Body & Mind

Isoja uutisia joogapolulta

Body & Mind | 10.9.2018 | Katja Kokko

Nyt on kerrottavana isoja uutisia: aloitan maaliskuussa 2019 Englannissa John Scott Yoga Teacher Training (RYT 200) -opettajakoulutuksen Johnin pitkäaikaisen oppilaan, ystävän ja senior-opettaja Sandra Howlingin opetuksessa.

En ole koskaan aikaisemmin ollut kiinnostunut Yoga Alliancen alla olevista opettajakoulutuksista, sillä astangajoogaopeksi ei perinteisesti tulla missään maksullisessa koulutuksessa, vaan oman opettajan mentoroitavana vuosien varrella. Tyypillisesti polku opettajaksi kulkee niin, että alla on ensin usean vuoden oma säännöllinen astangaharjoitus, jonka jälkeen aletaan avustamaan omaa opettajaa tunneilla. Hän opettaa oppilaalle esimerkiksi avustukset ja omia opetusmetodejaan. Pikkuhiljaa aletaan sitten pitämään omia tunteja opiskellen lisää oman opettajan kanssa.

Minun opettajani ja mentorini opettamisen tielle on ollut Magnus Appelberg, joka on edelleen päivittäinen opettajani ja hänen puoleen käännyn aina, jos minulle iskee anatominen tenkkapoo tai kysyttävää esimerkiksi asanoiden modifioinnista. Magnus on opettanut minulle paljon anatomiasta, mutta tänä syksynä osallistun lisäksi osteopaatti Jutta Aallon anatomia- ja kehotietoisuuskoulutukseen. Takana on nyt neljä vuotta säännöllistä joogaopetusta viikkotunneilla, minkä aikana olen syventänyt osaamistani lukuisilla retriiteillä ja workshopeilla vuosittain. Syväsukellus tällä tiellä tuntuu silti olevan vasta alussa.

Kuten olen jo kertonut, osallistuin Magnuksen suosituksesta kesäkuussa John Scottin retriitille Italiaan. John on yksi maailman parhaista ja arvostetuimmista astangajoogaopettajista ja minun kokemukseni mukaan paras opettaja, jonka olen koskaan tavannut. Hänen lempeä, mutta syvälle menevä opetustyylinsä kosketti minua syvästi ja sain Italiassa erittäin selvän intuition, että haluan oppia häneltä lisää. Aloin ymmärtää niitä ihmisiä, joilla on guru. En pidä Johnia minään guruna tai auktoriteettinä, vaan erityislaatuisena ihmisenä ja erittäin pätevänä opettajana. Erittäin pätevällä tarkoitan aivan täysin next level -osastoa, sillä en ole törmännyt vastaavaan tasoon ikinä – ja vastaavia kommentteja kuulen jokaiselta, joka on ollut Johnin opetuksessa. John auttoi valaisemaan joogapolkuani ja näkemään suunnan, jota en olisi muuten tullut harkinneeksi, joten minulle oli selvää, että haluan osallistua hänen opettajakoulutukseensa – siinä oli vain yksi ongelma: tänä kesänä John päätti lopettaa kouluttamisen itse.

Koko kesän ajan Johnin oppilaat ja opettajakoulutuksesta kiinnostuneet odottivat kuumeisesti lisätietoja opettajakouluksen jatkosta, jota John suunnitteli yhdessä pitkäaikaisten senior-opettajiensa kanssa. Vihdoin elokuun alussa julkaistiin tiedote, jossa John kertoi siirtyvänsä syrjään opettajakoulutusten pitämisestä ja siirtyvänsä mentorin rooliin senior-opettajille, jotka vastaavat koulutuksesta jatkossa. Koulutuksen nimi pysyy edelleen John Scott Yoga Teacher Trainingina ja sertifiointi tulee Johnilta. Koulutus kuuluu kansainväliseen Yoga Allianceen, millä ei tosin itselleni ole mitään väliä, sillä haluan ainoastaan oppia Johnin opetusmetodeista niin paljon kuin mahdollista, sainpa siitä jonkun virallisen paperilappusen tai en. Tai no, onhan se hienoa, että olen sitten ensimmäinen suomalainen, joka on käynyt JSY opettajakoulutuksen!

