Beauty

Ihonhoitoa luonnon rytmien mukaan: syksy

Beauty | 13.10.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

Ilma on viilentynyt ja auringonvalo vähentynyt, jonka myötä kuivuus, sameus ja epäpuhtaudet haastavat ihoa. Miten kadonneen glown saa takaisin?

Luonto elää jatkuvassa muutoksessa, samoin kuin meidän iho. Una Nuotio sanoo kauniisti kirjassaan Kerro, kerro kuvastin, että ”ihon elämä ei ole rauhallinen virta vaan todellinen mikroskooppinen maailma, jossa tapahtuu jatkuvaa muutosta ja kehitystä. Solujen kehityksen rytmiin ja laatuun vaikuttavat koko inhimillinen elämämme, ravintomme ja ilmastomme.” Eli myös luonnon rytmit ja vuodenajat.

Syksyn elementti: metalli

Kiinalaisen lääketieteen mukaan syksy on metalli-elementin aikaa. Sen energia on alaspäin suuntautuvaa yin-energiaa. Amerikan englanniksi käännettynä syksy on fall, joka kuvaa täydellisesti syksyn energiaa ja kuihtuvaa sykliä luonnossa. Syksyllä on aika hiljentyä, kohdistaa huomio sisäänpäin, päästää irti menneistä asioista ja tehdä tilaa uudelle. Syksyssä on yleensä hieman mystinen energia.

Metalli-elementin sisäelimet ovat keuhkot ja paksusuoli. Keuhkot vastaavat vastustuskyvyn ja suojan tuovan qin virtaamisesta sidekudoksessa, joka sijaitsee suoraan ihon pinnan alla. Iho onkin kiinalaisessa lääketieteessä keuhkoihin liittyvä kudos, joka ylläpitää ihon täyteläisyyttä ja joustavuutta. Keuhkojen energia vastaa myös ihon suojabarriääristä ja kontrolloi tilaa ihon ja lihasten välissä kosteuttaen ja raviten sidekudoksia, sekä ylläpitäen aineenvaihduntaa hikoilun kautta. Sidekudosten kosteuspitoisuus, nesteiden virtaaminen, aineenvaihdunta sekä ihosolujen hapen- ja ravinnonsaanti ovatkin terveen ja hyvinvoivan ihon a ja o. Lisäksi hyvinvoiva iho tukee meidän koko vastustuskykyä.

Flunssakausi ja hengitysteihin liittyvät infektiot puhkeavat yleensä syksyllä. Siksi on tärkeää pitää varsinkin kaula lämpimänä ja syödä lämpimiä ruokia raakojen kasvisten ja kylmien salaattien sijasta. Metalli-energian väri on valkoinen, joten valkoiset ruoat tukevat metallia, esimerkiksi valkosipuli, sipulit, kukkakaali, lanttu, nauris, sienet ja maa-artisokka. Keuhkoja vahvistava liikunta ja erilaiset hengitysharjoitukset, kuten yin-jooga, tukevat myös metalli-elementtiä.

Syksyn haasteet ihonhoidossa: pintakuivuus, samea ihon väri ja epäpuhtaudet

Kiinalaisen lääketieteen mukaan iho heijastaa keuhkojen hyvinvointia. Epätasapainossa olevat keuhkot voivat ilmentyä iholla kuivuutena, halkeiluna, ohuutena, herkkyytenä ja sameana värinä. Atopia, psoriasis ja erilaiset ihottumat liittyvät myös keuhkoihin. Epätasapainoon voi liittyä myös lisääntynyttä hikoilua tai myös toisaalta sen puute. Metalli-elementtiin liittyviä muita iho-ongelmia ovat akne ja epäpuhtaudet otsan ja nenän ympärillä, joiden taustalta löytyy puolestaan paksusuoleen, eli ruoansulatukseen liittyvää epätasapainoa.

Syksyllä viilentynyt ilma ja vähiin käyvä auringonvalo haastavat ihoa. Kaulahuiveihin ja poolokauluksiin verhottu kaulan iho ei saa happea yhtä paljon kuin kesällä, jonka vuoksi kaulaankin voi puhjeta usein syksyllä näppyjä ja sen väri voi samentua.

Syksyllä ihonhoidossa keskitytään siis erityisesti kolmeen asiaan: ihon kosteuspitoisuuden parantamiseen ja ylläpitämiseen, ihon vastustuskyvyn parantamiseen vahvistamalla ihon suojabarriääriä sekä ihon toimintojen elvyttämiseen. Tämä valmistaa ihoa myös vuodenajoista haastavimpaan: talveen.

