Postauksen tuotteet on saatu maahantuojalta
Eteerisillä öljyillä on monia eri käyttötapoja kehon ja mielen harmonisoinnissa. Aromaterapiassa öljyjen laatu on kaiken a ja o. Tästä oppaasta löydät vinkkejä eteeristen öljyjen käyttöön ja tietoa kuinka valita laadukas öljy.
Aromaterapia on ollut osa arkeani vuosikaudet. Tutustuin aromaterapiaan 20 vuotta sitten kosmetologi-opinnoissani ja se on aina kiehtonut minua. Vuosien varrella olen opiskellut aihetta itsenäisesti, mutta jos eteeristen öljyjen kanssa haluaa työskennellä syvällisesti, on kouluttauduttava aromaterapeutiksi, sillä aromaterapiassa ollaan tekemisissä satojen erilaisten kemiallisten komponenttien kanssa, joiden ominaisuudet ja vaikutukset on tunnettava perusteellisesti.
Aromaterapian teho perustuu juuri näihin eteeristen öljyjen sisältämiin kemiallisiin komponentteihin. Eteerisillä öljyillä on mieleen vaikuttavia vaikutuksia tuoksun kautta sekä ihonhoidollisia vaikutuksia biokemiallisten ainesosien kautta.
Aromakologia on oma tieteenalansa, joka perustuu tieteellisiin tutkimusmenetelmiin ja laboratoriotutkimuksissa saatuihin tutkimustuloksiin. Keski-Euroopassa aromaterapia on paljon yleisempää kuin meillä pohjoismaissa ja esimerkiksi Ranskassa eteerisiä öljyjä käytetään lääkärin valvonnassa myös sisäisesti. Tällöin öljyjen tulee olla kemotyypitettyjä. Kemotyyppi kertoo kasvin kemialliset ja biologiset ominaisuudet sekä ne molekyylit joita kyseinen öljy eniten sisältää ja joihin sen vaikutus perustuu. Yksi kasvi voi tuottaa hyvin erilaisia kemiallisia komponentteja riippuen esimerkiksi kasvin kasvuolosuhteista, joka vaikuttaa eteerisen öljyn terapeuttisiin ja toksikologisiin ominaisuuksiin.
Aromaterapeutin tulisi työskennellä ainoastaan kemotyypitettyjen eteeristen öljyjen kanssa.
Eteeristen öljyjen kohdalla on tärkeää ymmärtää, että ne ovat voimakkaita aineita ja sisältävät ikään kuin kasvin koko ytimen tai sielun. Niitä ei tule koskaan käyttää laimentamattomana suoraan iholle (joidenkin öljyjen kohdalla on poikkeuksia, mutta tämä tulee aina tarkistaa) ja laimennettuna niiden käyttömäärät ovat perusterveelle aikuiselle 0,5-2 % riippuen käyttötarkoituksesta. Eteeristen öljyjen käyttöön liittyy käyttörajoituksia ja ominaisuuksia, joihin tulee aina perehtyä ennen niiden käyttöä.
Suosittelen lämpimästi tutustumaan eteeristen öljyjen maailmaan kirjallisuuden kautta, jos aihe kiinnostaa syvällisemmin. Yksi lempikirjoistani on Neal’s Yard Remediesin Essential Oils, jonka voi tilata Amazonista. Kirja on erittäin selkeälukuinen ja sisältää huikean määrän tietoa eteerisistä öljyistä ja niiden käytöstä. Jos olet puolestaan kiinnostunut perehtymään aromaterapiaan todella syvällisesti, suosittelen Robert Tisserandin tiiliskiveä Essential Oil Safety.
Laatu on kaiken a ja o eteerisissä öljyissä
Ranskalainen Florame on tunnettu luomulaatuisten eteeristen öljyjen tuottaja, jonka öljyt tunnetaan niiden korkeasta laadusta. Ranskassa Floramen eteerisiä öljyjä käytetään lääkärin valvonnassa myös sisäisesti, sillä öljyt ovat kemotyypitettyjä eli parasta mahdollista laatua aromaterapiaan. Suomessa eteerisiä öljyjä myydään vain ulkoiseen käyttöön.
