Beauty

Ihonhoito ennen ja jälkeen auringonoton

Beauty | 27.6.2016 | Katja Kokko

DSC_0056

Yhteistyössä Natural Goods Company

Ihanaa, että kesä saapui vihdoin Suomeen. Meillä täällä Balilla on luvassa viikon verran sadetta ja ukkosta – onneksi kuitenkin trooppista sellaista ja kuurojen välissä aurinkokin välillä pilkahtaa antamassa valohoitoa.

Kesä on ihanteellista aikaa suurimmalle osalle eri ihotyypeistä, jonka vuoksi ihonhoito on helppo heittää retuperälle. Ihonhoidon laiminlyönnillä tekee karhunpalveluksen hipiälleen, jonka seuraukset näkyvät usein vasta takautuvasti. Auringon vaikutukset ihoon ovat melko paradoksaaliset: aurinko tekee iholle hyvää (heleyttää ja tasoittaa ihoa sekä aktivoi D-vitamiinin tuotannon), kun sitä nauttii kohtuudella vain lyhyitä aikoja kerrallaan (noin 15 minuuttia), mutta runsas auringonotto on suurin ihon ennenaikaista vanhenemista aiheuttava tekijä. Juuri nämä merkit voivat näkyä iholla vasta vuosien päästä, mutta joissakin kohdissa ihoa lähes välittömästi (kuten naisilla yleensä rintakehässä).

esse

Tärkeintä ihonhoidossa kesällä ovat 1) ihon huolellinen puhdistaminen, 2) viikoittainen kuorinta ja naamio, 3) runsas kosteuttaminen sekä 4) ihon suojaaminen auringolta, jos suorassa auringossa oleskellaan enemmän, kuin puoli tuntia kerrallaan.

Ihonhoito ennen aurinkoa

Huolehdi ihon kosteuttamisesta jokaisena aamuna, sillä UV-säteily lisää kosteudenhaihtumista iholta ja varsinkin pohjoisella pallonpuoliskolla se aiheuttaa kosteusköyhyyttä eli ihon pintakuivuutta, jolloin iho tukkeutuu helposti ja sitä voi kiristää. Taputtele iholle kasvovettä ja levitä sen päälle kosteahkolle iholle 2-4 tippaa korjaavaa ihoöljyä. Imeytä öljyä ihoon kevyesti hieromalla. Essen Repair Oil löytyy nykyään uudistuneessa pumppupullossa, joka entistä roll-onia kätevämpi käyttää (ja miellyttää ainakin tämän esteetikon silmää). Korjaavalla öljyllä on useita käyttömahdollisuuksia ja nostaisin sen tärkeimmäksi tuotteeksi kesällä ehkäisemään UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia. Öljyä voi sekoittaa mihin tahansa Essen kosteusvoiteista lisäämään voiteen täyteläisyyttä ja ravitsevuutta. Se parantaa ihon yleiskuntoa ja hoitaa sekä ehkäisee arpikudoksen muodostumista, joten tuote on esimerkiksi aknearville ihanteellinen.

esse1

Repair Oil sisältää ohutta ja helposti imeytyvää kalaharin meloniöljyä, jossa on runsaasti omegarasvahappoja – ne ovat ihon hyvien bakteerien ravintoa. Ruusunmarjaöljy parantaa ja uudistaa ihoa ja sisältää myös omega 3-rasvahappoja. Marulaöljy ravitsee ihoa syvältä, jonka antioksidantit vahvistavat ja suojaavat ihoa. Yangu- ja mankettiöljyt antavat iholle luonnollisen, kevyen UV-suojan ja E-vitamiini uudistaa soluja sekä parantaa öljyn säilyvyyttä.

Kasvovesi ja öljy ovat erittäin tärkeitä tuotteita ennen aurinkovoidetta, jotta fysikaalinen aurinkosuoja levittyy iholle tasaisesti. Voide jämähtää helposti pintakuivaan, karheaan ja hilseilevään ihoon, jolloin se on myös vaikeampi puhdistaa iltaisin. Samasta syystä ihon kuorinta ja syväpuhdistaminen iltaisin pari kertaa viikossa on tärkeää. Jos iho on kuiva tai pintakuiva, levitä öljyn päälle vielä mikä tahansa Essen kosteusvoiteista.

