Tämän vuoden Genuine Beauty Awardsit ovat tulleet täten viimeiseen osaansa eli vuoden 2018 trendeihin, ilmiöihin sekä ensi vuoden ennustuksiin.
Vuoden 2018 trendit ovat:
Ilmiö: K-beauty
Tämän vuoden suurin ilmiö on ollut ehdottomasti K-beauty – eikä ilmiölle ole ennustettavissa loppua, sillä nyt se vasta alkaa. Suomeenkin on lanseerattu kuluneen vuoden aikana uusia, pelkästään korealaiseen kosmetiikkaan keskittyviä verkkokauppoja sekä uusia K-beauty sarjoja. Valitettavasti niistä suurin osa jää blogin ulkopuolelle, sillä Whamisan lisäksi aidosti luonnollista K-beauty sarjaa saa vielä toistaiseksi etsiä. Muutamalla merkillä on pari sertifioitua tuotetta muiden tuotteiden ollessa synteettisiä, mutta ne eivät ole herättäneet erityistä kiinnostusta. Sisäpiiritietoa minulla toki aiheesta on ja luonnollisia K-beauty uutuuksia on kyllä luvassa!
Itselleni K-beautyssa ei ole kyse purkkihullutuksesta enkä ole minkään eläinhahmo- sheet maskien perään. Korealainen ihonhoitorutiini metodina on se, joka resonoi itselleni – ja sitähän voi soveltaa myös länsimaalaiseen kosmetiikkaan. Siispä oma missioni K-beautyn osalta on tuoda tämä ihonhoitorutiini jokaisen arkeen mahdollisimman laadukkailla tuotteilla, olivatpa ne sitten korealaisia tai suomalaisia. Korealaisilla on silti seitsemäs aisti raaka-aineille ja tehokkaille tuotteille, joten Whamisan puolesta on vain pakko liputtaa.
Raaka-aine: aktiivihiili
Pikimustaa aktiivihiiltä on nähty tämän vuoden uutuuksissa poikkeuksellisen paljon niin sisäisesti kuin ulkoisestikin käytettävissä tuotteissa. Aktiivihiili rauhoittaa tulehduksia, ärsytystä ja punoittavaa ihoa sekä imee iholta epäpuhtauksia ja ilman- saasteita. En usko kyseessä olevan minkään ohimenevän raaka-ainetrendin ja aktiivihiiltä tullaan taatusti näkemään jatkossa vieläkin enemmän.
Tuotekategoria: hoitoneste
K-beauty-trendi on räjäyttänyt hoitonesteiden suosion. Tavallinen kasvovesi on last season ja nyt kasvovedeltä vaaditaan tehokkaita raaka-aineita ja paksumpaa koostumusta. Hoitonestepullosta vetoa, että kymmenet sarjat lanseeraavat ensi vuonna oman versionsa essencestä.
Ennustukset vuodelle 2019:
Ilmiö: suomalaisuus, tuotteeton ihonhoito
Tämä ilmiö oli nähtävissä jo tänä vuonna: suomalaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä syntyy tiuhaan tahtiin ja ensi vuonna on taatusti odotettavissa jatkoa. Niin ihanalta kuin kotimaisuus ja luonnonkosmetiikka samassa lauseessa kuulostavatkin, lopputulos ei välttämättä ole laadukas, tehokas ja yhtä ekologinen, kuin miltä suomalaisuus saa sen kuulostamaan, mutta tavallinen kuluttaja ei osaa näitä asioita arvioida. Ilmiö on kuitenkin erittäin positiivinen ja tervetullut, mutta samalla se saa oman seulani tiukentumaan entisestään.
