Kaupallinen yhteistyö: Natural Goods Company
EDIT: Arvonta on suoritettu ja voittajaan on otettu yhteyttä!
Kylmäpuristetut kasviöljyt muodostavat perustan luonnonkosmetiikassa ihonhoidolle ja tuotteiden valmistamiselle. Laadukas, luomuviljelty kasviöljy tai usean kasviöljyn sekoitus tulisi löytyä ihan jokaisen ihonhoitorepertuaarista. Ei ole kuitenkaan saman tekevää millaisen öljyn valitsee omalle ihotyypilleen, sillä jokaisella öljyllä on oma uniikki koostumuksensa ja ominaisuutensa. Öljyt sisältävät runsaasti mm. monityydyttymättömiä rasvahappoja, fosfolipidejä ja fenolisia yhdisteitä, joilla on ihon suojabarriääriä vahvistavia, vapailta radikaaleilta suojaavia, tulehduksia rauhoittavia ja kosteuden haihtumista ehkäiseviä vaikutuksia. Joissakin kasviöljyissä on myös runsaasti ns. saippuoimattomia osia, jotka suojaavat kollageenia ja elastiinia sekä rauhoittavat ihoa. Kun on kyse luonnon omista antimista, öljyjen laatu ja niiden sisältämät ravintoaineet sekä rasvahappokoostumukset vaihtelevat hieman, aivan kuten ruoankin sisältämissä ravinteissa.
Öljyihin yleisin kohdistuva myytti on, että ne tukkivat ihoa ja tekevät rasvaisen ihon entistä rasvaisemmaksi. Ihon erittämä tali eli sebum on tärkeä aine ihon suojabarriäärille, sillä se ehkäisee kosteuden haihtumista ihosta, pitää ihon pH:n happamana, pinnan pehmeänä ja ylläpitää ihon mikrobiomia. Kuivalla ja ikääntyvällä iholla sebumin tuotanto on alentunut ja kosteuden haihtuminen lisääntynyt. Atooppisen ihon pH on lisäksi kohonnut. Tutkimusten mukaan atooppisen ihon ja akneihon sebumista puuttuu linolihappoa, joten sitä runsaasti sisältävät kasviöljyt ovat siten hyödyllisiä mm. atopialle ja aknelle auttaen tasapainottamaan ihon sebumin tuotantoa. Oleiinihappo puolestaan auttaa suojaamaan kuivaa ihoa kosteuden haihtumiselta.
Toinen yleinen myytti on, että kasviöljyt ovat kosteuttavia ja olenkin törmännyt moneen kuivaihoiseen, joka läträä runsaan öljymäärän kanssa, mutta silti ihoa kiristää. Öljyt eivät varsinaisesti kosteuta ihoa, koska ne eivät sisällä kosteutta eli vettä. Öljyt auttavat kuitenkin parantamaan ihon kosteustasapainoa suojaamalla ihoa kosteuden haihtumiselta, joten sitä kautta niiden voi sanoa ”kosteuttavan” ihoa. Iho tarvitsee kuitenkin aina ennen rasvoja myös kosteutta eli vettä. Vesi on siis se, joka kosteuttaa ihoa. Öljyt puolestaan auttavat pitämään kosteuden ihossa sekä ravitsevat ihoa ja vahvistavat ihon sarveiskerroksessa (stratum corneumissa) solujen välistä ”sementtiä”.
Luonnonkosmetiikassa kasviöljyjä löytyy mm. puhdistusaineista, kosteusvoiteista, toisinaan ohuista emulsiomaisista seerumeista, meikkituotteista ja ihoöljyistä. Oikeastaan niitä on melkein kaikkialla. Kasviöljyjä voi ostaa yksittäisinä tai usean eri kasviöljyn muodostamana cocktailina, joista käytetään usein nimitystä öljyseerumi.