Aurinkovoiteista supersuositus Biosoliksen Melt In -voiteelle, sillä se on karanjaöljyn ja titaanidioksidin sekoitus, eikä voide ole perinteisen fysikaalisen aurinkovoiteen tavoin valkoista, vaan kellertävän sävyistä öljypohjaista emulsiota, jolloin iho ei jää lainkaan valkoiseksi ja voide levittyy todella helposti myös karheille ihoalueille ja taipeisiin ehkäisten samalla ihon kuivumista.

Ihonhoito auringon jälkeen

Puhdista aurinkovoiteen jämät kasvoilta ja kaulalta päivittäin joka ilta huolellisesti. Essen Refining Cleanser on detox-vaikutteinen savipohjainen ja ihanan täyteläinen syväpuhdistava voide, joka sopii päivittäiseen käyttöön kesäisin normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle sekä miehille ja aktiivisesti urheileville. Bentoniittisavihiukkaset imevät itseensä toksiineja sekä toimivat hienon hienoina kuorivina rakeina puhdistaen aurinkovoiteen ihohuokosista ja kuolleen ihosolukon seasta. Kuivalle ja herkälle iholle suosittelen puolestaan Sensitive Cleanserin, jolla iho puhdistetaan kahdesti. Kermainen puhdistusvoide ei ärsytä herkkää ihoa ja se sopii myös tuoksuherkälle, sillä Sensitive-linjan tuotteet sisältävät vain 0,03 % tuoksuaineita kahdesta komponentista. Putsarin pohjana toimii luomulaatuinen aloe vera -geeli, joka sisältää runsaasti hoitavia ja parantavia ainesosia. Hiero helmen kokoinen nokare putsaria kuivalle iholle, huuhdo haalealla vedellä ja toista vielä kertaalleen.

esse2

Kuori iho päivittäisen syväpuhdistuksen lisäksi ihotyyppisi mukaisella kuorinnalla. Viikoittainen kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon, syväpuhdistaa huokoset ja kirkastaa ihoa. Tällöin iho ruskettuu tasaisemmin, hoitotuotteiden vaikuttavat aineet pääsevät imeytymään ihoon kunnolla, rusketus kestää pidempään ja iho säilyy heleän värisenä.

Essen Cocoa Exfoliator suklaakuorinta on yksi herkullisimmista kuorinnoista maan päällä. Normaalille, sekaiholle, rasvoittuvalle ja ikääntyvälle iholle sopivan kuorinnan rakeet ovat hienoja sokerirakeita, jotka sulavat iholle, kun siihen sekoittaa pikkuisen vettä. Mekaanisesti kuorivaa vaikutusta voi tehostaa käyttämällä vähemmän vettä. Kaakaohiukkaset kirkastavat ja tasoittavat ihon pintaa ja sisältävät runsaasti flavonoideja, jotka suojaavat ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta. Hiero kuorintaa kasvoille ja kaulalle noin minuutin ajan ja huuhdo lopuksi haalealla vedellä tai pyyhi iho puhtaaksi kostealla musliiniliinalla tai konjac-sienellä hieroen.

Microderma Exfoliator savikuorinta sopii puolestaan herkälle, ohuelle ja kuivalle iholle. Kaoliinin ja kalsiumkarbonaatin hellävaraiset mikrohiukkaset tekevät iholle pieniä ihmeitä: ihosta tulee todella kirkas, heleä ja tasainen. Vahamainen jojobaöljy (joka on muuten jojobaöljyn luonnollinen muoto) parantaa ihon elastisuutta ja suojabarriäärin toimintaa. Rooibos-uute vähentää melanosyyttien pigmentaatiota ja parantaa ihon mikroverenkiertoa. Sekoita nokareeseen kuorintaa hieman vettä ja hiero kasvoille ja kaulalle noin minuutin ajan. Huuhdo lopuksi haalealla vedellä tai pyyhi iho puhtaaksi kostealla musliiniliinalla tai konjac-sienellä hieroen.

esse3

Levitä kasvoille ja kaulalle kuorinnan jälkeen Essen Cream Mask naamio. Samettisen täyteläinen voidenaamio syväkosteuttaa ja palauttaa ihoa auringonoton jäljiltä ehkäisten ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä sekä pigmenttivaurioiden syntymistä. Naamiossa on korkea pitoisuus matalamolekyylistä hyaluronihappoa, joka sitoo kosteutta ihoon sekä kigeliauutetta, mikä puolestaan buustaa kollageenin tuotantoa vaalentaen, kirkasten ja kiinteyttäen ihoa. A-, B-, C- ja E-vitamiinit parantavat ihon rakennetta ja solujen uudistumista, joka näkyy ryppyjen ja juonteiden vähentymisenä.

Levitä naamiota iholle 1-2 viikossa paksuhko kerros kuorinnan jälkeen ja anna vaikuttaa noin 15 minuuttia. Huuhtele iho puhtaaksi haalealla vedellä tai pyyhi puhtaaksi kostealla musliinisienellä tai konjac-sienellä. Naamio on turvallinen myös silmänympärysiholle ja erityisesti pigmenttivaurioiden hoitoon ja auringonoton jälkeen sen voi jättää vaikuttamaan iholle yöksi. Levitä tällöin naamiota vain ohut kerros. Jos haluat tehostaa naamion vaikutusta, voit levittää sen alle yöksi pari tippaa Repair Oilia tai suihkauksen Essen kasvovettä ja ihotyypin mukaista seerumia.

Kesällä must have -tuote kaikille ihotyypeille on joka ilta Repair Oil korjaavien ominaisuuksiensa vuoksi.

Suosittelen vielä lukaisemaan Essen suomenkielisiltä sivuilta napakan infopaketin ikääntyvän ihon hoidosta, jossa puhutaan myös auringon vaikutuksista ihoon.

Olisi kiva kuulla, millaiset ihonhoitorutiinit teillä on kesäisin? Tuudittaudutteko auringon parantaviin vaikutuksiin vai oletteko säntillisiä kesälläkin? Entä onko kellään teistä kokemuksia liiallisen auringon vanhentavista vaikutuksista? (Allekirjoittaneelta löytyy syvät decolte-rypyt, jotka voimistuvat aina kesäisin.)

esse4

Kuvat Katja Kokko

Linkit ovat affiliate-linkkejä

Avainsanat: , , , , , , , , ,

Beauty

14 kommenttia artikkeliin “Ihonhoito ennen ja jälkeen auringonoton”

  • Jos hedelmähappokuorintaa käyttää korkeina pitoisuuksina (n. 10% tai enemmän) juuri ennen auringonottoa, niin aurinkovauriot voivat olla mahdollisia, joihin voi kuulua myös maksaläiskät. Itse pidän todennäköisempänä ihon ärsytystä ja helpompaa palamista sekä ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä. Jotta hedelmähappokuorinnan voisi sanoa ohentavan ihoa ja vieläpä pysyvästi, pitäisi käytön olla omaan ihotyyppiin nähden liiallista ja pitoisuuden hyvin korkea. Tämän vuoksi kannattaa pysytellä alle 10% pitoisuuksissa, joita kuluttajille myytävät kuorinnat ovat. Poikkeuksena kosmetologi voi tehdä vahvemman kuorinnan, mikäli semmoiseen on tarve.

 1. Anna

  Mulla päivävoide vaihtuu suojakertoimelliseen versioon mutta muuten ihonhoitorutiinit pysyvät suht samoina kuin muutoin. Kuorinnat, naamiot, öljyt, seerumit ja voiteet kuuluvat rutiineihin ympäri vuoden.
  Toki kesäisin usein pärjää kevyemmillä tuotteilla kun iho ei ole niin pintakuiva.

  Nyt juhannuspäivänä naamani ja kaulani pääsivät ikävästi palamaan ilta-auringossa kun en saunan jälkeen tajunnut lisätä aurinkovoidetta. Nyt olenkin lotrannut viilentävän ja kosteuttava kasvoveden ja naamion kanssa. Jatkossa täytyy taas olla tarkempi.

  • Minulta UNOHTUI kosteusvoide kotiin, kun lähdin Balille (en tiedä, miten tämä voi olla edes mahdollista!), mutta onneksi täällä riittää kasvovesi ja seerumi kosteutukseen ja öljy siihen päälle 🙂 Harmi, että hipiäsi pääsi kärähtämään! Aurinko on kyllä niin salakavala! Mullakin kärähti selkä hieman Balilla tokana päivänä pelkän skootterimatkan aikana. Aloe vera geeli ja Alpadermin Cold Cream tai NYR:in Wild Rose Body Elixir ovat itselleni toimineet parhaana lääkkeenä palamiseen.

 2. Maria

  Hei Katja, olisiko sinulla jotain pikavinkkiä: rasvainen ihoni on kevään ja kesän ollut entistäkin rasvaisempi, ja tuntuu että mikään ei auta. Vaihdoin puhdistusaineet Naturativiin ja otin käyttöön heidän 4 seerumin, niillä iho tasapainottui hetkeksi, mutta nyt tilanne on taas ihan sama. Ennen hellesäitä käytin AHA-happokuorintaa, josta en huomannut mitään vaikutusta. Kosteuttavalla naamiolla ihon saa pehmeäksi yhdeksi illaksi, mutta seuraavana päivänä tuntuu taas, että iho on aivan tahmeana tunti puhdistuksen jälkeen. Ruokavalio, uni, ja elämä muuten on pysynyt aivan samana, joten siitä ei ongelma voi olla kiinni…

  • Kokeile kasvojen höyrytystä Dr. Hauschkan kasvohöyrytiivisteellä 1-2x viikossa, jonka jälkeen savinaamio joko Hauschkalta, May Lindstromilta (The Problem Solver, joka on kyllä ihan paras) tai Gressalta (Dirty Pretty Things). Koita olla ottamatta liikaa stressiä ihosta. Ihon ei kuulukaan pysyä rasvattomana, joten ihon kiilto ja kevyt rasvaisuus tunti puhdistuksen jälkeen ovat normaalia.

  • Maria

   Kiitos! En olekaan koskaan kuullut kasvohöyrytiivisteistä, pitää kokeilla! Kuulostaa hauskalta 🙂 Kevyt rasvaisuus on tästä ihosta kyllä kaukana, tällä hetkellä tuntuu siltä että naamallani voisi voidella leivän… Mutta koitan olla välittämättä liikaa. Kiitos todella hyvästä blogista!

 3. veera

  Tuo Biosoliksen aurinkovoide kuulostaa ihan samanlaiselta kuin Acorellen (kellertävää öljymäistä emulsiota) Osaatko sanoa ovatko ne myös käytössä samanlaisia? (mun mielestä Acorellen on aika rasvaista)

 4. Emilia

  Moikka Katja!

  Minulla olisi jatkokysymys Veeran kysymykseen AHA-kuorinnasta: Tahan asti olen kayttanyt Madaran AHA peel -kuorintaa pari kertaa viikossa, mutta sen teho tuntuu olevan kovin pienoinen ihollani. Seuraavaksi haluaisin kokeilla Supermoodin Youth Glo The Luxury Peel -kuorintaa, mutta olen kesalla muuttamassa Maltalle. Voinkohan kayttaa sita huoletta, vaikka aurinkoa tulee varmasti riittamaan siella? Purkkien kyljessa ei kun ei lue josko kuorinnan pitoisuus on alle vai yli 10%.

  Minulla on myos Khadin sekaiholle tarkoitettu appelsiinikasvonaamio ja huomasin etta siinakin purkissa yllatyksekseni luki, ettei auringonottoa suositella 12 h sisaan naamion kaytosta. Kannattaisiko ottaa tama varoitus huomioon ja jattaa naamio suosiolla kotiin (tai talvikuukausille kaytettavaksi)?

  • Supermoodin kuorinta on reilusti alle 10 %. Suosittelen olemaan kuitenkin varovainen. Voit käyttää kuorintaa, mutta vältä auringonottoa mielellään jopa kaksi viikkoa sen jälkeen ja käytä kasvoilla päivittäin aurinkosuoja tai mineraalimeikkipohja. Aurinkoa ei kuitenkaan tarvitse pakoilla, mutta rannalla makoilusta tulee pitää taukoa. Suosittelen noudattamaan ohjeita myös Khadin naamion kohdalla 🙂

   Ihanaa kesää Maltalle!

 5. mariaelina

  Kiitos vinkeistä!

  Mitä tehdä, kun on oleskellut ulkona paljon ja käsivarsissa sekä jaloissa on todella todella selvät rusketusrajat hihojen ja hameen helman kohdalla? (Rajat siis tyyliin, kiva valkoinen t-paita sinulla päällä…) Nyt heinäkuussa olisi mukava pitää hihattomiakin paitoja ja lyhyempiä hameita. Itseruskettava, meikkivoide?

  • Hmm, itse varmaan koittaisin vain ruskettaa valkoiset rajat piiloon auringossa. Toinen vaihtoehto voisi olla käyttää koko vartalolle itseruskettavaa, jolloin vaaleat kohdat tasoittuvat hieman, mutta paikallisesti en lähtisi niitä häivyttämään, sillä lopputulos olisi todennäköisesti epätasainen.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>