Body & Mind

Hyvinvoinnin ytimessä

Body & Mind | 23.1.2019 | Katja Kokko

Moni kärsii tänä päivänä uupumuksesta ja ylikierroksista eikä palaudu edes nukkuessaan. Palautumisessa on kyse paljon muustakin ja se on koko hyvinvoinnin ydin.

Ystäväni Eeva kirjoitti eilen timanttisen artikkelin parasympaattisesta hermostosta. Ihan mahtavaa, että tästä aiheesta puhutaan ja kirjoitetaan nykyään yhä enemmän ja tuntuu siltä, että laajempi joukko alkaa vihdoin heräämään koko asialle. Kukaan on tuskin voinut välttyä tältä aiheelta, mutta valtaosa osa posottaa silti päivästä toiseen täysin irrallisena omasta kehostaan mielen ollessa jo seuraavassa asiassa, tapaamisessa tai Instapäivityksessä. Erilaisista rauhoittumisen ja läsnäolon keinoista ollaan ehkä tietoisia, mutta ne jäävät helposti vain teorian tasolle – se ei ole mikään ihme, sillä läsnäolo vaatii tietoista ja pitkäjänteistä harjoittelua sekä aivojen uudelleen ohjelmointia, jos on vuosikausien ajan totuttanut itsensä toimimaan aivan toisella tavalla. Paras hetki aloittamiselle on NYT, ei sitten kun.

Hermostomme yin ja yang

Valitettavan moni kärsii uupumuksesta ja ylikierroksista eikä palaudu edes nukkuessaan. Palautumisessa on kyse paljon muustakin kuin hyvistä yöunista, eivätkä pitkätkään yöunet vielä takaa, että uni olisi palauttavaa.

Palautuminen sekä sympaattisen ja parasympaattisen hermoston välinen tasapaino on koko hyvinvointimme ydin. Hektisessä elämässä sympaattinen hermosto on yliaktiivinen ja epätasapainon pitkittyessä alkaa muisti pätkiä, pinna kiristyä, ruoansulatus häiriintyä ja keho jännittyä, mikä luo oikein mehukkaan kasvuympäristön sairauksille ja hyvinvoinnin romahtamiselle, koska nämä kaikki asiat liittyvät toisiinsa.

Parasympaattinen hermosto on se autonomisen hermoston osa, joka auttaa meitä rauhoittumaan, palautumaan, uudistumaan ja toipumaan. Se aktivoituu uloshengityksellä ja etenkin pitkillä, syvillä hengityksillä – kun päästät oikein kunnon helpotuksen huokauksen, koko keho rentoutuu. Sympaattinen hermosto vastaa puolestaan kehon taistele tai pakene -reaktiosta ja se aktivoituu sisäänhengityksellä. Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat kuin yin ja yang, toistensa vastakohtia ja toisiaan täydentäviä. Yinissä on aina yangia ja yangissa yiniä ja ne ovat läsnä kaikkialla elämässä, luonnossa, ihmiskehossa ja kehon liikkeissä.

Kaikista tärkein parasympaattinen hermo on nimeltään vagushermo eli kiertäjähermo. Se auttaa kokemaan turvallisuutta ja sisäistä rauhaa sekä säätelee kaikkien sisäelinten toimintaa, kuten suoliston liikkeitä, mahahapon eritystä, sydämen syketaajuutta, immuunijärjestelmän toimintaa ja verensokerin säätelyä. Ei siis mikään ihme, että pitkään jatkuneesta stressistä kärsivillä on ongelmia suolistossa, ravinteiden imeytymisessä ja ruoansulatuksessa – jotka voivat puhjeta myöhemmin sairaudeksi tai esimerkiksi iho-ongelmaksi. Lisäksi emotionaalisia oireita voivat olla jatkuva huoli, pelko, murehtiminen ja turvattomuuden tunne.

