Jennie

  Silloin kun omaa ihoani kiristää, mitä tapahtuu nykyään harvoin, niin ensimmäinen ajatukseni on tarttua kasvoveteen. Kasvoveden käyttö on mullistava kokemus, kun huomaa sen vaikutukset ihoon.. tiedän, että omista tuttavista harvat kokevat kasvovettä tärkeänä.. Mutta moni on myös muuttanut mielensä kun ovat ottaneet ensimmäiset laadukkaat kasvovedet käyttöönsä. Tykkään suihkauttaa kasvovettä ja taputella ihoa sen jälkeen, samalla tuntee milloin on hyvä hetki laittaa seuraava tuote.

 4. Tuuli

  Hei mikä sitten olisi tällainen hyvä superkosteuttaja hilseilevän kuivalle iholle, eritoten lapsen iholle ja tässä tapauksessa jalkojen iholle (kuivuus ongelmana vain jaloissa). Olen nimittäin huomannut että hilseilyn, pintakuivuudem vie yleensä paljon paremmin pois esim aloe vera-geeli kuin jokin tuhti öljypohjainen voide. Kiitos!

 5. Mari Vee

  Olen aina ollut kosteuttavien ohuempien voiteiden ystävä ja sama pätee seerumeihin. Kasvoveden levitän suihkimalla ja joskus kevyesti painellen (erityisesti iltaisin). Laadukkaat kasvovedet ovat ihonhoitoni kulmakivi. Absolution La Crème de Santé on ihana voide. Abso ei petä koskaan ja palaan tähän tuotesarjaan aina uudelleen.

 6. Lukija

  Noniin, pitänee pikimmiten hommata jokin kasvovesi! Se mulla onkin uupunut just sillä ajatuksella, että sillä ei ole niin suurta virkaa…

  Havahduin ihoni kuivuuteen vasta nyt loppukeväästä (ihoa kiristi, siihen tuli paljon tukkeumia, se oli pintakuiva, karhea, herkkä ja samean näköinen) ja vaihdoinkin puhdistuksen puhdistusmaitoon ja kasvorasvan kosteuttavampaan. Aloin myös käyttämään Lue by Jean Seo Balance hyaluronihapposeerumia (aamuisin ennen kosteusvoidetta) ja iltaisin puhdasta ruusunmarjaöljyä (ennen kosteusvoidetta, lähinnä parantamaan finneistä jääneitä punaisia laikkuja). Vajaan kuukauden aikana iho onkin mennyt paljon parempaan suuntaan, mutta siltikin iho on vieläkin jotenkin… noh… jotenkin kuivahko ja herkkä (kuumottaa ja punoittaa helposti ym).

  Mitä oot mieltä, onkohan ollut ihan virheliike käyttää tuota hyaluronihapposeerumia ilman kasvovettä? Kannattaako sen käyttöä jatkaa? Entäpä tuo ruusunmarjaöljy, oisko sulla heittää vinkkiä paremmasta vaihtoehdosta finnijälkien ym. parantamiseen?

  • Ehdottomasti kasvovesi käyttöön pikimmiten! Öljyksi voisit kokeilla Neal’s Yard Remediesin Rose Facial Oilia. Suosittelen myös tuota Absolutionin kosteusvoidetta, josta mainitsin postauksessa. Seerumi ok, jos yhdistät sen näihin.

 7. Heini

  Joo kasvovesi ehdottomasti paras kun on ongelmaiho. Se tuli uutena juttuna että suihkimisen jälkeen pitäisi kasvovesi vielä taputella iholle. Kysyisin muuten vielä mitä mieltä olet Avrilista? Tilasin Avrilin huulikynän enkä ole varma onko pitämisen arvoinen vai meneekö palautukseen…

  • Kasvoveden hyödyt saa paremmin irti, kun sen painelee kevyesti ihoon. En ole kokeillut Avrililta yhtään tuotetta, mutta se on tulossa blogiin heinä- ja elokuussa 🙂

 8. Johanna

  Moi, omistan (ehkä) pintakuivan ihon, jossa on koko ajan näppyjä ja arvet jäävät pitkäksi aikaa ihoon. Onko heittää mitään arvausta minkä ihotyypin tuotteita kannattaa käyttää? Tai oikeastaan mitä ongelmaa kannattaa lähteä hoitamaan?
  Missä kannattaisi käydä, jotta pääsisin perille mikä ihotyyppi mulla nykyään on?