Pääsin tänä kesänä kokemaan Johnin senior-opettajien ammattitaidon retriiteillä ja taso oli huikea puhumattakaan siitä miten sydämellisiä ihmisiä Johnin opettajat ovat. Kyselin ja otin selvää kenen senior-opettajan koulutukseen minun kannattaisi osallistua ja päätös oli lopulta todella helppo: Sandra Howling Englannista. En ole koskaan edes tavannut Sandraa, mutta luotan häneen 110 %:sti, koska luotan Johniin ja joka ikiseen Sandraa suositelleeseen ihmiseen.

Valmistun koulutuksesta syksyllä 2020, jonka jälkeen jatkan matkaani varmasti vielä 500 tunnin koulutukseen, sillä se käsittää astangajoogan 2. asentosarjan avustukset, johon tarvitsen ja haluan syvennystä. 200 tunnin koulutuksessa opetellaan puolestaan 1. sarjan avustukset ja vinyasat. Sen lisäksi opiskellaan toki joogafilosofiaa, pranayamaa ja restoratiivista joogaa. Anatomian opettajana toimii kansainvälisesti tunnettu anatomiavelho David Keil. Vaikka opiskelen Englannissa, tulen viettämään siellä näillä näkymin vain viikon kerrallaan kerran puolessa vuodessa. Eli en ole muuttamassa mihinkään ja joogatunnit jatkuvat myös Suomessa (paitsi lokakuun lopusta alkaen on luvassa puolen vuoden tauko salimme putkiremontin vuoksi).

Olen todella onnellinen uudesta seikkailusta joogapolullani ja siitä, että saan syventää osaamistani sekä oppilaana että opettajana Sandran ohjauksessa ja tietenkin myös Johnin kanssa retriiteillä ja workshopeissa. En tiedä mihin tämäkin minut vielä johdattaa, mutta suunta on pomminvarmasti oikea.

Palasin eilen illalla Sisiliasta jooga- ja uintileiriltä, jonka ansiosta sydämeni meinaa myös pakahtua onnesta. Reissu oli kertakaikkiaan uskomattoman upea ja olen vuodattanut helpotuksen ja onnen kyyneleitä sen vuoksi jo moneen otteeseen. Kirjoitan leiristä vielä laajan raportin ja uteliaille Instagramin puolella kyselyitä lähettäneille tiedoksi, että jatkoa on luvassa – monikossa!

Tähän väliin tuli mieleen kysyä millaisia jooga-aiheisia postauksia te haluaisitte lukea? Saan jatkuvasti toiveita kirjoittaa joogasta, joten otan toiveita aiheista vastaan!

Kuvat Sanna Keränen

Avainsanat: , , , , ,

Body & Mind

9 kommenttia artikkeliin “Isoja uutisia joogapolulta”

 1. Ulpu

  Tää on todella siisti juttu Katja! Hienoa, että sulla on mahdollisuus tuohon koulutukseen. 🙂

  Mua kiinnostaisi ainakin se, että millainen on sun aamuinen yin-jooga? Mun on vaikea koostaa/keksiä sellaista sopivaa harjoitusta mikä avaisi ja herättelisi jäykän kehon lempeästi uuteen päivään. Teen kyllä siis venyttäviä liikkeitä, mutta millaiset asanat olisi erityisen hyvin aamuun (ja mm. nesteiden poistoon).

  Miten sä ohjaat/linjaat oppilaita, joilla on yliliikkuvat nivelet? Esim. alaspäin katsovassa koirassa/punnerruksissa mulla ei meinaa kyynärpäät pysyä millään oikeassa asennossa vaan ne kääntyy väkisin ulkokiertoon.

