Beauty

Hermoston vaikutus tulehduksellisissa ihosairauksissa

Beauty | 3.2.2021 | Maria Varon

Ylivirittynyt tila vaikuttaa hormonitoimintaamme, hengitykseemme, suolistoomme sekä sisäelintemme ja immuunisysteemimme toimintaan, jolloin kehossamme käynnistyy tulehdus. Tutkimuksissa on huomattu, että hermoston ja immuunisysteemin välillä on suora tulehdusta estävä linkki – vagushermo. 

Stressin sanotaan olevan yksi pääasiallisista laukaisevista tekijöistä erilaisten kroonisten iho-ongelmien taustalla. Olipa kyseessä sitten atooppinen ihottuma, ruusufinni, akne tai perioraalidermatiitti, stressi usein pahentaa ihon tilaa. Lyhytaikainen stressi voi olla ihmiselle hyvästä mutta pitkittyessään stressi vaikuttaa niin laajalti koko elimistöön, että sillä alkaa olla huonoja seurauksia. Stressitilassa aivojemme ja hermostomme toiminta muuttuu ja sympaattinen hermosto on yliaktiivinen. Olemme ikään kuin ylivirittyneessä tilassa. 

Tämä ylivirittynyt tila alkaa vaikuttaa hormonitoimintaamme, hengitykseemme, suolistoomme sekä sisäelintemme ja immuunisysteemimme toimintaan, jolloin kehossamme käynnistyy tulehdus. Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että hermoston ja immuunisysteemin välillä on suora tulehdusta estävä linkki – vagushermo. 

Vagushermo eli kiertäjähermo on tärkein osa parasympaattista hermostoa, joka vaikuttaa laajalti elimistön toimintoihin säädellen muun muassa mielialaa, immuunivastetta, ruoansulatusta, hengitystä ja sydämen sykettä. Vagushermo välittää kaksisuuntaisesti viestejä aivojen ja ruoansulatuskanavan sekä aivojen ja sisäelinten välillä. Vagushermo on myös tärkeä väylä aivo-suoli-iho -akselissa, joka linkittää aivojen emotionaaliset ja kogniitiviset toiminnot suolistoon ja ihoon. 

Vagushermonstimuloinnilla (VNS) on saatu lupaavia tuloksia muun muassa tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) ja reuman hoidossa ja tutkijat ovat sitä mieltä, että se voisi auttaa myös tulehduksellisiin ihosairauksiin. Nykyisillä hoitomenetelmillä keskitytään yleensä vaikuttamaan “tukahduttamalla” itse ihokudokseen. Voidaan esimerkiksi käyttää iholle levitettäviä kortikosteroideja tai sisäisesti käytettäviä antibiootteja, mutta niiden käyttöä ei suositella pitkäaikaisesti, jotta ei altistuta haittavaikutuksille. Ongelmana kuitenkin on, että kroonistuneet iho-ongelmat eivät yleensä parane lyhytaikaisella kertahoidolla. Nykyiset hoitokäytännöt vaativatkin tilalleen, tai ainakin rinnalleen, muita menetelmiä. 

Oman kokemukseni mukaan parhaita pitkäkestoisia tuloksia haastavien iho-ongelmien hoidossa saadaan yhdistämällä sopivat luonnonkosmetiikkatuotteet, kosmetologinen hoito, sopiva ruokavalio ja stressinhallinta. Mielenkiintoista on se, että esimerkiksi erittäin vaikeassa aknessa (jota on hoidettu vuosikausia vuoroin isotretioniinilla ja antibiooteilla) pelkkä ruokavaliohoito ei välttämättä tuokaan haluttua tulosta. Onkin ilmeisesti tärkeää, että kehon tasapainon palauttamiseen ja vagushermon stimuloimiseen käytetään useaa reittiä samanaikaisesti. 

Ainoastaan kotona tehty hoito luonnonkosmetiikalla ei välttämättä myöskään auta. Luonnonkosmetiikan käyttöä vaikeiden iho-ongelmien kohdalla perustelen kuitenkin sillä, että luonnonkosmetiikasta voidaan löytää rasvahappokoostumukseltaan oikeanlainen tuote, joka on muutenkin raaka-aineiltaan mikrobiomia tukeva (tai ei ainakaan liiallisesti häiritsevä). Lisäksi erityisesti aknen ja ruusufinnin kohdalla tuotteen on oltava vapaa hormonihäiritsijäkemikaaleista, joten luonnonkosmetiikka on tässäkin suhteessa paras vaihtoehto. Luonnonkosmetiikan hyödyt vaikuttaisivat tehostuvan, kun kotihoito yhdistetään hoitolassa tehtyihin hoitoihin. Kun on vertailtu ryhmiä, joissa osa käyttää pelkästään kotona ihonhoitotuotteita ja osa käy kotihoidon lisäksi rentouttavassa kosmetologisessa hoidossa, jälkimmäisessä ryhmässä ihon tila on parantunut nopeammin.

Miten kosmetologinen hoito sitten vaikuttaa juuri vagushermoon? 