  • Suosittelen käymään kosmetologilla konsultaatiossa, kuten Ihohoitola Lupauksessa, Natural Goods Companyn Salon & Shopissa tai Liinun Organic Beautyssa. Iho kuulostaa kuivarasvaiselta, mutta mahdoton sanoa näillä tiedoilla. Hutiostosten välttämiseksi suosittelen ammattikosmetologia, Personal Beauty Guideni on myös yksi hyvä vaihtoehto.

 9. Mariell

  Tämä postaus tuli kyllä niin tarpeeseen!:) Juurikin tässä mietin, että mikähän avuksi, kun kasvojen ihoa kiristelee. Kärsin aikuisiän aknesta ja iho on todella pintakuiva, ei yhtään rasvainen. Olen lätrännyt laadukkailla kasvovesillä jo monta vuotta eli se puoli on jo kunnossa. Löysin noin kuukausi sitten Pain ruusunmarjaöljyn ja se on ollut ihan huippu iho-ongelmiini sekä vanhoille aknearville. Mutta tuntuu kuitenkin, että ihoa on hieman aamuisin kiristellyt. Olen laittanut öljyn yöksi suoraan kasvoveden päälle. Pitäisikö öljyn päälle laittaa vielä jotakin voidetta tai seerumi ennen öljyä? Onko suosituksia? 🙂

  • Suosittelen lisäksi Absolutionin La Creme de Santea, ongelma voi poistua jo sillä. Koska ihossa on arpia, voisit myös kokeilla niiden hoitoon Kypriksen Antioxidant Dew seerumia. Pain ruusunmarjaöljyhän on hiidioksidiuute, ei kylmäpuristettu, joten se on rasvahappokoostumukseltaan aivan erilainen kuin kylmäpuristetut öljyt. Koen sen ennemminkin tehotiivisteenä, jota voisi käyttää sellaisenaan muutaman kerran viikossa. Suosittelen ohelle vielä toista öljyä, esim. Absolutionin Addictionia. Koska Absolutionin voide on niin ohut, öljyn voi levittää en päälle viimeisenä.

 10. piu

  Kasvovedet ovat ihan parhautta. Tällä hetkellä itselläni käytössä
  Neal’s Yard Remedies Rejuvenating Frankincense Toner Kasvovesi. Suihkin kasvovettä niin paljon, että kasvot ovat lähes märät ja odotan hetken kunnes laitan seerumin ja sen päälle öljyn. Voiteena on
  Neal’s Yard Remedies Frankincense Intense Cream Tehovoide jota käytän vain yöksi. Voide on minusta liian tymäkkä meikin alle päivisin. Mikä voide olisi yli 50 v. iholle hyvä?
  Sopiiko tuo mainitsemasi Absolution La Crème de Santén ikääntyvälle iholle kesäkäyttöön? Lisäksi olen ajatellut de Mamielin sävyttävä päivävoidetta? Seerumit, öljyt ja kasvovedet ovat ihania, voisin lotrata niiden kanssa usein ja paljon 🙂

  • Frankkukasvovesi on IHANA! Kyllä tuo Absolutionin voide passaa hyvin myös ikääntyvälle iholle kesällä. Jos haluat käyttää NYR:ä, on Orange Flower kosteusvoide hyvin ohut. Tata Harperin voiteet ovat myös ihanan ohuita ja sopivat ikääntyvälle iholle. de Mamielin sävyttävä päivävoide on loistava, sen alle riittää seerumi ja muutama tippa öljyä, kosteusvoidetta ei mielestäni sen kanssa tarvitse erikseen.

 11. Lena

  Hei! Minulla on erittäin kuiva ja atooppinen iho ja kärsin etenkin kasvojen ihon kiristävästä kuivuudesta. Lisäksi olen allerginen kahdeksalletoista eri säilöntäaineelle ja usealle hajusteelle, mikä myös rajoittaa mahdollisten tuotteiden käyttöä. Tuntuu, että mikään rasva ei kosteuta ihoani tarpeeksi. Ainoa rasva, josta tuntuu olleen vähääkään apua, on ihotautilääkärini minulle suosittelema Orion Pharman Hydran-voide, joka kuitenkin sijoittuu Orion Pharman voiteissa rasvainen – kosteuttava -asteikolla sinne rasvaisempaan päähän. Tällöin lääkärin neuvohan siis sotii kirjoitustasi vastaan, jos olen oikein ymmärtänyt? Kannattaisiko minun käyttää voiteen ohella sitten myös kasvovettä?

