Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: testissä biodynaaminen britti AEOS

Inken purkkinurkka | 16.5.2020 | Inke

Purkkinurkan Inke on vakavassa kosmetiikkakoukussa.

Okei, nyt täytyy tunnustaa, että tämän päivän sarjan esittely on minulle hivenen hankalaa, sillä en mitenkään voi väittää olevani kärryillä siitä, mitä biodynaaminen viljely noin niinkuin loppujen lopuksi on, saatikka että tietäisin, mitä siitä itse oikeastaan ajattelen. Sen verran voin tunnustaa, että olen antanut asialle pienen pikkusormen ja ladannut puhelimeeni When Wine? -applikaation, joka pohjautuu biodynaamiseen kalenteriin ja kertoo, milloin viini maistuu hyvältä. Olen kyllä juonut viiniä silloinkin, kun hetki ei ole kalenterin mukaan ollut sille erityisen otollinen, mutta joskus viini on kyllä maistunut aivan erityisen hyvältä, kun aika on ollut äppsin mukaan suotuisa. Sattumaako? No, oli tai ei, niin mielestäni ainakin aika harmitonta!

Ja tällaisella aasinsillalla siten päivän epistolaan! Olen täällä karanteenissa testaillut brittiläistä AEOS-ihonhoitosarjaa, jonka purkkeihin on pakattu paitsi aimo annos hyvää tekeviä raaka-aineita, myös melkoisesti asioita, joihin jokainen saa joko uskoa tai olla uskomatta. Itse lähestyn asiaa nyt siltä kantilta, että vaikka en valitse ihonhoitotuotteitani sillä perusteella, onko niissä hyvää tekevien kristallien värähtelevää voimaa, niin en usko tämän tekevän minulle mitään huonoakaan – kun siis tuotteet muilta(kaan?) osin eivät ole ns. mitäsattuu.

AEOS-nimi tulee sanoista active, energised, organic skincare, jotka kiteyttävätkin sen ytimen mitä melkoisen hyvin. Brittisarja kasvattaa suuren osan raaka-aineistaan itse omalla Lincolnshiressä sijaitsevalla farmillaan, biodynaamisesti ja luomuna. Koska peltoa ei lannoiteta millään ihmisen tekemällä, AEOS uskoo tämän näkyvän lopputuloksessa voimakkaampina, tehokkaampina ja energisempinä raaka-aineina. Nekin raaka-aineet, joita he eivät pysty itse Englannissa kasvattamaan, ostetaan tietysti luomuna ja/tai biodynaamisena.

Tuotteissa oleva vesikään ei ole tullut ihan vaan hanasta, vaan lähteestä – ja sittenkin sitä on vielä filtteröity, värähdytetty ja voimaannutettu mm. kristallein. Sanon nyt vielä kerran, etten ole nyt aivan vakuuttunut siitä, onko tällaisessa hommassa mitään järkeä tai totuusperää, mutta myönnettäköön, että minulle näistä jutuista tulee tällaisina annoksina ja vähän niinkuin valmiiksi puolestani tehtynä lähinnä hyvä mieli. Ja onpahan varmasti puhdasta tuo vesikin.

No sitten tulee vielä se seuraava taso: monia sarjan tuotteita on saatavilla sekä pinkkeinä että vaaleansinisinä versioina. Uskoa saattaisi, että kyseessä ovat esimerkiksi eri ihotyypeille tai eri ikäisille suunnatut sarjat, tai vaikkapa supervanhanaikaisesti tyttöjen ja poikien tuotteet, mutta ei… Tuotteista on vain tehty kaksi muutoin identtistä versiota, mutta niiden valmistuksessa on käytetty eri kristalleja. Lyhykäisyydessään ja kansankielellä oman tulkintani mukaan: muinaisiin alkemistisiin proseduureihin pohjautuen erilaisia kristalleja ja jalokiviä jotenkin uutetaan tai haudutellaan jopa 12 kuukauden ajan, jotta saataisiin aikaan ihmisten energiakenttiin positiivisesti vaikuttavia liuoksia, joita tuotteissa sitten hyödynnetään kokonaisvaltaisen elämyksen ja hoitotehon aikaansaamiseksi. Ookkkei. No, ainakaan näitä tuotteita ei laiteta mitenkään hosuen kasaan!

Näistä kahdesta sarjasta voi kuulemma vapaasti valita sen, joka vetää itseä enemmän puoleensa, tai vaihtoehtoisesti käyttää toista illalla ja toista aamulla. Itseäni puoleeni veti sininen linja – koska se sattui olemaan poistomyyntialennuksessa eräässä verkkokaupassa. Jos tuotteissa käytetyt kristallit kiinnostavat enemmänkin, niistä ja niiden erityisominaisuuksista voi lukea lisää täältä.

