Body & Mind

Hyvinvoinnin optimointia: Oura-sormus

Body & Mind | 30.11.2018 | Katja Kokko

Hyvinvointi ja sen optimointi ovat minulle elämäntapa. Vuosien varrella olen herkistynyt kehoni kuuntelulle ja jaksamiselleni. Kiinnostus hyvinvointini optimoimiseen kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän kokemusta ja tietoa karttuu. Hyvinvointi muodostuu hyvin pitkälle hermoston tasapainosta. Siitä, että vuorokausirytmi on säännöllinen, lepoa tulee riittävästi ja uni on laadukasta ja palauttavaa sekä riittävästä liikunnasta ja palautumisesta – ylistys säännöllisille rutiineille!

Oman hyvinvoinnin, suorituskyvyn ja unen mittaamiseen on nykyään tarjolla kaikenlaisia laitteita erilaisista mittareista älykelloihin. Itselläni oli käytössä pitkään Polarin Fitness-ranneke, mutta kyllästyin sen epäkäytännöllisyyteen. Se ranteessa oli epämukava nukkua ja toisaalta ranneke on ulkonäöltään sen verran sporttinen ettei sitä ihan koko ajan voinut käyttää.

Suomalainen innovaatio, Oura-älysormus on sen sijaan kiinnostanut minua jo pitkään. Sormuksen ensimmäinen versio oli vain sellainen möhkäle etten olisi voinut kuvitellakaan käyttäväni sitä. Kun Oura sitten lanseerasi vuosi sitten Slushissa sormuksen uuden version (joka on muuten nähty komeilevan jopa Prinssi Harryn sormessa) ja näin siitä ruusukultaisen mallin, tuntosarveni nousivat pystyyn. Aloin etsiä tietoa ja käyttökokemuksia sormuksesta ja pitkän harkinnan jälkeen päädyin tilaamaan itselleni ruusukultaisen Balance-mallin. Sain odotella sormuksen saapumista noin yhdeksän kuukautta, mutta nyt kolme viikkoa sormusta käytettyäni voin kertoa sen olevan kaiken tuon odotuksen arvoista!

Olen saanut Ourani saapumisen jälkeen lukuisia viestejä ja kyselyitä sormuksesta, joten päätin kirjoittaa siitä teille nyt ensimmäiset kokemukseni sekä hieman taustatietoa sormuksen käyttöliittymästä.Mikä Oura-sormus on ja mitä se mittaa?

Oura on oululainen innovaatio, älysormus, joka auttaa ymmärtämään ja parantamaan unta sekä optimoimaan palautumisen. Sormus toimii englanninkielisen Oura-sovelluksen kanssa, jonka avulla saa tietoa siitä, miten keho reagoi elintapoihin.

Oura mittaa sykettä, sykevälivaihtelua, hengitystiheyttä ja hengitysvaihtelua, aktiivisuutta (fyysisen liikunnan intensiteetti, ajoitus ja pituus sekä liikkumattomuus), kehon lämpötilaa ja lämpötilavaihtelua sekä kerää tietoa eri univaiheista. Mitä pidemmältä ajanjaksolta on kerännyt sovellukseen dataa, sen tarkempaa palautetta saa mm. unen laadusta ja kehon palautumisesta. Sovellus suosittelee esimerkiksi optimaalisinta aikaa mennä nukkumaan.

Uni

Oura mittaa yön aikana unen laatua, unen vaiheita, sydämenlyönnit, leposykekäyrän ja sykevälivaihtelun EKG-tarkkuudella sekä kehon liikkeet ja lämpötilan vaihtelun 0,05 asteen resoluutiolla. Mitatuista raakasignaaleista sormus laskee lisäksi mm. hengitystaajuuden ja sen vaihtelun.

Oura myös kertoo miten levollista ja palauttavaa uni on. Se kerää tietoa unen eri vaiheista: kevyestä, syvästä, REM-unesta ja hereilläolosta. Ouran unimittauksen tarkkuuden on validoinut Stanford Research Institute ja se on markkinoiden ainoa puettavan teknologian tuote, jonka unimittaus on riippumattomasti validoitu.

Valmius

Oura kertoo milloin olisi oikea aika tehdä kovia treenejä ja milloin olisi parempi levätä ja palautua. Leposykkeen mittaaminen erityisesti yöllä on tärkein mittari palautumisen seuraamiselle. Sykevälivaihtelun mittaus kertoo miten keho palautuu rasituksesta, stressistä ja väsymyksestä. Kehon lämpötilavaihtelu auttaa puolestaan havaitsemaan ajoissa mahdollisen sairastumisen, levontarpeen ja naisille kuukautiskierron seuraamisen.