  • No olen kyllä ihotautilääkärin täysin eri mieltä (tämä on täysin normaalia, etteivät kosmetologien ja varsinkaan luonnonkosmetiikkaa käyttävien kosmetologien näkemykset kohtaa lainkaan). Ensinnäkin nuo synteettiset rasvat eivät sisällä mitään iholle tärkeintä ravinteita ja lisäksi ne häiritsevät ihon luonnollisia toimintoja, kuten maitohapon tuotantoa ja talineritystä. Ei ihme, jos iho on kuiva ja kiristävyys vain jatkuu. Ehdottomasti käyttöön luonnonkosmetiikka ja perussetti kuntoon: puhdistusmaito/voide, kasvovesi, kosteuttava ohut seerumi/ohut kosteusvoide sekä laadukas ihoöljy tai kiinteässä muodossa oleva balmi. Ihon herkkyys täytyy huomioida tuotteita valitessa, joten nyt en voi suorilta suositella mitään merkkiä, koska en tiedä ihostasi taustoja sen enempää. Laadukkaita sarjoja löytyy kuitenkin monia. Voit tilata esim. Personal Beauty Guiden tai käydä kosmetologilla konsultaatiossa, jotta vältyt hutiostoksilta.

 12. Purrr

  Kiitos tästä postauksesta! En ole tiennyt, että kasvovettä tulee käyttää runsaalla kädellä.
  Mahtavaa lukea näin ammattimaista tekstiä, oot ihan guru!
  (Ps. Sun kissavideot ingstassa on ihania!)

 13. Sanna

  Käytän May Lindströmin suihkutettavaa Jasmine Garden kasvovettä, jota suihkin varsin runsaasti. En hiero tai taputtele kasvovettä kasvoihin tässä vaiheessa. Seuraavaksi lisään In Fioren seerumin kasvojen ollessa vielä kosteat kasvovedestä. Taputtelen seerumin kunnolla ihoon ja lopuksi painelen vielä Vintner’s Daughter öljyseerumin kasvoille. Kannattaisiko minun taputella kasvovesi kunnolla ihooni ennen kuin lisään seerumin?

  Vinkkaisitko, mikä putsari olisi mielestäsi paras vaihtoehto, kun olen lähdössä lomalle etelä-eurooppaan? Käytössäni on Kypriksen aurinkosuojavoide, Ilian aurinkosuojapuuteri (päivän mittaan lisättäväksi), ja laitan aamulla varmaankin myös Juice Beautyn meikkivoidetta, Hyntin kulmakarvaväriä, RMS:n poskipunaa ja Juice Beautyn ripsaria. En haluaisi ottaa mukaan pudistusliinoja, vaan jonkun simppelin putsarin, joka puhdistaa hyvin, mutta hellävaraisesti nämä tuotteet kasvoiltani. Mulla on nyt käytössä May Lindströmin putsari, mutta se vaatii puhdistusliinat, jotta saan meikit kunnolla pois…

  • Tuokin on hyvä tapa, että kasvot ovat hieman kosteat kasvovedestä, kun levität seerumin. Kasvovesi tulee joka tapauksessa imeytettyä ihoon yhdessä seerumin kanssa 🙂 Suosittelen reissuun esim. de Mamielin puhdistusöljyä tai Mahalon putsaria, jotka ovat öljypohjaisia mutta huuhtoutuvat vedellä. Öljy emulgoi aurinkosuojan. Ota matkaan myös jokin syväpuhdistava tuote, kuten Essen Microderm Exfoliator tai Lue by Jean Seon puhdistusjauhe 🙂

 14. Ulpu

  Tosi hyvä ja informatiivinen postaus Katja! Näyttäisi olevan monelle hyödyksi. Mielenkiinnolla odotan sun vastauksia. 🙂

  Mä oon käyttänyt aina ennemminkin kevyitä voiteita/emulsioita, koska sekaiho/epäpuhtauksia, mutta tässä viime vuosien aikana on auennut oikein kunnolla kosteutuksen tärkeys ja puhdistuksen lempeys. Kasvovettä oon kyllä käyttänyt sieltä alle parikymppisestä asti, mutta seerumitkin ovat tulleet jäädäkseen, samoin kasvoöljyt. Ja finnit ovat kyllä pysyneet poissa. 😀 Kasvoveden käytössä olen opetellut käyttämään suihkutettavia tai käden kautta laitettavia kasvovesiä. Tai sitten pyyhin ensin vanulla ja suihkin kasvovettä vielä päälle.