Floramella on omat eteeristen öljyjen tislaamot Ranskan Provencessa ja Madagaskarilla ja osa eteerisistä öljyistä tulee puolestaan yrityksen yhteistyökumppaneilta. Provencessa sijaitsee myös Floramen aromaterapia-instituutti, joka on keskittynyt aromakologiaan, koulutuksiin ja workshopeihin.
Floramen kaikki eteeriset öljyt ovat Ecocert-sertifioituja, luomuviljeltyjä ja kemotyypitettyjä. Kuhunkin öljyyn on merkitty niiden latinankielinen nimi, kasvin osa, josta öljy on tislattu, alkuperämaa, kemotyyppi ja eränumero, jonka perusteella voidaan jäljittää jokaisen öljyn kasvupaikka. 28 Floramen eteeristä öljyä on myöskin rekisteröity EU:ssa ravintolisäksi. Jos siis haluat valita aromaterapiaan parasta mahdollista laatua, suosittelen lämpimästi Floramea.
Suomessa Floramea maahantuo Naturellement, jonka perustaja Liisa Seppälä on luonnonkosmetiikan uranuurtaja Suomessa. Liisa perusti Naturellementin 20 vuotta sitten ja hän on kosmetologin koulutuksensa lisäksi aromaterapeutti. Liisa on opiskellut aromaterapiaa sekä Suomessa että Ranskassa.
Eteeristen öljyjen käyttötapoja
Eteerisiä öljyjä voi käyttää:
– Ihonhoitotuotteissa
– Hiustenhoitotuotteissa
– Parfyymeissä
– Itsehoitosalvoissa (lihas- ja nivelkivut, pienet nirhaumat ja haaverit, ihottumat ym.)
– Hieronnassa
– Kylvyissä
– Kompresseissa
– Suuvesissä ja kurlauksessa (ja esim. oil pullingissa)
– Höyryhengityksessä
– Saunassa
– Diffuuserissa tai tuoksulyhdyssä
– Ruoanlaitossa
Kokosin muutamia käyttötapoja, miten itse käytän eteerisiä öljyjä arjessani:
Ihonhoidossa
Eteeriset öljyt ovat aina olleet yksi luonnonkosmetiikan kulmakivistä. Moni luonnonkosmetiikan käyttäjä hyödyntää siis aromaterapiaa ihonhoidossaan, vaikka ei välttämättä ole edes tietoinen siitä, jollei osaa lukea tuotteiden INCI-listoja. Eteerisistä öljyistä voi mainiosti valmistaa myös kotona tehokkaita tuotteita sekoittamalla eteerisiä öljyjä pohjaöljyyn, eli esimerkiksi johonkin kylmäpuristettuun siemenöljyyn.
Floramen valikoimasta löytyy myös kattava valikoima pohjaöljyjä, kuten porkkanaöljyä, avokadoöljyä, helokkiöljyä, ruusunmarjaöljyä, arganöljyä, purasruohonsiemenöljyä, jojobaöljyä, macadamiaöljyä, manteliöljyä ja aprikoosinkiviöljyä. Voit valita kasvoöljyyn yhden tai useamman pohjaöljyn.
Oma suosikkiöljyni pohjaöljyksi on ruusunmarjaöljy, sillä se sisältää runsaasti omega-3- ja -6-rasvahappoja sekä betakaroteenia. Ruusunmarjaöljy sopii loistavasti kaikille ihotyypeille, etenkin kuivalle, karhealle, samealle ja ryppyiselle iholle. Se tasapainottaa ihon talineritystä, napakoittaa ihoa ja on erinomainen arpien hoidossa.
