Beauty

Ihon tervehdyttäminen Dr. Hauschkan tapaan

Beauty | 29.4.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Dr. Hauschka ja Ihohoitola Lupaus

Reilu kaksi vuotta takaperin astelin ensimmäistä kertaa sisään siihen aikaan Fredantorilla sijaitsevaan piskuiseen kauneushoitolaan, Ihohoitola Lupaukseen. Olin ollut pitkään vailla uutta kosmetologia, semmoista jonka hoidossa mikään ei häiritsisi ja pystyisin vaipumaan täyteen horrokseen (olen mestari häiriintymään niin pienistäkin yksityiskohdista hoidoissa, että parempi jättää ne mainitsematta, jotta en tartuta kehenkään toiseen samaa neuroosia). Pienessä hoitohuoneessa oli poikkeuksellinen tunnelma ja pistin heti merkille pienien yksityiskohtien kauneuden, joissa oli jotain japanilaishenkistä, vaikkakaan en ole koskaan käynyt Japanissa. Kun meinasin nukahtaa pedille jo silmämeikkiä poistettaessa, tiesin tulleeni taivaaseen. Tuntui kuin Ihohoitola Lupaus olisi salaisuus, josta kukaan ei vielä tiennyt, mutta halusin toitottaa siitä kaikille.

Nyt melkein kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Lupaus on muuttanut kokonaan uusiin tiloihin kivenheiton päähän Ratakadulle, koska Fredantorin pikkuinen hoitola kävi liian ahtaaksi. Kuten saatoin arvata, taianomaisten hoitojen taso alkoi levitä kaupungissa kulovalkean tavoin ja pian Lupauksen Tarja Kivisen ajanvarauskalenteri repeili liitoksistaan ja nainen tajusi olevansa laajennuksen edessä.

Siinäpä olikin haastetta kerrakseen, että mistä löytää tiimiin mukaan kosmetologeja, jotka sopisivat Lupauksen arvoihin. Tarja on itse koulutukseltaan farmaseutti, CIDESCO- ja SKY-kosmetologi sekä Dr. Hauschka -kosmetologi (kyllä, Dr. Hauschka -kosmetologiksi pitää opiskella ja tutkinto täytyy uusia säännöllisin väliajoin näyttökokeilla), mutta näiden titteleiden takaa löytyy ennen kaikkea henkilö, joka on omistautunut hoitotyölle koko sydämestään. Ja senhän asiakas aistii. Tarjan erikoisuus on kosketus, jota ei voi selittää, koska se pitää tuntea. Lisäksi hänellä on ilmiömäinen taito hoitaa todella haastavia iho-ongelmia, kuten POD:a, rosaceaa, atopiaa ja aknea (kannattaa lukea mm. Pupulandian Jennin tarina POD:n hoidosta). Tarjan näkemys ihonhoidosta on holistinen ja ymmärrystä syventää yli 20 vuoden työura farmaseuttina.

Universumilla on onneksi tapana saattaa yhteen oikeat ihmiset. Ensimmäisenä Ihohoitola Lupauksen joukkoja täydentämään liittyi Ida-Maria Rantala, niin ikään Dr. Hauschka -kosmetologi, CIDESCO- ja SKY-kosmetologi sekä sairaanhoitaja. Idan hoidettavana kahteen otteeseen oltuani en voi kuin todeta, että eipä Tarja olisi voinut paremmin onnistua ensimmäisessä rekryssään. Monialainen osaaminen on ollut Tarjalle tärkeää alusta asti Lupausta rakentaessaan ja Ida oli tähän täydellinen vahvistus sairaanhoitajan taustallaan. Idan rauhallisesta olemuksesta huokuu myös vilpitön halu hoitaa ihmistä.

Meno Ratakadulla sen kuin kiihtyi Idan liityttyä mukaan ja hoitola alkoi taas käydä ahtaaksi. Kuinka ollakaan uuden hoitolan kanssa samasta rapusta vapautui vastapäinen liikehuoneisto ja sitä tarjottiin heti Tarjalle Lupauksen jatkeeksi. Ja taas nainen pääsi remonttihommiin uutta rakentamaan. Henkilöstön tarve kasvoi entisestään ja tällä kertaa universumi tupsautti Tarjan eteen Kati Sairan, joka on koulutukseltaan Dr. Hauschka -kosmetologi, CIDESCO- ja SKY-kosmetologi, aromaterapeutti sekä sosiologi. Kati on työskennellyt kriisityöntekijänä turvakodeissa Tallinnassa, Oslossa ja Helsingissä 10 vuotta. Katin hoitoon en ole vielä ehtinyt, mutta Tarja ei lakkaa hehkuttamasta kuinka hän hämmästelee Katin tapaa kohdata ihminen, joten en varmastikaan ole väärässä, jos sanon hänen olevan täydellinen Lupaus-kosmetologi.

Voitteko kuvitella, että Lupauksessa on ollut kysyntää vielä neljännelle kosmetologille? Tiimiin on tulossa pian uusi vahvistus neljännestä Dr. Hauschka-kosmetologista, jonka myötä Ihohoitola Lupauksesta tuli maailman suurin Dr. Hauschka -hoitola pariisilaisen Le Maisonin ohelle. Siis missään muualla maailmassa ei ole kauneushoitolaa, jossa olisi yhtä monta koulutettua Dr. Hauschka -kosmetologia vaan yleensä ne ovat hyvin pieniä yhden tai kahden kosmetologin hoitoloita. Nyt Lupaus ja Le Maison ovat niin sanotusti tasoissa – saa nähdä kumpi kirii nopeammin isoimmaksi.

Nyt Ihohoitola Lupaus pyörii neljän naisen voimin niin, että hoitoaikoja voidaan tarjota mahdollisimman hyvin. Asiakkaalle varatusta ajasta ei kuitenkaan tingitä eikä hoidoissa ole tippaakaan kiireen tuntua. Mikäänhän ei ole niin inhottavaa kuin tunne, että asiakkaita hoidetaan liukuhihnalta.

Dr. Hauschka istuu Lupaukseen kaikilta osin aivan täydellisesti. Sarjan filosofia ihon tervehdyttämiseksi on kokonaisvaltainen ja pohjautuu antroposofiaan. Kaiken perustana on luonnon rytmit, jotka ovat läsnä kaikkialla. Sarjan tuotteissa käytetyt lääkekasvit viljellään biodynaamisesti ja uutetaan Hauschkan rytmisen menetelmän mukaisesti. Hauschkan tuotteita valmistava WALA:n tehdas on lääketehdas, joka valmistaa antroposofisia lääkkeitä ja lääkevoiteita.

Dr. Hauschkan kauneusohjelmassa yhdistyvät kaikki ihmisen elementit: henki (tuli), tunteiden ruumis (ilma), eteerinen ruumis (vesi) ja fyysinen ruumis (maa). Lähestymistapa on hyvin mielenkiintoinen ja siitä löytyy yhteneväisyyksiä mm. Kiinalaisen Lääketieteen kanssa, vaikka Dr. Hauschkan taustalla vaikuttava filosofia onkin omanlaisensa. Siinä missä Kiinalaisessa Lääketieteessä puhutaan viidestä elementistä, Hauschkan näkemyksessä puhutaan antiikin kreikkalaisten kehittämistä persoonallisuustyypeistä ja niihin liittyvistä luontoelementeistä, neljästä temperamentista: koleerisesta, sangviinisesta, flegmaattisesta ja melankolisesta. Nämä voivat kalslahtaa negatiiviselta, mutta jokaisesta meistä löytyy kutakin tyyppiä ja kaikilla on omat myönteiset ja kielteiset puolensa. Dr. Hauschkan kauneushoidot perustuvat tähän ajattelutapaan ja perimmäinen tarkoitus on ihmistä eheyttävä kauneudenhoito, jossa ihminen pääsee tasapainoon itsensä kanssa sisäisesti ja ulkoisesti sekä löytää oman rytminsä. Näkemys on hyvin mielenkiintoinen ja siitä voi lukea lisää Dr. Hauschkan kirjasta Herätä kauneutesi, jonka on kirjoittanut Susan West Kurz.

Dr. Hauschka -kosmetologit opiskelevat kauneudenhoitoa tämän filosofian mukaisesti. Lisäksi he opiskelevat hyvin pitkälle esimerkiksi kosketuksen laatua, sitä miten tuotteet levitetään iholle, millainen kosketus on hieronnassa ja miten asiakasta ylipäätään kosketaan. Ihmettelen ettei tätä pohdita syvemmin tavallisessa kosmetologin koulutuksessa, sillä kosketus on hoidoissa kaiken a ja o. Dr. Hauschka -hoidoissa kosketuksesta puhutaankin rytmisenä kosketuksena, se harmonisoi kolmijäsenisyyttä; hermo- ja aistijärjestelmää, rytmistä järjestelmää sekä ruoansulatus- ja aineenvaihduntajärjestelmää. Herää kenties kysymys, miten yksi kasvohoito voi vaikuttaa näin syvälle, mutta se todella voi!