Syksyn tärppikasvohoito: Esse Hydrating Facial

Kosmetologilla kannattaa käydä kerran vuodenajassa, eli viisi kertaa vuodessa (muistattehan: ihonhoidon vuosikalenterissa on viisi vuodenaikaa, koska kesä jaetaan varsinaiseen kesään ja loppukesään). Vaikka kotihoidossa olisi käytössä parhaat tuotteet ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon metodit, itse tehty hoito ei koskaan korvaa toisen ihmisen kosketuksen kautta välittyvää parantavaa energiaa ja rentouttavaa vaikutusta. Ja rentoutuminen sekä stressin vähentäminen, olipa kyse sitten kehon, mielen tai sielun tasolla olevasta stressistä, on ihonhoidon ydin, koska stressi hidastaa kaikkia ihon toimintoja sekä hormonitoimintaa. Kosmetologi auttaa siis sinua tasapainon löytämisessä.

Essen hoitovalikoimasta löytyy jokaiseen vuodenaikaan ja kaikkiin ihon tarpeisiin suunnitellut holistiset kasvohoidot, jotka vaikuttavat ihon pintaan, mutta myös mieleen ja koko olemukseemme. Hoito valitaan tietenkin ainakin asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan, mutta syksyn tärkeimmäksi kasvohoidoksi nostaisin Essen Hydrating Facial kasvohoidon.

Hoidossa keskitytään parantamaan ihon suojabarriääriä ja tehokosteuttamaan ihoa kosteuttavalla ampullilla, joka imeytetään ihoon galvaanisella virralla sekä stimuloimalla lymfanesteiden virtaamista ja ihon pintaverenkiertoa, joka auttaa aktivoimaan ihon omia kosteuttajia ja ihon uusiutumista sisältä päin. Lisäksi hoitoon yhdistyy aina asiakkaan tarpeiden mukaan jalkojen, käsien ja hiuspohjan hieronta. Kasvohieronta ja erityisesti lymfahieronta sekä hiuspohjan, käsien ja jalkojen käsittely on äärimmäisen rentouttavaa ja terapeuttista, kuin parantamista ilman sanoja.

Löydät lähimmän Esse-hoitolasi täältä.

Syksyn tärppituotteet kotihoitoon

Kotihoitoon suosittelen Esseltä erityisesti näitä tuotteita:

Toner Plus: ihon bakteerikantaa vahvistat prebiootit ja probiootit tekevät tästä kasvovedestä Essen ykköskasvoveden syksyyn. Suihkuta kasvovettä ensin käsiin tai suoraan kasvoille ja kaulalle ja taputtele se sitten ihoon. Kerrosta kasvovettä iholle 4-7 kerrosta. Syksyllä on erittäin tärkeää ”syöttää” kasvovettä iholle useita kerroksia, jotta sen saa imeytymään kunnolla eri kerroksiin.

Serum: runsaasti antioksidantteja ja ihon bakteerikantaa parantava hyaluronihapposeerumi kosteuttaa, heleyttää ja siloittaa ihoa. Seerumi sopii erinomaisesti myös aknelle ja epäpuhtauksista kärsivälle iholle, sillä se sisältää tukkeumia avaavaa paju-uutetta.

Probiotic Serum: yhtä millilitraa kohti miljardi elävää probioottimikrobia sisältävä seerumi on Essen kulttituote, joka parantaa tutkitusti ihon suojabarriääriä solujen välisiä T-liitoksia vahvistamalla. Lisäksi probiootit aktivoivat maitohapon tuotantoa, joka ylläpitää ihon kosteustasapainoa ja ihon hydrolipidikalvon happamuutta. Vahvistamalla ihon bakteerikantaa ulkoisesti, haitalliset mikrobilajit eivät myöskään pysty toimimaan iholla aiheuttaen erilaisia ongelmia ja tulehduksia.

Repair Oil: tämä öljy on syysihon jokapäiväinen ykköstuote aamuin illoin. Iho tarvitsee runsaasti omega-rasvahappoja ulkoisesti levitettynä, jotta sen suojabarriääri pysyy vahvana ja siten vastustuskykyisenä.

Cream Mask: erästä Esse-kosmetologia lainatakseni, tämä naamio on kaikkien janoisten ihojen sankari ja sopii taivaallisen hyvin käytettäväksi yönaamion tavoin. Syväkosteuttava vitamiininaamio antaa iholle energiaa, heleyttää ihoa sekä siloittaa juonteita. Tämä naamio on todellinen syysihon glow-tuote!

Värikästä syksyä kaikille!

Lähde: John Kirkwood: The Way of the Five Seasons

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , ,