Beauty

Ihonhoitoa luonnon rytmien mukaan: talvi

Beauty | 12.1.2020 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

Juttusarja ihonhoidosta luonnon rytmien mukaan päättyy talveen. Talvella energia suuntautuu sisäänpäin. Talvella ei tapahdu kasvua ja tuntuu, kuin luonto olisi pysähdyksissä ja uinuisi. Miten tämä ilmenee iholla?

Talvi on vuodenajoista haastavin keholle, mielelle ja iholle. Ymmärtämällä luonnon rytmejä ja talven energiaa, on kuitenkin helpompi löytää tasapaino myös keskellä kaamosta. Talvi on mitä mainioin aika panostaa itsestä huolehtimiseen ja erilaisissa hoidoissa käymiseen.

Talven elementti: vesi

Kiinalaisen lääketieteen mukaan talven elementti on vesi. Sen energia on alaspäin ja sisäänpäin suuntautuvaa yin-energiaa. Talvella luonnossa ei tapahdu kasvua, se on melkein pysähdyksissä. Pohjoisessa on kaamosaika ja suurin osa meistä tuntee sen vaikutuksen energiatasojen vähenemisenä, joka on luonnollista. Meidän ei kuulukaan olla talvella yhtä pirteitä ja touhukkaita kuin kesällä.

Vesi-elementin sisäelimet ovat munuaiset ja virtsarakko. Munuaiset ovat kiinalaisessa lääketieteessä hyvin tärkeä elin, sillä ne toimivat varastona elämän perusolemukselle, Essenssille (englanniksi Essence), joka on kuin elämän polttoainetta. Siispä munuaisissa asuu ihmisen yleiskunto, vitaalisuus ja elämän voima. Essenssi osallistuu luuytimen muodostumiseen, joka täyttää selkäytimen ja aivot vaikuttaen ajatteluun, muistiin ja keskittymiseen. Kun munuaisten energia on vahva, aivomme toimivat hyvin. Aivosumu liittyy puolestaan munuaisten energian epätasapainoon.

Vesi-elementtiin liittyvä tunnetila on pelko. Se on voimakas ja syvä tunne, joka tuntuu erityisesti kehon alaosassa vaikuttaen alaselkään, lantioon ja alaraajoihin. Sanonta siitä, että pelätessään laskee housuihinsa liittyykin siihen, että erittäin voimakasta pelkoa tuntiessaan ihminen menettää kyvyn virtsanpidätykseen. Pelko tuntuu myös kylmyytenä selkärangassa, selkäpiissä, kylmänhikenä, uloste muuttuu vetiseksi, veri muuttuu kylmäksi ja keho alkaa vapista.

Vesi-elementtiin liittyvä aisti on kuuloaisti. Vaaran uhatessa ihminen havaitsee sen ensimmäisenä kuuloaistilla ja reagoi siihen jopa kymmenen kertaa nopeammin kuin näköaistilla. Pelko on siis luonnollinen tunnetila, joka on auttanut ihmistä selviytymään kautta aikojen. Jos pelko on kuitenkin jatkuvaa, siitä tulee traumatisoivaa ja se varastoituu kudoksiin: tämä voi ilmetä esimerkiksi kroonisena alaselkäkipuna.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan jokainen tunnetila on tärkeä ilmaista, jotta ne eivät varastoidu kehoon ja aiheuta lopulta fyysisiä tai psyykkisiä oireita. Jokaisen tunnetilaan kannattaakin yrittää suhtautua lahjana; mahdollisuutena kasvaa ja kehittyä henkisesti. Elämässä mikään ei ole pysyvää eikä varmaa, joka on tärkeää hyväksyä, ja koittaa löytää tasapaino sen suhteen, että kaikkea elämässä ei voi ennustaa, tietää eikä varmistella. Kun suhtautuu elämään aloittelijan mielellä – avoimuudella, uteliaisuudella ja lapsenomaisella innolla – osaa elää paremmin läsnä, jolloin uudet tilanteet avautuvat uutena ja raikkaana, mahdollisuutena oppia. Kiinalaisen lääketieteen mukaan todellinen tietäminen nouseekin siitä, ettei tiedä. Opettele luottamaan syvällä sisimmässäsi siihen, että kaikki on hyvin, juuri niin kuin pitääkin.

Talvella vesi-elementtiä ja munuaisten hyvinvointia kannattaa tukea pitämällä alaselkä ja alaraajat lämpimänä. Lämmin kauratyyny iltaisin tukee munuaisenergiaa ja ulkoillessa kannattaa käyttää villaista lantionlämmitintä.