Vaikka kaikki yllä mainitsemani on ehkä joiltain osin huuhaata tai ehkä jollain tapaa kiehtovaa, on AEOS kuitenkin ennen kaikkea aivan helkkarin hyvä ihonhoitosarja – juuri tuon kaiken vuoksi tai sitten siitä huolimatta. Vaikka tuo taustalla oleva ajattelu on melkoista hihhulihommaa (kaikella rakkaudella!), ovat tuotteet aivan priimalaatuisia ja kerrassaan u-pei-ta. Sarja on jollain kummallisella tavalla kuin kliinisen Dermalogican, kukkaisenergiatulvaisen Tata Harperin ja suitsukkeenkäryisen energiakivikaupan rakkauslapsi – ja täydellinen juuri siksi!

Koska onnistuimme Katjan kanssa nappaamaan sarjaa testattavaksi suuren kosmetiikkajätin verkkokaupan superalennusmyynneistä, päädyimme tilaamaan tuotteita aika laajalla skaalalla. Riskinotto tosiaan kannatti tällä kertaa ja toivon, että tämä taannoinen ale ei nyt ollut merkki siitä, että sarja olisi poistumassa kaikkialta ja kokonaan – pidetään peukkuja!

Sarjan puhdistus on kaksivaiheinen – tai siis tuotteita löytyy siihenkin tarkoitukseen! AEOS:illa on puhdistusöljy, puhdistusvoide sekä ilmeisesti jonkinlainen puhdistusgeeli, ja näistä olen testannut kahta ensimmäistä. Ennen kuin voin sanoa kummastakaan tuotteesta yhtään mitään enempää, on minun mainittava niiden huumaavat tuoksut. Kylppärimme alkaa olla hieman kulahtanut ja ennen koronaa suunnitelmissamme oli tehdä keväällä sinne isompikin remppa, mutta vannon ja vakuutan: vaikka ympäristö lähinnä ahdistaa, näillä kasvoja pestessäni ja silmät kiinni laittaessani singahdan henkisesti suoraan sinne unelmieni kylpyhuoneeseen, jossa sittenkin on vielä kukkia lavuaarin reunalla ja kynttilätkin palamassa.

Cleansing Oil dé-Maq -puhdistusöljy on kyllä makuuni muutenkin – tämän ihanuus ei jää tuoksun tasolle. Viinirypäleensiemenöljyä, jojoba-, seesaminsiemen-, avokado-, kaktusviikunansiemen- ja spelttiöljyä sekä ruusu- ja frankinsensiöljyä sisältävä juuri sopivan juokseva öljy puhdistaa loistavasti ja poistuu ihon pehmeäksi, hieman voidelluksi muttei kuitenkaan ällörasvaiseksi jättäen. Käytin tätä ensimmäistä kertaa (tavoilleni uskollisena) ohjeita lukematta kuten muitakin puhdistusöljyjäni, mutta pakkauksessa suositellaan tuotetta käytettävän lämpimällä vedellä kostutettuun vanulappuun laitettuna ja tällä kasvoille levitettynä – ja tätä sitten toistettaisiin tarpeen mukaan. Ehkä vähän haaskuuta mielestäni, vaikka kyllähän tuolla metodilla meikit tulee toki pyyhittyä pois huolellisesti.

Puhdistusvoide, Gentle Cleansing Lotion, on unelmaisen ruusuinen kreemi, jonka jälkeen ihoa ei todellakaan kyllä kiristele tipan tippaa. Sinisen sarjan, jota on ladattu kuudella eri kristallilla (ruusukvartsi, vuorikristalli, sininen pitsiakaatti, sinisafiiri, ametisti ja turkoosi, by the way) ajatellaan rauhoittavan ja tuovan seesteisyyttä, auttavan hidastamaan tahtia ja sekä karkoittavan stressiä niin mielestä kuin iholta. Sen voin luvata, että tästä superhellävaraisesta putsarista ei ainakaan lisää stressiä saa.

Poimin testiin myös sarjan Gentle Exfoliant -kuorinnan, jossa on aika pehmeitä rakeita sekä lisäksi myös entsyymeillä ihoa kuorivaa ananasuutetta. Pakkauksen nähdessäni meinasi tulla epäusko – 30 ml, testerinkö tilasin? AEOS-tuotteiden pakkauksissa lukee jokaisessa, että koostumukset ovat todella tiivistettyjä ja että pikkiriikkinen määrä riittää pitkälle. Muuten olen kyllä testailujeni perusteella sataprosenttisesti samaa mieltä, mutta kuorinta voisi olla hieman isommassa pullossa – jos rakeita meinaa saada koko kasvoille, ihan minipieni herne tuotetta ei riitä. Mutta mutta, hommansa se hoitaa kyllä – mutta ei niin, että iho tuntuisi sileäksi hiotulta tai raaputetulta, kuten kaikista raffeimpien kuorintojen kanssa. Tämän jälkeen sitä vain on vähän siloitellumpi ja pehmoisempi versio itsestään. Ja tuoksu on taas aivan taivaallinen – tämä tuoksuu mielestäni just siltä, miltä turkoosinsininen näyttää.

