Beauty

Mehiläisten pelastusoperaatio

Beauty | 25.6.2018 | Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Neal’s Yard Remedies on yksi maailman ihanimmista kosmetiikkasarjoista. Ei pelkästään sen vuoksi, että kauniisiin pakkauksiin pakatut tuotteet ovat erittäin laadukkaita ja kohtuuhintaisia, vaan myös siksi, että yrityksen taustalla vaikuttaa vankka osaaminen luontaislääkinnästä, homeopatiasta, aromaterapiasta ja luomuviljelystä. Mutta ennen kaikkea siksi, että yritys haluaa muuttaa maailmaa purnukka kerrallaan; eettisyys ja ekologisuus ovat NYR:lle itsestäänselvyyksiä, minkä vuoksi kestävät arvot ovat läsnä läpinäkyvästi yrityksen kaikessa toiminnassa, ei pelkästään tuotteita valmistavalla ekotehtaalla Dorsetissa – minne muuten olen jälleen lähdössä vierailemaan heinäkuun lopussa.

Neal’s Yardissa on erityisen ihanaa se, että kauniiden sanojen takaa löytyy aidot teot ja yritys on saanut vuosien varrella kiitosta ja useita mainintoja eettisestä toiminnastaan. Viime vuonna Englannissa hyväksyttiin säädös, joka kieltää mikromuovien käytön kosmetiikassa. Arvaatteko mikä yritys oli tämän mikromuovien vastaisen kampanjan alulle panija? Yhdessä Greenpeacen ja Fauna & Flora Internationalin kanssa BanTheBead-kampanja onnistui ja mikromuoveja ei tulevaisuudessa saa käyttää kosmetiikassa Englannissa.

Kirjoitin Neal’s Yard Remediesistä vuonna 2015 artikkelin edellisen vierailuni jälkeen, jolloin pääsin tapaamaan yrityksen omistajaa Peter Kindersleytä ja tuo kyseinen juttu on ajankohtainen edelleen. Jos Neal’s Yard Remediesin tarina ei ole sinulle tuttu, suosittelen lukemaan tuon jutun, joka löytyy täältä.

Mehiläiset ovat olleet Neal’s Yard Remediesin hyväntekeväisyyskohteena vuodesta 2011, sillä yritys on aidosti huolissaan mehiläisten tulevaisuudesta ja niiden radikaalista vähentymisestä maapallolta. Ongelmalle ei ole löydetty yhtä ainoaa selitystä, vaan sen on tutkittu johtuvan useista eri tekijöistä, kuten torjunta-aineista, kaupungistumisesta ja erilaisista sairauksista. Ongelmaa kutsutaan nimellä Colony Collapse Disorder, eli CCD. Kolmasosa maailman ruuasta ja suurin osa tärkeimmistä viljelykasveista saadaan hyönteisten pölytyksen ansiosta, ja vaikka kimalaiset ja ampiaiset osallistuvat pölytykseen, on mehiläisten osuus pölytykselle kaikkein merkittävin. Mehiläisten selittämättömällä katoamisella on siis pahimmillaan vaikutus koko maailman ruoantuotantoon.

NYR on perustanut mehiläisten suojelua auttaakseen vuonna 2011 Save the Bees -projektin, jonka tarkoituksena on auttaa ja suojella mehiläisiä konkreettisin keinoin sekä levittää tietoa globaalista ilmiöstä. Jokaisesta myydystä Bee Lovely -tuotteesta lahjoitetaan yksi punta mehiläisten suojeluun. Projektiin voi tutustua lisää Neal’s Yard Remediesin omilla sivuilla, mistä löytyy mm. ohjeet mehiläispesän nikkarointiin sekä muita mehiläisille hyödyllisiä vinkkejä. Skandinaviassa Neal’s Yard Remedies tekee yhteistyötä ruotsalaisen Bee Urbanin kanssa. Jokaisella myydyllä Bee Lovely -tuotteella tuetaan Bee Urbanin kautta villikukkien istuttamista mehiläisille.

Bee Lovely -tuotteiden sisältämä hunaja ja mehiläisvaha saadaan kestävän kehityksen mukaan toimivilta luomutiloilta Meksikosta. Luomutilojen mehiläiset eivät joudu kosketuksiin haitallisten torjunta-aineiden kanssa, vaan saavat elää puhtaassa ympäristössä hyödyntäen villi- ja luomukasveja. Neal’s Yard Remedies huolehtii myös siitä, että tilojen mehiläisiä hoidetaan hyvin ja niille jätetään tarpeeksi hunajaa myös omaan käyttöön. Tuottajille maksetaan raaka-aineista asianmukainen korvaus.

Bee Lovely -tuotteet sopivat koko perheelle vauvasta vaariin. Valikoimassa on tällä hetkellä perustuotteita päivittäiskäyttöön: nestemäinen käsisaippua, kylpy- & suihkugeeli, vartalovoide, samettisen täyteläinen vartalovoi, huippusuosittu käsivoide (joka onkin ehkä maailman paras käsivoide) ja uusimpana tuotteena All Over Balm, joka on loistava monitoimivoide mihin tahansa nirhaumiin, kuiviin kohtiin ihossa, ihottumiin ja ärsytyksiin. Monitoimibalmista ja käsivoiteesta löytyy myös pakkaus, jossa All Over Balm on matkakokoisessa purnukassa ja kestää silti käytössä pitkään.

Minä sain taannoin lahjaksi Bee Lovely All Over Balmin omalla nimelläni varustettuna. Lahjan mukana tuli myös villikukan siemeniä, jotka kylvin ruukkuun ikkunalaudalleni ja kunhan palaan Italiasta, ne toivon mukaan jo kukkivat ja pääsevät sitten ulos ruokkimaan mehiläisiä.

Bee Lovely -tuotteet tuoksuvat herkulliselle appelsiinin eteeriselle öljylle ja niihin on vaikea olla rakastumatta. Minusta on myöskin ihanaa, että tietoa mehiläisten tilanteesta jaetaan tällaisen kampanjan kautta. Bee Lovely -tuotteet ovat myynnissä mm. Joliessa, House of Organicissa, Biodellyssä, Hyvinvoinnin Tavaratalossa, Naturellessa, Raw Beautyssa ja Twist Bessä.

Vuosien varrella blogiini on ehtinyt karttua melkoinen arkisto juttuja Neal’s Yard Remediesistä. Löydät kaikki jutut täältä.

Onko sinulla jotain suosikkeja Bee Lovely -tuotteista?

Tuotteet saatu blogin kautta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,