Vedenjuonti on tärkeää, mutta kiinalaisen lääketieteen mukaan ei tulisi juoda liikaa. Runsas juominen ei myöskään takaa sitä, että vesi kosteuttaa kehoa ja lisäksi jokaisen keho tarvitsee eri määriä vettä – kaksi litraa päivässä ei siis päde kaikkiin. Vesi kannattaa aina juoda suodatettuna ja huoneenlämpöisenä. Imeytyvyyden voi varmistaa tipauttamalla veden joukkoon hieman puhdistamatonta merisuolaa tai Himalajan suolaa, jotka sisältävät luonnollisessa muodossa keholle tärkeitä mineraaleja. Ne sitovat ja kuljettavat nestettä elimistössä kosteuttaen kudoksia.

Ruoan kanssa ei tulisi juoda runsaasti, vaan korkeintaan siemaillen, sillä runsas juominen häiritsee ruoansulatusta. Ruoka tulisi nauttia kypsennettynä ja sen tärkeys korostuu erityisesti talvella. Vesi-elementin väri on musta tai hyvin tumma sininen, joten sitä tukevia ruokia ovat kaikki mustat ja tummat ruoka-aineet, kuten mustikat, mustaherukat, munakoiso, tummat luumut, tummat viinirypäleet, mustat pavut ja mustat seesaminsiemenet. Lämpimät keitot ja pitkään haudutetut pataruoat ovat talvella erityisen hyviä.

Talven haasteet ihonhoidossa: kuivuus, tummat silmänaluset, rypyt ja veltostunut kudos

Talven pimeys, kylmyys ja viima kuivattavat ihoa, koska ne lisäävät kosteuden haihtumista ihosta. Kosteusköyhä iho rypistyy helposti ja juonteet syvenevät. Iho menettää täyteläisyytensä, jos kosteuden puute pitkittyy, jolloin kudokset veltostuvat.

Tummat tai sinertävät silmänaluset liittyvät kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaisten energian epätasapainoon. Länsimaissa tummat silmänaluset liitetään usein väsymykseen ja liian vähäiseen nukkumiseen – näin on myös kiinalaisen lääketieteen mukaan, sillä stressi ja unenpuute rasittavat munuaisia. Vaikka ihminen kokisi kuitenkin voivan hyvin, tummat silmänaluset voivat silti kertoa munuaisten epätasapainosta, joka on syytä huomioida elämäntyylissä ja ruokavaliossa, jotta epätasapaino ei kehity pitkällä aikavälillä sairaudeksi. Kiinalainen lääketiede keskittyykin ennen kaikkea sairauksien ehkäisemiseen.

Talvi on iholle ehdottomasti vuodenajoista haastavin. Iho tarvitsee runsaasti nesteytystä myös ulkoisesti, sekä mineraali- ja antioksidanttipitoisia aktiiviaineita. Lisäksi rasvahapot aitojen kasviöljyjen muodossa ovat todella tärkeitä solukalvojen ja ihon suojabarriäärin vahvistajia, jotka ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta ja suojaavat ihoa kylmyydeltä.

Talven tärppikasvohoito: Anti-Aging Facial

Jos sinun on mahdollista, suosittelen käymään kosmetologilla talven ajan kerran kuukaudessa, mutta ainakin vähintään kerran. Kosmetologin käsittelyssä saat tehokosteuttavan, elvyttävän ja kiinteyttävän hoidon, joka tukee optimaalista ihon kuntoa ja antaa sille elinvoimaisuutta keskellä haastavinta vuodenaikaa.

Ulkoisten vaikutusten lisäksi kasvohoito tukee koko kehon ja mielen hyvinvointia ja munuaisten energiaa, kun hermosto rentoutuu toisen ihmisen kosketuksesta lämpimällä hoitopedillä. Lisäksi hieronta parantaa nesteiden virtaamista kehossa, joka aktivoi ihon omia kosteuttajia sisältäpäin ja poistaa turvotusta.

Essen kasvohoitovalikoimassa on jokaiseen vuodenaikaan ja jokaisen iholle sopivat holistiset kasvohoidot, jotka kuitenkin räätälöidään vastaamaan aika asiakkaan yksilöllisiä tarpeita. Kosketusterapia erilaisten hierontojen muodossa on keskeisessä roolissa kaikissa Essen hoidoissa ja jokainen hoito sisältää paljon hierontaa. Esseen kuuluu täysin omat hoitolakäyttöön suunnitellut tuotteet, jotka tekevät hoidoista poikkeuksellisen tehokkaita. Kuorinnat, naamiot, silmänympärysnaamio, galvaaniset geelit, ampullit ja hierontavoiteet ovat pelkästään hoitoihin suunniteltuja. Lisäksi vartalohoitoihin on omat tuotteensa.