Saattaa olla, että olen aikaani edellä nimeämällä tuotteettoman ihonhoidon ensi vuoden ilmiöihin. Olen opiskellut tänä vuonna kasvorefleksologiaa sekä kasvo- gua shaa, koska olen kaivannut todella pitkään pintaa syvemmälle meneviä holistisia ihonhoidon keinoja. Tämä aihe on vienyt mennessään, mutta en ole vielä kirjoittanut siitä blogissa. Haluan päästä molempiin sisälle kunnolla ja hallita tekniikat täydellisesti ennen seuraavaa askelta, mutta tässä ollaan sellaisten asioiden äärellä, mitä haluan jakaa myös toisten ammattilaisten kanssa.
Raaka-aine: adaptogeenit + fermentointi
Maailmalla adaptogeenien käyttö kosmetiikan raaka-aineissa näyttää olevan kasvussa ja myös suomalaiset merkit hyödyntävät muutamia kotimaisia adaptogeenejä, kuten vaikkapa Inari ruusujuurta. Itseäni kiinnostaa todella paljon seurata, onnistutaanko Suomen luonnosta löytämään lisää sopivia raaka-aineita kosmetiikkaan, sillä metsät ovat vielä pullollaan kasveja, joita ei osata hyödyntää tai välttämättä edes tunnistaa. Mutta varmasti monia arktisia kasveja, ruusujuurta ja lääkinnällisiä sieniä tullaan näkemään ensi vuonna kosmetiikassa yhä enemmän. Lisäksi fermentointi tulee vielä räjähtämään isoksi trendiksi.
Tuotekategoria: water creamit
Nyt kun essence-hoitonesteet on otettu haltuun, seuraavaksi on water creamien vuoro. Mielenkiinnolla odotan millaisia liruvoiteita markkinoilla tullaan näkemään ja onnistuuko joku päihittämään Whamisan Water Creamin.
Luonnonkosmetiikkamarkkinoiden suuri murros
Lopuksi ajatuksia yrityskaupoista, mitä luonnonkosmetiikkamarkkinoilla on tehty tänä(kin) vuonna.
Luonnonkosmetiikkamarkkinat muodostavat edelleen minipienen murto-osan koko kosmetiikkamarkkinoista – mutta kasvu on aivan valtavaa. Tätä muutosta ei pysäytä enää mikään, sillä kuluttajien tietoisuus luonnonkosmetiikasta kasvaa jatkuvasti eikä synteettisen kosmetiikan pariin palata enää, kun kerran on antanut pikkusormensa luonnonkosmetiikalle. Fakta on se, että isojen synteettisten kosmetiikkajättien on reagoitava tähän muutokseen, mikäli muuttuneessa kilpailutilanteessa haluaa menestyä. Lain mukaan yrityksen perustehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, joten olisi strategisesti typerä veto jättää tällaiset muuttuvan kilpailuympäristön luomat uudet bisnesmahdollisuudet käyttämättä. Yrityksen on kyettävä näkemään tulevaisuuteen pitkällä aikavälillä. Helpointa uusi aluevaltaus on tehdä ostamalla jo asemansa luonnonkosmetiikkamarkkinoilla vakiinnuttanut brändi tai yritys. Se on todennäköisesti edullisempaa ja ainakin nopeampaa, kuin koittaa haalia kokoon ammattitaitoista tuotekehitystiimiä, kemistejä ja luoda kokonaan uudenlaiset valmistusprosessit uusia tuotteita varten, kun taustalla ei ole osaamista aiheesta.