  Kuinkakohan moni kosmetologi vannoo vielä kunnon puhdistuksen nimeen… Kyllä se itsellekin jäi koulusta mieleen, eikä silloin kosteutusta painotettu liikaa. Seerumit ja öljyt olivat enemmänkin sellaisia ylellisyystuotteita eikä niitä toki silloin vielä kovin paljoa ollutkaan tarjolla. Ja kasvovesi laitettiin aina vanun kautta.

  Taitaa olla pitkälti sun ansiota, että monet ovat alkaneet ymmärtää lempeän ihonhoidon päälle. Hieno juttu!

  • No sanoppa muuta. 18 vuotta sitten kosmetologikoulussa opetettiin pumpulin kautta levittämään kasvovesi ja ihoöljyistä ei ollut tietoakaan. Me käytettiin kaikille asiakkaille puhdistusmaitoa, muuta en muista olleen edes tarjolla, paitsi saippuoita putsareita, jotka olivat todella voimakkaita. En tiedä yhtään millaisen putsarin nimeen perus kosmarit (jotka käyttää synteettisiä merkkejä) vannoo. Öljyt ja lempeä puhdistus tuli itselle vasta omien oivallusten myötä, eikä paluuta pesevämpiin kyllä ole 🙂

 15. Hanna

  Suihkutan Essen kasvoveden aamuin illoin ja taputtelen ihoon. Putsari, seerumi ja kahdesta kevyempi kosteusvoide Sensitive-sarjasta. Naamio/kuorinta kerran viikossa Evolven radiant glow maskilla. Silti pintakuivuus vaivaa eikä meikkivoidetta saa kauniisti esim. Nenään, kun jää kuivaksi ryyhyksi
  Nyt olen myös lisännyt Evolven hyaluronihapposeerumia jotta saisin lisäkosteutusta mutta mikään ei tepsi. Linalool allergia

  • Suosittelen kokeilemaan Kypriksen Antioxidant Dew seerumia, siinä ei ole linaloolia ja se kosteuttaa paremmin. Lisäksi käyttöön ihoöljy, Kypriksen Prismatic Array öljyssä ei ole linaloolia.

 16. Titityy

  Itellekkin on vasta kirjasi myötä avautunut kasvoveden rooli. Onko Logonan Rose&Alien seerumi sopiva couperosaan/rosaceaan taipuvaiselle iholle? Tänä vuonna vasta tämmöinen vaiva ilmaantunut. Sain epäpuhtaudet ja pahimman kuivuuden taltutetuksi mutta yhä etenkin posket herkästi punoittavat ja ovat jotenkin kuivat. Kasvovesi nyrin frankinsence, jojobaöljyn ja porkkanaöljyn sekoitus ja herfarmacyn nourishing-voide tuon seerumin lisäksi rutiineina.

 17. himpsis

  Mä olen aiemmin toiminut juuri noin kuin postauksessasi mainitsit, eli olen skipannut kasvoveden ja ostanut aina vain paksumpaa voidetta, kun iho on kuivunut kuivumistaan. Siis ihoni on oikeasti ollut siinä kunnossa, että naamiotkin ovat uponneet sinne kuin sieneen, eli vaikutusajan jälkeen ei ollut juuri mitään poistettavaa…

  Ostin kirjasi tuossa kevättalvella, ja sen jälkeen olen ottanut kasvoveden käyttöön ja vanulapuilla söhläämisen lisäksi suihkutellut ja / tai taputellut kasvoveden käsin iholle. Nykyään putsaan ihoni puhdistusöljyllä, sen jälkeen kasvovettä, seerumia ja ohutta kosteutusvoidetta. Nämä ovat nykyisin riittäneet, kun käytän tarvittaessa (aika säännöllisesti kuitenkin) NYR:n ruusubalsamia naamiona. Tuo on ollut minulle huippulöytö.

  Kiitokset kaikin tavoin inspiroivasta blogistasi!