Psykologinen stressiä lievittävä ja hermostoa tasapainottava vaikutus tulee sitä kautta, ettei hoidettavan tarvitse painia ongelman kanssa yksin. Riittävän varma mutta lempeä hoitaja voi poistaa suuren taakan asiakkaan harteilta olemalla tukena ihon paranemisprosessissa. Hoidossa tapahtuva kosketus puolestaan stimuloi oksitosiinin, eli mielihyvähormonin, erittymistä ja vaikuttaa myös tätä kautta stressitasoon ja hermostoon. Vagushermon kautta suoliston, hengityselimien, ihon ja immuunipuolustuksen toiminta tasapainottuu. Hoitaja voi nähdä hoidon aikana välittömiä vaikutuksia ihossa, kuten esimerkiksi sen, että kireä iho rentoutuu tai kirkuvan punainen iho rauhoittuu ja väri normalisoituu. Säännöllisin väliajoin toistetulla rentouttavalla kosmetologisella (tai muulla vastaavalla) hoidolla onkin hankalien iho-ongelmien hoidon alkuvaiheessa merkittävä rooli ihon paranemisessa. Kun ihon kanssa päästään riittävän hyvään tilanteeseen, voidaan hoitoväliä mahdollisesti harventaa tai keskittyä hoitamaan välillä esimerkiksi muita kehon alueita. 

Ruokavalion vaikutus

Elimistömme kaikki osa-alueet ovat linkittyneet muun muassa vagushermon kautta toisiinsa ja myössuoliston kunnolla on merkitystä ihon kannalta. Suoliston tilasta kulkee verenkierron ja keskushermoston kautta nimittäin viesti ihoon. Suoliston tasapainottamiseen auttaa erilaisten stressinhallintamenetelmien lisäksi myös sopiva ruokavalio ja puhdas ruoka. Riittävän ravinteikkaan luomuruuan syöminen sekä sopivan annoskoon ja ruokarytmin noudattaminen voi auttaa. Tällöin torjunta-ainejäämät eivät häiritse suoliston mikrobistoa ja ruuansulatuksella on aikaa tehdä työnsä kunnolla. Joissain tapauksissa myös tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen ja/tai ravintolisien käyttö voi olla paikallaan. Funktionaalinen ravintoterapia, ayurvedaan tai Kiinalaiseen lääketieteeseen perustuva ruokavalio tai tietoinen syöminen voivat myös olla hyviä menetelmiä kehon tasapainottamiseen. Ihmisiä usein pelottaa, että jos iho-ongelmia hoidetaan ruokavaliolla, joutuu loppuelämän olemaan hankalalla ja rajoittuneella dieetillä. Näin ei kuitenkaan yleensä ole, vaan siinä vaiheessa kun tulehdus on saatu rauhoittumaan ja suolisto tasapainoon, satunnainen herkuttelu tai joidenkin ruoka-aineiden palauttaminen ruokavalioon ei haittaa. Ruokailumuutosten vaikutus ei kuitenkaan yleensä näy ihossa heti, vaan elimistölle on syytä antaa aikaa.

Stressinhallinta ja vagushermo

Tutkimuksissa on havaittu, että erilaiset hengitystekniikat, meditaatio ja jooga ovat tehokkaita keinoja vagushermon stimuloimiseen ja stressin lievittämiseen. Erityisesti joogahengitys ja hengitystekniikat, joissa uloshengitys on sisäänhengitystä pidempi ovat osoittautuneet tehokkaiksi tavoiksi stimuloida vagushermoa ja tasapainottaa elimistöä. Esimerkiksi syvä huokaus jännittävän tilanteen jälkeen tulee usein automaattisesti ja sen tehtävä on nimenomaan laukaista jännityksen aiheuttama stressi. Myös luonnossa liikkuminen, kylmäaltistus tai lemmikin silittäminen voivat olla hyviä stressin lievittämisen keinoja. Olipa sinulla iho-ongelmia tai ei, suosittelen etsimään itsellesi sopivan rentoutumiskeinon, jota voit käyttää helposti päivittäin. 

Tutkimusten mukaan parasympaattisen hermoston ja vagushermon merkitys on ratkaiseva kaikissa tulehdukseen liittyvissä sairauksissa, paino-ongelmissa, psykiatrisissa ja stressiperäisissä sairauksissa. Yksilöidyllä hoitosuunnitelmalla, joka tähtää vagushermon stimulointiin, voitaisiin tehokkaasti lievittää laajaa kirjoa eri sairauksista – myös ihosairauksia.  

Lähde: Neuromodulation in Inflammatory Skin Disease

Maria Varon on luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttaja ja luennoitsija. Hän on työskennellyt kosmetiikka-alalla jo vuodesta 2002. Valmistuttuaan estenomiksi vuonna 2008, hän päätti keskittyä luonnonkosmetiikkaan huomattuaan sen ylivoimaiset hyödyt omalla ihollaan. Kokonaisvaltainen näkemys ihonhoitoon on antanut myös perspektiiviä erilaisten ihonhoitomenetelmien ennalta ehkäisevästä ja terapeuttisesta merkityksestä. Maria ihonhoidosta kertova esikoiskirja – Elävä iho – julkaistiin elokuussa 2020.

Kuvitus Jonatan Varon

Avainsanat: , , , , , ,