Lifestyle

Kukkia ja suitsukkeita

Lifestyle | 27.6.2016 | Katja Kokko

DSC_0019

Balilla on melkein joka toinen päivä jokin hindulainen erikoispäivä. Se tarkoittaa seremoniaa. Silloin paikalliset naiset kiertävät tuomassa jokaisen talon (ja hotellien, kauppojen ja kaikkien julkisten rakennusten) pihalla oleville pikku alttareille ja porttien eteen kauniit lahjukset, joissa on tuoreita kukkia ja suitsukkeita. Meidän talossa on kaksi alttaria; toinen portin pielessä ja toinen puutarhassa. Lisäksi pihallamme on Ganesha- ja Buddha-patsaat. Niihin laitetaan myös lahjukset. Ja uima-altaan reunalle. Saamme kylpeä siunatussa vedessä. Voitte ehkä kuvitella, että pihallamme leijailee melkoisen aromaattinen suitsukkeiden tuoksu.

ceremony

Tänään on taas erikoispäivä (edellinen oli lauantaina). Sillä aikaa, kun kävimme ruokaostoksilla paikallisessa supermarketissa Bintangissa, olivat kukkalahjukset suitsukkeineen ilmestyneet kuin tyhjästä. Seremonian suorittavilla naisilla on siis nähtävästi avaimet jokaisen kodin porttiin. Jos pappi koputtelisi ovelleni Suomessa jakamassa uskonnollista sanomaa, tuntisin oloni lähinnä kiusaantuneeksi. Hindulaiset seremoniat tuntuvat puolestaan kauniilta ja luonnolliselta.

ceremony1

Elämä Penestanissa on rauhallista ja turvallista. Jos suunnittelet matkustamista tänne, on tämä paras paikka majoittua Ubudin keskustan sijasta. Balilaiset ovat lämmintä porukkaa, heistä välittyvä ystävällisyys ja avuliaisuus tuntuu täysin teeskentelemättömältä. Ihmisillä ei ole kiire minnekään ja asiat hoituvat, kun hoituvat. Balilaisia lähinnä huvittaa länsimaalaisten ihmisten kärsimättömyys. Kiireettömyys tarttuu täällä väistämättä. Unohdan miettiä blogia, työasioita ja kaikkia muita arkiaskareita, paitsi siivoamista ja ruoanlaittoa.

Olen kaikista eniten yllättynyt balilaisesta liikennekulttuurista. Liikenne toimii täällä yhteistyössä, ei minä ensin -mentaliteetillä (kenties suomalaisilla olisi tästä jotain opittavaa). Minua jännitti aivan suunnattoman paljon hypätä skootterin selkään keskelle aasialaista liikennettä, mutta ilokseni täällä ajetaankin hissukseen, päinvastoin kuin Intiassa ja Thaimaassa, missä saa pelätä henkensä puolesta lähes koko ajan. Viikossa huristelen menemään jo muina mopedimuijina, josta tulee ihana vapauden tunne, kun ei ole täysin riippuvainen taksilla liikkumisesta. Olemme ottaneet lähitienoot melko hyvin haltuun, mutta jokilaaksojen ympärillä mutkittelevat tiet pistävät suuntavaiston välillä täysin syttyrälle, joten pidemmät matkat on pakko kulkea taksilla, paikallista Uberia, Grabtaxia käyttäen.

Joogamestoja täältä löytyy lähes joka nurkalta, mutta olemme tehneet joogaharjoitusta omalla patiolla. Olen nauttinut rauhallisista aamuista todella paljon, enkä usko, että kovin montaa aamuharjoitusta tulee tehtyä millään salilla, jos ollenkaan. Tänä iltana menemme Yoga Barnille Spirit Nightiin. Kävimme viikonloppuna tsekkaamassa kyseisen joogasalin, joka on melkoisen kokoinen instituutio, ehdottomasti käymisen arvoinen mesta.

Kaunista viikon alkua teille sinne lämpimään Suomeen, kuullaan taas pian!

ceremony2

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,