Beauty

Genuine Beauty Awards: ilmiöt, trendit ja ennustukset

Beauty | 28.12.2018 | Katja Kokko

Tämän vuoden Genuine Beauty Awardsit ovat tulleet täten viimeiseen osaansa eli vuoden 2018 trendeihin, ilmiöihin sekä ensi vuoden ennustuksiin.

Vuoden 2018 trendit ovat:

Ilmiö: K-beauty

Tämän vuoden suurin ilmiö on ollut ehdottomasti K-beauty – eikä ilmiölle ole ennustettavissa loppua, sillä nyt se vasta alkaa. Suomeenkin on lanseerattu kuluneen vuoden aikana uusia, pelkästään korealaiseen kosmetiikkaan keskittyviä verkkokauppoja sekä uusia K-beauty sarjoja. Valitettavasti niistä suurin osa jää blogin ulkopuolelle, sillä Whamisan lisäksi aidosti luonnollista K-beauty sarjaa saa vielä toistaiseksi etsiä. Muutamalla merkillä on pari sertifioitua tuotetta muiden tuotteiden ollessa synteettisiä, mutta ne eivät ole herättäneet erityistä kiinnostusta. Sisäpiiritietoa minulla toki aiheesta on ja luonnollisia K-beauty uutuuksia on kyllä luvassa!

Itselleni K-beautyssa ei ole kyse purkkihullutuksesta enkä ole minkään eläinhahmo- sheet maskien perään. Korealainen ihonhoitorutiini metodina on se, joka resonoi itselleni – ja sitähän voi soveltaa myös länsimaalaiseen kosmetiikkaan. Siispä oma missioni K-beautyn osalta on tuoda tämä ihonhoitorutiini jokaisen arkeen mahdollisimman laadukkailla tuotteilla, olivatpa ne sitten korealaisia tai suomalaisia. Korealaisilla on silti seitsemäs aisti raaka-aineille ja tehokkaille tuotteille, joten Whamisan puolesta on vain pakko liputtaa.

Raaka-aine: aktiivihiili

Pikimustaa aktiivihiiltä on nähty tämän vuoden uutuuksissa poikkeuksellisen paljon niin sisäisesti kuin ulkoisestikin käytettävissä tuotteissa. Aktiivihiili rauhoittaa tulehduksia, ärsytystä ja punoittavaa ihoa sekä imee iholta epäpuhtauksia ja ilman- saasteita. En usko kyseessä olevan minkään ohimenevän raaka-ainetrendin ja aktiivihiiltä tullaan taatusti näkemään jatkossa vieläkin enemmän.

Tuotekategoria: hoitoneste

K-beauty-trendi on räjäyttänyt hoitonesteiden suosion. Tavallinen kasvovesi on last season ja nyt kasvovedeltä vaaditaan tehokkaita raaka-aineita ja paksumpaa koostumusta. Hoitonestepullosta vetoa, että kymmenet sarjat lanseeraavat ensi vuonna oman versionsa essencestä.

Ennustukset vuodelle 2019:

Ilmiö: suomalaisuus, tuotteeton ihonhoito

Tämä ilmiö oli nähtävissä jo tänä vuonna: suomalaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä syntyy tiuhaan tahtiin ja ensi vuonna on taatusti odotettavissa jatkoa. Niin ihanalta kuin kotimaisuus ja luonnonkosmetiikka samassa lauseessa kuulostavatkin, lopputulos ei välttämättä ole laadukas, tehokas ja yhtä ekologinen, kuin miltä suomalaisuus saa sen kuulostamaan, mutta tavallinen kuluttaja ei osaa näitä asioita arvioida. Ilmiö on kuitenkin erittäin positiivinen ja tervetullut, mutta samalla se saa oman seulani tiukentumaan entisestään.

Saattaa olla, että olen aikaani edellä nimeämällä tuotteettoman ihonhoidon ensi vuoden ilmiöihin. Olen opiskellut tänä vuonna kasvorefleksologiaa sekä kasvo- gua shaa, koska olen kaivannut todella pitkään pintaa syvemmälle meneviä holistisia ihonhoidon keinoja. Tämä aihe on vienyt mennessään, mutta en ole vielä kirjoittanut siitä blogissa. Haluan päästä molempiin sisälle kunnolla ja hallita tekniikat täydellisesti ennen seuraavaa askelta, mutta tässä ollaan sellaisten asioiden äärellä, mitä haluan jakaa myös toisten ammattilaisten kanssa.

Raaka-aine: adaptogeenit + fermentointi

Maailmalla adaptogeenien käyttö kosmetiikan raaka-aineissa näyttää olevan kasvussa ja myös suomalaiset merkit hyödyntävät muutamia kotimaisia adaptogeenejä, kuten vaikkapa Inari ruusujuurta. Itseäni kiinnostaa todella paljon seurata, onnistutaanko Suomen luonnosta löytämään lisää sopivia raaka-aineita kosmetiikkaan, sillä metsät ovat vielä pullollaan kasveja, joita ei osata hyödyntää tai välttämättä edes tunnistaa. Mutta varmasti monia arktisia kasveja, ruusujuurta ja lääkinnällisiä sieniä tullaan näkemään ensi vuonna kosmetiikassa yhä enemmän. Lisäksi fermentointi tulee vielä räjähtämään isoksi trendiksi.

Tuotekategoria: water creamit

Nyt kun essence-hoitonesteet on otettu haltuun, seuraavaksi on water creamien vuoro. Mielenkiinnolla odotan millaisia liruvoiteita markkinoilla tullaan näkemään ja onnistuuko joku päihittämään Whamisan Water Creamin.

Luonnonkosmetiikkamarkkinoiden suuri murros

Lopuksi ajatuksia yrityskaupoista, mitä luonnonkosmetiikkamarkkinoilla on tehty tänä(kin) vuonna.

Luonnonkosmetiikkamarkkinat muodostavat edelleen minipienen murto-osan koko kosmetiikkamarkkinoista – mutta kasvu on aivan valtavaa. Tätä muutosta ei pysäytä enää mikään, sillä kuluttajien tietoisuus luonnonkosmetiikasta kasvaa jatkuvasti eikä synteettisen kosmetiikan pariin palata enää, kun kerran on antanut pikkusormensa luonnonkosmetiikalle. Fakta on se, että isojen synteettisten kosmetiikkajättien on reagoitava tähän muutokseen, mikäli muuttuneessa kilpailutilanteessa haluaa menestyä. Lain mukaan yrityksen perustehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, joten olisi strategisesti typerä veto jättää tällaiset muuttuvan kilpailuympäristön luomat uudet bisnesmahdollisuudet käyttämättä. Yrityksen on kyettävä näkemään tulevaisuuteen pitkällä aikavälillä. Helpointa uusi aluevaltaus on tehdä ostamalla jo asemansa luonnonkosmetiikkamarkkinoilla vakiinnuttanut brändi tai yritys. Se on todennäköisesti edullisempaa ja ainakin nopeampaa, kuin koittaa haalia kokoon ammattitaitoista tuotekehitystiimiä, kemistejä ja luoda kokonaan uudenlaiset valmistusprosessit uusia tuotteita varten, kun taustalla ei ole osaamista aiheesta.

Yrityskaupat aiheuttavat joidenkin ihmisten keskuudessa niin paljon pelkoa tai negatiivisia tunteita, että se on johtanut somessa pelon lietsomiseen, huhujen levittämiseen ja yleiseen meuhkaamiseen. Eli toisin sanoen: synteettinen kosmetiikkajätti tekee edes jonkun asian paremmin ja herää vallitsevaan muutokseen yritystoiminnalleen parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta se on silti väärin, koska jonkun mielestä pitäisi muuttaa kertalaakista kaikki tai ei mitään. Se ei ole mahdollista, koska siinä katoaisi samalla koko yritys ja työpaikat sen mukana. Sitä päivää, että synteettiset brändit poistuvat markkinoilta ei ole tulossa meidän eikä meidän lasten, lastenlasten tai lastenlastenlasten elinaikana. Isot muutokset tapahtuvat hitaasti. Sen sijaan yrityskauppojen myötä pienet luonnonkosmetiikkabrändit voivat ponnistaa aivan uudelle tasolle muun muassa tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, koska kaikki tämä, puhumattakaan logistiikasta ynnä kaikesta muusta, maksaa aivan järjettömän paljon. Kasvu vaatii todella isoja investointeja ja rahaa ei ole välttämättä helppo saada. Case Madarassa jo nähdään mitä brändille on tapahtunut pörssiin listautumisen myötä: sarja pystyy haastamaan todella uskottavasti perinteiset Lancomet ja Diorit. Luonnonkosmetiikka saadaan sellaisten kuluttajien ulottuville, jotka eivät olisi koskaan tulleetkaan ajatelleeksi asiaa tai joita se ei edes kiinnosta – ja niitä ihmisiä, joita ei kiinnosta, on maailmalla todella paljon, me vain helposti unohdamme sen täällä tiedostavassa lintukodossamme.

Muutosta vastustavat pelkäävät muun muassa sitä, että isot yritykset alkavat salakavalasti muuttamaan ostamistaan luonnonkosmetiikkabrändeistä synteettisiä. Niin kauan, kun tuotteen kyljessä on sertifioidun luonnonkosmetiikan merkki, ei tämmöiselle kuitenkaan ole mitään sijaa, koska sertifioitujen tuotteiden valmistus, raaka-aineiden alkuperä ja prosessointi, pakkaukset ynnä muu on tiukkaan valvottua. Ei ole myöskään loogista tehdä isoa investointia vain voidakseen tuhota sen.

Kulutusvalinnoilla voi vaikuttaa paljon, se tässäkin muutoksessa nähdään, sillä eihän tässä tilanteessa muuten oltaisi. Jos ei jatkossakaan halua tukea isoja yrityksiä, on tarjolla edelleen paljon vaihtoehtoja pienistä firmoista ja ihanista merkeistä, eikä omasta arvomaailmasta ole pakko tinkiä, vaikka vanhoista lempituotteista joutuisikin. Omat valinnat voi kuitenkin tehdä myös kaikessa rauhassa ilman meuhkaamista. Omassa some-kirjoittelussa kannattaa myös muistaa, että huhupuheiden levittäminen ja niihin uskominen ei ole fiksua, koska ne leviävät somessa kulovalkean tavoin. Tottakai on täysin inhimillistä, että suuret muutokset voivat aluksi herättää pelkoa ja epävarmuutta, mutta silloin on syytä ottaa asioista selvää kysymällä eikä vetää johtopäätöksiä ilman oikeaa tietoa. Suurissa muutoksissa oleellista on yhteistyö kaikkien osapuolten osalta.

Olen koko sydämeni pohjasta onnellinen, että vuonna 2011 minun ja Jutan tyhjästä rakentamamme yritys on myyty Transmerille ja Jolie pääsee astumaan suuriin saappaisiin. Oman osuuteni yrityksestä olen myynyt vuonna 2014, joten kauppa ei kosketa minua rahallisesti eikä millään muullakaan tavalla. Suomessa ollaan freesillä ja modernilla tavalla todellisia luonnonkosmetiikan edelläkävijöitä verrattuna vaikkapa sellaisiin suurkaupunkeihin kuin Lontoo tai New York. Tämän yrityskaupan myötä asema vain vahvistuu ja suunta on pelkästään ylöspäin. Meillä on todella upeat mahdollisuudet menestyä tässäkin kansainvälisesti. Uskon, että pienessä maassamme synteettiset brändit joutuvat ahtaalle paljon nopeammin kuin muualla maailmassa.

Kuvitus Pauliina Holma

Avainsanat:

Beauty

14 kommenttia artikkeliin “Genuine Beauty Awards: ilmiöt, trendit ja ennustukset”

 1. valontuike

  Muuten kaikesta samaa mieltä, mutta uskon (ja hartaasti toivon) että luonnonkosmetiikka syrjäyttää synteettisen kosmetiikan jo ennen lastenlastenlastemme elinaikaa 🙂 Uskon vahvasti seuraavan sukupolven fiksuuteen sen perusteella, mitä olen nykynuorten ajatusmaailmaa päässyt seuraamaan oman perheeni nuorison kautta. Pidän meidän sukupolveamme aika menetettynä tapauksena, mitä tulee esimerkiksi kuluttamiseen, luonnonsuojeluun, eläinten oikeuksiin ja ylipäänsä luonnon ja elämän kunnioittamiseen tällä planeetalla, mutta nuorilla on monista asioista todella valveutuneita ajatuksia ja he myös toimivat niiden mukaisesti. Heillä on ihan erilaiset energiat kuin meidän sukupolvellamme ja hyvä niin. Seuraava sukupolvi tulee muuttamaan maailmaa monella tasolla paremmaksi (ja luonnonkosmetiikkakin tulee siinä mukana) 🙂

  • Kaunis ajatus ja olisi ihanaa, jos tämä toteutuisi, mutta me eletään melkoisessa kuplassa täällä Suomessa näiden ajatusten kanssa. Reissuissa sen näkee, että valtaosalla maailmassa ei ole hajuakaan luonnonkosmetiikasta ja synteettiset markkinat ovat niin massiiviset, että niin kaunis kuin tuo ajatus onkin, se ei ole realistinen. Mutta siitä olen samaa mieltä, että energian muutos on käynnissä, se vain tapahtuu toooodella hitaasti 🙂

 2. Janina

  Tosi mielenkiintoista luettavaa, kiitos Katja! Ja kiitos blogistasi ylipäätänsä, olen saanut siitä paljon erilaista inspiraatiota vuosien varrella! <3
  Restart-valmennus on mielestäni huippujuttu, tosin olen niin hidas että kohta tulee kiire koluta kaikki materiaali ja videot läpi. Täytyypä heti katsoa yksi jakso. 🙂
  Kiitos vielä kaikesta, ja ihanaa uutta vuotta!! 🙂

 3. Essi

  Toivon Zero waste -ilmiön saavuttavan myös luonnonkosmetiikan pakkaukset, etenkin muovittomuus -trendi olisi varsin tervetullutta vaikka varmastikin tarvitsee vielä paljon kehittelyä Onkohan sertifikoidulla luonnonkosmetiikan pakkausmateriaaleille asetettu mitään määräyksiä?

  • Amma

   Tästä olisi todella mielenkiintoista saada infoa. Kattava postaus kosmetiikan paketoinnista, niiden todellisista päästöistä ja kierrätettävyydstä olisi erittäin toivottu! Esimerkiksi lasin ja muovin eroista kierrätettävyydessä ja kannattavuudessa saa hyvin ristiriitaista tietoa. On epäselvää, minkälaista materiaalia minkäkinlainen tuote itsessään vaatii ja millaisia ideoita on liikkeellä hankaliin käyttöyhteyksiin soveltuvista kestävistä valmistusmateriaaleista (esim shampoo kaakelisessa kylpyhuoneessa, lasi kun tuntuu maallikolle lähes mahdottomalta ajatukselta).

  • Sertifioidulla luonnonkosmetiikalla on määräykset koko tuotteen elinkaarelle raaka-aineiden viljelystä, käsittelystä, prosessoinnista aina lopputuotteen hävittämiseen saakka koskien myös pakkausmateriaaleja. Jokaisen sertifikaatin nettisivuilta on saatavilla nämä standardit, jos niitä haluaa tutkia tarkemmin. Standardeissa on mm. määritelty sallitut muovilaadut.

 4. Amma

  Avasit oivaltavasti ja silmiä avaavasti sen tyypillisen pelkoajatuksen, joka herää kun verrataan eettisiä pienyrityksiä ja hirmuvaltaisia massatuotantoisia suuryrityksiä. Olen syksyn märissyt ärsytystä Fazerin ostettua Yosan, jättänyt entisen lempivälipalan kokonaan ostamatta alettuani ajatella, että yrityskaupan myötä sympaattinen pieni innovaatio on nyt vain suuren yrityksen haalea brändi jolla kalastellaan tiedostavat kuluttajat suuria herroja rahoittamaan.
  Kauhuajatuksessa laitetaan vastakkain pienen yrityksen arvot ja suurten yritysten kasvun tavoittelu, ja ajatellaan, että edellinen peittyy jälkimmäisen alleen. Totuushan kuitenkin on – kuten loistavasti valoitit – että pikkuruisen sisäpiirin arvovalinta pysyy sellaisena, jos eri alueiden tuotteita ei tuoda suurien virtojen kulutuksen piiriin. Suuri brändi paitsi nostaa vähemmän tunnettujen uskottavuutta merkkiuskovaisten ”tavisten” silmissä, mutta kasvattaa myös niiden resursseja moninkertaisiksi. Toisin kuin hellyyttävillä perheyrityksillä, suuremmilla toimijoilla on mahdollisuus sijottaa tuotteiden tulevaisuuteen niiden tämänhetkistä tuottoa enemmän, kun muulla toiminnalla ja ”perinteisemmillä” tuotteilla säilytetään yritystoiminnan vakaa pohja. Tällöin myös hinnoilla on mahdollisuus hiljalleen laskea, mikä auttaa edelleen tavallisen kuluttajan tavoittamista. Kolmantena tietysti se, että yrityskaupassa ostetaan potentiaalisten tuottojen lisäksi osaamisen ketjuja, joiden myötä tiedostava ja arvolähtöinen yritystoiminta vaikuttaa mahdollisesti myös sinne korporaation suuntaan, eikä ainoastaan toisin päin. Jäljelle jää tietysti se, että tilanne johtaa asetelmaan, jossa kuluttaja rahoittaa yksittäisen eettisen valinnan kautta vielä toistaiseksi myös sitä teollisuutta, jota ei ole valinnut. Mutta tyhmäähän olisi hylätä nämä suurten käsiin kaapatut, sillä tuottamattomina viimeistään niistä varmasti luovutaan kokonaan.
  Tämä on varmasti hyvin tärkeää oivaltaa: luonnonkosmetiikan (samoin kuin esimerkkini vegaanisten vaihtoehtojen elintarviketeollisuudessa) yritykset ja innovaatiot hyötyvät isoihin kenkiin asettamisesta pitkällä tähtäimellä enemmän kuin häviävät. Kysynnän kasvaessa ja tiedostavuuden edetessä resursseja on ohjattavissa yhä enemmän siihen mikä kannattaa eniten, ja toivon sen koituvan luonnonkosmetiikan eduksi. Esimerkiksi apteekkilaatuisten sarjojen kehittäminen uskottavina vaihtoehtoina ja terveydenhuollon kannanottojen lisääminen vaikuttavat toivottavasti tähän. Jos ei heti tulevana vuonna niin ennen pitkää arvokasvatuksen ja -keskustelun myötä. Kiitos tästä vuodesta ja avusta uuden oppimisessa, sekä kaikkea hyvää tulevaan vuoteen!

 5. Mona

  Ensinnäkin: tuosta ”Luonnonkosmetiikkamarkkinoiden suuri murros” -eteenpäin: No juurikin näin.
  Itse toivoisin myös ihmisten ymmärtävän, ennen sitä vöyhötystä, että ne kansainväliset synteettiset jättiyritykset eivät katoa yhtään minnekään sillä, että esimerkiksi ihan minä pieni itseni niitä täällä Espoon-kuplastani kritisoin ja niiden sijaan suosin pieniä luonnonkosmetiikka tms. tuote merkkejä omassa henkilökohtaisessa tai neljän hengen perheemme käytössä. Ne yritykset kun eivät noin vain katoa.
  Se kuitenkin mitä voi toivoa, mihin voidaan tähdätä, ja johon mielestäni jopa mikroskooppisella kuluttajan vaikutusvallallani voin osaltani yrittää vaikuttaa on se, mitä nuo kansainväliset jättiyritykset myyvät ja millä/kuinka markkinoilla toimivat. Siihen mm. mainitut yrityskaupat ovat kyllä aivan äärimmäisen tärkeä askel oikeaan suuntaan -niin epäloogiselta kuin se monista ehkä tuntuukin.
  Toiseksi: Olipa kiva luettava tämä kirjoitus kokonaisuudessaan & huippu uusi kategoria!
  Ihanaa tuiketta alkaneeseen upeaan uuteen vuoteen & kaikkea parasta!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>