  • Kiitos Ulpu! Olen niin innoissani!

   Mä teen kyllä tosi intuitiolla ja kehoa kuunnellen yinia. Aika usein about nämä asanat: butterfly, butterfly selällään, dragonfly, saddle, supported bridge, square/shoelace/swan ja lopuksi kierrot kyljellään polvet koukussa. Suosittelen Magdalena Mecweldin yin aplikaatiota, jos sulla ei vielä sitä ole. Nappaat vaan siitä fiiliksen mukaan jonkun harjoituksen ja teet sen 🙂 Yin vilkastuttaa joka tapauksessa lymfakiertoa, esim. nämä asanat on tosi hyviä ns. detoxiin. Ja dragon on myös aivan loistava. Suosittelen myös jotain eteentaivutuksia ja takalinjaa venyttäviä, kuten eteentaivutus suorin jaloin ja snail (karnapidasana) tai halasana, ne vaikuttaa virtsarakkomeridiaaniin.

   Niveliä tulee suojata ns. bandhojen avulla, sitä kannatusta pitää vaan opetella sinnikkäästi, jotta ei roikuta nivelten päällä, koska se johtaa ongelmiin. Alaspäin katsovassa koirassa on tärkeää pitää kämmenet hyvin lattiassa niin että keskisormi osoittaa eteenpäin. Työnnä käsillä pituutta selkään ja käännä kyynärpäitä sekä kainaloiden ulkosyrjiä ja niiden alapuolella olevia ”siivekkeitä” (lapaluiden loitontajia) sisäänpäin, samalla kun olkavarret työntyy eteen- ja ylöspäin (eli lattiaa kohti, koska olet pää alaspäin) ja lapaluut tulee mukaan samaan suuntaan eli ne loittonee ja tulee olkavarren messiin (se tuntuu siltä, että koko kyljetkin venyy ja että kannatus lähtee navasta saakka). On tärkeää tuntea tuki olkavarsien ja kainaloiden ulkosyrjillä, ja tietoisesti vahtia ettei kyynärpäät ala kääntyä ulospäin eikä mene myöskään ns. lukkoon mihinkään suuntaan. Jos päästät rintakehän romahtamaan kohti lattiaa, lapaluut lähenee ja silloin on vaikea pitää ns. kainalobandhaa, joka auttaa tukemaan myös kyynärpäätä. Käännä myös häntäluuta kevyesti kohti kantapäitä, eli notkoa pois selästä.

   • Ulpu

    Kiitos Katja neuvoista! Magdalenan appi mulla on ja siitä olen jotain tehnytkin. Vielä tuppaa mun joogaaminen olemaan sitä, että teen asanoita summassa enkä oikein malta olla niissä. Esim. yiniä on jotenkin vaikea tehdä kotona, kun ei muka malta olla rauhassa siinä – täytynee vaan opetella. Magdalenan appi on kyl hyvä, kun siinä ei tarvitse itse miettiä aikaa tai katsoa kelloa vaan saa olla ja rauhoittua.

    Aikalailla samoilla ohjeilla munkin ope on ohjannut noiden yliliikkuvien käsien kanssa. Täytyy lukea tuo sun perusteellinen vastaus (kiitos!) kunnolla ja miettiä sitä asanassa. Mulla on niin heikot lihakset, että nivelten kanssakin varmaan helpottaa, kun saa voimaa käsiin ja muualle.

 2. Tiita

  Olen poistanut instagramin pihelimestani, sillä pidän pientä somebreikkiä. Tänään kuitenkin havahduin siihen, että apua, onkohan Katja päivittänyt blogiin mitään, kun en voinut nyt Sisilian matkaa seurata stooreissa! Hauska kuulla, että matka meni hyvin ja että olet päättänyt jatkaa syventymistäsi. ❤️ Mahdatteko järjestää joskus toista uinti- ja joogareissua? Kyselee yksi kateellinen 🙂

 3. Jennie

  Mukava kuulla sun joogapolusta, kuulostaa ainakin minulle henkisesti syventävältä suunnalta ja sellaiselta mikä tuo rauhaa sisälle <3

 4. Sanni

  Sun joogapolku yhdessä paketissa ihan alusta tähän päivään olisi mielenkiintoinen postaus, mitä oivalluksia, mitä kompastuskiviä ja miten niistä eteenpäin tähän päivään. Ja tietty kun tuo upea koulutuksesi alkaa niin siitä ehdottomasti kirjoita fiiliksiä-samoin Englannista! Itsellä jooga alkoi ensin kiinnostumisella ja itsenäisillä harjoituksilla ja sitten astangalla (alkeiskurssilla opena oli juurikin Magnus, jonka mahtava jämäkän lempeä asenne ja huumori on vieläkin mielessä, vaikka ko. kurssista on yli 10vuotta), mutta polkuni on ollut kovin rikkonainen, vaikka aina olen sinne takaisin palannut nykyisin enemmän yin-joogan muodossa. Magdalenan appi, sekä kirja on ihan parhautta yiniin!

 5. hanna

  Kuulostaa oikealta suunnalta joogapolullesi! Täytyypä pitää mielessä, jos joskus tulis tilaisuus hakeutua Johnin tai hänen seuraajiensa oppiin. Sen verran vaikuttavalta kuulostaa 🙂
  On tosi kiva, että kirjoitat joogasta! Itse en ole törmännyt kovinkaan moneen, joka pitkäjänteisesti kirjoittaisivat blogissaan tms. astangajoogasta, ainakaan Suomessa/suomeksi. Onkohan sellaisia Suomessa tai muualla? Koska itse olen jo toista vuotta harjoitellut pääasiassa kotona, kokemusten ja oppien kuulemiselle/lukemiselle tulee uudenlaista merkitystä, vaikka ne eivät livenä saatavaa pätevää opetusta korvaakaan.
  Kiinostais kuulla esim. mitä sulle tarkoittaa päivittäinen harjoittelu ja mikä sinun kokemuksen mukaan on/on ollut oleellista kivuista kuntoutumisen tiellä. Lisäksi taisit mainita jossain tekstissä oppineesi nivel-ystävällistä tapaa harjoittella, mistä kiinnostais kuulla enemmän, vaikka se tuskin on aivan helppo aihe kirjoittettavaksi… 😉

  • Kiitos loistavista juttuideoista, laitan ehdottomasti nämä työn alle! Mä en tiedä mitään ulkomaisia astanga-blogeja, lähinnä luen tunnettujen opettajien juttuja, kun he satunnaisesti blogejaan päivittävät, esim. Eddie Stern ja Mark Robberdsin sekä Simon Borg-Olivierin instat, Gregor Maehlella myös usein ihan hyviä juttuja, vaikka tuntuu että hänellä on jotain hampaankolossa Johnia vastaan 😀

   Niveliä on tärkeää suojata bandhoilla, mitä meillä on kehossa useita, ei pelkästään uddiyana bandha ja mula bandha, vaan esim. kainalobandha sekä polven ympärillä oleva bandha. Polvia esim. tärkeää suojata hienovaraisella koukistamisella seisoma-asennoissa, kun taivuttaa eteen/tulee pois taivutuksista. Itse olen aiemmin suojannut ns. bandhoilla, mutta John opettaa kevyen koukistamisen, mikä on vielä turvallisempaa. Lisäksi paljon kikkoja polvien suojaamiseen esim. lootusasentoon/puolilootuksiin ja asentoihin, missä jalat tulee niskan taakse, täytyy kirjoittaa näistä tarkemmin myöhemmin!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>