Dr. Hauschkan klassinen kasvohoito alkaa aina jaloista jalkakylvyllä, koska jalkojen lämpimyys on hoidossa tärkeää. Kylpyyn valitaan tietenkin kylpyöljy jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti. Minä olen saanut nauttia usein salvia-kylvystä ja onpa kerran kylvyssä ollut jalokuusiöljyäkin. Kylpyä seuraa jalkojen ja jalkaterien kevyt rytminen käsittely, jonka jälkeen asiakas peitellään lämpimästi ja sitten alkaa niskalihasten rentoutus. Tämän jälkeen selkälihaksia venytetään varovasti ja lopuksi on käsien ja käsivarsien vuoro. Näin joogaopettajan näkökulmasta minun on sanottava, että venytyksillä on hoidoissa valtavan suuri vaikutus. Ne liittyvät niin oleellisesti meridiaanikanaviin ja kehon myofaskiaalisiin linjoihin, energiankulkuun kehossa ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen oloomme, että mielestäni yhtäkään kasvohoitoa ei pitäisi tehdä ilman jonkinlaista kehon venyttämistä.

Koko kasvohoidon ydin on Elisabeth Sigmundin kehittämä lymfastimulaatio. Sen avulla hoidon aikana sidekudoksissa ja lymfajärjestelmässä virtaavat nesteet saadaan tasapainoon. Liikkeet ja liikeradat kaulalla ja kasvoilla tehdään imusuonirungon suuntaan, toisin kuin varsinaisessa lymfaterapiassa. Hoidoissa tuetaan ja vilkastutetaan rytmistä lymfavirtausta. Tämä tekee Dr. Hauschkan hoidoista aivan erityisen. Lymfastimulaation ansiosta hoidon aikana vaipuu täydelliseen horrokseen. Itselleni mikään muu ei ole yhtä rentouttavaa kasvohoidoissa ja sen vuoksi en ole lainkaan tavanomaisen kasvohieronnan ystävä, jossa hierontaotteet ovat siveleviä. Rytmisellä ja kevyellä painelulla on todella maaginen vaikutus!

Hoidon aikana Dr. Hauschka -kosmetologi keskittyy vain siihen hetkeen ja hoitoon. Ympärillä vallitsee hiljaisuus. Mainitsinkin tästä taannoin, että mielestäni hoidoissa on tärkeää olla joko täydellinen hiljaisuus tai aivan viimeisen päälle suunniteltu musiikki ja äänet. Kaikki siltä väliltä on itseäni häiritsevää (kuten sanottua, minulla on neuroosini hoitojen suhteen).

Erityismaininta täytyy myös antaa Dr. Hauschkan hoidoissa käytettävistä aromaattisista kompresseista, jotka ovat kuin piste iin päälle. Miten merkittävä vaikutus voikaan olla sillä onko lämmin kompressi ihan tavallinen ja tuoksuton vai aromaterapeuttinen? Pieni, mutta ei lainkaan olematon seikka, joka tehostaa entisestään hoitojen syvälle ulottuvia vaikutuksia.

Kuten sanottua, Dr. Hauschkan filosofia istuu Ihohoitola Lupaukseen täydellisesti. Tasapaino ja harmonia huokuu pelkästään tilasta, kun siihen astuu sisään. Jokainen pieni yksityiskohta ja somiste on tarkkaan harkittu. Koska tunnen Tarjan, voin sanoa, että kummastakin hoitolasta huokuu Tarjan henki ja käden jälki. Ne luovat Lupaukseen erityislaatuisen tunnelman, jota ei voi päälleliimata, vaan se tulee jostain syvemmältä.

Neuroosini kasvohoitojen ja kosmetologien suhteen on välillä sitä luokkaa, että voisin varmaan perustaa kauneushoitoloille oman Michelin-luokituksen. Ihohoitola Lupauksella olisi siinä järjestelmässä täydet kolme tähteä.

Jos olet kiinnostunut varaamaan ajan Ihohoitola Lupaukseen, löydät hinnaston ja ajanvarausjärjestelmän täältä. Klassinen Dr. Hauschkan kasvohoito kestää kaksi tuntia ja maksaa 145 €.

Oletteko te käyneet Ihohoitola Lupauksessa tai Dr. Hauschka -kasvohoidossa?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , ,