Beauty

DIY syksyinen kauneusbalsami

Beauty | 28.9.2016 | Katja Kokko

dsc_0036

Tänä aamuna herättyäni syksyn tulo tuntui ilmiselvältä. Tuli heti mieleen, että nyt kaivataan syksyisiä juttuja ja puuhastelua. Eteerisiä öljyjä ja ihon hellimistä. Syksyistä kauneusbalsamia.

Kaivoin kotikosmetiikkatehtaani raaka-ainevarastot sekä tuotekehitysvihkoni naftaliinista ja ryhdyin reseptitehtailuun. Tuotoksena syntyi syksyinen monitoimibalsami, jota voi käyttää kasvoille, huulille ja vaikka kuiviin kyynärpäihin. Balsami sopii kaikille ihotyypeille, myös herkälle iholle. Se antaa iholle suojaa vuodenajan vaihtuessa haastavampaan, ehkäisee kosteuden haihtumista iholta, siloittaa ja pehmittää ihoa, rauhoittaa ärsytyksiä sekä korjaa vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita.

Balsamit valmistetaan kylmäpuristetuista kasviöljyistä sekä -vahoista. Vahat tekevät koostumuksesta huoneenlämmössä kiinteää, joka sulaa ihon lämmöstä nestemäiseksi. Vahojen ja öljyjen suhde vaatii hienosäätöä ja määrissä täytyy huomioida vahan koostumus. Esimerkiksi sheavoi on pehmeämpää, kuin kaakavoi ja mehiläisvaha. Lisäksi on huomioitava, mihin tarkoitukseen lopputuotetta haluaa käyttää: oletko valmistamassa esimerkiksi huulirasvaa vai kasvoille käytettävää balsamia ja millaisia muita ominaisuuksia tuotteelta haluat? Oikeita määriä etsiessä joutuu valmistamaan usein monta versiota. Minäkin valmistin kolme, ennen kuin pääsin haluamaani lopputulokseen. Voin palata aiheeseen erillisessä postauksessa.

Tämän balsamin koostumus muistuttaa Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balmia.

beautybalm2

Syksyinen kauneusbalsami

10 g kaakaovoita (sulatettuna 10 ml eli 2 tl)

5 g mehiläisvahaa (sulatettuna 5 ml eli 1 tl)

10 ml cameliaöljyä

10 ml makadamiaöljyä

10 ml arganöljyä

5 ml jojobaöljyä

Eteeriset öljyt

3 tippaa bergamottia

5 tippaa mandariinia

3 tippaa nerolia*

2 tippaa laventelia

1 tippa geraniumia

1 tippa santelipuuta

beautybalm

Sulata vahat ensimmäisenä. Raasta kaakaovoi hienoksi, jolloin se sulaa nopeammin. Mehiläisvaha myydään yleensä rakeina, joka on helppo sulattaa. Kiehauta vesi höyrytyskattilassa ja mittaa vahat pieneen kulhoon. Kun vesi kiehuu, laske lämpötilaa ja aseta kulho höyrytysosan päälle. Mittaa sillä aikaa öljyt toiseen kulhoon. Kun vahat ovat sulaneet, käännä liesi pois päältä ja kaada öljyt joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoittele hetki, kunnes öljyt ovat sulautuneet vahojen joukkoon. Ota kattila pois liedeltä, lisää eteeriset öljyt ja sekoita. Kaada seos välittömästi puhtaaseen, desinfioituun 50 ml lasipurkkiin. Jähmettyminen alkaa saman tien, joten ei kannata jäädä odottelemaan seoksen kaatamista purnukkaan. Anna balsamin jähmettyä rauhassa huoneenlämmössä, jonka jälkeen se on valmis käytettäväksi.

*Huomio nerolin eteerisestä öljystä: neroli on yksi maailman kallisarvoisimmista eteerisistä öljyistä, jonka vuoksi se myydään yleensä johonkin pohjaöljyyn laimennettuna, useimmiten 2-4 % laimennoksina. Tällöin sitä on helpompi käyttää, sillä 100 % nerolia myydään yleensä vain 1 ml pulloissa, jolloin pullolla on kuitenkin hintaa useita kymppejä. Jos käytät 100 % nerolia, on tippojen määrä reseptissä mainitut kolme tippaa, mutta esimerkiksi itse käytin Taoasiksen 2 % nerolia, joten laitoin sitä 30 tippaa.

Jos sinulta ei löydy kaikkia ohjeen mukaisia kasviöljyjä (tai niitä on vaikea löytää), voit hyvin jättää puuttuvat pois ja lisätä jonkun toisen öljyn määrää. Esimerkiksi camelia-öljyä en ole itse nähnyt myytävän Suomessa.

Lisää DIY-reseptejä löytyy Aidosti kaunis -kirjastani, jonka toinen painos lähti eilen kirjapainoon! Päivitetty, täydennetty (ja kirjoitusvirheistä korjattu) teos ilmestyy 20.10. Toisen painoksen kunniaksi Instagramissani on menossa parhaillaan kilpailu, jossa on palkintona keraaminen spaatteli ja naamiokulho, valmistamani kasvoeliksiiri ihosi tarpeiden mukaan räätälöitynä sekä Aidosti kauniin toinen painos signeerattuna jollekin ystävällesi. Käykäähän osallistumassa!

beautybalm3

Kuvat Katja Kokko

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Avainsanat: , , , ,