Aktiivisuus

Oura asettaa päivittäisen aktiivisuustavoitteen unen ja palautumisen perusteella auttaen saamaan ne tasapainoon arkielämässä. Päivisin sormus mittaa kaikkea aktiivisuutta kuten aktiivisten jaksojen keston, intensiteetin, aktiivisuuden aikana kulutetut kalorit sekä päivän kokonaiskulutuksen. Lisäksi Oura laskee askeleet. Aktiviteetteja voi lisätä myös manuaalisesti omiin tietoihin. Sormus kerää dataa myös paikallaan vietetystä ajasta ja mobiilisovellus huomauttaa, kun käyttäjä on ollut yli 50 minuuttia paikallaan.

Oura opastaa yksilöllisen vuorokausirytmin tunnistamiseen ja seuraamiseen. Vuorokausirytmi, eli sirkadiaaninen rytmi, on kehon sisäsyntyinen rytmi, joka noudattaa noin 24 tunnin sykliä. Se vaikuttaa siihen, milloin kannattaa nukkua, syödä ja pysyä aktiivisena. Oura auttaa seuraamaan omaa luonnollista vuorokausirytmiä ja sovittamaan elämäntavat, aktiviteetit ja unitottumukset siihen.Kokemukseni Ourasta

Kokemusta Ourasta on ehtinyt karttua vasta kolmisen viikkoa, joten palaute ja suositukset eivät ole vielä niin optimaalisia kuin pidemmän ajanjakson jälkeen. Tosin siitäkin huolimatta saamani palaute on osunut kohdalleen varsinkin niinä päivinä, kun on ollut parempi ottaa iisimmin. Unen suhteen data on todellakin pitänyt paikkaansa. Jos syvää unta on ollut liian vähän, olen tuntenut sen heti herätessäni ja se on näkynyt myös tuloksissa. Ehdin käyttää Ouraa vain pari päivää Suomessa ennen Lontoon reissuani. Lontoossa ollessani uni oli koko ajan kevyen puolella ja nukuin liian vähän. Se todellakin näkyi myös naamasta ja tuntui olossa. Suomeen palattuani syvää unta on ollut joka yö riittävästi ja peilikuvani on aamuisin ihan toisenlainen. Vaikka energiataso tuntuu erilaiselta, siitäkin huolimatta sovellus suosittelee ottamaan vielä iisisti ja liikkumaan kevyesti. Mielenkiintoista on huomata miten unenlaatu vaikuttaa siihen, miltä kasvot näyttävät, vaikka huonosti nukuttu ajanjakso oli suhteellisen lyhyt, puhumattakaan siitä, jos tilanne pitkittyisi – ja se on monelle arkipäivää, valitettavasti. Unenlaatu on kuitenkin kaikista tärkeintä hyvinvoinnin, terveyden ja palautumisen kannalta, eikä pelkästään niille, jotka tekevät luovaa tai vaativaa työtä tai jotka pyrkivät optimaaliseen suorituskykyyn, vaan aivan kaikille.

Käytännössä Oura tuntuu aivan tavalliselta sormukselta eikä sen olemassaoloa edes muista nukkuessa tai joogatessa. Sormus on vesitiivis, joten sitä ei tarvitse ottaa pois peseytyessä tai uidessa. Sormuksen pinta on titaania ja siinä on naarmutuksen kestävä pinnoite. Sisäpinnassa ei ole käytetty allergisoivia aineita. Sormuksen akku kestää yhdellä latauksella noin viikon ja lataus on käsittämättömän nopeaa; akun saa täyteen 20-80 minuutissa.

Oura ei ole sieltä halvimmasta päästä ja kyseessä on muutenkin aika next level -kapistus, mikä ei todellakaan ole tarkoitettu ihan kaikille. Sanoisin, että se on erittäin motivoituneen ihmisen laite, koska datalla ei hirveästi tee mitään, jollei ole itse motivoitunut käytännössä tekemään muutoksia sen perusteella. Minua Oura on motivoinut pitämään vuorokausirytmini säännöllisenä menemällä nukkumaan ja heräämään joka päivä samaan aikaan Lontoosta palattuani. Lisäksi vien suositukset käytäntöön esimerkiksi palautumisen suhteen valmiustasoni parantamiseksi.

Löydät kaikki saatavilla olevat mallit Ourasta täältä. Ouran sivuilta ja blogista löytyy todella paljon lisätietoa sormuksesta ja sovelluksesta sekä paljon hyödyllisiä vinkkejä, miten dataa voi ja kannattaa hyödyntää.

Onko jollakulla teistä kokemusta Ourasta? Olisi todella mielenkiintoista kuulla, miten olette hyödyntäneet sitä hyvinvointinne optimoinnissa. Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,