Hyvän puhdistuksen ja kuorinnan jälkeen on tehotippojen aika. AEOS on nimennyt hoitotiivisteensä Energising Conditioneriksi ja se on minusta kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan ihana oivallus – hoitoainetta kasvoille! Siloittava, rauhoittava ja kosteuttava seerumimainen koostumus humpsahtaa ihoon sekunnissa. Vaikka yksi pumppaus todellakin riittää kasvoille, tätä tekisi kyllä mieli hölvätä. Antioksidanttirikkaan ruusun lisäksi pullosta löytyy muun muassa taikapähkinää, koivuntuohta, mäkikuismaa, salviaa ja spelttiöljyä. Ja taas on mukana eri kristallit, tämän syntyy ovat myötävaikuttaneet jopa seitsemän erilaista. Ehkä ne on ne kristallien voimat tai sitten vaan hyvä kemisti, mutta tässä pullossa on voimaa.

Sitten vielä kosteusvoide, kaiken kruunuksi! Enriching Moisturizer on just sopivan puolituhti voide, josta löytyy muun muassa appelsiinia, ruusua, jalosauramoa, taikapähkinää ja laventelia sekä jojoba- manteli-, argan- ja spelttiöljyä – noin niinkuin muutamia mainitakseni. Ja sitten vielä muun muassa laventelia, sitruunamyrttiä, sinikamomillaa, arnikkia, teepuuta… Rakastan häntä, joka on tämän voiteen sekoitellut, tai oikeastaan haluaisin ehkä olla hän. Ihana ja toimiva cocktail kaikkea mahdollista – ja vielä vähän enemmän!

Tämä sarja on jotenkin todella outo sekoitus tiedettä, designiä ja henkimaailman hommia, mutta mikäpä se siinä, kun tuotteet toimivat. Lupaan, että tämä kokonaisuus ei ainakaan kylmäksi jätä! Jokainen tuote tuoksuu omalla tavallaan samanaikaisesti sekä syvän täyteläiseltä että raikkaalta, milteinpä jokaisen niistä kelpuuttaisin parfyymiksikin. Eikä kuitenkaan syytä huoleen, että tuoksut olisivat niin tuhteja, että ne olisivat millään tapaa ahdistavia, jos et siis hajusteetonta sarjaa erityisesti etsi. Jos olisin sikarikas ja asuisin minimalistisessa, valkoisessa kuutiossa, kylppärin kaappini – tai siis seinään upotetun peilin takaa löytyvä, valaistu piilosyvennys – olisi tätä sarjaa pullollaan. Nyt täytyy käyttää näitä futuristisia puteleita silmät kiinni, kun ympäristö ei meinaa tehdä Apple-henkiselle designille kunniaa ja keskittyä vaan hengittelemään huumaavia, aromaterapeuttisia tuoksuja sisään.

Jos kiinnostaa kokea itse tämä hämmentävä, mutta upea kokonaisuus, se itse asiasssa onnistuu aika helposti: sarja myy erittäin kohtuuhintaisia kahdeksan minituotteen kokeilusettejä niin sinisestä kuin pinkistäkin linjastaan. Mukana on näiden esittelemieni tuotteiden lisäksi vielä kasvovesi, toinen seerumi sekä tuo mainitsemani kolmas putsari.

Tähän sarjaan oli hieman vaikeaa päästä sisään – ensin en tajunnut, mikä tuote tekee mitäkin ja miten ne edes eroavat toisistaan ja sitten, kun luin lisää, alkoi mennä aivot solmuun kaikista niistä kristalleista ja värähtelyttämisistä. No, nyt taas tuntuu, että tästä sarjasta on vaikeaa enää päästä ulos. Todella ainutlaatuinen setti, enpä olisi tällaista osannut kuvitella tai toivoa!

Ja jos muuten jäi mietityttämään, mitä se pinkki linja lupaa, niin kerrotaanpa vielä sekin: pinkkien tuotteiden kristalleiden kerrotaan voimistavan sydänchakraa sekä tuovan lisää rakkautta, lempeyttä ja huolenpitoa itseä kohtaan. Tee tässä nyt sitten valinta!

Luksushippeily – kiinnostaako?

Avainsanat: ,