 18. Laura

  Eikö ihoa tarvitse siis pyyhkiä aamulla kasvoveteen kostutetulla vanulapulla? Riittääkö pelkästään se, että suihkii kasvoveden kasvoille ja painelee siihen? Itse olen tehnyt niin, että suihkin kasvovettä vanulappuun ja pyyhin ihon sillä. Tämän jälkeen suihkin vielä kasvovettä iholle ja painelen sitä siihen.

 19. hilde

  Kiitos tästä blogista ja erityisesti kasvovesivalistuksesta!
  Olisiko sinulla neuvoja vielä siihen kuinka saisin punoittavat nenänpielet rauhoittumaan?

  Pidätkö kosmetologina vastaanottoa jossain?

 20. Jenni

  Kiitos Katja huikeasta blogista! Olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan jo jokin aika sitten ja tänä vuonna tarkoituksena vaihtaa kaikki loputkin synteettiset aineet luonnollisiin. Olen saanut hyviä vinkkejä kirjastasi ja blogistasi ja oman ymmärryksen kasvattaminen ainesosiin ja niiden toimintaan kiinnostaa todella paljon!
  Ihoni on hiljattain räjähtänyt ja on tällä hetkellä todella tukkeutunut. Iho rasvoittuu nopeasti, mutta on kuitenkin pintakuiva. Iho myös todella herkkä ja poskissa couperosaa. Käytössä on puhdistusmaito ja voide vaihtelevasti ja tuhdimman meikin poistan öljyllä. Ongelmana on sopivan kasvoveden ja seerumin löytäminen, osaisitko suositella jotakin? Tällä hetkellä ei ole käytössä seerumia, pelkästään Mia Höydön Ihana-kasvovoide, jota kosmetologi suositteli ja iltaisin lisäksi Neal’s Yard Remedies ruusubalmi. Kokeilin Absolutionin Anti-Soif seerumia, mutta se ei aiheuttanut kovin suurta ihastusta. Kiitos paljon jo etukäteen!

  • Vaikka ihon pinta hylkiikin vesiliukoisia aineita, vesi imeytyy ihoon, tästä on tutkimuksia, mutta tarkkaa syytä ei (käsittääkseni) tiedetä. Mutta jokainen toki hoitakoot hipiäänsä ihan miten parhaaksi näkee 🙂

 21. Lotta

  No juu, väärin on toimittu täälläkin kasvoveden ja voiteiden kanssa! 😀 Onneksi tuli nyt luettua tämä postaus!

  Siirryin n. vuosi sitten luonnonkosmetiikkaan. Ihoni on (käsittääkseni) pintakuiva ja siihen on lähiaikoina ilmestynyt couperosaa (tai ruusufinniä – en ole varma kummasta kyse). Pahimmasta kuivuudesta pääsin eroon, kun aloin puhdistamaan kasvot ensin argan- ja myöhemmin manteliöljyllä. Lisäksi otin kasvovoiteen ohelle kasvoveden, seerumin ja yöksi jojobaöljyn käyttöön (olen käyttänyt vain suht edullisia merkkejä).

  Oletan kuitenkin, että ihoni on edelleen pintakuiva, koska meikki ei pysy ollenkaan ja kasvot kiiltävät jo välittömästi meikkauksen jälkeen. Mitenhän tuota mun rutiinia voisi parantaa..? Ainakin tuo kasvovesi pitää alkaa levittää neuvotulla tavalla… Ymmärsinkö oikein, ettei kasvovoidetta tarvitse, jos laittaa seerumin kanssa öljyä? Tarkoitetaanko näillä öljyillä siihen ihan esim. jojoba-, manteli- ym. öljyjä..?

 22. EvaDo

  Itselläni kasvoni punoittaa ja muutenkin rosacea nenänpieluksiin punaisia näppyjä olen käyttänyt aamuisin tatan floral essenceä kasvovettä taputellen ehkä jopa pari kertaa, sitten absolutionin la energie seerumi jos kasvot tuntuvat otsasta vieläkin tosi kuivilta niin Abson du jour päivävoidetta ihan pieni määrä ”ongelma alueelle” ennen meikkaamista, iltaisin puhdistan kasvoni joko laiskajaakkona Abson misellivedellä tai Tatan refreshing cleanserilla, sen jälkeen Tatan kasvovettä taputellen, Abson la energie seerumi ja ehkä jopa vielä Vitner’s daughterin kasvoöljyä. Pari kertaa viikossa käytän Abson le puritant naamiota, sen jälkeen kasvovettä ja seerumia/kasvoöljyä.