Jos on esimerkiksi raskaana tai haluaa vähentää kemikaalikuormaansa (kunnon kemikaalipaasto myös luonnon omista kemikaaleista on silloin tällöin enemmän kuin paikallaan), yksittäiset kasviöljyt ovat erinomainen valinta ihoöljyksi. Lisäksi niitä voi käyttää DIY-kosmetiikan valmistamiseen. Muutamasta öljystä voi myös tehdä itselleen haluamansa sekoituksen ja tehostaa vaikutusta eteerisillä öljyillä, jolloin mukaan saa mieleen vaikuttavan aromaterapeuttisen vaikutuksen sekä lisättyä ihoa hoitavia vaikutuksia. Nykyisin monilla sarjoilla ihoöljyseokset sisältävät eteerisiä öljyjä, joille joku saattaa olla herkkä tai allerginen, joten silloin yksittäisistä kasviöljyistä voi valmistaa itse oman ihonöljynsä.
Ranskalaisen Laboratoire du Haut-Ségalan valikoimasta löytyy monipuolinen valikoima luomulaatuisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä sekä kukkaisvesiä. Kukkaisveden ja kasviöljyn yhdistelmä on perinteisin tapa hoitaa ihoaan luonnonmukaisesti ja itsekin olen aloittanut luonnonkosmetiikan käytön ruusuvedellä ja jojobaöljyllä. Kukkaisvesi-kasviöljy yhdistelmä on erinomainen myös esimerkiksi raskauden aikana.
Kokosin Haut-Ségalan valikoimasta kukkaisvesien lisäksi muutaman perinteisen kasviöljyn eri ihotyypeille ja suunnittelin niistä helpot reseptit puhdistusöljyn ja kasvoöljyn valmistamiseen Taoasiksen laadukkailla eteerisillä öljyillä höystettynä sekä esittelin hieman tarkemmin kunkin kasviöljyn ominaisuudet.
Kun käytät öljyä, suihkuta iholle aina ensin kukkaisvettä ja taputtele se kasvoille ja kaulalle. Iho saa olla hivenen kosteahko kukkaisvedestä ennen öljyn levittämistä ja kukkaisvettä voi myös kerrostaa iholleen niin monta kertaa kuin tuntuu tarpeelliselta.
Voiko ruusuvettä perinteisempää (ja ihanamman tuoksuista) kasvovettä ollakaan? Ruusuvesi syntyy damaskuksen ruusun terälehtiä tislaamalla, kun terälehdistä valmistetaan ruusun eteeristä öljyä, ruusu ottoa. Ruusuvesi on siis tislauksen sivutuotetta. Usein ruusuvettä näkee myytävän laimennettuna eli puhdistettuun veteen on sekoitettu ruusuvettä. Haut-Ségalan ruusuvesi on kuitenkin 100 % ruusuvettä eikä sisällä mitään muita aineita, ei edes säilöntäainetta. Sen vuoksi onkin suositeltavaa säilyttää se valolta suojattuna viileässä, esimerkiksi jääkaapissa. Mutta mikä onkaan ihanampaa kuin viileä ruusuvesisumu aamuisin kasvoille? Ruusuvesi sopii kaikille ihotyypeille. Erityisen hyvä se on kuivalle, ikääntyvälle, herkälle ja couperosaiholle. Ruusuvesi kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa, supistaa lievästi huokosia sekä kiinteyttää ihoa. Haut-Ségalan ruusuvesi on pakattu reilun kokoiseen spray-pulloon, joka suihkii vettä ihanan tasaisena sumuna.
Hamamelisvesi on yksi parhaimpia raaka-aineita rasvaiselle, suurihuokoiselle ja ärtyneelle iholle, kuten aknelle, mutta sitä voi käyttää mille ihotyypille tahansa – tosin hyvin kuivalle iholle se on liian supistava. Hamamelisvesi rauhoittaa tehokkaasti ärsytyksiä ja tulehduksia, kuten ihottumia ja psoriasista. Se on myös erinomainen after-shave tuote parranajon jälkeen. Silmänalusten turvotuksesta kärsivälle se on puolestaan loistava pika-apu silmäkompresseina: kastele vanulaput hamamelisveteen ja aseta silmille 10 minuutiksi.
