Body & Mind

Isoja uutisia joogapolulta

Body & Mind | 10.9.2018 | Katja Kokko

Nyt on kerrottavana isoja uutisia: aloitan maaliskuussa 2019 Englannissa John Scott Yoga Teacher Training (RYT 200) -opettajakoulutuksen Johnin pitkäaikaisen oppilaan, ystävän ja senior-opettaja Sandra Howlingin opetuksessa.

En ole koskaan aikaisemmin ollut kiinnostunut Yoga Alliancen alla olevista opettajakoulutuksista, sillä astangajoogaopeksi ei perinteisesti tulla missään maksullisessa koulutuksessa, vaan oman opettajan mentoroitavana vuosien varrella. Tyypillisesti polku opettajaksi kulkee niin, että alla on ensin usean vuoden oma säännöllinen astangaharjoitus, jonka jälkeen aletaan avustamaan omaa opettajaa tunneilla. Hän opettaa oppilaalle esimerkiksi avustukset ja omia opetusmetodejaan. Pikkuhiljaa aletaan sitten pitämään omia tunteja opiskellen lisää oman opettajan kanssa.

Minun opettajani ja mentorini opettamisen tielle on ollut Magnus Appelberg, joka on edelleen päivittäinen opettajani ja hänen puoleen käännyn aina, jos minulle iskee anatominen tenkkapoo tai kysyttävää esimerkiksi asanoiden modifioinnista. Magnus on opettanut minulle paljon anatomiasta, mutta tänä syksynä osallistun lisäksi osteopaatti Jutta Aallon anatomia- ja kehotietoisuuskoulutukseen. Takana on nyt neljä vuotta säännöllistä joogaopetusta viikkotunneilla, minkä aikana olen syventänyt osaamistani lukuisilla retriiteillä ja workshopeilla vuosittain. Syväsukellus tällä tiellä tuntuu silti olevan vasta alussa.

Kuten olen jo kertonut, osallistuin Magnuksen suosituksesta kesäkuussa John Scottin retriitille Italiaan. John on yksi maailman parhaista ja arvostetuimmista astangajoogaopettajista ja minun kokemukseni mukaan paras opettaja, jonka olen koskaan tavannut. Hänen lempeä, mutta syvälle menevä opetustyylinsä kosketti minua syvästi ja sain Italiassa erittäin selvän intuition, että haluan oppia häneltä lisää. Aloin ymmärtää niitä ihmisiä, joilla on guru. En pidä Johnia minään guruna tai auktoriteettinä, vaan erityislaatuisena ihmisenä ja erittäin pätevänä opettajana. Erittäin pätevällä tarkoitan aivan täysin next level -osastoa, sillä en ole törmännyt vastaavaan tasoon ikinä – ja vastaavia kommentteja kuulen jokaiselta, joka on ollut Johnin opetuksessa. John auttoi valaisemaan joogapolkuani ja näkemään suunnan, jota en olisi muuten tullut harkinneeksi, joten minulle oli selvää, että haluan osallistua hänen opettajakoulutukseensa – siinä oli vain yksi ongelma: tänä kesänä John päätti lopettaa kouluttamisen itse.

Koko kesän ajan Johnin oppilaat ja opettajakoulutuksesta kiinnostuneet odottivat kuumeisesti lisätietoja opettajakouluksen jatkosta, jota John suunnitteli yhdessä pitkäaikaisten senior-opettajiensa kanssa. Vihdoin elokuun alussa julkaistiin tiedote, jossa John kertoi siirtyvänsä syrjään opettajakoulutusten pitämisestä ja siirtyvänsä mentorin rooliin senior-opettajille, jotka vastaavat koulutuksesta jatkossa. Koulutuksen nimi pysyy edelleen John Scott Yoga Teacher Trainingina ja sertifiointi tulee Johnilta. Koulutus kuuluu kansainväliseen Yoga Allianceen, millä ei tosin itselleni ole mitään väliä, sillä haluan ainoastaan oppia Johnin opetusmetodeista niin paljon kuin mahdollista, sainpa siitä jonkun virallisen paperilappusen tai en. Tai no, onhan se hienoa, että olen sitten ensimmäinen suomalainen, joka on käynyt JSY opettajakoulutuksen!

Pääsin tänä kesänä kokemaan Johnin senior-opettajien ammattitaidon retriiteillä ja taso oli huikea puhumattakaan siitä miten sydämellisiä ihmisiä Johnin opettajat ovat. Kyselin ja otin selvää kenen senior-opettajan koulutukseen minun kannattaisi osallistua ja päätös oli lopulta todella helppo: Sandra Howling Englannista. En ole koskaan edes tavannut Sandraa, mutta luotan häneen 110 %:sti, koska luotan Johniin ja joka ikiseen Sandraa suositelleeseen ihmiseen.

Valmistun koulutuksesta syksyllä 2020, jonka jälkeen jatkan matkaani varmasti vielä 500 tunnin koulutukseen, sillä se käsittää astangajoogan 2. asentosarjan avustukset, johon tarvitsen ja haluan syvennystä. 200 tunnin koulutuksessa opetellaan puolestaan 1. sarjan avustukset ja vinyasat. Sen lisäksi opiskellaan toki joogafilosofiaa, pranayamaa ja restoratiivista joogaa. Anatomian opettajana toimii kansainvälisesti tunnettu anatomiavelho David Keil. Vaikka opiskelen Englannissa, tulen viettämään siellä näillä näkymin vain viikon kerrallaan kerran puolessa vuodessa. Eli en ole muuttamassa mihinkään ja joogatunnit jatkuvat myös Suomessa (paitsi lokakuun lopusta alkaen on luvassa puolen vuoden tauko salimme putkiremontin vuoksi).

Olen todella onnellinen uudesta seikkailusta joogapolullani ja siitä, että saan syventää osaamistani sekä oppilaana että opettajana Sandran ohjauksessa ja tietenkin myös Johnin kanssa retriiteillä ja workshopeissa. En tiedä mihin tämäkin minut vielä johdattaa, mutta suunta on pomminvarmasti oikea.

Palasin eilen illalla Sisiliasta jooga- ja uintileiriltä, jonka ansiosta sydämeni meinaa myös pakahtua onnesta. Reissu oli kertakaikkiaan uskomattoman upea ja olen vuodattanut helpotuksen ja onnen kyyneleitä sen vuoksi jo moneen otteeseen. Kirjoitan leiristä vielä laajan raportin ja uteliaille Instagramin puolella kyselyitä lähettäneille tiedoksi, että jatkoa on luvassa – monikossa!

Tähän väliin tuli mieleen kysyä millaisia jooga-aiheisia postauksia te haluaisitte lukea? Saan jatkuvasti toiveita kirjoittaa joogasta, joten otan toiveita aiheista vastaan!

Kuvat Sanna Keränen

Avainsanat: , , , , ,