  Tätä aikaisemmin hoidin ihoani lähinnä Mahalon unveililla ja Vitnerssilla mutta ihoni oli jatkuvasti kuiva ja kiristävä. Kävin sitten Jolie Spassa kasvohoito hemmottelussa ja siellä suosittelivat vaihtamaan ihonhoitorutiineja, 2vkoa meni ihan täysin tuskallisesti kun uusi rutiini ei vaan mennyt miesmuistiin. 😉 😀 In Fiore sarjana houkuttelisi kuulostaa lähinnä kuun lupaamiselta taivaalta. Onko se niin upea? Katoaako punoitus?

  Mutta niin juu tuosta asiantuntijoista, minulle on suositeltu Meinebasea rosacean hoitoon, käytin myös jossain vaiheessa Mayn savinaamioita kanssa ja ihmettelin kun ihoni ei vaan parannu vaan kukki näppyjä (en silloin tajunnut että olen saanut rosacean) eikä selkeästi myöskään kyseinen kosmetologikaan. Liekö paras hetki oli se että halusin luonnontuotteita ja minulle tyrkytettiin jotain tosi tuhtia ja synteettistä rasvaa. :’D Nykyään luotan lähinnä omaan intuitiooni ja testereihin joita saan testata kotioloissa. 🙂 Ärsyttää nimittäin upottaa satasia johonkin mikä ei sitten itsellä toimikaan, nykyään jaan omista varastoistani kavereilleni testereitä jotta heidän ei tarvitsisi satsata väärään tuotteeseen.

  • Meinebase on kyllä vihoviimeinen hoito rosacealle! En voi kuin ihmetellä näitä tarinoita, että sitä suositellaan. Mahalon Unveil ja Vintner-kombolla iho pysyy taatusti kuivana – nehän on pelkkää rasvaa. In Fioresta ei ole kokemusta rosacean hoidossa. Suosittelen kosmetologilla käymistä, jonka kanssa hoitorutiinit katsotaan kuntoon ja kun on kyseessä iho-ongelman hoito, suosittelen myös rutiinissa pitäytymistä uusien tuotteiden kokeilun sijasta.

 23. Jenni

  Viime talvena lamppu syttyi kasvoveden suhteen. Ihoni siis kuivuu talvisin hilseileväksi eikä auta öljyt tai rasvat, ihmettelin monesti syytä. Marssin kirjastoon lainaamaan kirjoja ihonhoidosta ja luonnonkosmetiikasta lähinnä kiinnostuksen ja mahdollisten opintojen vuoksi. Aidosti Kaunis oli niiden joukossa. Kasvoveden ostamisen jälkeen ongelma helpottui eikä palannut enää talven aikana. Levitän kasvoveden kämmenestä sormin kasvoille ellei pullossa ole suihkutusmekanismia. Mieleen palasi muitakin asioita. Löysin luonnonkosmetiikan pariin 2012 ja tuolloin Joliekin löytyi sattuman kautta. Olin haltioissani ja kipinä kosmetiikkaan jäi pysyvästi, erityisesti luonnonkosmetiikkaan. Nyt olen matkalla kosmetologin opintohin, vaikka en aikoinaan sitä koskaan tullut ajatelleeksi. Haluaisin ekokosmetologiksi mutta voiko luonnonkosmetiikkaan erikoistua vaikka ei olisikaan eko-nimikkeellä? Mikä on ero?

  • Tottakai voi, mutta se menee täysin itseopiskeluksi, jolloin tietotaito karttuu vain kokemuksen ja vuosien kautta. Ehdottomasti opiskelisin itse ekokosmetologiksi siis vielä tavan kosmariopintojen päälle. Koulusta riippuen, kosmariopinnoissa luonnonkosmetiikka sivuutetaan aika tehokkaasti, joten jatko-opiskelu on kyllä paikallaan. Suosittelen myös Cidesco-tutkintoa. Ihana kuulla, miten olet löytänyt luonnonkosmetiikan ja kauneudenhoidon maailman <3

 24. Heidi

  Hei, olen vasta hiljattain tutustunut sivustoosi ja mielenkiintoisia juttuja täällä! Aionkin ruveta tekemään kokeiluja luonnonkosmetiikalla ihonhoitoon (meikkipohjani onkin jo muutaman vuoden ollut luonnonkosmetiikkaa). Sellainen kysymys kasvoveden käytöstä ja puhdistuksesta: onko kasvovettä tarkoitus laittaa myös ennen kuorintaa tai vaikka savinaamiota? Ja jos laitetaan, niin pitääkö odottaa sen täydellistä kuivumista? Voiko aha-kuorinnat huoletta levittää käsin vai suositteletko jonkinlaista sivellintä?

