Body & Mind

Hyvinvoinnin ytimessä

Body & Mind | 23.1.2019 | Katja Kokko

Moni kärsii tänä päivänä uupumuksesta ja ylikierroksista eikä palaudu edes nukkuessaan. Palautumisessa on kyse paljon muustakin ja se on koko hyvinvoinnin ydin.

Ystäväni Eeva kirjoitti eilen timanttisen artikkelin parasympaattisesta hermostosta. Ihan mahtavaa, että tästä aiheesta puhutaan ja kirjoitetaan nykyään yhä enemmän ja tuntuu siltä, että laajempi joukko alkaa vihdoin heräämään koko asialle. Kukaan on tuskin voinut välttyä tältä aiheelta, mutta valtaosa osa posottaa silti päivästä toiseen täysin irrallisena omasta kehostaan mielen ollessa jo seuraavassa asiassa, tapaamisessa tai Instapäivityksessä. Erilaisista rauhoittumisen ja läsnäolon keinoista ollaan ehkä tietoisia, mutta ne jäävät helposti vain teorian tasolle – se ei ole mikään ihme, sillä läsnäolo vaatii tietoista ja pitkäjänteistä harjoittelua sekä aivojen uudelleen ohjelmointia, jos on vuosikausien ajan totuttanut itsensä toimimaan aivan toisella tavalla. Paras hetki aloittamiselle on NYT, ei sitten kun.

Hermostomme yin ja yang

Valitettavan moni kärsii uupumuksesta ja ylikierroksista eikä palaudu edes nukkuessaan. Palautumisessa on kyse paljon muustakin kuin hyvistä yöunista, eivätkä pitkätkään yöunet vielä takaa, että uni olisi palauttavaa.

Palautuminen sekä sympaattisen ja parasympaattisen hermoston välinen tasapaino on koko hyvinvointimme ydin. Hektisessä elämässä sympaattinen hermosto on yliaktiivinen ja epätasapainon pitkittyessä alkaa muisti pätkiä, pinna kiristyä, ruoansulatus häiriintyä ja keho jännittyä, mikä luo oikein mehukkaan kasvuympäristön sairauksille ja hyvinvoinnin romahtamiselle, koska nämä kaikki asiat liittyvät toisiinsa.

Parasympaattinen hermosto on se autonomisen hermoston osa, joka auttaa meitä rauhoittumaan, palautumaan, uudistumaan ja toipumaan. Se aktivoituu uloshengityksellä ja etenkin pitkillä, syvillä hengityksillä – kun päästät oikein kunnon helpotuksen huokauksen, koko keho rentoutuu. Sympaattinen hermosto vastaa puolestaan kehon taistele tai pakene -reaktiosta ja se aktivoituu sisäänhengityksellä. Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat kuin yin ja yang, toistensa vastakohtia ja toisiaan täydentäviä. Yinissä on aina yangia ja yangissa yiniä ja ne ovat läsnä kaikkialla elämässä, luonnossa, ihmiskehossa ja kehon liikkeissä.

Kaikista tärkein parasympaattinen hermo on nimeltään vagushermo eli kiertäjähermo. Se auttaa kokemaan turvallisuutta ja sisäistä rauhaa sekä säätelee kaikkien sisäelinten toimintaa, kuten suoliston liikkeitä, mahahapon eritystä, sydämen syketaajuutta, immuunijärjestelmän toimintaa ja verensokerin säätelyä. Ei siis mikään ihme, että pitkään jatkuneesta stressistä kärsivillä on ongelmia suolistossa, ravinteiden imeytymisessä ja ruoansulatuksessa – jotka voivat puhjeta myöhemmin sairaudeksi tai esimerkiksi iho-ongelmaksi. Lisäksi emotionaalisia oireita voivat olla jatkuva huoli, pelko, murehtiminen ja turvattomuuden tunne.

Suurin osa meistä hyötyisi nykypäivänä erityisesti parasympaattisen hermoston aktivoimisesta, koska kiire, stressi, älylaitteet ja voimakas fyysinen rasitus pitävät sympaattisen hermoston niskan päällä.

Yin-jooga aktivoi tehokkaasti parasympaattista hermostoa

Yin-jooga on yksi parhaimmista keinoista aktivoida parasympaattista hermostoa. Se sopii loistavasti kehonhuoltoon vastapainoksi niin treenille kuin myös uupuneelle henkilölle, jolla ei ole voimia liikkua. Yin-jooga on kuin kehon kautta tapahtuva meditaatioharjoitus, jonka vaikutukset valuvat pikkuhiljaa myös arkielämään – saatatkin yhtäkkiä huomata olevasi paremmin läsnä arkisissa askareissa, työpaikalla ja tilanteissa, joissa olet aiemmin toiminut reaktiivisesti, tai saatat yksinkertaisesti vain huomata hengittäväsi syvempään ja tietoisemmin. Myös Eeva kertoi hänelle käyneen noin tuossa vinkkaamassani postauksessa.

Yin-jooga avaa sitkeitä ja syviä jännityksiä kehosta, auttaa sulattamaan kipuja, parantaa liikkuvuutta, verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja energian virtaamista vaikuttaen koko kehon toimintoihin sisäelimiä myöten. Mikä parasta, yin-joogasta tulee aina todella hyvä, virkistynyt ja keventynyt olo!

Yin-jooga on myös todellista kauneusjoogaa: kasvoista poistuu pöhötys ja turvotus, ihonväri kirkastuu ja silmät aukeavat.

Yin-joogassa ei työskennellä lihasvoimalla, vaan se perustuu kehon rentouttamiseen syvähengityksen myötä. Harjoitus ei vaadi hyvää kuntoa, notkeutta tai mitään välineitä ja kehon tukemiseen voi käyttää joogabolstereiden ja -blokkien sijasta tyynyjä, peittoja, vilttejä ja kirjoja.

Re-Start valmennus sukeltaa suoraan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ytimeen

Olen suunnitellut Re-Start valmennukseen kattavan yin-joogaosion, jonka avulla voit tehdä ohjattuja yin-joogatunteja omassa olohuoneessa. Valmennuksesta löytyy johdatus yin-joogaan ja sen taustoihin, ohjeet mitä harjoituksessa pitää ottaa huomioon sekä neljä erilaista harjoitusta, joilla on kullakin omat teemansa. Harjoitukset ovat noin tunnin mittaisia.

Harjoitusten teemat ovat ruoansulatus, ravitsevuus & päättäväisyys, rauhoittuminen, tasapaino & tyyneys, detox & energisointi sekä ilo, rakkaus & onnellisuus.

Valmennuksen materiaalit ovat käytössäsi puoli vuotta, jonka jälkeen osaat jo tehdä yin-joogaa täysin itsenäisesti. Yin-joogassa ei ole sääntöjä kuinka monta asentoa tulisi tehdä kerrallaan eikä harjoituksessa ole mitään välttämättömiä asentoja, vaan niistä voi muodostaa sellaisia kokonaisuuksia, mitkä tuntuvat itselle juuri sopivalta.

Tammikuun huipputarjous on voimassa viimeistä viikkoa

Koko Re-Start valmennus 195 € + kaupan päälle 70 € lahjakortti Foodinin verkkokauppaan (pakko sanoa, että tämä on kyllä tähän astisista tarjouksista ehdottomasti paras, sillä Foodinin valikoima on aivan täyttä timanttia!) tai valmennuksen yksi osio 45 € + kaupan päälle vartalonhoitotuote. Lunasta tarjous TÄSTÄ.

Hyödyllistä luettavaa aiheesta

Olli Sovijärvi, Teemu Arina & Jaakko Halmetoja: Biohakkerin stressikirja

Kaisa Jaakkola: Palaudu & vahvistu

Kuvat Kaapo Kamu

Avainsanat: , , , , , , ,

Body & Mind

6 kommenttia artikkeliin “Hyvinvoinnin ytimessä”

 1. Olen tehnyt Re-Start -valmennuksen yin-joogaa jonkin aikaa. Olen aiemminkin kokeillut yin-joogaa, mutta vasta nyt ymmärrän ja tunnen, miten paljon kehoni tätä tarvitseekaan. Hiljentää mieltä ja rentouttaa kehoa.

  ps. Olisi mukavaa lukea vastauksiasi ”Ihonhoito raskausaikana” -tekstin kommentteihin. Se oli mielenkiintoinen aihe, kiitos! 🙂

  • Onpa ihana kuulla että harjoitukset ovat tuoneet tuon oivalluksen 🙂 Voih, olen unohtanut vastata noihin kommentteihin, sillä postaus ilmestyi reilun kahden viikon lomani aikana ja sen jälkeen keskityin aika intensiivisesti uusien nettisivujen loppurutistukseen. Vastaan heti kun ehdin syventyä niihin kunnolla, kiitos muistutuksesta 🙂

 2. Ulpu

  Mä oo nyt miettinyt, että ottaisinko tän sun yin-osion… Mä käyn kerran-pari viikossa joogassa, toinen on yleensä yin. Astanga on vähän jäänyt, jotenkin joen, että kaipaan rauhallisempaa joogaa enemmän. Ja nyt mulla on alaselkä ollut tosi kipeä jo jonkin aikaa, en ole uskaltanut/pystynyt kovin nopeita liikkeitä tekemään. Oon venytellyt kotona, mutta venyttäminenkin tuntuu ilkeältä. Kävely on oikeastaan ainoa mikä ei tunnu niin pahalta. Kotona joogaamiseen pitäisi ottaa aika ja paikka, yleensä mun ”joogaaminen” on sitä, että teen asanoita ja venyttelen olkkarin lattialla. Jotta saisin yinistäkin kaiken hyödyn, täytyisi tehdä vaikka alakertaan oma joogapaikka, johon on muilta pääsy kielletty joogan ajaksi. 😉 Ja aamulla kun oppisi heräämään hiukan aiemmin, että ehtisi tehdä vaikka pienenkin harjoituksen.

  Saisiko tätä kommenttikenttää hiukan isommaksi, että näkisi kerralla oman tekstinsä kokonaan, tai edes puolet siitä. Kun haluaisi oikolukea tai muuten katsoa mitä on jo kirjoittanut niin tämä kenttä on tosi pieni ja pitää selata noilla nuolilla.

 3. Ipe

  Hei. Kiitos että jaat tietoa luonnollisista ja turvallisista vaihtoehtoista autonomisen hermoston tasapainottamiseen (ruokavaliosi ja yin-jooga), joilla voi korvata pelottavat lääkkeet! Onko yin-joogalla samanlaiset juuret kuin astangajoogalla? Vai liittyykö se jotenkin taoistisiin liikuntamuotoihin ja Qi Gongiin? Onko sen ilmeisen tehokkaalle parasympaattista hermostoa aktivoivalle vaikutukselle löydetty fysiologista selitystä? Haluan ehdottomasti kokeilla yin-joogaa valmennuksenne avulla, mutta olisi mukava tietää enemmän sen taustasta eli siitä mihin se perustuu, jos pitää kuitenkin valita astangan ja yin-joogan välillä kun ei tässä vaiheessa ole aikaa molemmille. Vai onkohan astangajooga liian ”fyysistä” jos on jo stressaantunut ja syö beetasalpaajaa rytmihäiriöihin (ja muihin sympaattisen hermoston yliaktiivisuudesta johtuviin oireisiin)? 🙂

  • Yin-jooga pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen eli siinä on vahvasti läsnä yin yang -teoria sekä viiden elementin teoria. Yin-joogassa työskennellään siis meridiaanikanavien kanssa, jotka on identtiset myös sideskudosketjujen kanssa. Parasympaattista hermostoa aktivoi mindfulness-harjoitukset, meditaatio ja syvähengitys (ihan siis tieteellisesti todistettuna) ja nämä muodostaa koko yin-joogan ytimen. Yinin ja astangan välillä en suosittele valitsemaan, jos siihen ei ole jotain fysiologista pakkoa (kuten burn out tai vakava sairaus tms.), koska ne tukevat toisiaan eikä kumpikaan ns. korvaa toista. Astanga on todellakin liian rankkaa, jos sympaattinen hermosto on yliaktiivinen ja etenkin jos on aloittelija joogassa. Ykkössarjassa työskennellään enemmän parasympaattisen hermoston kanssa, mutta jos ei ole ns. huippukunnossa jo valmiiksi, niin tuossa tilanteessa suosittelen todellakin jättämään astangat joko ERITTÄIN kevyeksi ja harjoituksen hyvin lyhyeksi (esim. vain aurinkotervehdykset ja pari ensimmäistä asanaa + muutama loppuliike) tai siirtymään koko yiniin, kunnes tilanne on tasapainottunut.

 4. Minna

  Tilasin just äsken tämän sun yin-jooga -osion! Koko valmennukseen ei tällä hetkellä hyvästä tarjouksesta huolimatta ollut varaa, mutta aloitetaan tällä. Pitkälti sinun kanssa käymäni pod-matkan vuoksi (tai ansiosta) elämäni on aika eri mallilla nykyisin ja voin paljon paremmin ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kiinnostaa paljon. Tässä välillä on tullut tehtyä uuden alan opintojen aloitus, epämieluisan, stressaavan kolmivuorotyön lopetus ja ensimmäistä kertaa elämässä säännöllisen liikunnan aloitus josta olen nauttinut valtavasti! Yin-jooga on kiinnostanut niin kauan, kun olet siitä puhunut, mutta täällä päin Suomea ei sitä pääse oikein missään kokeilemaan. Mahtavaa, että tämä valmennus mahdollistaa nyt sen! Odotan innolla, että pääsen tekemään harjoituksia! <3

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>