Lifestyle

Kotiutumista Balille

Lifestyle | 22.6.2016 | Katja Kokko

balikoti

Päiväntasaajan ylittäminen pistää ihmisen pään sekaisin. Paitsi että aurinko kiertää väärään suuntaan, häviää ajantajukin tyystin. Olen täällä vietetyistä päivistä täysin sekaisin, mutta kalenterin mukaan olemme olleet täällä neljä yötä. Alan todellakin saada jonkinlaisen käsityksen siitä, miksi Balin ja varsinkin Ubudin energian väitetään olevan mystistä ja voimakasta. Täällä asuva ystäväni sanoi, että kannattaa varoa mitä täällä ollessa toivoo, sillä toiveet saattavat manifestoitua todeksi hyvinkin suurella todennäköisyydellä ja hyvinkin nopeasti. Penestanin kylän (jossa asumme) kerrotaan olevan mustan magian keskus – ei siis kannata ryttyillä väärille tyypeille, jottei joudu loitsutuksi.

Penestan on kotoisa pikku kylä Ubudin kupeessa (mopolla noin 10 minuuttia Ubudista), josta löytyy paljon joogasaleja ja mielettömän ihania kahviloita. Muutimme eilen lopulliseen kotiimme, joka sijaitsee keskellä riisipeltoja. Takapihallamme kasvaa banaaneja, papaijoita ja riisiä, kylpyhuoneemme seinän takana bambuja. Joka aamu kookosmies jättää portillemme tuoreet kookospähkinät. Yksi pähkinä maksaa 70 senttiä.

ubud

Vietimme tänään päivän Ubudissa, josta on aukeamassa tunnelmallisin aasialainen kaupunki, missä olen koskaan käynyt. Kaikki Aasiassa reissanneet tietävät kyllä, etteivät kaupungit täällä ole mistään kauneimmasta päästä. Ubud muodostaa suuren poikkeuksen: kaupunki on täynnä taidetta, kulttuuria, tunnelmaa sekä toinen toistaan ihanampia kahviloita ja ravintoloita, eikä yleinen estetiikka ole lainkaan ankeaa. Huonoa ruokaa emme ole vielä syöneet ja tarjontaa löytyy kaikesta, mitä vaan voi ikinä toivoa. Hintataso todella alhainen: vatsan syö täyteen 2-4 eurolla, mutta rahaa saa toki kulumaan enemmänkin. Etenkin juomat, kuten erilaiset mehut ja kombucha (joka on suurta herkkuani ja sitä saa täältä joka paikasta!) saattavat maksaa yhtä paljon, kuin itse ateria. Erikoisemman juoman kanssa loppulasku voi olla noin seitsemän euroa.

bali2

Jos boho-chic tyyli miellyttää silmää, voi Ubudissa viettää elämänsä hippikesän: pitsisiä ja silkkisiä huituloita, koruja ja joogavaatteita on tarjolla niin paljon, että runsauden pula iskee välittömästi. Tyhjällä matkalaukulla tänne matkustaminen on viisas ajatus – paitsi kosmetiikan suhteen. Luonnonkosmetiikkaa löytyy, mutta erittäin niukasti. Suomi on luonnonkosmetiikkaparatiisi Baliin verrattuna. Mutta odottakaahan, kun pääsen vauhtiin spa-hoitojen testaamisessa, voisin perustaa oman Michelin-tähtiluokituksen Balin kauneushoitoloille.

Kuvan apinat asuvat The Sacred Monkey Forest Sanctuaryssa, suuressa metsässä Ubudin keskellä, jossa on neljä isoa hindutemppeliä. Vaikka apinat vetävätkin turisteja puoleensa, on alueella hyvin tärkeä rooli hindulaisessa filosofiassa Tri Hita Karanassa, joka tarkoittaa kolmea tapaa saavuttaa henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Paikan tuloilla katetaan Ubudin jätehuollon kustannukset. Emme vielä käyneet apinametsässä, mutta sen ulkopuolella hengaili pikku tyyppejä, jotka eivät ole ihan niin sympaattisia, kuin miltä näyttävät.

Nyt tilaa-mitä-vaan-aplikaatio toi meille iltapalaa, joten rupean syömähommiin. Opettelin muuten tänään ajamaan skootterilla, se olikin yhtä helppoa, kuin pyörällä ajaminen.

apinat

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Lifestyle

12 kommenttia artikkeliin “Kotiutumista Balille”

 1. Tiinatuulia

  Ubud olisi mulle täydellinen paikka rentoutua, voi kunpa pääsisin joskus sinne! Nauttikaa, ihana Katja että jaat matka-aurinkoa tänne kaukokaipuulaisillekin kuvien ja tarinoiden muodossa 🙂

 2. Ulpu

  Minun päivällä kirjoittamani teksti taisi hävitä jonnekin…

  Kiva lukea näitä Bali-postauksia (ja haaveilla matkasta). Ja tietty katsella kauniita kuvia. 🙂 Mielenkiintoista kuulla myös hoidoista jossain vaiheessa. Ihania päiviä sinne!

 3. Sanni

  Bali on mullakin unelmien listalla, joten on ihanaa lukea postauksia aiheesta! Olen kirjannut jo varalta ylös Alchemy-ravintolan (erityisesti aamiaisbuffetin) sekä Cantika Span. 🙂 Voin oikein tuntea kostean lämmön ja kaikki tuoksut näiden kuvien kautta. Lisäksi kiinnostaa Hindu-filosofia ja estetiikka, joten siinäkin mielessä Bali vaikuttaa ihastuttavalta paikalta. Enjoy!

  • Alchemyn ohi huristellaan mopolla joka päivä ja käytiin ostamassa sieltä hyttyssuihketta. Itseäni ei nykyisin enää raw food kiinnosta, mutta paikka on todella suosittu ja ilmeisesti myös hyvä. Hyviä hoitoloita löytyy pilvin pimein. Karsa Spa on todella suosittu, sinne olemme menossa huomenna ja liuta muita odottaa testaamista 🙂

 4. Jossy

  Ihanaaa!! Pakko muuten sanoa, että oon pitänyt sua skootterimuijana jo ennestään. Varmaan just se oikee kulkupeli siellä. Enjoy!

  • Hahahaha, no nyt osui oikeaan! Olen haaveillut Vespasta monta vuotta, mutta nyt hyppäsin skootterin selkään ekaa kertaa elämässäni ja olen kyllä super fiiliksissä sillä huristelusta 🙂

 5. Oi ihania Bali postauksia. Bali on ollut minunkin unelmieni kohde jo jonkin aikaa ja tämä unelma toteutuu reilun puolen vuoden päästä

  Ihanaa Katja, että jaksat postailla reissusta. Voit uskoa, että odotan (ja moni muukin varmasti) Bali-postauksiasi innolla. Kerro vaan kaikki mahdollinen ja mahdoton

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>