Talven tärkein kasvohoito on Essen Anti-Aging Facial, joka elvyttää ihon toimintoja ja omien kosteuttajien tuotantoa, syväkosteuttaa, kiinteyttää sekä kirkastaa ihoa. Hoitoon sisältyy myös galvaanisella virralla iholle imeytettävä kiinteyttävä, syväkosteuttava ja kirkastava ampulli. Lisäksi hoitoon yhdistyy asiakkaan tarpeiden mukaan ja hoidon kestosta riippuen selän, jalkojen, käsien ja hiuspohjan hieronta.

Löydät lähimmän Esse-hoitolasi täältä.

Talven tärppituotteet kotihoitoon: Esse Probiotic Plus

Kotihoidon ykköstuotteet ikääntyvälle iholle (noin 35+) ovat ehdottomasti Essen Probiotic Plus -linjan tuotteet, jotka ovat yhdessä käytettynä tehokkaimmat tuotteet ikääntymisen merkkien hoitamiseen, mitä tiedän. Olimme joulukuussa Intiassa ja tein samalla testin, kuinka hyvin tuotteet ehkäisevät mm. auringon aiheuttamia ryppyjen syvenemistä, joka minulla tapahtuu normaalisti välittömästi dekolteen iholla ja otsassa. Tuon reissun aikana rypyt eivät kuitenkaan syventyneet, vaan päinvastoin, ne vaikuttivat tasoittuneen.

Kosteutus, kiinteytys ja kirkastus

Varmista ensin ihon riittävä vesikosteutus eli nesteytys runsaalla määrällä kasvovettä sekä seerumilla. Ne tuovat iholle tehokosteutusta sekä täyteläistävät, kiinteyttävät, silottavat ja kirkastavat ihoa. Levitä kasvovesi ja seerumi kasvoille sekä kaulalle käsin taputtelemalla.

Toner Plus: sisältää ihon bakteerikantaa vahvistavia prebiootteja ja probiootteja. Suihkuta kasvovettä ensin käsiin tai suoraan kasvoille ja kaulalle ja taputtele se sitten ihoon. Kerrosta kasvovettä iholle 4-7 kerrosta. Kasvovettä on erittäin tärkeää ”syöttää” iholle useita kerroksia, jotta sen saa imeytymään kunnolla eri kerroksiin.

Ageless Serum: ihon väriä tasoittava tehoseerumitiiviste, joka sisältää kirkastavaa, kiinteyttävää ja siloittavaa sumajuuren, Brasilian potenssipuun ja valkoisen liljan yhdistettä, kollageenia ja elastiinia suojaavaa pirunkourauutetta ja kiinteyttävää makkarapuu-uutetta sekä juonteita tasoittavaa matalamolekyylistä hyaluronihappoa.

Intensity Serum: nopeaan ryppyjen ja juonteiden siloitukseen tarkoitettu seerumi sisältää suurimman Essen turvalliseksi katsoman määrän matalamolekyylistä hyaluronihappoa, joka täyteläistää ihoa, siloittaa juonteita ja ylläpitää ihon kosteustasapainoa. Seerumin vaikutukset näkyvät iholla jo 30-60 minuutin kuluttua levittämisestä, joka saattaa tuntua pienenä kihelmöintinä. Vaikuttava aine on mafane-uute, jonka sisältämä spilantoli toimii ilmelihaksia rentouttaen, ns. luonnollisena botoxina. Vaikutus kestää noin 24 tuntia tai kunnes tuote pestään pois iholta. Seerumilla saa siis aikaan tuhkimoefektin. Lisäksi seerumi kiinteyttää ihoa pitkällä aikavälillä. Devil’s claw uute suojaa kollageenia ja elastiinia ja kigelia- eli makkarapuu-uute kiinteyttää ihoa.

Ihon suojabarriäärin vahvistaminen

Kun olet nesteyttänyt ihon huolellisesti, pääsevät kasviöljyjen sisältämät omega-rasvahapot imeytymään ihoon kunnolla, jolloin iho hyötyy niistä huomattavasti optimaalisemmin kuin kosteusköyhälle iholle levitettynä. Ikääntyvälle, ryppyiselle ja veltostuneelle iholle kannattaa valita probioottiseerumi ja muille ihotyypeille Repair Oil kasvoöljy. Halutessasi voit käyttää jopa molempiakin, mutta siinä tapauksessa suosittelen sekoittamaan Repair Oilin kosteusvoiteen joukkoon. Levitä öljyt (myös probioottiseerumi, joka on koostumukseltaan öljyä) iholle sivelemällä. Voit yhdistää levittämiseen kasvohieronnan käsin tai gua sha välineellä.