Suurin osa meistä hyötyisi nykypäivänä erityisesti parasympaattisen hermoston aktivoimisesta, koska kiire, stressi, älylaitteet ja voimakas fyysinen rasitus pitävät sympaattisen hermoston niskan päällä.

Yin-jooga aktivoi tehokkaasti parasympaattista hermostoa

Yin-jooga on yksi parhaimmista keinoista aktivoida parasympaattista hermostoa. Se sopii loistavasti kehonhuoltoon vastapainoksi niin treenille kuin myös uupuneelle henkilölle, jolla ei ole voimia liikkua. Yin-jooga on kuin kehon kautta tapahtuva meditaatioharjoitus, jonka vaikutukset valuvat pikkuhiljaa myös arkielämään – saatatkin yhtäkkiä huomata olevasi paremmin läsnä arkisissa askareissa, työpaikalla ja tilanteissa, joissa olet aiemmin toiminut reaktiivisesti, tai saatat yksinkertaisesti vain huomata hengittäväsi syvempään ja tietoisemmin. Myös Eeva kertoi hänelle käyneen noin tuossa vinkkaamassani postauksessa.

Yin-jooga avaa sitkeitä ja syviä jännityksiä kehosta, auttaa sulattamaan kipuja, parantaa liikkuvuutta, verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja energian virtaamista vaikuttaen koko kehon toimintoihin sisäelimiä myöten. Mikä parasta, yin-joogasta tulee aina todella hyvä, virkistynyt ja keventynyt olo!

Yin-jooga on myös todellista kauneusjoogaa: kasvoista poistuu pöhötys ja turvotus, ihonväri kirkastuu ja silmät aukeavat.

Yin-joogassa ei työskennellä lihasvoimalla, vaan se perustuu kehon rentouttamiseen syvähengityksen myötä. Harjoitus ei vaadi hyvää kuntoa, notkeutta tai mitään välineitä ja kehon tukemiseen voi käyttää joogabolstereiden ja -blokkien sijasta tyynyjä, peittoja, vilttejä ja kirjoja.

Re-Start valmennus sukeltaa suoraan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ytimeen

Olen suunnitellut Re-Start valmennukseen kattavan yin-joogaosion, jonka avulla voit tehdä ohjattuja yin-joogatunteja omassa olohuoneessa. Valmennuksesta löytyy johdatus yin-joogaan ja sen taustoihin, ohjeet mitä harjoituksessa pitää ottaa huomioon sekä neljä erilaista harjoitusta, joilla on kullakin omat teemansa. Harjoitukset ovat noin tunnin mittaisia.

Harjoitusten teemat ovat ruoansulatus, ravitsevuus & päättäväisyys, rauhoittuminen, tasapaino & tyyneys, detox & energisointi sekä ilo, rakkaus & onnellisuus.

Valmennuksen materiaalit ovat käytössäsi puoli vuotta, jonka jälkeen osaat jo tehdä yin-joogaa täysin itsenäisesti. Yin-joogassa ei ole sääntöjä kuinka monta asentoa tulisi tehdä kerrallaan eikä harjoituksessa ole mitään välttämättömiä asentoja, vaan niistä voi muodostaa sellaisia kokonaisuuksia, mitkä tuntuvat itselle juuri sopivalta.

Tammikuun huipputarjous on voimassa viimeistä viikkoa

Koko Re-Start valmennus 195 € + kaupan päälle 70 € lahjakortti Foodinin verkkokauppaan (pakko sanoa, että tämä on kyllä tähän astisista tarjouksista ehdottomasti paras, sillä Foodinin valikoima on aivan täyttä timanttia!) tai valmennuksen yksi osio 45 € + kaupan päälle vartalonhoitotuote. Lunasta tarjous TÄSTÄ.

Hyödyllistä luettavaa aiheesta

Olli Sovijärvi, Teemu Arina & Jaakko Halmetoja: Biohakkerin stressikirja

Kaisa Jaakkola: Palaudu & vahvistu

Kuvat Kaapo Kamu

Avainsanat: , , , , , , ,