Yrityskaupat aiheuttavat joidenkin ihmisten keskuudessa niin paljon pelkoa tai negatiivisia tunteita, että se on johtanut somessa pelon lietsomiseen, huhujen levittämiseen ja yleiseen meuhkaamiseen. Eli toisin sanoen: synteettinen kosmetiikkajätti tekee edes jonkun asian paremmin ja herää vallitsevaan muutokseen yritystoiminnalleen parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta se on silti väärin, koska jonkun mielestä pitäisi muuttaa kertalaakista kaikki tai ei mitään. Se ei ole mahdollista, koska siinä katoaisi samalla koko yritys ja työpaikat sen mukana. Sitä päivää, että synteettiset brändit poistuvat markkinoilta ei ole tulossa meidän eikä meidän lasten, lastenlasten tai lastenlastenlasten elinaikana. Isot muutokset tapahtuvat hitaasti. Sen sijaan yrityskauppojen myötä pienet luonnonkosmetiikkabrändit voivat ponnistaa aivan uudelle tasolle muun muassa tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, koska kaikki tämä, puhumattakaan logistiikasta ynnä kaikesta muusta, maksaa aivan järjettömän paljon. Kasvu vaatii todella isoja investointeja ja rahaa ei ole välttämättä helppo saada. Case Madarassa jo nähdään mitä brändille on tapahtunut pörssiin listautumisen myötä: sarja pystyy haastamaan todella uskottavasti perinteiset Lancomet ja Diorit. Luonnonkosmetiikka saadaan sellaisten kuluttajien ulottuville, jotka eivät olisi koskaan tulleetkaan ajatelleeksi asiaa tai joita se ei edes kiinnosta – ja niitä ihmisiä, joita ei kiinnosta, on maailmalla todella paljon, me vain helposti unohdamme sen täällä tiedostavassa lintukodossamme.
Muutosta vastustavat pelkäävät muun muassa sitä, että isot yritykset alkavat salakavalasti muuttamaan ostamistaan luonnonkosmetiikkabrändeistä synteettisiä. Niin kauan, kun tuotteen kyljessä on sertifioidun luonnonkosmetiikan merkki, ei tämmöiselle kuitenkaan ole mitään sijaa, koska sertifioitujen tuotteiden valmistus, raaka-aineiden alkuperä ja prosessointi, pakkaukset ynnä muu on tiukkaan valvottua. Ei ole myöskään loogista tehdä isoa investointia vain voidakseen tuhota sen.
Kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa paljon, se tässäkin muutoksessa nähdään, sillä eihän tässä tilanteessa muuten oltaisi. Jos ei jatkossakaan halua tukea isoja yrityksiä, on tarjolla edelleen paljon vaihtoehtoja pienistä firmoista ja ihanista merkeistä, eikä omasta arvomaailmasta ole pakko tinkiä, vaikka vanhoista lempituotteista joutuisikin. Omat valinnat voi kuitenkin tehdä myös kaikessa rauhassa ilman meuhkaamista. Omassa some-kirjoittelussa kannattaa myös muistaa, että huhupuheiden levittäminen ja niihin uskominen ei ole fiksua, koska ne leviävät somessa kulovalkean tavoin. Tottakai on täysin inhimillistä, että suuret muutokset voivat aluksi herättää pelkoa ja epävarmuutta, mutta silloin on syytä ottaa asioista selvää kysymällä eikä vetää johtopäätöksiä ilman oikeaa tietoa. Suurissa muutoksissa oleellista on yhteistyö kaikkien osapuolten osalta.
Olen koko sydämeni pohjasta onnellinen, että vuonna 2011 minun ja Jutan tyhjästä rakentamamme yritys on myyty Transmerille ja Jolie pääsee astumaan suuriin saappaisiin. Oman osuuteni yrityksestä olen myynyt vuonna 2014, joten kauppa ei kosketa minua rahallisesti eikä millään muullakaan tavalla. Suomessa ollaan freesillä ja modernilla tavalla todellisia luonnonkosmetiikan edelläkävijöitä verrattuna vaikkapa sellaisiin suurkaupunkeihin kuin Lontoo tai New York. Tämän yrityskaupan myötä asema vain vahvistuu ja suunta on pelkästään ylöspäin. Meillä on todella upeat mahdollisuudet menestyä tässäkin kansainvälisesti. Uskon, että pienessä maassamme synteettiset brändit joutuvat ahtaalle paljon nopeammin kuin muualla maailmassa.
Kuvitus Pauliina Holma