Voit valmistaa kasvoöljyn erilliseen pulloon pienempänä määränä, jos haluat vaihdella eteerisiä öljyjä ihon tarpeiden mukaan, mutta halutessasi voit sekoittaa eteeriset öljyt myös suoraan ruusunmarjaöljypulloon. 50 ml öljyä kohti voit käyttää 15 tippaa eteerisiä öljyjä, jolloin liuos on 1 % vahvuinen. Jos puolestaan valmistat ns. kerta-annoksen, voit sekoittaa 5 ml (eli teelusikalliseen) pohjaöljyä 1-2 tippaa eteeristä öljyä.
Jos olet kiinnostunut DIY-kosmetiikasta, Aidosti kaunis -kirjastani löytyy helppoja reseptejä esim. puhdistusöljyihin ja -balmeihin, kasvoöljyihin, vartaloöljyihin ja vartalokuorintoihin.
Hyviä eteerisiä öljyjä ihonhoitoon ovat mm:
Geranium: napakoittaa ihoa, rauhoittaa, uudistaa, tasapainottaa talineritystä
Italianolkikukka: rauhoittaa ihoa, uudistaa, hoitaa arpia, napakoittaa
Jasmiini: rauhoittaa punoittavaa ja arkaa ihoa, parantaa ihon joustavuutta, hyvä arpien hoitoon
Frankinsensi: napakoittaa ihoa, uudistaa, siloittaa juonteita, kirkastaa ihoa
Ruusupuu: uudistaa ihoa, tasapainottaa, hoitaa näppylöitä, rauhoittaa
Kylvyissä
Eteeriset öljyt ovat parasta, mitä kylpyveteen voi lisätä, olipa kyseessä jalkakylpy tai kokovartalokylpy. Minulla on nykyään onni nauttia kunnon kylvyistä, koska Lontoon kodissamme on kylpyamme, kuten useimmissa englantilaisissa taloissa. Sekoitan yleensä kylpyveden joukkoon Epsom-suolaa ja eteerisiä öljyjä.
Eteeriset öljyt kannattaa sekoittaa pieneen määrään pohjaöljyä ennen kylpyveteen lisäämistä, jotta ne liukenevat tasaisesti. Esimerkiksi auringonkukkaöljy on hyvä pohjaöljy kylpyihin. Sekoita ruokalusikalliseen pohjaöljyä 4-6 tippaa eteeristä öljyä ja lisää se kylpyveteen, kun olet täyttänyt ammeen lämpimällä vedellä.
Valitse eteeriset öljyt tarpeidesi mukaan, esim.:
Laventeli: rentouttaa
Geranium: tasapainottaa levottomia tunteita, auttaa keskittymään, hyvä naisille esim. ennen kuukautisia
Frankinsensi: rentouttaa, uudistaa ihoa
Jasmiini: kohottaa mielialaa ja vahvistaa itsetuntoa
Kivuissa ja kolotuksissa
Eteeriset öljyt sopivat itsehoitoon esim. lievittämään urheiluvammojen, lihaskipujen ja kolottavien nivelten aiheuttamia vaivoja sekä kuukautiskipuja. Voit sekoittaa eteerisiä öljyjä pohjaöljyyn ja käyttää sekoitusta hierontaöljynä tai voit tehdä oireilevalle alueelle kostean kompressin.
Hierontaan sopii pohjaöljyksi esimerkiksi manteliöljy. Sekoita 2 ruokalusikalliseen (30 ml) pohjaöjyä 15 tippaa eteerisiä öljyjä. Kompressi tehdään puolestaan kosteasta pyyhkeestä. Kompressi voi olla kylmä tai kuuma vaivasta riippuen. Kuuma kompressi sopii esim. nivelkipuihin, venähdyksiin ja selkäkipuun. Kylmä kompressi sopii revähdyksiin ja urheiluvammoihin ja pääkipuun – silloin kun oireilevaa aluetta kuumottaa.
Täytä pieni vati kuumalla tai kylmällä vedellä. Lisää joukkoon 3-4 tippaa eteerisiä öljyjä ja sekoita hyvin. Kastele pyyhe veteen ja kierrä ylimääräinen vesi pois. Aseta kompressi hoidettavalle alueelle. Kuuman kompressin päälle kannattaa asettaa vielä kuiva pyyhe. Kun kompressin lämpötila on muuttunut ruuminlämpöiseksi, ota se pois ja toista käsittely kolme kertaa.
Valitse eteeriset öljyt tarpeidesi mukaan, esim:
Mustakuusi: lihas- ja nivelkipuihin
Ravintsara: lihas- ja nivelkipuihin, revähdyksiin
Laventeli: revähdyksiin, kuukautiskipuihin
Höyryhengityksessä
Höyryhengitystä käytetään tyypillisesti vilustumisen hoitoon ja itselläni se on ensimmäinen toimenpide, jonka teen, jos satun vilustumaan. Höyrytystä voi käyttää myös ihonhoitoon, sillä se avaa ihohuokosia ja lämmittää ihoa, joka parantaa aineiden imeytymistä ihoon. Höyrytys voi myös auttaa rauhoittamaan joitakin iho-ongelmia, kuten aknea, atopiaa ja rosaceaa.
Kaada kulhoon kiehautettua vettä ja lisää joukkoon 4-8 tippaa eteerisiä öljyjä. Kumarru kulhon ylle ja vedä liina pääsi yli, jotta höyry ei pääse karkaamaan. Sulje silmät ja hengitä höyryä, kunnes vesi alkaa viilentyä niin ettei höyryä enää muodostu, yleensä 10 minuuttia.
Hyviä eteerisiä öljyjä höyrytykseen ovat mm:
Mustakuusi: avaa hengitysteitä (ei suositella astmapotilaille)
Ravintsara: avaa hengitysteitä, lievittää stressiä (sopii myös huuliherpeksen hoitoon)
Laventeli: puhdistaa ihoa, rentouttaa
Frankinsensi: uudistaa ihoa, rentouttaa
Diffuuserissa
Diffuuseri on yksi yleisin ja tällä hetkellä trendikkäin tapa käyttää eteerisiä öljyjä. Ne toimivatkin ihanasti tunnelmanluojana huoneessa ja itsekin käytän eteerisiä öljyjä usein buustaamaan keskittymistäni. Floramen valikoimassa on myös erilaisia diffuusereita, mm. tämä ammattitasoinen, todella kaunis lasista ja puusta valmistettu diffuuseri, jossa eteerisiä öljyjä ei sekoiteta lainkaan veteen. Tällöin aromaterapeuttiset vaikutukset säilyvät kaikista parhaiten. Minulta löytyy tämä kyseinen diffuuseri Lontoon kodista.
Valitse eteeriset öljyt tarpeidesi ja mielialasi mukaan. Hyviä ovat esim:
Frankinsensi: rentouttaa, hyvä meditaatioon
Geranium: tasapainottaa, lievittää stressiä, rauhoittaa, kohottaa mielialaa
Ravintsara: raikastaa ilmaa, lievittää stressiä, kohottaa mielialaa
Ruoanlaitossa
Floramen eteerisistä öljyistä 28 on rekisteröity EU:ssa ravintolisiksi. Yleensä ruoanlaittoon myytäviä eteerisiä öljyjä myydään laimennettuina ja niiden ei aina edes mainita olevan eteerisiä öljyjä. Olen esimerkiksi nähnyt Suomessa piparminttu- ja appelsiiniöljyjä maustehyllyillä. Älä koskaan mene käyttämään eteerisiä öljyjä sisäisesti omin päin, jos et ole varma, että ne soveltuvat sisäiseen käyttöön.
Minä olen käyttänyt Floramen ranskalaista basilikaa (Ocinum basilicium) ja ranskalaista laventelia (Lavandula angustifolia) maustamaan salaatinkastikkeita. Sekoitan puoleen desiin oliiviöljyä 2-4 tippaa eteeristä öljyä.
Miten te käytätte eteerisiä öljyjä arjessanne?
Floramen eteerisiä öljyjä myydään mm. Ruohonjuuressa ja PUR Kaupassa sekä maahantuojan omassa verkkokaupassa.
Kuvat Katja Kokko
Lähde: Susan Curtis, Pat Thomas & Fran Johnson: Essential Oils