Yhteistyössä Miraz
Nyt on luvassa todella mielenkiintoista asiaa kasvivärjäyksestä. Suosittelen tämän jutun lukemista niillekin, jotka eivät ole pitäneet kasvivärjäystä vaihtoehtona omalla kohdallaan.
Intialainen Cultivator on valmistanut yli 30 vuotta 100 % kasvihiusvärejä eri brändeille. Vuosien varrella oman hiusvärimerkin perustaminen on ollut yrityksellä työn alla monta kertaa, mutta vasta viime helmikuussa, yli viisi vuotta jatkuneen tutkimuksen ja testauksen jälkeen, yritys lanseerasi oman merkin alla kulkevat hiusvärit, jotka on suunnattu sekä kuluttajille että ammattikäyttöön. Tällä hetkellä myynnissä ovat kuluttajakoot, mutta ammattikokoja odotetaan jo innolla ja ammattikonsepti onkin kehitteillä. Cultivator’sin värikartta on laajin, mitä olen koskaan kasviväreillä nähnyt ja se tekee sarjasta todella kiehtovan ja monipuolisen. Ruskean, punaisen ja vaalean eri sävyjä on jopa 20 erilaista ja värien peittokyky on aivan omaa luokkaansa muihin kasviväreihin verrattuna. Ekokampaajien (ja muidenkin kampaajien) kannattaa siis seurata sarjan kehittymistä myös ammattipuolelle (jos tämän postauksen jälkeen malttaa enää olla kokeilematta kuluttajapakkauksia!).
Minulla on ollut kunnia testata Cultivator’sin hiusvärejä viime keväästä lähtien. Kokemusta aidosta kasvivärjäyksestä itselleni on kertynyt kuusi vuotta, jonka aikana minulla on ollut yksi luottomerkki. Kokemukseni kasvivärjäämisestä ovat pelkästään positiivisia, sillä väri pysyy hiuksissa synteettistä kestoväriä paremmin ja se haalistuu pois erittäin kauniisti kiiltoa menettämättä. Ensimmäisten kasvivärjäyskertojen jälkeen pysyvyys ei välttämättä ole yhtä hyvä ja sävy haalistuu pois asteittain, mutta parhaimmillaan kasviväreillä tulee jopa tyvikasvu ja pysyvyys on samaa luokkaa, kuin kestoväreillä.
Kun testasin ensimmäistä kertaa Cultivators’in värejä, kampaajani sanoi välittömästi, että niissä on todella upea koostumus, joka levittyy hiuksiin paljon tasaisemmin, kuin aiemmin käyttämäni väri. Värimassa on sileää ja helppoa työstää. Itsekin huomasin merkin erinomaisuuden kauniimpana värinä, joka pysyy vielä paremmin, kuin edellinen luottovärini ja itse asiassa vain kauniistuu haalistuessaan.
Kuontaloni on värjätty nyt kolme kertaa Cultivator’sin väreillä sekoittamalla keskenään noin puolet sävyä Henna ja puolet sävyä Auburn Copper. Heti värjäyksen jälkeen hiukset ovat kirkkaat vaaleanoranssit. Hieman liian vaaleat omaan makuuni. Väri kuitenkin jatkaa tekeytymistä, kun hiuksia ei pese kahteen päivään värjäykseen jälkeen. Kahden päivän kuluttua sävy on syventynyt ja ikään kuin alkanut istumaan kauniimmin. Pidän todella paljon nykyisestä sävystä Cultivator’silla, mutta suunnitelmissamme on kampaajani kanssa kokeilla ensi kerralla ruskeaan taittavaa yhdistelmää sekoittamalla todennäköisesti sävyjä Caramel ja Auburn Copper, sillä ajatus astetta ruskeammasta kuontalosta kutkuttelee vaihtelun vuoksi.
Aidoksi kasviväriksi voi kutsua ainoastaan tuotetta, joka on jauhemaisessa muodossa ja sisältää pelkästään jauhettuja aitojen kasvien eri osia, kuten lehtiä tai juuria. Kuvista näkyy, kuinka eri värisävyt ovat erehdyttävästi identtisen näköisiä sekoituskulhossaan – tätä ei kuitenkaan kannata säikähtää. Yleisimmät kasvivärit ovat hennakasvia ja indigoa. Hennan sävy on punaista ja indigo on puolestaan siniseen taittava viileä sävy, lähes mustaa. Sävyjä säätelemään käytetään usein amlaa, jolla saadaan mm. vähennettyä hennan punaista väriä, sekä vaaleaa cassiaa.
