Beauty

Frantsila Scent Lab

Beauty | 20.1.2018 | Mariela Sarkima

Halusin pienenä olla ”Nenä”, olin todella kiinnostunut erilaisista tuoksuyhdistelmistä ja niiden sekoittamisesta. Muistan elävästi turhautuneeni 9-vuotiaana, kun en saanut uutettua ruusun terälehdistä riittävästi tuoksua veteen. Iskä neuvoi, että tarvitsisin hajuveden tekemiseen alkoholia ja joitain vuosia myöhemmin opin Patrick Süskindin ”Parfyymi”-kirjasta tuoksujen imeytyvän parhaiten rasvaan.

Nykyään sekoittelen paljon omia mausteseoksiani ja -kastikkeitani, joiden valmistamisessa luotan ennenkaikkea nenääni. Haistan helposti miltä lopullinen tuotos tulee maistumaan. Olen monesti miettinyt mistä tämä luottamus omaan nenään johtuu. Vuosien saatossa tuo luotto on vahvistunut entisestään ja jossain vaiheessa tajusin taikasanan sen takana: intuitio! Sehän se johdattaa, tottakai. Olipa kyseessä sitten oikeastaan minkä tahansa aistin käyttäminen, tuo mystinen voima piilee niiden täyden potentiaalin hyödyntämisen takana. Paljon puhutaan intuitiivisesta näkemisestä, joskus myös kuulemisesta ja kosketuksesta. Sama pätee myös hajuaistiin, joka on aisteistamme maanläheisin ja ehkä jopa eläimellisin, primäärisin.

Olen siis aina ollut herkkä tuoksuille ja hajuille, luottanut nenääni ja antanut sen johdattaa myös erilaisissa pulma- ja valintatilanteissa. Pienenä partiolaisena metsässä suunnistaessa seuraava rasti saattoi joskus löytyä nenän ja kompassin avulla. Samainen herkkä hajuaisti on myös kerran johdattanut poikaystävän ovelle Barcelonassa asuessani, Raval-korttelin sokkeloissa seikkaillessani. (Henkilökohtainen gps:ni oli kevyesti cavan pieleen kalibroima, mutta tuttu tuoksureitti vei onneksi perille…!)
Tuoksut voivat johdattaa ja kuljettaa myös toisella tavalla. Niiden mukana pääsen matkaamaan varhaisteinivuosiin, jopa myöhäiseen lapsuuteen. Enkä nyt tarkoita ainoastaan hajuvesien jättämiä jälkiä, vaan mitä moninaisimpia tilanteita ja tapahtumia, jotka ovat jättäneet tuoksujäljen muistoihini. Öisen salauintiretken jälkeinen höyryävä sitruunatee kietoutuneena vastapoimitun jasmikkekimpun huumaavaan tuoksuun. Pariisi 1988 ja paahdetut mantelit Sacre Coeur-kirkon edessä karusellissa. Päiväunet, puhdas pyykki ja puulattia… Tunne, tunnelma ja tuoksu yhdessä! Nuo itsen sisälle säilötyt muistot ovat ainutkertaisia ja hyvin henkilökohtaisia.

Olin todella innoissani kun kuulin ennen joulua, että kotimainen Frantsila esittelee tämän vuoden puolella uuden Scent Lab-tuoksukonseptin. Ideana on, että kuka tahansa voi luoda oman tuoksunsa Frantsilan eteerisiä öljyjä yhdistelemällä. Tätä varten ei tarvita parfyymitietämystä, vaan ideana on nimenomaan käyttää omaa intuitiota! Olen nyt koeajanut tuoksun tehtailemisen kolmeen otteeseen ja voin kertoa, että se ei ole vaikeaa! Homman voi aloittaa miettimällä valmiiksi minkä tyylisen tuoksun haluaa luoda, pirteän ja raikkaan, lämpimän mausteisen, vai kenties viettelevän kukkaisen. Toinen vaihtoehto on lähteä nuuhkimaan öljyjä ja valita ne tuoksut, jotka tuntuvat sillä hetkellä puhuttelevilta ja kutsuvilta.

Tasapainoinen ja iholla mahdollisimman pitkään kestävä tuoksu rakentuu kolmesta osasta, pohja-, sydän ja latvatuoksusta. Pohjatuoksut ovat pysyvimpiä ja antavat tuoksulle sen rakenteen ja ryhdin. Sydäntuoksun voisi sanoa olevan ikäänkuin lopullisen tuoksun sielu ja ydin, kun taas latvatuoksu on se viimeinen silaus ja houkutin, jonka nenä haistaa ensimmäisenä, mutta joka myös haihtuu iholta ensimmäisenä. Frantsilan Scent Lab-tuoksukabinetissa on valittavana 12 eri eteeristä öljyä, jotka kukin on merkitty sen mukaan mihin ryhmään ne kuuluvat. Tuoksua ruvetaan rakentamaan jojobaöljypohjaan pisara pisaralta, koko ajan haistellen. Välillä voi neutraloida nenän kahvinpapuja nuuhkaisemalla ja sitten taas jatketaan! Kun lopputulos alkaa tuntua sopivalta, 10 ml:n roll on-pullo suljetaan ja parfyymi on valmis! Tuoksu toki kehittyy ja kiteytyy pullossa vielä useamman päivän ajan, mutta idea ja ajatus ovat aistittavissa saman tien.

Olen luonut Frantsilan Scent Labissa raskaana olevalle ystävälleni pehmeän, turvallisen ja naisellisen lempeän tuoksuöljyn. Pullantuoksuinen, ihana tuleva äiti! Pohjana oli kardemumma, sydämellistä rakkaudellisuutta toi ruusu ja loppusilauksena oli bergamotin raikkaus. Työnimi oli ”Pulla uunissa”, mutta lopulta lahjapakettiin kääriytyi ”Cocoon”-niminen tuoksu. Kehittelin myös seikkailua ja ulkoilmaa rakastavalle parfyymifriikkiystävälleni oman, metsäisen mystisen ”To the Wild”-tuoksun, jonka pohjana oli suitsukemaista frankisensia ja santelipuuta, sydämenä rosmariini ja latvatuoksuna mustakuusta sekä tippa fenkolia. Itselleni tein eilen vielä toistaiseksi nimeämättömän ihanuuden. Kaipasin tähän tammikuuhun neutraalia piristäjää, sellaista tuoksua, joka ei menisi ihan täysillä tunteisiin. Valitsin ensimmäisenä sitruksiset latvatuoksut sekä suosikkini kardemumman pohjaksi. Sydäntuoksu mietitytti hetken… Päädyin lopulta laventeliin, sillä se on tuttu ja turvallinen, neutraali rauhoittaja, jota käytän paljon myös omassa ihonhoidossani. Annoin tällä kertaa kunnolla tilaa raikkaudelle, eli appelsiini on selkeästi uuden tuoksuni kantava voima, jota pohja- ja sydäntuoksu kannattelevat. Hah, nimikin tuli nyt mieleen tätä kirjoittaessa ja uutta tuoksuani nuuhkiessani. Se on OLEN.

Frantsilan Scent Lab, eli luonnollisten tuoksujen parfymeria avautui eilen Helsingin keskustassa sijaitsevaan TRE-lifestylekauppaan. Valittavana on 12 eri eteeristä öljyä, joita yhdistelemällä kuka tahansa voi käydä loihtimassa 100% luonnollisen tuoksun joko itselle tai lahjaksi! Parfyymikabinetissa on selkeät ohjeet tuoksun tekemiseen ja tottakai myös TRE:n henkilökunta neuvoo kuinka homma hoituu. Hinta omalle 10 ml:n roll on-tuoksuöljylle on 30 €. Ja hei kundit myös tuoksuja tehtailemaan, laboratorion valikoimasta löytyy ihania, miehekkäitäkin vaihtoehtoja!

Frantsilan luova johtaja Anna Karhu-Cormier pitää ensi kuussa TRE:ssa kaksi tuoksutyöpajaa, joissa hän neuvoo ja auttaa oman parfyymin valmistamisessa.

Työpajat ovat pe 2.2. klo 17.30 ja la 3.2. klo 11.30. Ilmoittautuminen: media(at)worldoftre.com.

Kuvat Mariela Sarkima

Marielan kuva Pr toimisto Sugar

Avainsanat: , , ,