Jojobaöljy on poikkeuksellinen kasviöljy, sillä oikeasti se on juoksevaa vahaa. Jojobaöljy sisältää yli 50 % vahaestereitä ja sen koostumus onkin kasviöljyistä lähimpänä ihon sebumin rasvahappokoostumusta, josta 26 % on vahoja. Uniikin koostumuksensa ansiosta jojobaöljy on erinomainen monien iho-ongelmien kuten atopian, psoriasiksen, seborrooisen ekseeman, rosacean, aknen ja vaurioituneen ihon hoidossa. Se sopii kaikille ihotyypeille ja jojobaöljyä käytetäänkin monissa eri tuotteissa kasvoille, vartalolle ja hiuksille. Jojobaöljy ei tuoksu voimakkaalle, joka tekee siitä ihanteellisen raaka-aineen.
Manteliöljy sopii parhaiten kuivalle, ohuelle ja herkälle iholle, sillä se sisältää runsaasti oleiinihappoa. Manteliöljy rauhoittaa ja pehmittää ihoa sekä ehkäisee kosteuden haihtumista iholta. Se sisältää lisäksi uudistavaa ja vapailta radikaaleilta suojaavaa E-vitamiinia sekä rauhoittavaa linolihappoa. Manteliöljy on hyvä öljy esimerkiksi hierontaan ja vauvoille. Se on tuoksultaan mieto ja pehmeä.
Arganöljy on kallisarvoinen öljy ja usein sitä käytetäänkin ihonhoitotuotteissa vain pieniä määriä tehoaineena. Öljy sisältää runsaasti E-vitamiinia ja melko tasapainoisessa suhteessa oleiini- ja linolihappoa. Arganöljy parantaa ihon elastisuutta ja uudistaa ihoa sekä ehkäisee kosteuden haihtumista ihosta tehden siitä erinomaisen ikääntyvälle iholle sekä arpien hoitoon. Lisäksi se tasapainottaa sebumin tuotantoa, jonka vuoksi öljy on erinomainen myös rasvaiselle ja sekaiholle. Arganöljyä on tunnetusti käytetty myös hiusten hoidossa, sillä se vahvistaa hiuksia ja tekee niistä kiiltävät. Arganöljyssä on voimakas tuoksu, joka ei ole kovin miellyttävä, mutta se haihtuu nopeasti pois iholle levitettäessä.
Haut-Ségalan porkkanaöljy on auringonkukkaöljyä, johon on sekoitettu maseroitua porkkanauutetta. Runsaan betakaroteenipitoisuuden ansiosta porkkanaöljy on väriltään oranssia ja se antaakin iholle hyvin hennon, terveen sävyn. Vuosia sitten porkkanaöljy oli sävyttävä päivävoiteeni nro 1! Porkkanaöljy parantaa ihon mikroverenkiertoa ja kirkastaa ihoa. Betakaroteeni on antioksidantti, joka auttaa suojaamaan ja korjaamaan vapaiden radikaalien sekä auringon aiheuttamia vaurioita. Porkkanaöljyn pohjan muodostava auringonkukkaöljy sisältää runsaasti (60 %) linolihappoa, joka auttaa parantamaan ihon kosteuspitoisuutta sekä vahvistamaan ihon suojabarriääriä. Auringonkukkaöljy on turhan aliarvostettu öljy kenties sen edullisuuden vuoksi, mutta se on loistava, runsaasti E-vitamiinia ja myös betakaroteenia sisältävä monipuolinen öljy, joka sopii kaikille ihotyypeille. Porkkanaöljyn tuoksu on hyvin mieto.
Risiiniöljy on varsin erikoisen koostumuksen omaava öljy, joka poikkeaa ominaisuuksiltaan täysin muista kasviöljyistä. Se sisältää runsaasti risinoleiinihappoa ja öljyllä on erilaisia bakteereja, sieniä ja hiivoja tuhoava vaikutus. Lisäksi se stimuloi karvojen kasvua, jonka ansiosta sitä käytetään hiusten- ja ripsienhoitotuotteissa. Risiiniöljy on myös erinomainen hoitoaine kynsinauhoille sekä hyvä raaka-aine puhdistusöljyissä, koska se tarrautuu tehokkaasti likaan ja tunkeutuu huokosiin. Kun valmistan kotona puhdistusöljyä tai -balmia, käytän aina risiiniöljyä yhtenä raaka-aineena.
Innokkaille DIY-kosmetiikan valmistajille tai siitä kiinnostuneille suunnittelin kaksi hyvin simppeliä reseptiä, joissa kasviöljyt näyttelevät pääosaa. Lisäksi käytin molemmissa resepteissä Taoasiksen eteerisiä öljyjä. Taoasis on Saksassa yksi vanhimpia eteeristen öljyjen valmistajia. Natural Goods Company toimii Taoasiksen maahantuojana ja olen pyytänyt heitä lisäämään verkkokauppaansa kaikki sarjan eteeriset öljyt, sillä valikoima on todella laaja ja öljyt ovat hyvälaatuisia.
Kirkastava porkkana-lime-sitruuna puhdistusöljy
30 ml risiiniöljyä
35 ml jojobaöljyä
25 ml manteliöljyä
10 ml porkkanaöljyä
Eteeriset öljyt
5 tippaa porkkanaa
5 tippaa limeä
5 tippaa sitruunaa
Mittaa kaikki aineet kulhoon, sekoita hyvin ja kaada puhtaaseen, desinfioituun lasipulloon. Hiero öljyä pari painallusta kuivalle iholle noin minuutin ajan ja poista se lämpimään veteen kastetulla musliiniliinalla. Puhdistusöljy sopii kaikille ihotyypeille, paitsi iholle, jolla esiintyy tulehtuneita tai kipeitä näppyjä.
Kirkastava jasmiini-nerolinkukka kasvoöljy
10 ml arganöljyä
10 ml porkkanaöljyä
10 ml jojobaöljyä
Eteeriset öljyt
10 tippaa jasmiinia (2 % laimennos jojobaöljyyn)
10 tippaa nerolia (2 % laimennos jojobaöljyyn)
2 tippaa bergamottia
2 tippaa frankinsensiä
Mittaa kaikki aineet kulhoon, sekoita hyvin ja kaada puhtaaseen, desinfioituun lasipulloon. Käytä aamuin illoin kasvoille ja kaulalle 3-5 tippaa imeyttäen öljy ihoon hieroen. Käytä öljyn alle kasvovettä tai suihkuta iholle kukkaisvettä sekä käytä ihosi kunnon ja tarpeiden mukaan myös seerumia. Huom. Taoasiksen jasmiini ja neroli ovat 2 % laimennoksia jojobaöljyyn. Jos käytät 100 % eteeristä öljyä, määrä on huomattavasti pienempi, vain 1-2 tippaa per öljy. Suomesta kuitenkin löytyy vain harvoin 100 % jasmiinia ja nerolia sen kallisarvoisuuden vuoksi.
Arvonta
Lopuksi laitetaan käyntiin pitkästä aikaa arvonta! Palkintopaketti sisältää Haut-Ségalan ruusuveden, jojobaöljyn, arganöljyn ja risiiniöljyn. Näistä voit valmistaa öljyputsarin sekä kasvoöljyn tai käyttää sellaisenaan.
Osallistut arvontaan kertomalla kommenttiboksissa miten sinä käytät kasviöljyjä? Mikä on lempiöljysi ja käytätkö sitä sellaisenaan vai valmistatko itse omia öljycocktaileja? Vastausaikaa on lauantaihin 17.2.2018 ja arvon voittajan sunnuntaina 18.2.2018.
Lähde: Alexandra R. Vaughn, Ashley K. Clark, Raja K. Sivamani, Vivian Y. Shi: Natural Oils for Skin-Barrier Repair: Ancient Compounds Now Backed by Modern Science. Springer International Publishing Switzerland 2017
Kuvat Katja Kokko