Vinkki: askarruttaako ihonhoitotuotteiden levitysjärjestys tai -tekniikka tai mietitkö miten kasvohieronta tulisi tehdä? Re-Start hyvinvointivalmennuksen Iho-valmennuksessa opit kaiken, mitä sinun tarvitsee ihonhoidosta tai levitystekniikoista. Voit ostaa kurssin täältä.

Probiotic Serum: sisältää yhtä millilitraa kohti miljardi elävää probioottimikrobia, jotka parantavat ihon suojabarriääriä solujen välisiä T-liitoksia vahvistamalla. Lisäksi probiootit aktivoivat maitohapon tuotantoa, joka ylläpitää ihon kosteustasapainoa ja ihon hydrolipidikalvon happamuutta. Vahvistamalla ihon bakteerikantaa ulkoisesti, haitalliset mikrobilajit eivät myöskään pysty toimimaan iholla aiheuttaen erilaisia ongelmia ja tulehduksia.

Repair Oil: runsaasti omega-rasvahappoja, mineraaleja ja antioksidantteja sisältävä kasvoöljy, joka vahvistaa solukalvoja, ihon suojabarriääriä ja parantaa siten ihon vastustuskykyä sekä pitää ihon sileänä ja joustavana.

Tummat silmänaluset

Valitse tummille silmänalusille silmänympärysvoide, joka vaalentaa pigmentoitunutta tummuutta, kosteuttaa tehokkaasti ja täyteläistää ihoa silottaen ryppyjä ja kiinteyttäen veltostunutta kudosta sekä suojaa ohutta silmänympärysihoa kosteuden haihtumiselta.

Eye Contour Cream: erityisen tehokas silmänympärysvoide pigmentoituneelle silmänympärysiholle, josta saimme loistavia tuloksia myös parin vuoden takaisessa ihonhoitotutkimuksessamme ikääntyvälle iholle. Tärkein pigmentoitumista ehkäisevä tehoaine on kaunokaisuute, joka ehkäisee melanosomien siirtymistä melanosyyteistä sarveissoluihin. Silkkialbitsiuute puolestaan siloittaa pieniä ryppyjä, sillä se parantaa kollageeni- ja elastiinisynteesiä sekä vahvistaa kapillaarisuonien seinämiä.

Päivä- ja yövoide

Valitse päiväksi ja yöksi eri voiteet. Päivävoide suojaa ihoa kylmyydeltä ja talven haastavilta sääolosuhteilta. Yövoide puolestaan uudistaa, elvyttää ja palauttaa ihoa yön aikana.

Defence Moisturiser: ilmansaasteilta suojaava päivävoide sisältää yangu- ja mankettiöljyjä, jotka antavat iholle luonnollista suojaa UV-säteitä vastaan (mutta eivät toki korvaa SPF:ää, jos auringonpaisteessa oleskelee pitkään). Voide sisältää korkean määrän matalamolekyylistä hyaluronihappoa, joka tekee siitä Essen peruslinjan voiteita kosteuttavamman ja lisäksi sen aktiiviaineet on suunniteltu ikääntyvän ihon hoitoon. Prebiootit tehostavat ihon suojabarriäärin toimintaa ja vähentävät tulehdusta. Probioottinen uute parantaa ihon bakteerikantaa ja auttaa ihoa suojautumaan haitallisilta mikrobeilta. Kokonaisvaikutus parantaa ihon kuntoa lisäämällä kosteuspitoisuutta sekä vahvistamalla ihon T-liitoksia, joilla on merkittävä vaikutus ihon suojabarriäärille. Devil’s Claw ja kigelia-uutteet suojaavat puolestaan kollageenia ja elastiinia.

Restorative Moisturiser: intensiivisesti kosteuttava yövoide, joka parantaa ihon täyteläisyyttä ja kosteuden säilymistä ihossa. Voiteen hyaluronihappopitoisuus on vielä korkeampi kuin Defence Moisturiserissa, muuten sen vaikuttavat aineet ovat lähes samat.

Jos ihosi on nuupahtanut talven aikana ja kaipaa elinvoimaa, kuulautta ja kiinteytystä, suosittelen todella lämpimästi kunnon tehokuuria Probiotic Plus -linjalla, sillä näillä tuotteilla tulokset voivat olla hämmästyttäviä! Vastaavanlaisia, erittäin tehokkaita probioottisia uutteita sisältäviä tuotteita on varmasti mahdoton löytää, sillä Esse on kiistatta probioottisen ihonhoidon edelläkävijä. Muista silti, että hyvien tuotteiden lisäksi on tärkeää hoitaa mieltä ja sisintä.

Intentio talveksi: pidä itsestäsi huolta! Panosta itsehoitoon ja hyvinvointipalveluihin!

Lähde: John Kirkwood: The Way of the Five Seasons

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , ,