Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: testissä luonnonkosmetiikkaa Garnierilta

Inken purkkinurkka | 27.7.2019 | Inke

Purkkinurkan Inke rakastaa luksuspurkkeja, mutta metsästää edullisia supertuotteita.

Mistä tietää, että luonnonkosmetiikka on lopullisesti siirtynyt viherpiiperryksestä (ja tämä ihan kaikella rakkaudella sanottuna!) edelläkävijöiden trendiksi ja siitä kohti valtavirtaa? No, jos eivät purnukoista kirjoitetut palstamillimetrit, tavaratalojen kovasti päivittyneet kemppariosastot ja kovasti muuttunut asenneilmapiiri riitä vakuuttamaan, niin viimeistään tämä. L’Oréal-kosmetiikkajätin brändeihin kuuluva Garnier on vaivihkaa pullauttanut markkinoille oman Ecocert-sertifioidun luonnonkosmetiikkasarjansa!

Uumoilen, että asia jakaa mielipiteitä, mutta mielestäni tämä on ihan hyvä juttu. Joku voi toki kokea kaikenlaista kosmetiikkaa valmistavan suuryrityksen yhden, pienen luonnonkosmetiikkasarjan viherpesuksi. Juu, ei tällä toki vielä maailmaa muuteta, mutta mielestäni tämä on kuitenkin aika merkittäväkin askel luonnonmukaisempaan suuntaan. Jostainhan on aina aloitettava!

L’Oréalin kaltaisen suurpelurin tehtävänä ja strategiana lienee tarjota monia erilaisia, mielenkiintoisia ja tietysti voittoa tuottavia vaihtoehtoja erilaisille kuluttajille. Sertifioitu luonnonkosmetiikkasarja on siis tunnistettu trendiksi, jolle voisi olla laajemminkin kysyntää – ja uskoisin, että L’Oréalin kaltainen jättiläinen ei millään mutulla näitä päätöksiä heittele. Tuntuu kaukaiselta ajatukselta, että isot, perinteikkäät brändit muuttaisivat ikinä kaikkia koostumuksiaan luonnonmukaisiksi (ainakaan pakotteitta!), mutta ehkäpä tämänkaltaisia luonnonkosmetiikkalinjoja voisi olla lähitulevaisuudessa luvassa muillekin suurille päivittäistavarakaupan ja selektiivisen kosmetiikan brändeille.

Totta kai suurilta yrityksiltä saa ja pitääkin vaatia aina parempaa ja enemmän esimerkiksi ympäristöasioiden tiimoilta – ja mielestäni tämä on teko siihen suuntaan, jonka tulokset toivottavasti kannustavat L’Oréalia ja kaltaisiaan tekemään niitä jatkossakin, enemmän ja isommin. Kuluttajat ovat kuitenkin tässäkin muutoksessa isossa roolissa, sillä se, mikä myy ja mille on kysyntää on se, mitä yritykset keskittyvät tuottamaan. Viimeistään nyt löytyy siis marketistakin luonnonkosmetiikkaa, johon yhä useampi uskaltanee tarttua joko tietoisesti tai tajuamatta, että tässä on nyt jotain erilaista kuin niissä aiemmissa Garnierin puteleissa.

Toki tiedostava kuluttaja miettii, millaiselle yritykselle ensisijaisesti haluaa rahansa ohjata. Moni ei esimerkiksi halua, että niillä omilla, luonnonkosmetiikkaan laitetuilla rahoilla osaltaan pyöritetään myös toisenlaista kosmetiikkaa valmistavaa teollisuutta, ja skippaa tällaiset jättiläisten tarjoamat vaihtoehdot suorilta käsin. Toisaalta: voisi kuvitella, että mitä merkittävämmäksi tämä luonnonmukaisista vaihtoehdoista tuleva kassavirta kasvaa, sitä enemmän se tulee vaikuttamaan tarjontaan. Kaikki eivät kuitenkaan näitä asoita vielä ns. elä ja hengitä, joten siksipä mielestäni on hyvä, että hyviä, uudenlaisia vaihtoehtoja tarjoillaan myös ”suurelle massalle” – ja että niistä tulee pikku hiljaa myös suurempaa valtavirtaa. Eihän luonnonkosmetiikan haluta kuitenkaan olevan mikään pienen porukan erityisoikeus? No, kannustan toki jatkossakin näitä asioita pohtimaan ja tukemaan niitä uusia trendejä luovia pienyrittäjiä tai vaikkapa ympäristöasioissa jo poikkeuksellisen edelläkäyviä yrityksiä. Pienemmät tekijät näyttävät suuntaa ja muuttavat maailmaa pala palalta, mutta suurin muutos ja nopein vaikutus syntyy kuitenkin siitä, että isoimmat toimijat tekevät asioita toisin. Siksi siis katson, että tällaisen sarjan lanseeraus on suuremmassa kuvassa tarkasteltuna itse asiassa ihan hyvä juttu.

No, se näistä thinkkailuista tältä erää – nyt niihin purkkeihin! Millaisia tuotteita Garnier on Ecocert-sertifioituun Bio-linjaansa kehitellyt?

Monelle varmasti jo hyvinkin tuttu Ecocert on suurin riippumaton – ja kenties myös tunnetuin – sertifiointielin. Ecocert valvoo ja tarkastaa tuotteiden sisällön, raaka-aineet, tuotantoprosessin sekä pakkauksen. Garnierin Bio-linjan tuotteilla Ecocert Cosmos Organic -sertifiointi on, eli hieman piikitellen voisikin sanoa, että vihdoinkin joissain kyseisen sarjan tuotteissa on sisältö just niin vihreää kuin mitä myyntipuheet ovat kautta aikain antaneet ymmärtää. Bio-sarjan tuotteet ovat siis sertifioitua, luomulaatuista ja vegaanista luonnonkosmetiikkaa.

Sarja lanseerattiin markkinoille melko laajalla purkkirepertuaarilla, joita ei ole kyllä hinnalla pilattu. Edullisimmat puhdistustuotteet maksavat alle kympin ja kalleimmatkin hoitotuotteet vain viitisentoista euroa! Tilasimme testiin koko sarjan – ja tässäpä kuulkaa olikin testailtavaa, sarjassa on nimittäin 11 tuotetta.

Bio-sarjasta löytyy tuotteita eri ihotyypeille ja ainakin periaatteessa näistä voisi saada kyhäiltyä erilaisia rutiineja erilaisiin tarpeisiin, vaikka sarjasta ei löydy erillisiä, palasiltaan yhteneväisiä ”putsarista voiteeseen” -linjoja eri ihotyypeille. Puhdistukseen sarjasta löytyy kaikille ihotyypeille sopiva misellivesi sekä normaali-sekaiholle sopiva puhdistusgeeli, kasvovesiä puolestaan kuivalle iholle tarkoitettu suihkutettava versio ja seka-rasvoittuvalle iholle suunnattu pyyhittävä vaihtoehto.

Kasvovoiteista puolestaan tarjolla on kuivalle iholle tarkoitettu ravitseva versio, normaalille ja sekaiholle tehty tasapainottava versio sekä ryppyjä vastaan kamppaileva päivävoide kaikille ihotyypeille. Sarjaan kuuluu myös kaikkien ihojen silmänympärysvoide sekä kasvoöljy. Lisäksi mukaan on ujutettu pari ekstraa: kasvojenpuhdistuksen parina toimiva konjac-sieni sekä jokapaikan rescue-voide, jolla voi fiksailla koko kropan kuivia kohtia.

Sitten vielä napakat arviot testituotteista, por favor:

Pätevä versio reilun kokoisessa pakkauksessa: Garnier Bio Soothing Cornflower Micellar Water -misellivesi. Harvoin käytän misellivettä koko meikin puhdistukseen, mutta silti käytän sitä päivittäin. Hysteeristä tai ei – tykkään käydä leukapielet, hiusrajan ja kaulan läpi misellivesilapun kanssa vielä kaksoispuhdistuksenkin jälkeen! Rauhoittavaa ruiskukkaa sisältävä misellivesi on testattu silmälääkärienkin valvonnassa, eikä ainakaan minulla kirvele tai tunnu silmissä silmämeikkiäkään poistettaessa. Iho jää tästä raikkaan tuntuiseksi eikä lainkaan tahmeaksi. 400 millilitran purkissa myytävä neste pyyhkii meikit pois oikein kiitettävästi, joten hinta-laatusuhde (hinta n. 10-11 €) tässä tuotteessa on vähintääkin kohdallaan.

Tähtituote, jota ostaisin tulevaisuudessakin: Garnier Bio Fresh Lemongrass Purifying Gel Wash. Olen aiemminkin tunnustanut rakastavani geeliputsareita, vaikka omalle iholleni voidemaiset ja pois pyyhittävät versiot voisivat olla hellempiä vaihtoehtoja. Tämä geeliputsari ei kuitenkaan jätä jälkeensä narskuvaa tai kiristävää pintaa, jonka vuoksi pidänkin siitä niin paljon! Hellästi vaahtoava putsari on koostumukseltaan oikeasti geelimäinen eikä mikään vetinen liru, joka valuu sormien välistä lavuaariin ennen aikojaan. Rauhoittavan ruiskukan lisäksi se sisältää sitruunaruohon öljyä, joka tuo tuotteeseen puhdistavien ominaisuuksien lisäksi erittäin raikkaan tuoksun. Hieman ihmettelen, että tähän sarjaan ei lanseerattu puhdistusöljyä – kaksoispuhdistusajatuskin kun olisi voinut sopia tähän linjaan! Itse kaksoispuhdistuksen ystävänä olen käyttänyt tätä putsaria ensisijaisesti puhdistusöljyjen parina, jolloin lopputulos on mielestäni moitteeton. Jos siis kaipaat edullista putsaria tai vaikkapa kakkosvaihtoehtoa reissukassiin, tämä 8-9 euron purnukka hoitaa hommat erinomaisesti. Voisin todellakin ostaa toistekin, kohdalleni kun on osunut paljon surkeampia ja moninverroin kalliimpia verrokkeja!

Kahdenlaista kasvovettä: Hmm, sanoisin, että sarjan kasvovedet ovat ihan ok: eivät minun lemppareitani, mutta ei niihin suurempia tunteitakaan kohdistu. Suihkepulloon pakattu, ravitsevaa arganöljyä sisältävä kuivan ihon versio, Rich Argan Nourishing Mist, on näistä mielestäni parempi – tai ainakin omalle iholleni sopivampi. Pakkaus tuntuu olevan suihkutettavia kasvovesiä eniten erotteleva tekijä, ja tämän purnukan struuttaava suihke ei varsinaisesti tuo tuotteeseen hemmottelun tuntua. Jos sellaista nyt voi tämänhintaiselta tuotteelta (10 €) vaatiakaan.. No, loppuun tulee käytettyä, ei tämä purkki nyt mikään painepesuri sentään ole! Toinen, pumpulilapulla leviteltävä versio Purifying Thyme Perfecting Toner sisältää puhdistavaa timjamia ja salisyylihappoa, ja se onkin suunnattu seka- ja rasvoittuvalle ihotyypille. Tuoksu on tosi tymäkkä ja tuotteessa on paljon alkoholia, joten ainakin omalle iholleni tämä vaihtoehto on turhan tuju. Toisaalta tiedän, että juuri tämäntyyppisille kasvovesillekin on oma, vannoutunut käyttäjäkuntansa, ihan sattumalta juuri tällaista koostumusta tuskin on myyntiin sekoiteltu.

Kaikenlaisia kasvorasvoja: Voiteissa onkin valinnanvaraa! Sitruunaruohoa sisältävä tasapainottava Fresh Lemongrass Balancing Moisturizer -kosteusvoide on kevyt, hiukan geelimäinen vaihtoehto sekaiholle. Aivan kiva kesäkaveri esimerkiksi meikin alle. Toinen, ravitseva Rich Argan Nourishing Moisturizer -versio sisältää arganöljyä ja aloe veraa ja on suunnattu kuivan ihon tarpeisiin. Aavistuksen tuhdimpi, mutta silti notkea ja oikein hyvin sekä sukkelasti imeytyvä voide. Tuubien lisäksi sarjasta löytyy myös purnukkaan pakattu, ryppyjä vastaan taisteleva Graceful Lavandin Anti-Wrinkle Day Care -päivävoide. Laventelin sukuista lavandiinia, arganöljyä ja runsaahkosti e-vitamiinia sisältävä voide tuoksuu ihanalta ja on koostumukseltaan mahtavan runsasta. Suuren kosmetiikkatalon koneisto ja kokemus taitaakin näkyä eritoten näissä koostumuksissa, jotka eivät synteettisille vaihtoehdoille kyllä kalpene. Näppituntuma, rakenne ja imeytyvyys on kyllä vähintääkin kohdallaan! Raaka-aineet ovat sinällään ihan linjassa poikkeuksellisen edullisen hintatason kanssa (voiteet 11-15 €), mutta täytyypä myös todeta, että nämä varmasti menevät täydestä läpi vaikkapa Garnierin tavanomaisia tuotteita käyttäneille, kenties luonnonkosmetiikkaan vielä skeptisesti suhtautuville.

