Inken purkkinurkka

Inken purkkinurkka: syksy sinappikylvyn voimin

Inken purkkinurkka | 17.11.2018 | Inke

Purkkinurkan Inke toivoisi testailevansa purkkeja päivätyökseen.

Olen nyt ollut hieman yli kuusi vuotta kylpyammeeton – ja hyvä niin. Rakastan ajatusta kylvystä, mutta en yksinkertaisesti osaa kylpeä. Heitän ammeeseen haluamani kylpyvaahdon, -suolan tai -pommin, sammuttelen valot, sytytän kynttilät, varaan mukaan kirjan, lehden tai musiikkia… Ja päästyäni kylpyyn, alan miettiä, milloin voin hyvällä omallatunnolla kömpiä vedestä pois. Kuuma! Tylsää! Ahdistaa! Niska jumissa! Kädet rusinana! Sama homma useimpien paljujen ja poreammeiden kanssa – ihmiskeitto ei oikeastaan ole minun juttuni. Mutta jalkakylpy, se on asia erikseen! Palelevat varpaat lämpiävät vedessä ja jalkarasvakin humahtaa vauhdilla vedessä lilluteltuihin jalkoihin.

Bongasin Dr. Singhan rehellisesti hipahtavan, ayurvedisen ja erittäin kiinnostavan Mustard Bath -kylpysuolan New Yorkin reissullani, mutten ammeettomana kylvynvihaajana osannut perustella itselleni, miksi tällainen purnukka kannattaisi napata mukaan. Ajatus sinappikylvystä tuntui kuitenkin sekä erittäin kiehtovalta että häiritsevältä, ja niinpä vain huomasinkin googlailevani purnukkaa kotiin palattuani. Kun purkin käyttöohjeissa mainittiin mahdollisuus jalkakylpyyn, en pystynyt enää hillitsemään itseäni – olihan se nyt otettava selvää, mihin sinappikylvyn jonkinasteinen kulttimaine oikein perustuu!

Dr. Singhan tuotesarja on suppea, mutta ilmeisen suosittu: valikoimaan kuuluu Mustard Bath – sinappikylpyjauheen lisäksi Mustard Rub -hierontaöljy, Travel Tonic -rentoutustipat sekä Feng Shui -huonetuoksu. Sinappikylpyjauhe vaikuttaisi merkin oman verkkokaupan perusteella olevan varsin koukuttavaa kamaa: tosifaneille sitä myydään jopa neljäntoista purnukan säästöpakkauksissa. Onnistuin hillitsemään itseni ja aloitin testailut kuitenkin vain yhden pakkauksen voimin. Skippasin tällä kertaa tipat ja tuoksut, mutta nappasin testiin myös Mustard Rub -hierontaöljyn.

Vastoin pahimpia pelkotilojani Mustard Bath -kylpy ei muistuta makkaran päälle pursotettavia turunsinappeja. (Niin, tämä mielikuva ei kuitenkaan pidätellyt minua kokeilemasta..) Soodapohjaisessa kylpysuolassa on mukana luomulaatuista sinapinsiemenjauhetta, lamosalali- eli wintergreen-öljyä, eucalyptusta, rosmariinia sekä timjamia. Kylpy on väriltään sinapinkeltainen, mutta tuoksuu vahvasti yrttiseltä ja minttuiselta sekä jotenkin lämmittävältä. Nenä aukeaa tästä kyllä, enkä onnistu olemaan aivastelematta kylpysuolaa veteen sekoittaessani. Eipä siis ole ihmekään, että moni – kuten nyt esimerkiksi Gwyneth Paltrow – hehkuttaa netissä Mustard Bathia juurikin flunssankarkoitustuotteena!

Purnukan kyljessä mainitaan ayurvedisen sekoituksen auttavan stressiin, lihas- ja nivelkipuihin, tukkoisuuteen, iho-oireisiin, satunnaisiin särkyihin sekä unettomuuteen. Tohtori Singha kertoo kylpyjauhesekoituksensa olevan emäksinen ja tasapainottavan kehon pH-arvoa sekä poistavan liikaa happamuutta. Sinapinsiemenjauheen hän puolestaan kertoo puhdistavan tai detoxaavan kehoa. Minä en näistä hommista enempiä tiedä ja suhtaudun tämänkaltaisiin väitteisiin pienellä varauksella, mutta hei – pätevä kylpysuola joka tapauksessa, ja jos tässä joku pH-arvo nyt tasapainottuu samalla jotenkin parempaan suuntaan, en valita! Itse pidän ennen kaikkea yrttisestä tuoksusta ja lämmittävästä tunteesta, sekä siitä, että jalkani jäävät tämän kylpysuolan jäljiltä jotenkin poikkeuksellisen siloiseen kuntoon. Tunnustettakoon, että jalat olivat olleet hieman huonolla hoidolla sandaalikauden päätyttyä, enkä meinannut uskoa, millainen ero jaloissani yhden kylvyn ja voitelun jälkeen olikaan. Ei oikeastaan uskoisi, että tämä muutos aikaansaatiin ilman raspeja ja viiloja – pelkällä lilluttelulla ja hyvällä voiteellakin pääsee näemmä erittäin pitkälle! (Hyvän voiteen asemaa toimitti muuten Neal’s Yard Remediesin ihana Comfrey and Mallow Foot Balm, joka on kerrassaan timanttista kamaa sekin.)

Mustard Rub -hierontaöljy on kylpysuolalle täydellinen pari, jota suositellaan käytettävän kylvyn tai saunan jälkeen, hierontaöljynä tai vaikkapa kylpyveteen sekoitettuna. Kuten kylpysuolassa, tässäkin pullossa majailee juuri sellaista väreilevää lämpöä, jota vilukissa kaipaa kylminä, pimeinä, tuulisina ja kosteina vuodenaikoina. Jos itseäni yhtään tunnen, en kaipaile näitä purnukoita ensi keväänä saatika kesänä, mutta tulevan talven aikana minua on vaikea pitää niistä erossa.

Auringonkukka- ja manteliöljypohjainen hierontaöljy sisältää nimensä mukaisesti sinapinsiemenöljyä sekä sekoituksen laventelia, rosmariinia, meiramia, timjamia ja santelipuuta. Kuten kylpysuolasisarensa, tämänkin tuotteen luvataan tasapainottavan kehon pH-arvoa, mutta lisäksi öljyä suositellaan käytettäväksi erinäisiin jumituksiin ja lihaskipuihin sekä rentoutumiseen. Öljyn mainitaan olevan erittäin hyvää myös jalkahierontaan – tämä täytyykin pistää testiin! Kävelystä ja pitkän päivän seisoskelusta kolottaviin pohkeisiin öljystä ainakin oli iloa. Öljyn ja kylvyn yrttiseokset eivät kihelmöi iholla esimerkiksi tiikerisalvan tapaan, mutta jotain syvempää lämpöä koen niistä irtoavan. Ja ei – sinappi ei kirvele, jos sitä mietit!

Jos siis tuntuu, että kylmenevät kelit ja viima menevät luihin ja ytimiin, tässäpä tuotekaksikko tulevien kuukausien iloksi! Ja kuten ehkä hipahtavista pakkauksista voi päätellä, näitä kulttituotteita ei ole myöskään hinnalla pilattu – ah, miten rakastankaan tällaisia löytöjä! Jalkakylpykäyttöön reilun kokoisen purnukan kylpysuolaa saa iHerbistä alle kahdeksalla eurolla, eikä öljystäkään tarvitse pulittaa kahtatoista euroa enempää. Hyvä lahjavinkki myös kroonisille palelijoille, eikö vain?

Kuka on testannut sinappikylpyä? Mitäpä tykkäsit?

Avainsanat: ,