 25. Jenni

  Vastaatkohan vielä tähän postaukseen, mutta mua on niin kauan jo mietityttänyt oman ihon ”hankaluuden” takia eri ainesosien käyttö kosmetiikassa (onhan luonnonkosmetiikkakin kosmetiikkaa ;)).. Olen joskus aikaa sitten lukenut ihonhoitoguru Paula Beogunin ohjeistusta ihonhoidossa ja niissä eteeriset öljyt ja alkoholi on ehdoton nou nou (toki myös synteettiset hajusteet ym.).. Tuntuu, että oma iho ärtyy kaikesta missä on eteerisiä öljyjä ja voimakkaita tuoksuja ja se alkoholi?? Miten sitä voi välttää kun sitä on kaikkialla?!? Ja sitten Paulan nou nou listalla on myös taikapähkinävesi ja piparminttu, koska ne vissiin aiheuttaa helposti ihoärsytystä. En tajua.. pää tässä menee pyörälle :DD Olenkin tutkaillut Atopik sarjaa mikä on ilmeisimmin Ekopharman valmistajalta. Oletko kuullut/lukenut kyseisestä sarjasta?

  • Oh dear… Paulallahan ei ole mitään kosmetologin/ihoterapeutin tutkintoa ja hänen mielipiteensä edustavat tiettyä koulukuntaa ihonhoidosta, jossa ei mennä kovin syvälle. Hyvin kaukana holistisesta ihonhoidosta ja ylipäätään ihonhoidosta, jossa ihon toimintaa tarkastellaan kokonaisuutena. Jos juuri hänen iholleen ei sovi hamamelis tai piparminttu (hänellä on herkkä iho), niin se ei tarkoita, ettäkö jokaisen kohdalla olisi näin. Eteeristen öljyjen välttämäminenkin on tarpeen vain silloin, jos on TODETTU TUOKSUALLERGIA jollekin tuoksukomponentille tai tilanteessa, jos on totaalinen kemikaaliyliherkkyys esim. homealtistuksen vuoksi. Hajusteettomia tuotteita toki löytyy, jos tilanne vaatii sen, että täytyy eristää itsensä kaikista tuoksuista. Alkoholittomia tuotteita on myös runsaasti, ei kannata sekoittaa incissä sanaa alcohol rasva-alkaholeihin, kuten cetyl alcohol. Hajusteettomia tuotteita löytyy mm. Estelle & Thildiltä, Floramelta, Herbfarmacylta ja tietenkin kaikki puhtaat kasviöljyt ja vahat ovat hajusteettomia (kuten sheavoi, jojobaöljy, manteliöljy, arganöljy jne.) Atopik-sarjasta en ole kuullut.

 26. Henna

  Luulin että kasvovettä vain laitetaan pumpuliin ja pyyhitään kasvot sillä. Tämän luettuani olen nyt jonkin aikaa oikein levitellyt kasvovettä kasvoille! 🙂
  Jäin miettimään että tulisiko vettä sivellä myös huulille ja käsille ennen huuli- tai käsivoiteen levitystä?

 27. Anni

  Heippa! Ihoni on talvisin hyvin pintakuiva. Nyt olen saanut sen oikeilla tuotteilla jo paljon paremmaksi, mutta tämä kasvovesi-asia mietityttää. Käytän osana kasvojen puhdistusta Mossan misellivettä aamuin illoin (iltaisin puhdistusmaidon jälkeen ja aamuisin yksinään), mutta onko se siis enemmänkin nimenomaan vain puhdistusta varten, ei niinkään kosteutta? Kannattaisiko minun hankkia vielä lisäksi kasvovesi kosteutusta varten? Kiitos jo etukäteen 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>