Cultivator’s käyttää lisäksi väreissään matarakasveihin kuuluvaa Rubia Cordifolia -kasvia, jonka väriaineet, kuten alitsariini ja purpuriini, sijaitsevat kasvin juuressa. Kasvilla saa aikaan punaisen, oranssin, vaaleanpunaisen ja punaisenruskean sävyjä. Näiden lisäksi Cultivator’sin väreistä löytyy mm. punajuurta, kurkumaa ja hibiscusta, joilla voidaan säädellä värisävyjä, sekä hoitavia kasveja, kuten aloe veraa ja kamomillaa. Aloe vera tuo väreille lisää hoitavuutta ja miellyttävän koostumuksen.
Kasvivärit eivät sisällä lainkaan hapetetta, joten ne eivät vaalenna hiusta. Tämä täytyy huomioida väriä valitessa, eli kannattaa valita suhteellisen lähellä omaa hiusten väriä oleva sävy, sillä oman värin vivahteet toistuvat lopputuloksessa jonkin verran, koska kasviväri ei läpivärjää hiusta. Lopputulokseen vaikuttavat aina edelliset käsittelyt ja hiusten oma väri. Toki hiukset voi halutessaan vaalentaa, kuten omalla kohdallani tehdään, ja tämä onkin ainoa asia synteettisestä kosmetiikasta, jota itse käytän, sillä porkkananpunainen kuontaloni ei olisi muuten mahdollinen. Vaalennusaineet eivät sisällä PPD:tä, eivätkä sen johdannaisia, joten niihin ei liity samanlaista terveydellistä riskiä, kuin synteettisiin hiusväreihin.
Minä olen valtavan innoissani Cultivator’sin väreistä, enkä malta odottaa millaisen värin saan seuraavalla kerralla, kun kokeilemme ruskeampaa sävyä. Cultivator’sin yli 30 vuoden kokemus näkyy värien rikkaissa sävyissä ja niiden kestossa, eikä ihme, että yrityksen kiertäessä maailmaa alan messuilla värit menevät kuin kuumille kiville. Tämä on siis todella jotain, mitä (eko)kampaajat ovat kaivanneet! Kerrottakoon vielä, että yritys viljelee suuren osan käyttämistään kasveista omalla luomutilalla, tuotteilla on parhaat mahdolliset luomusertifikaatit ja värien valmistamisen hiilijalanjälki on pyöreä nolla!
Muutama käytännön vinkki kotona tehtävään värjäykseen ja huomioita sävyistä:
– Ohjeiden mukaisten vaikutusaikojen pidentäminen ei vaikuta oleellisesti lopputulokseen, joten 30-90 minuutin vaikutusaika on riittävä riippuen värin halutusta intensiivisyydestä.
– Hiuksia ei tarvitse pitää lämpimänä vaikutusaikana ja lämpimän pyyhkeen sijasta riittää, että päähän vetäisee pakkauksessa mukana tulevan suihkumyssyn.
– Väriä ei tule sekoittaa viinietikkaan tai sitruunamehuun, vaan pelkästään lämpimään veteen.
– Metallisten sekoituskulhojen sijasta on suositeltavaa käyttää lasisisia tai muovisia astioita.
– Cultivator’sin kasvivärit peittävät jopa harmaatkin hiukset, mutta tämä voi vaatia 2-3 värikäsittelyä. Kaksivaiheista värjäystä (ensin hennakäsittely ja vasta sitten itse väri) ei suositella.
– Väri syvenee vielä 48 tuntia värikäsittelystä, jonka aikana ei kannata pestä hiuksia.
– Yksi pakkaus sisältää neljä väriannospussia. Yksi pussi riittää lyhyiden hiusten värjäämiseen, puolipitkille kaksi pussia jne.
– Kasviväreillä voi värjätä hiukset, vaikka ne olisi edellisellä kerralla värjätty synteettisellä värillä.
– Deep Chestnut on noussut ruskeista sävyistä nopeasti yhdeksi suosikeista. Se on ruskeista sävyistä viilein.
– Golden Blonde on vaaleista sävyistä ”viilein” nimestään huolimatta.
– Cassiasta on helppo aloittaa tutustuminen kasviväreihin. Se tuo korkeintaan ripauksen lämpöä ja toimii oikeastaan hoitokäsittelynä.
– Indigo on siniseen taittava ja tumma väri. Sitä voi käyttää sellaisenaan, tai sekoittaa mieleinen sekoitus cassian tai hennan kanssa.
Cultivator’sin kasvivärit ovat esillä myös I Love Me -messuilla Mirazin osastolla, yhdessä mm. Zuiin ja Helixiumin kanssa. Käykää ehdottomasti tutustumassa, jos olette suuntaamassa messuille!
Millaisia kokemuksia teillä on kasviväreistä?
Kuvat Katja Kokko