Täsmätuote silmänympäryksille: Lavandiinia ja arganöljyä sisältävä Graceful Lavandin Eye Care -silmänympärysvoide on pari purnukkaan pakatulle päivävoiteelle. Sen tehojen todistaminen ryppyjä vastaan vaatisi todennäköisesti hyvin paljon pidemmän testiajanjakson, mutta väittäisin, että ei tämä ainakaan mitään hallaa silmänympäryksille pääse tekemään (jos siis ei esim. ole allerginen laventelille..). Mukava, runsas koostumus imeytyy hyvin eikä valu silmiin. Jos hakusessa on suht edullinen silmänympärysvoide yleiskäyttöön, tässäpä olisi sellainen 15 eurolla (30 ml).

Onko edes olemassa luonnonkosmetiikkasarjaa ilman kasvoöljyä? No, jos on, niin se ei ole tämä! Viidentoista euron Smooth & Glow Facial Oil -kasvoöljy on – noh, viidentoista euron kasvoöljy,mutta nyt täytyy todeta, että samaan hintaan saa varmasti ravitsevammankin vaihtoehdon. Monelle Garnierin kasvoöljy voi hyvinkin olla ensimmäinen kasvoöljy koskaan, jonka vuoksi on tavallaan loogista, että tässä on panostettu ensisijaisesti imeytyvyyteen ja ihotuntumaan. Koostumus kyllä on kivan kevyt ja nopeasti imeytyvä, mutta inci-listan ensimmäisenä ainesosana komeilevat halvat ja suht ravinneköyhät esteriöljyt. Jos kasvoöljyä ei ole aiemmin käyttänyt, ymmärrän, että tähän voi ihastua. Toki tämäkin varmasti on etenkin talvisaikaan ns. tyhjää parempi, mutta tälle löytynee kyllä ravitsevampiakin vaihtoehtoja melko lailla samasta hintaluokasta.

Ja vielä parit ekstratuotteet: Konjac-sienet taitavat olla jo tuttua kamaa ainakin meille luonnonkosmetiikan kanssa enemmänkin leikkineille, mutta eiköhän tämä Polishing Konjac Botanical Cleansing Sponge -lanseeraus tuo jotain uutta ja mielenkiinnostavaa hypermarketin hyllyyn. Itse muistan, miten aikoinaan ihastuinkaan kevyesti kuorivaan ja kivasti hierovaan konjac-sieneen ensimmäisellä käyttökerralla – kiva, että tämä elämys taitaa olla monilla kohta edessä. Lisäksi sarjasta löytyy vielä jokapaikanvoide, Rich Argan Multi-Use Rescue Balm, jonka avulla voi pehmitellä karheita tai muutoin kovia kokeneita kohtia. Voiteiden koostumuksethan ovat kerrassaan moitteettomia, eikä tämä tee sääntöön poikkeusta. Hyvä peruskaveri kesäkassiin – aina plussaa, jos samalla tuubilla voi hoitaa monta hommaa! Tätä purnukkaa voisin hyvinkin pitää vakiovieraana myös työpöydällä, omat käteni ja kynsinauhani kun tuntuvat olevan jatkuvan ruokinnan tarpeessa.

Jos yhdentoista tuotteen sarjaa täytyisi kuvailla kokonaisuutena, sanoisin, että se on hinta-laatusuhteeltaan, saatavuudeltaan ja ajatukseltaan erittäin hyvä. Tyyriimpien purkkien parissa viihtyvät tuskin tulevat dumppaamaan vanhoja suosikkejaan ja vaihtamaan tähän sarjaan, mutta se tuskin on tarkoituksenakaan – aika harva kun varmaan vaihtaa niitä luksukkaita synteettisiä selektiivisen kosmetiikan tuotteitakaan megamarketin tarkanmarkanpurnukoihin ihan vaan huvin vuoksi. Kenties sarja esittelee luonnonkosmetiikkaa uusille käyttäjäryhmille: vaikkapa sellaisille, jotka eivät erikoisliikkeisiin erehdy eivätkä ole ensimmäisenä kokeilemassa pikkubrändien erikoisuuksia. Ainakin ne tarjoavat uuden, erilaisen vaihtoehdon marketista kosmetiikkaa ostaville, vaikka moni tuskin edes hoksaa tässä olevan jotain perustavanlaatuista eroa edellisiin!

Ja vaikka itse väitänkin olevan melko syvällä näissä hommissa ja etsiväni erityisesti niitä uusia yllättäjiä, olen silti sarjasta ihan iloinen. On se kiva, että kun putsari pääsee yllättäen loppumaan tai reissukosmetiikkapussukasta on päässyt unohtumaan jotain olennaista, saa pätevää pikapaikkausta yhä enenevissä määrin ihan sieltä Prisman tai Cittarin hyllyiltäkin.

Oletko kokeillut – hitti vai huti? Mitä mieltä olet tällaisista suurpelureiden peliliikkeistä?

Avainsanat: ,